Uniek aan deze reis

  • Zeer indrukwekkende Verdonkloof
  • Alpiene vergezichten
  • Franse sfeer in gîtes-d’étapes
Bekijk de reisverslagen van vergelijkbare reizen

De reisbegeleiders

Felix

Rianne

Voorjaar in de Verdon

Frankrijk

16-04 t/m 26-04-2020

De eerst helft van deze wandelweek volgen we de diep uitgesleten kloven van de Verdon, ook wel gezien als de Europese “Grand Canyon”. De tweede helft zoeken het hogerop en genieten van eindeloze Alpiene vergezichten. We overnachten in gîtes, alwaar we ons laten verwennen door de Franse keuken.

Gorges du VerdonHet vroege Franse voorjaar is een heerlijke tijd om een indrukwekkend gebied in dit land te ontdekken: de Gorges du Verdon. In de tweede helft van de week zoeken we het hogerop in de Hoge Provence om ook van mooie Alpiene vergezichten te genieten. Houd er rekening mee dat we zeker in de tweede helft van de reis enkele pittige etappes lopen met veel hoogtemeters. Die zijn nodig om in het gebied de mooiste plekken te bereiken. Dat maakt deze reis een relatief pittige 3-schoentjesreis.

Gorges du Verdon

De Verdonkloof is een populaire toeristenbestemming, maar zo vroeg in het jaar is het nog lekker rustig. Een gorge (Frans voor ‘keel’) is een door een rivier scherp uitgesleten rivierdal. Rivieren doen dat overal, maar op sommige plekken geeft dat door een combinatie van harde en zachte steensoorten spectaculair diepe en nauwe kloven. De Verdonkloof wordt alom geroemd als één van de indrukwekkendste kloven in Europa. De Fransen spreken ook wel over de “Grand Canyon du Verdon”, waarbij de verwijzing naar die andere beroemde kloof in de Verenigde Staten toepasselijk is (hoewel die een stuk groter is).

Gorges du VerdonDe tweede helft van de week verlaten we de kloof en zoeken het hogerop in de Hoge Provence. Daar lopen we naar landschappelijke monumenten als de Cadières de Brandis (rotspunten) en Saint-Michel-de-Cousson (een eenzame kapel op een bergtop).

De route

We starten onze reis op donderdagmiddag 16 april en gaan met de nachttrein van Parijs richting Zuid-Frankrijk. De nachttrein is een sfeervol vervoermiddel en heeft het voordeel dat we een groot deel van de afstand slapend kunnen afleggen en we lekker vroeg op onze bestemming aankomen. Na nog een regionale trein, een bus en wellicht een korte taxi-transfer komen we aan in Moustier-Sainte-Marie, dat één van de zogenaamde ‘Plus Beaux Villages de France’ is. En terecht! Alleen al de ligging aan de voet van een klif is prachtig. We hebben tijd om het dorp te verkennen en lopen in de namiddag nog een korte maar pittige tocht naar de overnachtingsplek buiten het dorp.

De volgende dag lopen we naar de Verdonkloof toe en overnachten in de gîte La Palud. Vanaf hier trekken we de kloof in. We laten onze tassen achter bij de hut waar we later die avond zullen overnachten. Dat is handig want het spectaculaire wandelpad ‘Sentier de l’Imbut’,  loopt soms erg krap tussen en langs de rotsen. Ook de dag erna lopen we nog door de kloof, maar dan de andere kant op over het bekendere Sentier Martel. Dit pad kenmerkt zich onder andere door een paar lange trappen en tunnels (hoofdlamp op!), wel een beetje spannend! We slapen in de gîte van Rougon. Dan verlaten we de kloof en lopen we richting hoger terrein (de Alpen zijn hier nooit ver weg). Onze rustdag brengen we door in Castellane, een leuk stadje met mooie terrasjes voor een kop koffie of een biertje in overvloed.

De tweede helft van de week staat in het teken van hogere toppen. De dag na de rustdag komen we langs de prachtige Cadières de Brandis. Dat zijn op 1.600 meter hoogte gelegen rechtopstaande rotspunten. Het is een uitdagende etappe, maar bij mooi weer worden we beloond met indrukwekkende uitzichten. De dag erna lopen we steeds door het klassieke landschap van bossen en rotsen van de (Hoge) Provence naar de afgelegen groepshut van La Clappe. Na de zware dag  van gisteren is dit een veel gemakkelijkere etappe! De laatste wandeldag moeten we nog een keer flink klimmen om bij Saint-Michel-de-Cousson uit te komen. Het is een geweldige plek om voor het laatst te genieten van een prachtig panorama en afscheid te nemen van de bergen. Na de lunch dalen we af naar de Alpenstad Digne-les-Bains. De volgende dag nemen we de hogesnelheidstrein terug naar huis.

Cultuur, overnachtingen & maaltijden

De overnachtingen vinden steeds plaats in zogenaamde gîtes-d’étapes. De verhuurders hiervan zijn vaak erg betrokken en zorgen voor de typische Franse charme. De accommodaties zijn speciaal gericht op het ontvangen van groepen reizigers die gewoonlijk op doortocht zijn. Vaak liggen ze in kleine dorpjes. Bijna standaard wordt dan ook al het eten aangeboden. Wij maken gebruik van het avondeten en ontbijt. Lekker comfortabel, we hoeven het zelf niet te bereiden en laten ons verrassen door de Franse keuken (ook vegetarisch mogelijk). De Franse ontbijtjes kunnen wel eens wat karig zijn, zeker voor ons bergwandelaars. Daarom zorgen we ervoor dat we wat extra tussendoortjes mee hebben voor als dat nodig is.

Praktische informatie

Land:
Frankrijk
Activiteit:
Trektocht langs berghutten
Zwaarte:
Zwaarte 3 - Dit betekent 4 tot 6 loopuren per dag; totaal aantal hoogtemeters is gemiddeld 1000 per dag (stijgen + dalen).
Reisdata:
Donderdag 16 april t/m zondag 26 april 2020 (11 dagen)
Inschrijven t/m:
Zondag 8 maart 2020 (Informeer na deze datum naar de mogelijkheden.)
Deelnemers:
5-10 + 2 reisbegeleiders
CO2-Voetafdruk:
15 kg CO2 per persoon per dag
Reisprijs:
Nivon-leden Niet-leden**
10% korting* €952 €992
Normaal €1058 €1098
* Korting bij boeken t/m zondag 15 december 2019.
** Je kan lid worden bij het inschrijven voor de reis en ontvangt dan meteen leden korting, het standaard tarief is €40 per jaar.
Inclusief:
Spring reisbegeleiding en materiaal; heen- en terugreis; lokaal vervoer; overnachtingen in gîtes-d’étape; ontbijt en diner op wandeldagen.
Exclusief:
Persoonlijke uitrusting; passende reisverzekering; voorbereidingsdag; lunch op wandeldagen en alle maaltijden op reisdagen.
Jij:
Je bent 25-40 en hebt bergwandelervaring en een goede conditie. Je maakt samen met de groep en de reisbegeleiders de reis tot een succes.
Voorbereidingsdag:
Zaterdag 21 maart 2020

Contact