Uniek komend seizoen

  • Scandinavische hutten met sauna
  • Wandelen op de grens van Noorwegen en Zweden
  • Prachtig weids en indrukwekkend landschap
Bekijk de reisverslagen van vergelijkbare reizen

Zomer in Sylarna

Noorwegen en Zweden

Sylarna is een indrukwekkend bergmassief in het grensgebied van Noorwegen en Zweden. Hier wandel je over uitgestrekte hoogvlaktes met uitzicht op gletsjers. Wat is er fijner dan na een lange wandeldag in de berghut te relaxen?

Deze reis wordt verplaatst ivm COVID-19

Deze reis zou in augustus 2020 plaatsvinden. Vanwege de corona-maatregelen kon de reis helaas niet doorgaan. We gaan de reis daarom om op een ander moment alsnog organiseren. Hou de site goed in de gaten, of schrijf je in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van onze activiteiten!

Het beste van Scandinavië

Ga mee op avontuur naar de bergen in het grensgebied van Noorwegen en Zweden (Roos Lantink)Ga mee op avontuur naar de bergen in het grensgebied van Noorwegen en Zweden! Dit prachtige berggebied heeft het beste van Scandinavië in zich: fijne berghutten met grasdak, rendieren en natuurlijk een sauna na een lange wandeldag! Doordat we in berghutten overnachten kunnen onze rugzakken licht blijven.

Sylarna

Sylarna (Zweeds) of Sylan (Noors) is een wild en ongerept gebergte. In de dalen liggen oude bossen en kleine dorpjes. Onze tocht speelt zich grotendeels boven de boomgrens af, rond de alpiene bergmassieven. Op deze bergen bevinden zich ook de meest zuidelijke gletsjers van Zweden. Het is een wild en eenzaam gebied dat zo’n 5 maanden per jaar met sneeuw bedekt is.

Uitdagende trektocht

In dit ruige Noorse landschap wandelen we 20 km per dag, dat maakt deze huttentocht best pittig (Roos Lantink)Per dag lopen we ongeveer 20 kilometer. Dat maakt, in dit ruige landschap, de wandeldagen behoorlijk pittig. We beginnen onze tocht op het treinstation van het Zweedse plaatsje Storlien. Vanuit hier gaat het bergop naar de eerste Zweedse hut op het bergplateau rond de Blåhammarfjället. We lopen verder en gaan de grens over naar Noorwegen, naar het enorme Nesjøen-meer. We lopen over de flanken van de berg Sylarna, een kaal en woest landschap. Vanaf de hoge bergpassen hebben we een waanzinnig uitzicht over de omgeving.

We vervolgen de tocht naar de Helags-berghut. Deze berghut heeft een nieuwe sauna, met panorama uitzicht op het imposante bergmassief van de Helagsfjället! De volgende dag kijken we vanaf de bergpassen af en toe achterom voor een blik op de gletsjers die tussen de toppen verscholen liggen. De laatste dag dalen we af en lopen we tussen de berkenbomen weer terug naar de bewoonde wereld.

Scandinavisch weer

Het ene moment wandel je in stralend zomerweer, het andere moment loop je in een urenlange regenbui. Het weer is tijdens onze trektocht, en vooral in Noorwegen, onvoorspelbaar. Een goede bergsportuitrusting is daarom belangrijk tijdens deze reis. De reisbegeleiders zullen je hier bij de voorbereidingsdag meer over vertellen.

Scandinavische hutten

We verblijven in verschillende berghutten, van eenvoudige tot luxere hutten, zogenaamde fjällstations, met een klein winkeltje en bar (Roos Lantink)Tijdens onze reis slapen we in verschillende typen hutten, je maakt daardoor kennis met verschillende kanten van het Scandinavische huttenleven. Sommige berghutten zijn eenvoudig en hebben geen stromend water. We verblijven daar op basis van zelfverzorging: zo koken we ons eigen eten en hakken we hout voor de kachel. We slapen ook in grotere berghutten, de zogenoemde fjällstations. Deze zijn luxer en hebben soms het karakter van een eenvoudig berghotel, met een klein winkeltje, een restaurant, bar en sauna.

In wat voor soort hut je ook overnacht, na een lange wandeldag is het hier altijd goed aankomen! De huttenwaard ontvangt je met een glaasje bessenlimonade en de kachel brandt. Voor de liefhebbers is er bij een aantal hutten een sauna, daar kun je jezelf ook wassen. Afkoelen doe je natuurlijk door een duik in de rivier te nemen!

Voor deze reis is het verplicht om lid te zijn van de Noorse (DNT) of Zweedse (STF) toeristenvereniging. De reisbegeleiders zullen je hierover informeren. De kosten bedragen ongeveer € 40 (2019) voor 12 maanden. Als STF- lid ontvang je o.a. korting in Hi Hostels.

Maaltijden

In de dalen liggen oude bossen waar wij vanaf de hoger gelegen bergen uitzicht op zullen hebben (Guillaume Baviere)De maaltijden zijn niet bij de reisprijs inbegrepen. Tijdens de preünie maken we afspraken over het eten onderweg. Dat regelen we samen. In sommige hutten maken we gebruik van het restaurant. Daar kunnen we onszelf trakteren op een uitgebreid Scandinavisch ontbijtbuffet met verse wafels en koffie. Dat is een goed begin van je wandeldag!

Het diner bestaat in de hutten in de regel uit een 3-gangenmenu, waarbij zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van lokale producten. In andere hutten kiezen we ervoor om zelf te koken. De meeste hutten hebben een klein winkeltje waar je basis-ingrediënten kunt kopen. Een deel van de ingrediënten nemen we mee uit Nederland.

Ook de lunch is exclusief bij de reis. Zo kun je zelf kiezen of je je eigen lunch (zoals hartkeks met beleg) meeneemt uit Nederland, onderweg in de hutten knäckebrød koopt of bij het ontbijtbuffet, tegen betaling, een lunchpakket maakt. Net waar jij trek in hebt onderweg! Ook hier maken we tijdens de preünie afspraken met elkaar over.

Wil je alvast een indruk krijgen van het gebied en de hutten? Bekijk dan dit filmpje van de Svenska Turistföreningen over de “Jämtlandstriangeln”, een driedaagse trektocht in dit gebied.

Eigen vervoer

De heen- en terugreis zijn niet bij de prijs inbegrepen en moet je zelf boeken. Maar het is wel gezellig, praktisch en mogelijk goedkoper om samen te reizen. De reisbegeleiders zullen dit coördineren. Ons advies is te wachten met het boeken van je heen- en terugreis totdat het zeker is dat de reis doorgaat. Dit hoor je uiterlijk ca. zes weken voor de reis.

Wie meer informatie of een prijsindicatie wil, verwijzen we naar de Deutsche Bahn reisplanner en de Treinreiswinkel voor informatie over treinen, Eurolines voor informatie over bussen, de ANWB routeplanner voor informatie over autorijden en skyscanner om vliegtickets te vergelijken.

Het begin van de reis is het treinstation van Storlien, het eindpunt is een station aan dezelfde spoorlijn. Je kunt per trein bijvoorbeeld vanuit Trondheim, Åre, Östersund en Stockholm reizen. De trein gaat slechts enkele keren per dag, dus let hierop bij het boeken van je aansluitende vervoer. De reisbegeleiders zullen je hierover informeren.

Contact

Doordat we overnachten in berghutten kunnen onze rugtassen lichter blijven dan van deze mannen in Noorwegen (Roos Lantink)De laatste dag dalen we af en wandelen we tussen de berkenbomen weer terug naar de bewoonde wereld (Roos Lantink)In het Zweedse deel van Sylarna kan het erg nat zijn. We zullen op onze trektocht ook regelmatig groepjes rendieren tegenkomen (Bas Wetter)In het gebied van de Jämtlandstriangeln wordt er ook veel gelanglaufd zoals te zien op dit bord dat daarnaast ook de wandelroute naar Sylarna aanwijst (Seniorgirl123)Wie er na aankomst bij deze Zweedse STF hut nog energie over heeft kan de houtstapel in stukjes zagen die geschikt zijn voor de kachel (Roos Lantink)