Uniek komend seizoen

  • Kustpad langs uiteenlopende vuurtorens
  • Prachtige Noordwestkust van Spanje
  • Afwisselend lopen over rotsblokken, kliffen en zandstrand
Bekijk de reisverslagen van vergelijkbare reizen

Vuurtorenpad van Galicië

Spanje

Majestueuze vuurtorens, zandstranden, kliffen, rotsformaties in zee en de Galicische keuken: in het najaar steekt Spring haar licht op in Noordwest Spanje op het Vuurtorenpad (O Camiño dos Faros). Tijdens deze eigenvervoersreis volgen we een kustpad dat op en neer slingert langs pittoreske vissersdorpjes en overnachten we in zeer diverse accommodaties.

Deze reis wordt verplaatst ivm COVID-19

Deze reis zou in oktober 2020 plaatsvinden. Vanwege de corona-maatregelen kon de reis helaas niet doorgaan. We gaan de reis daarom om op een ander moment alsnog organiseren. Hou de site goed in de gaten, of schrijf je in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van onze activiteiten!

O Camiño dos Faros

Het vuurtorenpad is een spannend nieuw wandelpad in Noordwest Spanje dat pas in 2012 het licht heeft gezien. Het is aangelegd door een aantal “Galego” (lokale bewoners). Trots als ze waren op hun prachtige gebied vonden ze dat het wel een lange wandelroute kon gebruiken. Spring maakt van hun noeste werk gebruik om het mooiste gedeelte van het pad te verkennen!

Het groene kristalstrand bij Laxe in noordwest Spanje is een bijzonder natuurfenomeen (amaianos)De grillige Galicische kust

Wij pakken het vuurtorenpad ongeveer halverwege op in de kustplaats Laxe, vanzelfsprekend voorzien van een vuurtoren. Vanaf daar wandelen we langs de Costa de Muerte, de doodskust, naar het zuiden. De kust heeft deze naam in de middeleeuwen gekregen door het grote aantal schipbreuken die voor de kust werden geleden. Je krijgt daarbij waarschijnlijk het beeld van een ruige kust met kliffen en rotspunten. Dat klopt dan ook op veel plekken! Maar op andere plaatsen is het dan ook weer lieflijk glooiend en lopen we over mooie zandstranden. Tussendoor is er ruimte genoeg voor uitstapjes: bijzondere sculpturen van kunstenaar ‘Man’ op het strand van Camelle of het groene kristalstrand bij Laxe als bijzonder natuurfenomeen.

Het hoogste punt van de route ligt op slechts 300 meter, maar laat je daardoor niet misleiden! Kleine hoogteverschillen bieden telkens nieuwe uitzichten over de zee en het binnenland. Daarnaast kronkelt het pad op en neer van zeeniveau naar de top van de heuvels. Hierdoor maken wij best pittige wandelingen. De reis is daarom aan de zware kant voor een niveau-3 reis.

Simpel, maar gastvrij

Uitzicht over Muxia, een van de mooiste dorpjes langs de Galicische kustDe rustdag brengen wij door in Muxia, een levendig vissersstadje met wederom een prachtige vuurtoren. Je kunt hier een bezoek brengen aan een ‘Pedra de abalar’. Dat is een steen die door mensenhanden of zelfs de wind heen en weer te bewegen is. Hiervan liggen er meerdere langs het pad verscholen.

Voor alle avonturen is een goed gevulde maag natuurlijk belangrijk. De Galicische keuken staat bekend om haar vis en schelpdieren die op eenvoudige en verrukkelijke wijze klaargemaakt worden. Voor niet-visliefhebbers is er natuurlijk ook voldoende keuze. We eten afwisselend zelf-gekookte maaltijden en in lokale restaurants.

De overnachtingen variëren van comfortabele hotels en goed uitgeruste appartementen tot eenvoudige gîtes waar wij zelf de maaltijd mogen bereiden. Zowel in Muxia als Fisterra blijven wij twee dagen, waardoor de rugzak voor de wandeldag lekker licht kan zijn.

De Camino-nulpaal in MuxiaEen werelds einde

We eindigen onze reis in Fisterra, wat een officieus einde van het pelgrimspad naar Santiago de Compostela is. Sommige pelgrims lopen na hun kathedraalbezoek in Santiago namelijk door naar deze landtong. In de Romeinse tijd stond Fisterra bekend als het einde van de wereld (finis-terra in het latijn). In Fisterra staat ook de laatste vuurtoren die wij zullen bezoeken en daarmee eindigt ook voor Spring dit avontuur hier.

Eigen vervoer naar Spanje

Op deze wandeltocht volgen we de Spaanse kliffenkust waardoor we toch redelijk veel hoogtemeters maken (Peter Kok)De reis begint in A Coruña en eindigt in Fisterra. De heen- en terugreis zijn niet bij de prijs inbegrepen en moet je zelf boeken. Maar het is wel gezellig, praktisch en mogelijk goedkoper om samen te reizen. De reisbegeleiders zullen dit coördineren. Ons advies is te wachten met het boeken van je heen- en terugreis totdat het zeker is dat de reis doorgaat. Dit hoor je uiterlijk ca. zes weken vóór de reis.

Wie meer informatie of een prijsindicatie wil, verwijzen we naar de Deutsche Bahn reisplanner en de Treinreiswinkel voor informatie over treinen, Eurolines voor informatie over bussen, de ANWB routeplanner voor informatie over autorijden en skyscanner om vliegtickets te vergelijken.

Corona

Tijdens deze reis houden we ons uiteraard aan de geldende richtlijnen en adviezen betreffende Covid-19. Spring heeft ook een eigen protocol. De reisbegeleiders zullen daar voorafgaand aan en tijdens de reis ook informatie over geven.

Onderdeel van het protocol is dat we gedurende reis iedereen de mogelijkheid geven om 1,5 meter afstand te houden. Hier hebben we ook op gelet bij de slaapplekken in accommodaties. Kernwaarde in het protocol is dat we van iedereen in de groep verwachten dat men zich verantwoordelijk en passend bij de huidige situatie gedraagt.

Wil je voordat je deze reis boekt meer weten over het corona-protocol van Spring, mail dan naar spring@nivon.nl. Het protocol wordt, als de richtlijnen van de overheid daartoe aanleiding geven, uiteraard steeds geactualiseerd.

Contact

De schoen bij vuurtoren Fisterra als officieus einde van het pelgrimspad naar Santiago de Compostela is ook voor onze kustwandeltocht het einde (Basotxerri)Het O Camiño dos Faros, vuurtorenpad, is een nieuw lange afstandspad dat bedacht is door de trotse bewoners van dit prachtige gebied (Peter Kok)