Uniek aan deze reis

  • Ontdek wildkamperen in de bergen
  • Historische rotstekeningen in Vallee des Merveilles
  • Goed begaanbare paden
Bekijk de reisverslagen van vergelijkbare reizen

De reisbegeleiders

Tim

De wonderen van Ligurië

Frankrijk en Italië

23-07 t/m 01-08-2021

Altijd als eens willen wildkamperen in de bergen, maar wel wandelen op goed begaanbare paden en korte loopdagen? Dat is te combineren in deze grensoverschrijdende tocht door de Ligurische Alpen in Italië en de Mercantour in Frankrijk met als hoogtepunt het Dal der Wonderen (Vallée des Merveilles) met haar historische rotstekeningen.

De bergkam op de grens van Italië en Frankrijk in de Ligurische Alpen (Niels Wheeler)Je ritst je tentje open en kijkt terug door de vallei der wonderen (Vallée der Merveilles), waar je gisteren nog een bergpas over bent geklommen om eeuwenoude rotstekeningen te ontdekken. Je denkt terug aan je de tocht door die afwisselende Ligurische Alpen. Ja, dat wildkamperen bevalt je wel. Er is toch geen vrijere manier om de bergen te ontdekken!?

Ontdek Ligurië, de Riviera van Italië

We bevinden ons in de Zuidelijkste uitloper van de Alpen waar nog échte bergen zijn: De Ligurische Alpen in Italië en de Mercantour in Frankrijk. Door de goede wandelpaden lenen de gebieden zich uitstekend voor de minder ervaren wandelaar om de wonderen van het wildkamperen en bivakkeren te ontdekken. Het gebied heeft een echt bergkarakter. Alpenweiden, ruige toppen, bergpassen, meertjes, watervallen, berghutten … deze streek heeft het allemaal. Het moet raar lopen, willen we geen gemzen, steenbokken en marmotten zien.

Ervaar een grensoverschrijdende tocht

Afdaling naar Rifugio Piero Garelli in nationaal park Alta Valle Pesio e Tanaro (Niels Wheeler)Onze tocht start in Limone, in de Italiaanse provincie Piemonte. Om niet direct veel hoogtemeters te hoeven maken, nemen we een kabelbaan de berg op. Over de bergkam die de grens tussen Italië en Frankrijk vormt, lopen we nationaal park Alta Valle Pesio e Tanaro binnen. In dit park met afwisselend lieflijke bloemenweides en ruige puinhellingen en rotsen, komen maar weinig toeristen. Er zijn veel militaire wegen/paden, waardoor we ondanks het echte bergkarakter toch makkelijk lopen. Tijdens deze tocht maken we soms iets meer hoogtemeters dan je van een niveau-3 reis gewend bent, maar de dagen kennen weinig loopuren, dus we kunnen er de tijd voor nemen.

Na enkele dagen steken we de grens over naar Frankrijk en lopen het gebied van de Vallée de la Roya in. In de verte zien we de Mercantour al liggen, maar pas na een rustdag op de camping in bergdorp Tende (en een busritje om wat hoogtemeters over te slaan) gaan we dat natuurpark in. Nu lopen we dan richting die wonderbaarlijke Vallée des Merveilles en komen we langzamerhand steeds meer toeristen tegen. Maar als je over een hoge pas komt en die vallei in kijkt, snap je wel waarom hier veel mensen op af komen. We nemen voldoende tijd om deze wonderschone vallei te ontdekken, waarna we weer afdalen naar het dal om onze miraculeuze tocht af te sluiten.

Wildkamperen bij Lac du Basto in nationaal park Mercantour (Niels Wheeler)Proef de vrijheid van wildkamperen

Omdat we bivakkeren, hebben we de bergen echt helemaal voor onszelf. Het is back-to-basics, maar dat geeft ook een echt gevoel van vrijheid. Dit houdt ook in dat we helemaal op onszelf zijn aangewezen. Als we op onze kampeerplek aankomen, moeten we vaak nog even zoeken naar een goed vlak stukje en ons tentenkamp inrichten. Daarnaast moeten we bijvoorbeeld zelf koken, afwassen en water filteren. Behalve het wandelen, zijn we dus ook nog met allerlei andere taken bezig. Doordat we met een groep zijn, kunnen we de werkzaamheden verdelen en is dit ook een erg gezellig onderdeel van de groepsreis.

Beleef de bergcultuur en historie

Bosvruchtentaart bij Refuge des Merveilles (Karin)In de Vallée des Merveilles zijn veel rotstekeningen gevonden. Dit zijn geen hoogstaande kunstwerken, maar de wetenschap dat ze al meer dan 3000 jaar oud zijn, en er dus ook toen al mensen in dit gebied leefden, is zeer indrukwekkend. Ook uit het begin van de vorige eeuw zijn veel restanten te ontdekken. Militaire wegen en restanten van forten laten zien dat we in de grensstreek lopen van twee landen die niet altijd goede vrienden waren.

Intussen genieten wij van de gastvrije bergcultuur die is ontstaan. We bezoeken enkele bergdorpen met karakteristieke huizen. Helaas zijn de dorpjes wel ontdekt door toeristen, maar de bergsfeer kunnen we er wel ervaren. Ook kunnen we proeven van lokale lekkernijen zoals wijn en kaas.

Voor een beginnend wildkampeerder zal de rugzak zwaar zijn. Als de hutten deze zomer open zijn, zullen we twee keer bij een berghut eten, waardoor onze tassen lichter kunnen zijn. In de berghutten in deze streek eten is absoluut een genot. Andere trekkingsdagen koken we zelf onze meegenomen trekkingsmaaltijden. Laat je verwonderen over hoe je een heus feestmaal uit je rugzak kunt toveren.

Eigen vervoer

De heen- en terugreis zijn niet bij de prijs inbegrepen en moet je zelf boeken. Maar het is wel gezellig, praktisch en mogelijk goedkoper om samen te reizen. De reisbegeleiders zullen dit coördineren. Ons advies is te wachten met het boeken van je heen- en terugreis totdat het zeker is dat de reis doorgaat. Dit hoor je uiterlijk ca. zes weken vóór de reis.

Wie meer informatie of een prijsindicatie wil, verwijzen we naar de Deutsche Bahn reisplanner en de Treinreiswinkel voor informatie over treinen, Eurolines voor informatie over bussen, de ANWB routeplanner voor informatie over autorijden en skyscanner om vliegtickets te vergelijken.

Covid-19

Tijdens deze reis houden we ons aan de geldende maatregelen betreffende Covid-19. Spring heeft hiervoor een protocol opgesteld. De reisbegeleiders zullen je daar voorafgaand aan en tijdens de reis over informeren. Onderdeel van het protocol is dat iedereen in z’n eigen tent slaapt, zodat we ook ‘s nachts 1,5 meter afstand kunnen houden. Je zorgt zelf voor een lichtgewicht trekkerstent.
Ook bij gemeenschappelijke taken als het koken van het avondeten, het afwassen, kaartlezen en andere voorkomende situaties houden we afstand van elkaar en houden we ons aan de richtlijnen. Kernwaarde in het protocol is dat we van iedereen in de groep verwachten zich verantwoordelijk en passend bij de huidige situatie te gedragen.

Wil je voordat je deze reis boekt meer weten over het Corona-protocol van Spring, mail dan naar spring@nivon.nl. Het protocol wordt, als de richtlijnen van de overheid daartoe aanleiding geven, geactualiseerd. Zie voor alle vragen over corona onze Q&A.

Praktische informatie

Land:
Frankrijk en Italië
Activiteit:
Trektocht met wildkamperen
Zwaarte:
Zwaarte 3 - Dit betekent 4 tot 6 loopuren per dag; totaal aantal hoogtemeters is gemiddeld 1000 per dag (stijgen + dalen).
Reisdata:
Vrijdag 23 juli t/m zondag 1 augustus 2021 (10 dagen)
Inschrijven t/m:
Zondag 13 juni 2021 (Informeer na deze datum naar de mogelijkheden.)
Deelnemers:
5-8 + 2 reisbegeleiders
CO2-Voetafdruk:
8 kg CO2 per persoon per dag
Reisprijs:
Nivon-leden Niet-leden**
10% korting* €487 €527
Normaal €541 €581
* Korting bij boeken t/m zondag 25 april 2021.
** Je kan lid worden bij het inschrijven voor de reis en ontvangt dan meteen leden korting, het standaard tarief is €40 per jaar.
Inclusief:
Spring reisbegeleiding en materiaal; lokaal vervoer; overnachtingen op campings of in het wild; maaltijden op trekkingsdagen.
Exclusief:
Persoonlijke uitrusting incl. tent; passende reisverzekering; voorbereidingsdag; maaltijden op reisdagen en de rustdag; vervoer van en naar het verzamelpunt; coronatest indien nodig voor bestemming/doorreis.
Jij:
Je bent 25-40, hebt enige bergwandelervaring en een goede conditie. Je maakt samen met de groep en de reisbegeleiders de reis tot een succes.
Voorbereidingsdag:
Zondag 20 juni 2020

Contact