Uniek aan deze reis

  • Geniet van het Scandinavische huttenleven
  • Wandelen door een stille witte wereld
  • Prachtig weids en indrukwekkend landschap
Bekijk de reisverslagen van vergelijkbare reizen

De reisbegeleiders

Mieke

Jeroen

Winter in Tafjordfjella

Noorwegen

11-03 t/m 19-03-2023

Op sneeuwschoenen door een wit Noorwegen, ga je mee? We maken een meerdaagse tocht langs drie onbemande berghutten. Onderweg verkennen we twee keer de omgeving van deze hutjes wat beter met mooie dagtochten. Want, we zitten midden in de witte winterse wildernis.

Zeven dagen in een wit wonderlandschap, wie wil dat nou niet! We lopen van gemengd bos naar dun berkenbos, naar eindeloze witte vlaktes en indrukwekkende dalen. Sneeuw, rotsen, meren… alles onder een dikke laag sneeuw. In de greep van de winter. Soms lopen we onder een strakblauwe vrieslucht, een andere dag wellicht in een sneeuwstorm die onze wereld beperkt tot het zicht op ons eigen groepje.

Het Tafjordfjella-gebied ligt midden in Reinheimen Nationaal park, een vrijwel boomloos berggebied. Dit nationaal park is een rustige bestemming omdat er weinig toeristische voorzieningen zijn aangelegd. Behalve dan een paar hutten, die allemaal zelfvoorzienend zijn in de winter.

Het grootste roofdier dat hier voorkomt is de veelvraat, maar die laat zich niet snel zien. Tafjordfjella is een overgangsgebied naar de fjorden van Noorwegen. De vlaktes zijn hier en daar al wat minder uitgestrekt, de toppen worden spitser en de dalen smaller. In dit gebied bevindt zich nog een aantal kleine gletsjers.

Trektocht én dagtochten

We maken een tocht van zeven dagen, maar niet elke dag verplaatsen we ons naar een nieuwe hut. Elke hut staat op zo’n mooie plek midden in de wildernis dat we ook zeker nog twee keer een dagtocht willen maken. Ook geeft dit je de mogelijkheid een dagje rustig aan te doen of als we slecht weer hebben een dagje de sneeuwstorm uit te kunnen zitten.

We lopen ongeveer 15 kilometer per dag. Dat is al meer dan genoeg, zeker als we zelf ons eigen spoor maken door diepe verse sneeuw. Het is zeker in het begin even wennen aan het wandelen op sneeuwschoenen, het dagritme en de bepakking.

Onderweg

We slapen in drie verschillende hutten. De eerste dag klimmen we langzaam uit de bossen naar onze eerste hut. Best een flinke dag van 17 km. Daar tussen de steile hellingen en spitse pieken brengen we onze eerste avond en nacht door. De volgende dag gaan we door naar Veltdalshytta, een tocht van 10 km. Bij Veltdalshytta ligt ook de Fieldfarehytta in de buurt, verscholen achter een grote steile wand. Dit is een schuilhutje dat oorspronkelijk gebouwd en bewoond is door Noorse commando’s in de Tweede Wereldoorlog. Maar niet alleen hierom is het een mooie plek om nog een nachtje extra te blijven. We hebben de mogelijkheid om hier een dagtocht te maken, of lekker te genieten van ons plekje helemaal weg van de bewoonde wereld.

Op dag vier trekken we weer verder op de sneeuwschoenen. De blauwe ijsschotsen die af en toe onder de sneeuw vandaan komen op het meer zijn prachtig! We komen bij twee kleinere hutten. Hier zijn we ook weer twee nachtjes. Dus tijd voor nog een mooie dagtocht naar een topje in de buurt. Deze extra dag is ook om wat ruimte in de planning te hebben, mochten we vanwege een sneeuwstorm een nachtje achter komen te liggen in de route.

Dat brengt ons alweer op dag zes waar we weer verder trekken over wederom een uitgestrekte vlakte… een enorm meer ligt namelijk onder onze voeten. We sporen terug naar onze eerste hut. De dag erna rest ons alleen nog de afdaling terug naar de bossen en de bewoonde wereld.

Aan het einde bestellen we weer een taxi voor een rit terug naar Bjorli. We sluiten af in stijl en kunnen aanschuiven voor avondeten en ontbijt en laten ons nog een keer goed verwennen.

We zijn voor dit plan afhankelijk van de weersomstandigheden.

Scandinavische zelfvoorzieningshutten

Tijdens onze reis slapen we in zelfvoorzieningshutten van de Noorse Toeristenvereniging (DNT). Sommige hutten zijn in de zomer wel bemand, maar in de winter zijn we op onszelf aangewezen. Je opent ze met een sleutel van de DNT. De berghutten zijn eenvoudig en hebben geen stromend water. We verblijven daar op basis van zelfverzorging: zo koken we ons eigen eten en hakken we hout voor de kachel.

Na een wandeldag is het hier altijd goed aankomen. Vaak zullen we wel even de deur vrij moeten graven en de kachel aansteken. Maar als de temperaturen ’s avonds diep onder nul zakken, knappert hier het hout in de kachel en wordt de temperatuur flink opgestookt.

Het drinkwater halen we uit de omliggende meren en beken, of we smelten sneeuw als deze punten niet toegankelijk zijn.

Voor deze reis is het verplicht om lid te zijn van de Noorse (DNT) of Zweedse (STF) toeristenvereniging. De reisbegeleiders zullen je hierover informeren. Als STF-lid ontvang je o.a. korting in Hi Hostels en het tijdschrift de STF Turist. In de DNT hutten is een lidmaatschap van Hostelling International echter niet geldig.

Maaltijden

Ontbijt en avondeten op de wandeldagen zijn bij de reisprijs inbegrepen. Tijdens de preünie maken we afspraken over het eten onderweg. Dat regelen we samen. In sommige hutten maken we gebruik van het voorraadkastje waar je basis-ingrediënten kunt kopen. Een deel van de ingrediënten nemen we mee uit Nederland.

Het lunchbeleg is inclusief bij de reis. De hartkeks of varianten daarvan niet. Zo kun je zelf kiezen of je het meeneemt uit Nederland of onderweg in de hutten knäckebrød koopt. Net waar jij trek in hebt onderweg! Ook hier maken we tijdens de preünie afspraken met elkaar over.

Wandelen in de sneeuw

Om door de sneeuw te wandelen maken we gebruiken van sneeuwschoenen. Het lopen op sneeuwschoenen is makkelijk te leren. Wie kan wandelen, beheerst in korte tijd het sneeuwschoenwandelen. Sneeuwschoenwandelen is zwaarder en intensiever dan gewoon wandelen. Het winterse weer en de afstanden vereisen een goede conditie. Het zijn geen enorme lange afstanden (gemiddeld 15 km), maar het maken van sporen in verse sneeuw en de kou kosten ook energie. Want sneeuw en kou horen bij elkaar.

Met de juiste kleding is het echter vaak zeer aangenaam om buiten op pad te zijn. Maar houd er ook rekening mee dat door omstandigheden als de wind, neerslag en lage temperatuur het soms ook bar (koud) kan worden. Afhankelijk van de weerssituatie kunnen de pauzes kort zijn. Tijdens de prëunie zullen we dit ook bespreken, zodat je goed voorbereid mee gaat op onze sneeuwschoentrektocht.

De winterroutes in Noorwegen zijn meestal vanaf maart gemarkeerd met wilgentakken. Maar als de omstandigheden het toelaten kunnen we ook een doorsteekje maken en van de paden af ons eigen spoor maken door het landschap. Dat is het mooie van sneeuwschoenwandelen in Scandinavië: de wereld ligt aan je voeten!

Eigen vervoer naar Bjorli

De heen- en terugreis zijn niet bij de prijs inbegrepen en moet je zelf boeken. Maar het is wel gezellig, praktisch en mogelijk goedkoper om samen te reizen.

We verzamelen zaterdag in Bjorli, een klein ski- en langlaufgebied gelegen midden in nationaal park Reinheimen. Deze plaats is per trein bereikbaar en op loopafstand van het station ligt ons hotel. Ook is hier nog een supermarkt. De volgende ochtend zet de taxi (inclusief in de reisprijs) ons af bij het beginpunt van onze sneeuwschoentrektocht in het spectaculaire berggebied Tafjordfjella.

Ons advies is te wachten met het boeken van je heen- en terugreis totdat het zeker is dat de reis doorgaat. Dit hoor je uiterlijk ca. zes weken vóór de reis. De reisbegeleiders zullen dit coördineren.

De meest milieuvriendelijke manier is om met de trein naar Noorwegen te reizen. Daarnaast vertrekt er sinds kort ook een veerboot vanuit Eemshaven naar Kristiansand. Deze kun je dan weer combineren met het OV in Noorwegen. Er zijn ook goede lange afstandsbussen in Noorwegen. Dit is soms handiger als je het land wil doorkruisen zonder via Oslo te gaan.

Tip: Onderbreek je reis met een overnachting in Oslo. Dit is niet alleen een mooie stad, maar je kunt er ook op de huisberg lekker een middagje sleeën. Het openbaar vervoer brengt je naar de top van de berg voor een volgend ritje 🙂

Een snellere manier is om te vliegen naar Oslo of Trondheim. Van daaruit is er een goede treinverbinding met Bjorli. Treinkaartjes kun je eenvoudig zelf boeken via de Noorse Spoorwegen (www.vy.no), of je kunt via de Treinreiswinkel boeken.

Wie meer informatie of een prijsindicatie wil, verwijzen we naar de Deutsche Bahn reisplanner en de Treinreiswinkel voor informatie over treinen, de ANWB routeplanner voor informatie over autorijden en skyscanner om vliegtickets te vergelijken.

Praktische informatie

Land:
Noorwegen
Activiteit:
Scheeuwschoentocht langs onbemande hutten
Zwaarte:
Zwaarte 4 - Dit betekent 5 tot 7 loopuren per dag; totaal aantal hoogtemeters is gemiddeld 1500 per dag (stijgen + dalen).
Reisdata:
Zaterdag 11 maart t/m zondag 19 maart 2023 (9 dagen)
Inschrijven t/m:
Zondag 29 januari 2023 (Informeer na deze datum naar de mogelijkheden.)
Deelnemers:
5-10 + 2 reisbegeleiders
CO2-Voetafdruk:
12 kg CO2 per persoon per dag
Reisprijs:
Nivon-leden Niet-leden**
10% korting* €825 €865
Normaal €917 €957
* Korting bij boeken t/m zondag 13 november 2023.
** Je kan lid worden bij het inschrijven voor de reis en ontvangt dan meteen leden korting, het standaard tarief is €40 per jaar.
Inclusief:
Spring reisbegeleiding; Springmateriaal (waaronder sneeuwschoenen, wandelstokken met sneeuwtellers, GPS en Garmin InReach); overnachtingen in DNT hutten en twee hotelovernachtingen; lokaal vervoer; ontbijt, lunchbeleg en avondeten tijdens wandeldagen.
Exclusief:
Persoonlijke uitrusting; passende reisverzekering met winterbergsportdekking; voorbereidingsdag; DNT of STF lidmaatschap (!); lunch hartkeks of vergelijkbaar; heen- en terugreis naar Bjorli.
Jij:
Je hebt bergwandelervaring, een goede conditie en houdt van sneeuw en kou. Je laat je niet uit het veld slaan door een sneeuwstorm. Je maakt samen met de groep en de reisbegeleiders de reis tot een succes.
Voorbereidingsdag:
Zaterdag 4 februari 2023

Contact