Uniek aan deze reis

  • Zeer indrukwekkende Verdonkloof
  • Alpiene vergezichten
  • Franse sfeer in gîtes-d’étapes
Bekijk de reisverslagen van vergelijkbare reizen

De reisbegeleiders

Liesbeth

Iris

Voorjaar in de Verdon

Frankrijk

12-05 t/m 21-05-2023

De eerst helft van deze wandelweek volgen we de diep uitgesleten kloven van de Verdon, ook wel gezien als de Europese “Grand Canyon”. De tweede helft zoeken het hogerop en genieten van eindeloze Alpiene vergezichten. We overnachten in gîtes, alwaar we ons laten verwennen door de Franse keuken.

Het Franse voorjaar is een heerlijke tijd om een indrukwekkend gebied in dit land te ontdekken: de Gorges du Verdon. In de tweede helft van de week zoeken we het hogerop in de Hoge Provence om ook van mooie Alpiene vergezichten te genieten. De reis is zit qua niveau aan de bovenkant van drie schoentjes zeker in de tweede helft van de reis lopen we enkele pittige etappes met veel hoogtemeters. De afstanden tussen de accommodaties zijn langer en het terrein pittiger dan bij de meeste drie schoentjes reizen.

Die zijn nodig om in het gebied de mooiste plekken te bereiken. Het aantal loopuren per dag zal hierdoor mogelijk vaker rond de 6 uur liggen (exclusief pauzes).

Gorges du Verdon

De Verdonkloof is een populaire toeristenbestemming, maar zo vroeg in het jaar is het nog lekker rustig. Een gorge (Frans voor ‘keel’) is een door een rivier scherp uitgesleten rivierdal. Rivieren doen dat overal, maar op sommige plekken geeft dat door een combinatie van harde en zachte steensoorten spectaculair diepe en nauwe kloven. De Verdonkloof wordt alom geroemd als één van de indrukwekkendste kloven in Europa. De Fransen spreken ook wel over de “Grand Canyon du Verdon”, waarbij de verwijzing naar die andere beroemde kloof in de Verenigde Staten toepasselijk is (hoewel die eerlijk gezegd nog wel een stuk groter is).

De tweede helft van de week verlaten we de kloof en zoeken het hogerop in de Hoge Provence. Daar lopen we naar landschappelijke monumenten als de Cadières de Brandis (rotspunten) en Saint-Michel-de-Cousson (een eenzame kapel op een bergtop).

De route

We starten onze reis op vrijdagochtend 12 mei en gaan met de trein via Parijs richting Zuid-Frankrijk.  Die avond dineren en overnachten we in Manosque, de volgende ochtend nemen we de taxi naar het begin van onze wandeling. Na deze ‘opstart’ wandeldag overnachten we in  Moustier-Sainte-Marie, dat één van de zogenaamde ‘plus belles villages de France’ is. En terecht! Alleen al de ligging aan de voet van een klif is prachtig. We hebben tijd om het dorp te verkennen.

De volgende dag lopen we naar de Verdonkloof toe en overnachten in een gîte gelegen aan de kloof. De dag erna lopen we door de kloof, over het bekendere Sentier Martel. Dit pad kenmerkt zich onder andere door een paar lange trappen en tunnels (hoofdlamp op!), wel een beetje spannend! We slapen in Rougon. Dan verlaten we de kloof en lopen we richting hoger terrein (de Alpen zijn hier nooit ver weg). Onze rustdag brengen we door in Castellane, een leuk stadje met mooie terrasjes voor een kop koffie of een biertje in overvloed.

De tweede helft van de week staat in het teken van hogere toppen. De dag na de rustdag komen we langs de prachtige Cadières de Brandis. Dat zijn op 1.600 meter hoogte gelegen rechtopstaande rotspunten. Het is een uitdagende etappe, maar bij mooi weer worden we beloond met indrukwekkende uitzichten. De dag erna lopen we steeds door het klassieke landschap van bossen en rotsen van de (Hoge) Provence naar de afgelegen groepshut van La Clappe. Na de zware dag  van gisteren is dit een veel gemakkelijkere etappe! De laatste wandeldag moeten we nog een keer flink klimmen om bij Saint-Michel-de-Cousson uit te komen. Het is een geweldige plek om voor het laatst te genieten van een prachtig panorama en afscheid te nemen van de bergen. Na de lunch dalen we af naar de Alpenstad Digne-les-Bains. Na een verfrissend drankje pakken we de bus naar het romantische Aix-En-Provence om de laatste avond en nacht van de Provence te genieten. De volgende dag nemen we de hogesnelheidstrein terug naar huis.

Cultuur, overnachtingen & maaltijden

De overnachtingen vinden steeds plaats in zogenaamde gîtes-d’étapes. De verhuurders hiervan zijn vaak erg betrokken en zorgen voor de typische Franse charme. De accommodaties zijn speciaal gericht op het ontvangen van groepen reizigers die gewoonlijk op doortocht zijn. Vaak liggen ze in kleine dorpjes. Bijna standaard wordt dan ook al het eten aangeboden. Wij maken gebruik van het avondeten en ontbijt. Lekker comfortabel, we hoeven het zelf niet te bereiden en laten ons verrassen door de Franse keuken (ook vegetarisch mogelijk). De Franse ontbijtjes kunnen wel eens wat karig zijn, zeker voor ons bergwandelaars. Daarom zorgen we ervoor dat we wat extra tussendoortjes mee hebben voor als dat nodig is.

Praktische informatie

Land:
Frankrijk
Activiteit:
Trektocht langs berghutten
Zwaarte:
Zwaarte 3 - Dit betekent 4 tot 6 loopuren per dag; totaal aantal hoogtemeters is gemiddeld 1000 per dag (stijgen + dalen).
Reisdata:
Vrijdag 12 mei t/m zondag 21 mei 2023 (10 dagen)
Inschrijven t/m:
Vrijdag 31 maart 2023 (Informeer na deze datum naar de mogelijkheden.)
Deelnemers:
5-12 + 2 reisbegeleiders
CO2-Voetafdruk:
15 kg CO2 per persoon per dag
Reisprijs:
Nivon-leden Niet-leden**
10% korting* €961 €1001
Normaal €1069 €1109
* Korting bij boeken t/m zondag 29 januari 2023.
** Je kan lid worden bij het inschrijven voor de reis en ontvangt dan meteen leden korting, het standaard tarief is €40 per jaar.
Inclusief:
Spring reisbegeleiding en -materiaal; heen- en terugreis; overnachtingen in gîtes-d’étape; ontbijt en avondeten op wandeldagen.
Exclusief:
Persoonlijke uitrusting; passende reisverzekering; voorbereidingsdag; eten en drinken op reisdagen en rustdag; lunch tijdens wandeldagen.
Jij:
Je hebt bergwandelervaring en een goede conditie. Je maakt samen met de groep en de reisbegeleiders de reis tot een succes. Je vindt het leuk om langere wandeldagen te maken. Je deinst niet terug voor een stevige stenen beklimming.
Voorbereidingsdag:
Zondag 16 april 2023

Contact