Uniek aan deze reis

  • Ongerept gebied
  • Makkelijk bereikbare hoge toppen
  • Kleurrijke natuur en veel dieren
  • Uitzichten op imposante bergen
Bekijk de reisverslagen van vergelijkbare reizen

De reisbegeleiders

Micha

Rosalinde

Wandelen door Queyras

Frankrijk

11-08 t/m 19-08-2018

Ben je op zoek naar een vakantie in de Alpen met prachtige vergezichten, maar zonder zware rugtas? Dan is onze standplaats kampeerreis naar de ongerepte Queyras wellicht iets voor jou! We kamperen op een camping en maken dagtochten over de Tour du Queyras en de omliggende toppen.

We kamperen op een hooggelegen camping en kunnen daarom dagtochten maken naar de hoger gelegen delen van de Alpen (Marleen de Blecourt)We reizen samen af naar de Queyras en strijken neer op camping la Chanterane nabij het dorpje Pierre Grosse. In de Queyras bevindt zich het hoogste dorp van Frankrijk: Saint-Veran op een hoogte van 2.042 m. Ook onze camping bevindt zich op een indrukwekkende hoogte van 1.900 m. Dat maakt het voor ons gemakkelijk om met de dagtochten die we vanaf de camping maken hoogtes van misschien wel 3.000 m te bereiken. Dit is bij de meeste kampeertrektochten moeilijker als er dagtochten worden gemaakt. De Tour du Queyras, ook bekend als de GR58-wandelroute, loopt door het gebied waar we verblijven. Als we willen pakken we tijdens een dagetappe een deel van deze prachtige route mee. Toppen als de Col d’Asti, Rocca Bianca of Roc della Niera liggen binnen bereik. Aangezien we minder tijd kwijt zijn aan het opzetten en afbreken van onze tenten en minder energie aan volle dagen lopen met een zware rugzak is er altijd de mogelijkheid om terug op de camping een spelletje te spelen of het nabije dorpje te verkennen.

De Queyras is een ongerept gebied met veel zon, idyllische alpenweiden en uitzicht op ruige bergtoppen (Suzan van Delft)Afwisselende natuur en uitzichten op imposante bergen

De Queyras is een dunbevolkt gebied waar idyllische alpenweiden met lieflijke beekjes en dennenbossen wat hogerop worden afgewisseld met bergmeertjes, ruige pieken en hier en daar sneeuwvelden. Tijdens veel van de wandelingen zullen we een schitterend uitzicht hebben over de indrukwekkende Monviso, met zijn 3.841 m de hoogste top van de regio, of op de Barre des Ecrins (4.102 m), wat verderop. Ook het weer helpt een handje mee bij het scheppen van schitterende vergezichten, want de Queyras kan zich erop beroepen de meeste zonuren te leveren van Frankrijk, op het Middellandse Zeegebied na. Vergeet dus niet je zonnebrand in je rugzak te stoppen!

Kleurrijke bloemen, smakelijke kruiden en veel diersoorten

Naast de bekende bergbewoner als de bergmarmot kunnen we op onze dagtochten door Queyras ook steenbokken en adelaars zien (Suzan van Delft)Onderweg lopen we langs prachtige bloemenvelden vol alpiene bloemen als lelies, orchideeën, irissen, anemonen en langs de hoger gelegen hellingen zelfs de befaamde edelweiss. Bepaalde kruiden en plantjes zijn bovendien eetbaar en kunnen we na terugkomst op de camping verwerken in culinaire lekkernijen. Denk aan wilde tijm, munt, wilde peen en natuurlijk framboos en aardbei. Liefhebbers van kleurrijke flora kunnen dus hun hart ophalen, maar mede vanwege de lage bevolkingsdichtheid kent het gebied ook een grote variatie in diersoorten. Op onze tochten zullen we vele gemsen, steenbokken en zelfs adelaars zien. Mocht je tijdens het wandelen opgeschrikt worden door een harde, hoge piep, dan is de kans groot dat je vlak naast het hol van een bergmarmot staat. Zelfs wolven komen in de Queyras voor, maar die laten zich echt alleen zien in de koudere seizoenen.

Als de omstandigheden het toelaten kunnen we ook nog een tweedaagse wandeltocht maken naar een berghut (Marleen)Twee standplaatsen, één reis

Hoewel er meer dan genoeg prachtige wandelingen te maken zijn vanaf onze camping, is er de mogelijkheid om voor de tweede helft van onze reis uit te wijken naar een nieuwe standplaats, zodat we kunnen genieten van prachtige nieuwe uitzichten en nieuwe routes. Een eveneens spectaculair alternatief is het maken van een tweedaagse tocht, waarbij we halverwege zullen blijven overnachten in de Refuge de La Blance (een berghut), als de omstandigheden het toelaten. Ook voor de cultuurliefhebbers valt er wat te halen. Tijdens een van onze wandelingen kunnen we een bezoek brengen aan Fort Queyras, een middeleeuws kasteel uit de 13e eeuw. Met een geschiedenisdocent als een van de begeleiders zijn historische anekdotes gegarandeerd.

Terrein en wandelniveau

We maken dagwandelingen met een lichte rugtas, maar kunnen daardoor ook veel hoogtemeters maken met soms een stuk door alpien terrein (W. Ouwehand)De zwaarte van deze reis is 3,5 wandelschoen. De paden die we nemen zijn goed gemarkeerd, de tassen licht, maar op sommige dagen maken we meer dan 1500 hoogtemeters (stijgen en dalen) en komen we op plekken waar we ook alpien terrein tegenkomen. Er wordt dus minder kracht en uithoudingsvermogen van je gevraagd dan op een vier- of vijfschoentjesreis, maar het is geen overbodige luxe als je stevig op je benen staat en geen last hebt van hoogtevrees. Het pad loopt regelmatig langs steile hellingen en we zullen door de hoge pieken en de lichte tassen veel hoogtemeters kunnen maken. Herken je je in deze omschrijving, of ben je gewoon toe aan de voordelen van een prachtige reis in het hooggebergte met spectaculaire alpiene vergezichten zonder de nadelen van een loodzware tas of veel in- en uitpakken, schrijf je dan nu in voor de standplaatsreis naar de Queyras!

Praktische informatie

Land:
Frankrijk
Activiteit:
Standplaats kampeerreis met dagtochten
Zwaarte:
Zwaarte 3 - Dit betekent 4 tot 6 loopuren per dag; totaal aantal hoogtemeters is gemiddeld 1000 per dag (stijgen + dalen).
Reisdata:
Zaterdag 11 augustus t/m zondag 19 augustus 2018 (9 dagen)
Inschrijven t/m:
Zondag 1 juli 2018 (Informeer na deze datum naar de mogelijkheden.)
Deelnemers:
5-12 + 2 reisbegeleiders
Voetafdruk:
43 m² per dag
Reisprijs:
Nivon-leden Niet-leden**
10% korting* €719 €754
Normaal €799 €834
* Korting bij boeken t/m woensdag 11 april 2018.
** Je kunt lid worden bij het inschrijven voor de reis en ontvangt dan meteen leden korting.
Inclusief:
Spring reisbegeleiding en materiaal; heen- en terugreis; lokaal vervoer; overnachtingen op een camping; één overnachting in berghut; maaltijden op wandeldagen.
Exclusief:
Persoonlijke uitrusting; passende reisverzekering; voorbereidingsdag; maaltijden op reis- en rustdagen.
Jij:
Je hebt geen moeite met flink klimmen en dalen met een lichte dagrugzak. Jij maakt samen met de groep en de reisbegeleiders de reis tot een succes.
Voorbereidingsdag:
Zondag 24 juni 2018.

Contact

Op deze groepsreis in de Franse Alpen kamperen we op twee campings en maken prachtige dagtochten door de omgeving (Alja Post)Als we willen pakken we een dagetappe mee van de Tour du Queyras, ofwel de GR58 (W. Ouwehand)We wandelen door alpenweiden met nog mooiere bloemen dan deze (Bas Wetter)We maken dagtochten over verschillende soorten terrein, niet alleen alpien terrein en alpenweiden, maar ook door bossen en langs de boomgrens (W. Ouwehand)Zie jij de camping nog liggen? (W. Ouwehand)