Uniek aan deze reis

  • Een echte bikkeltocht
  • Uitdagend technisch terrein
  • Wandelen op de grens van Tirol en Karinthië
  • Geweldige uitzichten op bergen
Bekijk de reisverslagen van vergelijkbare reizen

De reisbegeleiders

Janneke

Niels

Up & Down in Hohe Tauern

Oostenrijk

16-08 t/m 25-08-2019

Hoog in de Oostenrijkse bergen, in Nationaal Park Hohe Tauern, maken we een afwisselende wandeltrektocht door ruige en ongerepte natuur. De Grossglockner torent boven ons uit en zorgt voor prachtige uitzichten. 's Avonds doen we ons in berghutten te goed aan “Bergsteigeressen”. Ga jij de uitdaging met ons aan?

Nationaal Park Hohe Tauern

Als we geluk hebben zien we op deze bikkel huttentocht veel bergdieren zoals alpenmarmotten, steenbokken en gemzen (Niels Winkel)De bikkeltocht van Spring gaat dit jaar naar Nationaal Park Hohe Tauern (letterlijk: hoge bergpassen) in Oostenrijk. We lopen tijdens deze groepsreis op de grens tussen Tirol en Karinthië en tikken zelfs even Salzburgerland aan. Een letterlijk hoogtepunt in dit gebied is de Grossglockner, met 3798 meter is dit de hoogste berg van Oostenrijk. Voor de beklimming van deze berg zijn stijgijzers en pickels nodig. Dat gaan we met Spring niet doen. Gelukkig is de  omgeving rondom deze machtige berg net zo waanzinnig en technisch uitdagend!

Met een oppervlakte van bijna 2000 vierkante kilometer behoort het Nationaal Park Hohe Tauern tot het grootste beschermde natuurgebied van Oostenrijk, en is ook één van de grootste van Europa. De natuur is ongerept, ruig en afwisselend. Het nationale park heeft twee gezichten; aan de ene kant het woeste berglandschap en aan de andere kant lieflijke alpenweiden en gezellige Oostenrijkse dorpjes. Wij blijven buiten de bewoonde wereld, daarom komen we vooral gletsjers, diepblauwe bergmeertjes, watervallen, veel rotsblokken en almen – bergweiden – tegen. Deze weiden worden al eeuwenlang door ‘bergboeren’ gecultiveerd.

We wandelen over alpien terrein met smalle luchtige paadjes en komen hier en daar een kabel passage tegen (Bas Wetter)Het nationale park Hohe Tauern wordt ook wel de Ark van Noach genoemd. Er leven duizenden soorten dieren, planten, bloemen en kruiden. Als we geluk hebben zien we veel bekende bergdieren zoals alpenmarmotten, steenbokken en gemzen. Ook vogelliefhebbers kunnen hier aan hun trekken komen. Wie weet cirkelen gieren of steenarenden wel boven onze hoofden!

Wienerhöhenweg en Glocknerrunde

We lopen een huttentrektocht door ruig alpien terrein rondom de machtige Grossglockner. Hier combineren we stukken van de Wienerhöhenweg en de Glocknerrunde. Het “Up en Down” in de titel is niet zomaar! Vanuit groene valleien maken we veel hoogtemeters om hoge passen over te steken, en om een hut te bereiken dalen we vaak weer af. Dit alles met het uitzicht op bergen boven de 3000 meter om ons heen.

Op deze wandeltrektocht rondom de Grossglockner en over de Wienerhöhenweg en de Glocknerrunde maken we veel hoogtemeters om de volgende berghut te bereikenWe beginnen onze wandeltocht aan de zuidkant van het Nationale Park Hohe Tauern, in Winklern in de buurt van Lienz. Het landschap dat we doorkruisen is zeer gevarieerd: van groene bossen tot grote steenmassa’s, van heldere en ijskoude bergmeertjes tot ruige maanlandschappen. Tussendoor komen we ook lieflijke alpenweides tegen waar Tirol om bekend staat.

Na zo’n 90 kilometer en 12.000 hoogtemeters eindigt onze tocht in Zell am See. Het terrein is technisch. We lopen over smalle paadjes en komen ook af en toe kabel passages tegen. Zoals het hoort bij een echte bikkelreis: het is geen eenvoudige tocht. Omdat het een huttentocht is, blijft je rugzak wel relatief licht. Door het pittige terrein verwachten we weinig andere wandelaars tegen te komen. Een unieke ervaring dus!

Berghutten en treinreis

We overnachten in typische berghutten, waar goed voor ons gekookt wordt: Bergsteigeressen. Dit zijn stevige maaltijden die passen bij het karakter van onze reis! Natuurlijk kan een koud biertje hierbij niet ontbreken. De lunch verzorgen we zelf.

Op de rustdag halverwege de huttentrektocht overnachten we praktisch onder de Grossglockner (<a href="https://www.alpenverein.at/salmhuette/alben/impressionen/index.php" target="_blank" rel="noopener noreferrer">Michael Merstallinger, Salmhütte</a>)Op de rustdag halverwege slapen we praktisch onder de Grossglockner. Dat wordt een prachtig uitzicht vanuit ons bed! Als kers op de taart zijn we voornemens om te overnachten in een hut met een sauna en zwembad. Zo kunnen we onze spieren wat welverdiende rust geven!

We reizen vanuit Nederland gezellig met de trein naar Oostenrijk. We vertrekken al op vrijdagochtend, zodat we extra lang van het gebied kunnen genieten. Een ruime week later, op zondagochtend stappen we weer in de trein terug naar Nederland.

Alles bij elkaar, een ideale combinatie voor een mooie, inspannende en gezellige vakantie voor als je zin hebt in een unieke reis waar flink gewandeld wordt!

Nivon lidmaatschap verplicht

De Oostenrijkse wetgeving laat enkel groepsreizen toe in verenigingsverband of onder leiding van een gediplomeerde berggids. Daarom is het verplicht om lid te zijn van Nivon als je met deze reis meegaat. Het lidmaatschap kost je €40 per jaar (ongeveer de meerprijs die Spring voor niet-leden rekent) en biedt je naast korting op onze reizen en weekenden, vele andere voordelen zoals korting op overnachten in natuurvriendenhuizen en korting bij Carl Denig. Je kan direct lid worden bij het boeken van de reis.

Praktische informatie

Land:
Oostenrijk
Activiteit:
Trektocht langs berghutten
Zwaarte:
Zwaarte 5 - Dit betekent 6 tot 8 loopuren per dag; totaal aantal hoogtemeters is gemiddeld 2000 per dag (stijgen + dalen).
Reisdata:
Vrijdag 16 augustus t/m zondag 25 augustus 2019 (10 dagen)
Inschrijven t/m:
Zondag 7 juli 2019 (Informeer na deze datum naar de mogelijkheden.)
Deelnemers:
5-12 + 2 reisbegeleiders
CO2-Voetafdruk:
14.3 kg CO2 per persoon per dag
Reisprijs:
Nivon-leden Niet-leden**
10% korting* €945 nvt
Normaal €1049 Lidmaatschap is voor deze reis verplicht.
* Korting bij boeken t/m zondag 21 april 2019.
** Je kan lid worden bij het inschrijven voor de reis en ontvangt dan meteen leden korting, het standaard tarief is €40 per jaar.
Inclusief:
Spring reisbegeleiding en -materiaal; heen- en terugreis per trein; lokaal vervoer; overnachtingen in berghutten; ontbijt en diner in de berghutten op trekkingdagen (halfpension).
Exclusief:
Persoonlijke uitrusting; passende reisverzekering; voorbereidingsdag; lunch; maaltijden op reisdagen; Nivon lidmaatschap.
Jij:
Je hebt bergwandelervaring en een goede conditie. Je bent tredzeker en bent niet bang voor hoogtes. Je maakt samen met de groep en de reisbegeleiders de reis tot een succes.
Voorbereidingsdag:
Zaterdag 13 juli 2019.

Contact

We wandelen over uitdagend alpien terrein met blokkenvelden over de Wienerhöhenweg en de Glocknerrunde in de Oostenrijkse AlpenWe overnachten in typische berghutten, waar goed voor ons gekookt wordt en we slapen in een lager (Niels Winkel)Op weg naar de volgende berghut in het volgende dal maken we veel hoogtemeters en gaan daarbij een kabelpassage niet uit de weg (Niels Winkel)Nationaal Park Hohe Tauern in oa Tirol en Karinthië is zeer geschikt voor een uitdagende wandelvakantie met mooie uitzichten en prachtige bergmeertjes (Niels Winkel)