Uniek aan deze reis

  • Kustpad langs uiteenlopende vuurtorens
  • Prachtige Noordwestkust van Spanje
  • Afwisselend lopen over rotsblokken, kliffen en zandstrand
Bekijk de reisverslagen van vergelijkbare reizen

De reisbegeleiders

Rosalinde

Katja

Vuurtorenpad van Galicië

Spanje

10-10 t/m 18-10-2020

Majestueuze vuurtorens, zandstranden, kliffen, rotsformaties in zee en de Galicische keuken: in het najaar steekt Spring haar licht op in Noordwest Spanje op het Vuurtorenpad (O Camiño dos Faros). Tijdens deze eigenvervoersreis volgen we een kustpad dat op en neer slingert langs pittoreske vissersdorpjes en overnachten we in zeer diverse accommodaties.

O Camiño dos Faros

Het vuurtorenpad is een spannend nieuw wandelpad in Noordwest Spanje dat pas in 2012 het licht heeft gezien. Het is aangelegd door een aantal “Galego” (lokale bewoners). Trots als ze waren op hun prachtige gebied vonden ze dat het wel een lange wandelroute kon gebruiken. Spring maakt van hun noeste werk gebruik om het mooiste gedeelte van het pad te verkennen!

Het groene kristalstrand bij Laxe in noordwest Spanje is een bijzonder natuurfenomeen (amaianos)De grillige Galicische kust

Wij pakken het vuurtorenpad ongeveer halverwege op in de kustplaats Laxe, vanzelfsprekend voorzien van een vuurtoren. Vanaf daar wandelen we langs de Costa de Muerte, de doodskust, naar het zuiden. De kust heeft deze naam in de middeleeuwen gekregen door het grote aantal schipbreuken die voor de kust werden geleden. Je krijgt daarbij waarschijnlijk het beeld van een ruige kust met kliffen en rotspunten. Dat klopt dan ook op veel plekken! Maar op andere plaatsen is het dan ook weer lieflijk glooiend en lopen we over mooie zandstranden. Tussendoor is er ruimte genoeg voor uitstapjes: bijzondere sculpturen van kunstenaar ‘Man’ op het strand van Camelle of het groene kristalstrand bij Laxe als bijzonder natuurfenomeen.

Het hoogste punt van de route ligt op slechts 300 meter, maar laat je daardoor niet misleiden! Kleine hoogteverschillen bieden telkens nieuwe uitzichten over de zee en het binnenland. Daarnaast kronkelt het pad op en neer van zeeniveau naar de top van de heuvels. Hierdoor maken wij best pittige wandelingen. De reis is daarom aan de zware kant voor een niveau-3 reis.

Simpel, maar gastvrij

Uitzicht over Muxia, een van de mooiste dorpjes langs de Galicische kustDe rustdag brengen wij door in Muxia, een levendig vissersstadje met wederom een prachtige vuurtoren. Je kunt hier een bezoek brengen aan een ‘Pedra de abalar’. Dat is een steen die door mensenhanden of zelfs de wind heen en weer te bewegen is. Hiervan liggen er meerdere langs het pad verscholen.

Voor alle avonturen is een goed gevulde maag natuurlijk belangrijk. De Galicische keuken staat bekend om haar vis en schelpdieren die op eenvoudige en verrukkelijke wijze klaargemaakt worden. Voor niet-visliefhebbers is er natuurlijk ook voldoende keuze. We eten afwisselend zelf-gekookte maaltijden en in lokale restaurants.

De overnachtingen variëren van comfortabele hotels en goed uitgeruste appartementen tot eenvoudige gîtes waar wij zelf de maaltijd mogen bereiden. Zowel in Muxia als Fisterra blijven wij twee dagen, waardoor de rugzak voor de wandeldag lekker licht kan zijn.

De Camino-nulpaal in MuxiaEen werelds einde

We eindigen onze reis in Fisterra, wat een officieus einde van het pelgrimspad naar Santiago de Compostela is. Sommige pelgrims lopen na hun kathedraalbezoek in Santiago namelijk door naar deze landtong. In de Romeinse tijd stond Fisterra bekend als het einde van de wereld (finis-terra in het latijn). In Fisterra staat ook de laatste vuurtoren die wij zullen bezoeken en daarmee eindigt ook voor Spring dit avontuur hier.

Eigen vervoer naar Spanje

Op deze wandeltocht volgen we de Spaanse kliffenkust waardoor we toch redelijk veel hoogtemeters maken (Peter Kok)De reis begint in A Coruña en eindigt in Fisterra. De heen- en terugreis zijn niet bij de prijs inbegrepen en moet je zelf boeken. Maar het is wel gezellig, praktisch en mogelijk goedkoper om samen te reizen. De reisbegeleiders zullen dit coördineren. Ons advies is te wachten met het boeken van je heen- en terugreis totdat het zeker is dat de reis doorgaat. Dit hoor je uiterlijk ca. zes weken vóór de reis.

Wie meer informatie of een prijsindicatie wil, verwijzen we naar de Deutsche Bahn reisplanner en de Treinreiswinkel voor informatie over treinen, Eurolines voor informatie over bussen, de ANWB routeplanner voor informatie over autorijden en skyscanner om vliegtickets te vergelijken.

Corona

Tijdens deze reis houden we ons uiteraard aan de geldende richtlijnen en adviezen betreffende Covid-19. Spring heeft ook een eigen protocol. De reisbegeleiders zullen daar voorafgaand aan en tijdens de reis ook informatie over geven.

Onderdeel van het protocol is dat we gedurende reis iedereen de mogelijkheid geven om 1,5 meter afstand te houden. Hier hebben we ook op gelet bij de slaapplekken in accommodaties. Kernwaarde in het protocol is dat we van iedereen in de groep verwachten dat men zich verantwoordelijk en passend bij de huidige situatie gedraagt.

Wil je voordat je deze reis boekt meer weten over het corona-protocol van Spring, mail dan naar spring@nivon.nl. Het protocol wordt, als de richtlijnen van de overheid daartoe aanleiding geven, uiteraard steeds geactualiseerd.

Praktische informatie

Land:
Spanje
Activiteit:
Trektocht langs gites en hotels
Zwaarte:
Zwaarte 3 - Dit betekent 4 tot 6 loopuren per dag; totaal aantal hoogtemeters is gemiddeld 1000 per dag (stijgen + dalen).
Reisdata:
Zaterdag 10 oktober t/m zondag 18 oktober 2020 (9 dagen)
Inschrijven t/m:
Zondag 30 augustus 2020 (Informeer na deze datum naar de mogelijkheden.)
Deelnemers:
5-10 + 2 reisbegeleiders
CO2-Voetafdruk:
20 kg CO2 per persoon per dag
Reisprijs:
Nivon-leden Niet-leden**
10% korting* €495 €535
Normaal €550 €590
* Korting bij boeken t/m zondag 7 juni 2020.
** Je kan lid worden bij het inschrijven voor de reis en ontvangt dan meteen leden korting, het standaard tarief is €40 per jaar.
Inclusief:
Spring reisbegeleiding en -materiaal; overnachtingen in hotels, appartementen en pensions; lokaal vervoer.
Exclusief:
Persoonlijke uitrusting; passende reisverzekering; voorbereidingsdag; heen- en terugreis; maaltijden.
Jij:
Je bent 25-40 en hebt bergwandelervaring en een goede conditie. Je maakt samen met de groep en de reisbegeleiders de reis tot een succes.
Voorbereidingsdag:
Zondag 6 september 2020

Contact

De schoen bij vuurtoren Fisterra als officieus einde van het pelgrimspad naar Santiago de Compostela is ook voor onze kustwandeltocht het einde (Basotxerri)Het O Camiño dos Faros, vuurtorenpad, is een nieuw lange afstandspad dat bedacht is door de trotse bewoners van dit prachtige gebied (Peter Kok)