Uniek aan deze reis

  • Wildkampeertrektocht over ongebaand terrein
  • Fotogeniek landschap
  • Ruige natuur
  • Eigen vervoer optie
Bekijk de reisverslagen van vergelijkbare reizen

De reisbegeleiders

Jitske

Anne

Wildernistrekking Isle of Skye

Schotland

30-05 t/m 10-06-2019

Ga mee naar één van de laatste stukjes Europese wildernis: het Schotse eiland Skye! Hier lopen we een uitdagende wildkampeertrektocht op basis van de Skye Trail. Skye is ruig en bergachtig, met prachtige meren en, als het niet regent, vanaf de bergtoppen veel vergezichten over de Atlantische Oceaan en Schotland. Met eigen vervoer optie.

Skye Trail

Bij goed weer kunnen we gaan munro-bagging en hebben we prachtige uitzichten over dit Schotse eiland (Ania)We zullen de uitdagende onofficiële Skye Trail als onze leidraad door het gebied gebruiken. Het is slechts een routesuggestie, want we lopen zonder markering en voor een flink deel door ongebaand terrein. De route leidt ons van het noordelijkste puntje van Skye naar Broadford in het zuiden. Maar dit kan zomaar veranderen, want het is een wildkampeertrektocht en we kunnen het tochtplan onderweg gemakkelijk aanpassen aan het weer, de omstandigheden of onze wensen. Bijvoorbeeld omdat we bij goed weer een aantal munros willen beklimmen (bergen hoger dan 3000 voet), wie weet besluiten we van tevoren de route juist om te draaien, in te korten of verder uit te breiden. Op het eiland rijden er nog redelijk wat wat bussen binnen loopafstand en dat maakt ons extra flexibel.

We wandelen langs de meest prachtige landschappen van dit eiland. De Skye Trail volgt een groot deel van de imposante Trotternish Ridge, inclusief de iconische rotsformatie Old Man of Storr, en loopt in het zuiden in de schaduwen van de hoge rotsige bergketen de Cuillin. Ook laat de route ons een kijkje nemen op vergeten cliffs langs de kust en in oude verlaten spookdorpjes die ooit bruut vernietigd zijn in de tijd van de zogenaamde Clearances.

Links zie je de imposante Trotternish Ridge, inclusief de iconische rotsformatie Old Man of Storr met daaronder de 'hoofdstad' van Skye, Portree (Bas Wetter)Maar het is natuurlijk niet enkel ontbering wat de klok slaat. Halverwege de Skye Trail ligt Portree, of Port Rìgh in het Gaelic, een gezellig lokaal vissersdorpje dat ook wel de hoofdstad van Skye genoemd wordt. Daar is voldoende mogelijkheid om onze spullen te drogen, lokaal bier te proeven en een full Scottish breakfast te bestellen, eventueel met haggis als dat je ding is… Waarvan trouwens tegenwoordig prima vegetarische varianten bestaan, weet Spring inmiddels uit ervaring.

Isle of Skye

Het eiland is met een oppervlakte van 1656 km² het op één na grootste schotse eiland. Je bent hier echt aan de rand van Europa, want vanaf de meeste toppen kun je bij goed weer de Atlantische Oceaan al zien liggen. De weidse desolate landschappen met mistige luchten, diepe kleuren en zwarte rotsen van vulkanische oorsprong spreken enorm tot de verbeelding. Het is niet voor niets dat de landschappen dan ook al meermaals in films terecht zijn gekomen, zoals bijvoorbeeld de Alien-films, Macbeth en King Arthur. De prachtige en vreemd uitziende pieken van de Old Man of Storr en de Trotternish Ridge lijken erg op het Mordor van Peter Jackson, al is de Lord of the Rings hier niet gefilmd.

Op Skye ben je nooit ver van de zee, met een beetje geluk spotten we zeehonden of misschien wel een dolfijn (Bas Wetter)Niet alleen de rotsachtige landschappen zijn hier spectaculair, datzelfde geldt voor de levende natuur die we onderweg tegenkomen. Skye is een paradijs voor vogelaars. Er broeden hier veel beschermde soorten, waaronder de golden eagle oftewel de steenarend. We hebben onderweg goede kans één of meer van deze prachtige roofvogels te zien vliegen. Op Skye ben je bovendien nergens meer dan 5 mijl van de zee verwijderd, en ook daar zit veel mooi leven in. Als we geluk hebben kunnen we tijdens onze wandeling otters, zeehonden en heel misschien zelfs wel een walvis spotten!

Skye is ook historisch een intrigerend gebied. Over heel Skye kan je de zogenaamde Brochs vinden, 2000 jaar oude ronde versterkte torens, ooit gebouwd door de Picten. Ook zijn er op het eiland nog veel ruïnes van dorpen waar bewoners door de Engelse grootgrondbezitters weggejaagd werden om het land te kunnen gebruiken voor de, meer winstgevende, schapenhouderij. Deze zogenaamde Clearances dateren nog uit de 18e eeuw, toen de Jacobite opstanden tot gevolg hadden dat het Schotse clan systeem opgeheven werd en de Engelse macht verder toenam. Toch wordt er nog steeds door een aanzienlijk deel van de bevolking Gaelic gesproken, een van oorsprong Keltische taal. Die vind je ook terug op de straatnaambordjes en in cafés, en hoor je terug in de lokale muziek.

Vervoer naar Skye

Op onze treinreis naar Skye rijden we ook over het bekende Harry Potter viaduct, die stoomtrein rijdt overigens ook op dit traject (Rens van Vilsteren)De reden dat deze wildkampeertrektocht prijziger is dan gemiddeld bij Spring heeft alles te maken met het avontuur om hier te komen. Gedurende onze bus- en treinreis naar deze bestemming zullen we al merken dat we onderweg zijn naar een uithoek van Europa. We nemen onder andere de zogenaamde Caledonian Sleeper, een nachttrein dwars door Engeland en de Highlands van Schotland. Deze trein is een instituut in het Verenigd Koninkrijk, en bovendien niet ongezellig, want je kan er onderweg gewoon eten en drinken kopen (inclusief een Schots of Engels biertje) in de restauratiewagen. De route wordt algemeen geroemd omwille van haar schoonheid. En niet onbelangrijk, je reist de route van Harry Potter naar Hogwarts, inclusief dat prachtige viaduct!

Wildkamperen, eten en drinken

We kamperen op deze wandeltocht in het wild, in dit terrein is het handig te proefliggen voordat je de tent opzet (Ania)Omdat het in Schotland officieel is toegestaan om in de natuur wild te kamperen, zullen we dat dus ook zoveel mogelijk doen. Als we dat heel graag willen kan het op deze reis zelfs iedere nacht. Maar onderweg komen we ook bothy’s tegen, waar we kunnen schuilen als we de pech hebben dat Schotland ons met regen begroet. Onderweg maken we met z’n allen elke ochtend, middag en avond ons eigen maaltje op onze meegebrachte branders.

Gelukkig komen we onderweg nog wat dorpjes en stadjes tegen, dus onze rugzakken zullen niet met een week aan voedsel gevuld worden. En hoewel dit geen comfort-reis is, kunnen we onszelf halverwege in Portree gelukkig wel even verwennen met een echt bed, lokale schotse bieren, haggis en gezelligheid.

Een wild avontuur voor de ervaren wandelaar

We maken een wandeltocht door het ruige terrein van Isle of Skye met een flinke bepakking, maar het landschap maakt het zeer de moeite waard! (Rens van Vilsteren)Dit is geen route voor luxepaardjes! Omdat onze route gedeeltelijk over ongebaand terrein voert, zal de ondergrond ons sneller vies en vermoeid maken. Ook kan het terrein flink uit elkaar lopen: van zompige moerassen, veel beken zonder brug en smalle paadjes langs diepe afgronden. Het is daarom belangrijk dat je al de nodige ervaring hebt met wandelen in wisselend terrein en met een flinke hoeveelheid bepakking. Want we nemen natuurlijk al onze slaapspullen mee, plus voedsel voor meerdere dagen! Daarbij staat het eiland ook nog bekend om de harde zuidwestenwind en genadeloze regenbuien. Gelukkig gaan wij gedurende de meest zonnige maanden mei en juni. En het grote voordeel van wind in Schotland is: veel minder muggen! Als we dan toch slecht weer te pakken hebben, waait dat bovendien vaak ook snel weer over.

Geen tocht voor watjes dus! Als jij een ervaren bergwandelaar bent die houdt van een uitdaging, bestand is tegen regen, wind en modder; wat krijg je daar dan ontzettend veel moois voor terug! Een bijzonder avontuur in een verlaten uithoek van Europa met glasheldere meren, watervallen, een prachtig ruig landschap met spectaculaire rotspieken en flink uitdagende wandeletappes. We hopen dat jij er net zoveel zin in hebt als wij!

Eigen vervoer optie

Bij deze reis is het vervoer naar Skye inbegrepen. Je kan er bij deze reis echter ook voor kiezen om zelf het vervoer te regelen, je krijgt hiervoor een korting van €383 op de reisprijs. Neem hiervoor na je inschrijving contact op met de Spring Administratie. Er zal met deze deelnemers een ontmoetingsplaats worden afgesproken in Schotland.

Praktische informatie

Land:
Schotland
Activiteit:
Kampeertrektocht
Zwaarte:
Zwaarte 4 - Dit betekent 5 tot 7 loopuren per dag; totaal aantal hoogtemeters is gemiddeld 1500 per dag (stijgen + dalen).
Reisdata:
Donderdag 30 mei t/m maandag 10 juni 2019 (12 dagen)
Inschrijven t/m:
Donderdag 18 april 2019 (Informeer na deze datum naar de mogelijkheden.)
Deelnemers:
5-10 + 2 reisbegeleiders
CO2-Voetafdruk:
8 kg CO2 per persoon per dag
Reisprijs:
Nivon-leden Niet-leden**
10% korting* €872 €912
Normaal €969 €1009
* Korting bij boeken t/m zondag 3 februari 2019.
** Je kan lid worden bij het inschrijven voor de reis en ontvangt dan meteen leden korting.
Inclusief:
Spring reisbegeleiding en materiaal; heen- en terugreis per trein; lokaal vervoer; maaltijden op trekkingdagen; soms een hostel.
Exclusief:
Persoonlijke uitrusting; passende reisverzekering; voorbereidingsdag; maaltijden op reis- en rustdag.
Jij:
Je hebt enige bergwandelervaring en een goede conditie. Jij hebt zin in een kampeertrektocht door afgelegen en ruig gebied en bent niet bang om nat te regenen. Je maakt samen met de groep en de reisbegeleiders de reis tot een succes.
Voorbereidingsdag:
NTB

Contact