Uniek aan deze reis

  • Geniet van de gastvrijheid en lokale specialiteiten
  • Traditionele dorpen
  • Bizarre karstformaties
Bekijk de reisverslagen van vergelijkbare reizen

De reisbegeleiders

Claire

Steven

Via Dinarica

Bosnië en Herzegovina

13-09 t/m 22-09-2019

Tijd voor avontuur in de nazomer! We volgen de Via Dinarica langs kleine (berg)hutten en pensions. Wandel mee door drie berggebieden op steenworp afstand van Sarajevo, elk met hun eigen karakter: Čvrnisca met prachtige uitzichten, Prenj met puntige rotspieken en bizarre karstformaties en tot slot Bjelašnica met haar uitgestrekte bergweiden.

We verzamelen in Sarajevo en reizen vandaar naar de bergen van Blidinje NP met adembenemende vergezichten (<a href="http://reiske.nl/category/europa/via-dinarica/bosnie-en-herzegovina/" target="_blank" rel="noopener noreferrer">Claire Leenen</a>)Wandel mee over een klein, maar afwisselend stuk van de Via Dinarica door drie Bosnische bergmassieven. In september worden de dagen al korter en de nachten kouder, daarom overnachten we in (berg)hutten en eenvoudige pensions, waar we ‘s avonds van een smakelijke maaltijd en sterren-uitzichten genieten.

Blidinje, Prenj en Bjelašnica

We verzamelen in Sarajevo en reizen vandaar naar de bergen. We doorkruisen in twee dagen Čvrsnica in Blidinje NP. Een indrukwekkend berggebied met adembenemende vergezichten en de Hajdučka Vrata (the Rebel’s gate), een fotogenieke stenen boog op 2000 meter hoogte. Hier overnachten we in een prachtig gelegen berghut mét uitzicht op Prenj, ook wel het Bosnische Himalaya genoemd. Interessant om te weten: Vilinac is met 1964 meter de hoogst gelegen berghut op de Via Dinarca.

In het Prenj berggebied maken we een huttentocht door een ruig karstmassief dat doet denken aan de Dolomieten (<a href="http://reiske.nl/category/europa/via-dinarica/bosnie-en-herzegovina/" target="_blank" rel="noopener noreferrer">Claire Leenen</a>)De volgende ochtend dalen we af naar het dorp Jablanica, waar we in een hotel logeren. De dag erna wandelen we omhoog en bereiken we het volgende berggebied: Prenj. Hier wacht een epische wandeltocht door een prachtig, ruig karstmassief met pieken die aan de Dolomieten doen denken. Kenmerkend hier zijn de droge, witte bergen. Ons drinkwater halen we uit zorgvuldig in kaart gebrachte bronnen en cisterns, want er zijn er niet veel in dit gebied. Afhankelijk van onze route overnachten we in berghutten, waar de beheerder een maaltijd voor ons zal verzorgen. Als we in een onbemande hut overnachten nemen we proviand mee uit Jablanica om zelf een maaltijd te bereiden. Afhankelijk van het weer, de planning en je conditie is het mogelijk om naar de top van één van hoge pieken, Zelena glava (2155 meter) of Otiš (2093 meter), te lopen.

We wandelen ook door Bjelašnica met een mix van oude dorpen zoals het Bosnische bergdorp Lukomir, herders met grote kuddes schapen en bergweides (<a href="http://reiske.nl/category/europa/via-dinarica/bosnie-en-herzegovina/" target="_blank" rel="noopener noreferrer">Claire Leenen</a>)We verlaten Prenj aan de oostkant. Hier houden we een welverdiende rustdag in een lodge aan het Boračko Jezero, een gletsjermeer met voorzieningen als een strand, een winkeltje en restaurants.

Een transfer brengt ons naar het derde en laatste gebied van deze reis: Bjelašnica. Met uitzicht op de indrukwekkende Rakitnica kloof wandelen we naar het oude en hoogst gelegen Bosnische bergdorp Lukomir. In dit gebied tref je een mix van oude dorpen, herders met grote kuddes en bergweides. Via het dorp Umoljani lopen we tot aan een buitenwijk van Sarajevo, vanwaar we met de bus en tram naar het centrum terugreizen. Hier eindigt onze reis.

Deze reis is een echte Balkanreis; soms gaan dingen wat rommelig… maar het komt áltijd goed.

Via Dinarica

We maken een huttentrektocht in BiH over de nieuwe wandelroute Via Dinarica dat door vrijwilligers begaanbaar en gemarkeerd wordt (Jorick Homan)De Via Dinarica is een nieuw lange-afstandspad dwars over de Balkan, van Slovenië tot Albanië, en inmiddels een steeds bekender wordende wandelbestemming. Drie jaar geleden heeft Spring een kampeertrektocht over een ander deel van Via Dinarica in Bosnië en Herzegovina gemaakt. Twee jaar geleden was Spring te gast in Velebit (Kroatië), onderdeel van deze route. Beide reizen waren snel volgeboekt, mocht met je deze bijzondere trektocht mee willen, dan raden we je aan snel te boeken!

In Bosnië en Herzegovina is door vrijwilligers hard gewerkt om de wandelroute begaanbaar te maken en te markeren, er zijn GPS-tracks beschikbaar gesteld, overal zul je de wegwijzers met het bekende Via Dinarica-logo tegenkomen, berghutten zijn heropend en voorzieningen voor (berg)wandelaars worden ontwikkeld.

Maar er zijn ook sporen uit de oorlog zichtbaar; in het land zijn nog veel gebouwen met kogelgaten te zien en het is gevaarlijk om ruïnes te betreden. Het berggebied Prenj lag in de oorlog in de vuurlinie en op sommige plaatsen is nog gevaar van mijnen en onontplofte explosieven. Deze plekken zijn gemarkeerd en zolang je op het pad blijft wandelen is er geen gevaar. We zullen je hier op de voorbereidingsdag meer over vertellen.

Berghutten en traditionele dorpen

Op deze nazomerse wandeltrektocht overnachten we in berghutten en genieten van typisch lokale maaltijden (<a href="http://reiske.nl/category/europa/via-dinarica/bosnie-en-herzegovina/" target="_blank" rel="noopener noreferrer">Claire Leenen</a>)We overnachten in berghutten, Balkan Style. Deze worden beheerd door vrijwilligers van lokale bergclubs. Dit zijn sobere accommodaties; een douche en elektriciteit ontbreken meestal en het toilet is buiten. Er is wel altijd een bron (voor drinkwater) in de buurt. Soms kan de beheerder een maaltijd voor ons te bereiden, een andere keer maken we een maaltijd van zelf meegenomen proviand. Tijdens de voorbereidingsdag maken we hierover afspraken met elkaar.

In de bewoonde wereld overnachten we in eenvoudige accommodaties, zoals een pension, een lodge in de buurt van het Boračko-meer of in een traditionele boerderij. Hier vragen we de eigenaren een typische Bosnische maaltijd voor ons te bereiden. De maaltijden bevatten naast vlees, ook vegetarische opties zoals salade, kaas, gegrilde groenten, vers gebakken brood én overvloedige hoeveelheden rakija, piva en vino.

Wandel mee over de Via Dinarica door drie berggebieden rond Sarajevo waar we oa genieten van de prachtige uitzichten (Else Ellens)

Eigen vervoer naar Sarajevo

De heen- en terugreis zijn niet bij de prijs inbegrepen en moet je zelf boeken. Maar het is wel gezellig, praktisch en mogelijk goedkoper om samen te reizen. De reisbegeleiders zullen dit coördineren. Ons advies is te wachten met het boeken van je heen- en terugreis totdat het zeker is dat de reis doorgaat. Dit hoor je uiterlijk ca. zes weken vóór de reis.

Wandel in september gezellig mee op deze huttentocht over de Via Dinarica door Bosnië en Herzegovina (Bastiaan van Kesteren)We verzamelen op vrijdag 13 september in Sarajevo. Daar begint de reis. Afhankelijk van het tijdstip van verzamelen vertrekken we dezelfde middag of de volgende ochtend naar Masna Luka, het beginpunt van onze wandeltocht. De reis eindigt op zaterdag 21 september met een overnachting in Sarajevo. Zondag 22 september kan je terug naar Nederland of naar een volgende bestemming reizen.

Op dit moment rijden er geen treinen tussen Zagreb en Sarajevo. Als je naar Bosnië en Herzegovina wilt reizen moet je dit (deels) per auto, bus of vliegtuig doen. De 17 kg CO2 belasting van deze reis is wel gebaseerd op een hele treinreis. Als je besluit te vliegen naar Sarajevo komt de milieubelasting op 75 kg CO2 per persoon per dag uit.

We wandelen door het prachtige landschap van BiH met bergen, heuvels en af en toe een traditionele schuur (Jorick Homan)Wie meer informatie of een prijsindicatie wil, verwijzen we naar de Deutsche Bahn reisplanner en de Treinreiswinkel voor informatie over treinen, Eurolines en Flixbus voor informatie over bussen, de ANWB routeplanner voor informatie over autorijden en skyscanner om vliegtickets te vergelijken.

Tip: wil je je vakantie eerder starten of verlengen? Van- en naar Sarajevo vertrekken er dagelijks bussen naar verschillende bestemmingen in de regio. Een greep uit het aanbod: Mostar en Banja Luka (BiH), Split en Dubrovnik (Kroatië), Belgrado (Servië), Podgorica en Budva (Montenegro) en Boedapest (Hongarije).

Praktische informatie

Land:
Bosnië en Herzegovina
Activiteit:
Huttentocht
Zwaarte:
Zwaarte 4 - Dit betekent 5 tot 7 loopuren per dag; totaal aantal hoogtemeters is gemiddeld 1500 per dag (stijgen + dalen).
Reisdata:
Vrijdag 13 september t/m zondag 22 september 2019 (10 dagen)
Inschrijven t/m:
Zondag 4 augustus 2019 (Informeer na deze datum naar de mogelijkheden.)
Deelnemers:
5-10 + 2 reisbegeleiders
CO2-Voetafdruk:
17 kg CO2 per persoon per dag
Reisprijs:
Nivon-leden Niet-leden**
10% korting* €518 €558
Normaal €575 €615
* Korting bij boeken t/m zondag 19 mei 2019.
** Je kan lid worden bij het inschrijven voor de reis en ontvangt dan meteen leden korting, het standaard tarief is €40 per jaar.
Inclusief:
Spring reisbegeleiding en -materiaal; overnachtingen in eenvoudige berghutten en pensions; ontbijt en diner op trekkingdagen; lokaal vervoer.
Exclusief:
Persoonlijke uitrusting; passende reisverzekering; voorbereidingsdag; lunch; maaltijden op de reis- en rustdagen; vervoer Nederland - Sarajevo vice versa.
Jij:
Je hebt bergwandelervaring en een goede wandelconditie. Je maakt samen met de groep en de reisbegeleiders de reis tot een succes en hebt een flexibele instelling.
Voorbereidingsdag:
Zondag 25 augustus 2019

Contact