Uniek aan deze reis

  • Nazomerse huttentocht in de Alpen
  • UNESCO ‘cross-border’ biosfeer reservaat
  • Uitzicht op de karakteristieke Monviso
  • Wandelen op grote hoogte
Bekijk de reisverslagen van vergelijkbare reizen

De reisbegeleiders

Karin

Karin

Tour de Monviso

Italië

30-08 t/m 08-09-2019

Lekker nazomeren in de Alpen? We verlaten de bewoonde wereld en wandelen van hut naar hut onder toeziend oog van de markante Monviso in de Italiaanse regio Piemonte. Deze reis staat voor ruig terrein, mooie natuur en lekker eten in Italiaanse hutten (halfpension inclusief!).

Monviso en de Cottische Alpen

De Romeinen dachten dat de Monviso de hoogste berg van de Alpen was. De stenen piramide torent ver boven de omliggende bergen uit (Jeroen Moelands)De Romeinen dachten dat de Monviso (3841 m) de hoogste berg van de Alpen was – en dat is niet verwonderlijk. De stenen piramide torent ver boven de omliggende bergen uit en is bij goed weer van honderden kilometers afstand al te zien. Het Monviso massief is onderdeel van de Cottische Alpen, gelegen in het grensgebied tussen Frankrijk (Hautes-Alpes en Savoie) en Italië (Piemont). Het Visogebied is een UNESCO ‘cross-border’ biosfeer reservaat vanwege zijn unieke ecosystemen en eigen culturele identiteit. Naast talloze lokale planten- en diersoorten, waaronder een veelvoud aan steenbokken, zijn er ook eeuwenoude zomerboerderijen te vinden.

De grote variatie aan landschappen – van lieflijke alpenweiden tot ruige bergwanden, van kabbelende beekjes tot ijskoude bergmeertjes – levert fantastische uitzichten op. In augustus is het een drukbelopen gebied, maar in september zijn de meeste bergwandelaars weer naar huis en hebben we het gebied grotendeels voor onszelf.

Even van de wereld

We volgen deels de Grande Traversata delle Alpi en blijven meestal boven de 2000 meter (Niels Winkel)Tijdens deze reis volgen we grotendeels de Grande Traversata delle Alpi (GTA) en de Tour de Monviso. De etappes zijn a-typisch voor de GTA: we verlaten voor enkele dagen de bewoonde wereld en blijven meestal boven de 2000 meter. We verblijven in de Italiaanse regio Piemonte en pakken ook nog een puntje van de Franse Queyras mee. Per dag lopen we tussen de 5 en 7 uren, exclusief pauzes. In de avonden kan je weer op kracht komen bij een goede maaltijd en gezelligheid in de hut. Soms is er ruimte om een extra topje te beklimmen. En natuurlijk kan je tijdens de pauzes even afkoelen in een bergmeertje. Aan het eind van de reis zijn we bijna helemaal om de Monviso heen gewandeld. Uiteraard is de exacte route afhankelijk van de omstandigheden onderweg, want veiligheid gaat boven alles.

‘Re de Pietra’ (koning van steen) is de lokale bijnaam van de Monviso, en de route doet die naam eer aan! Het terrein is vaak ruig. Er zullen delen zijn over blokkenvelden en/of smalle paden en dit vraagt om tredzekerheid. Het is daarom belangrijk dat je enige bergwandelervaring hebt.

Italiaanse kookkunsten, badderen en treinen

Bij aankomst in een berghut komen we op krachten met een drankje en een heerlijke Italiaanse maaltijdWe overnachten op slaapzalen in karakteristieke Italiaanse berghutten. Hierdoor kunnen de rugzakken relatief licht blijven. Aan het einde van de dag kunnen we genieten van een welverdiend drankje én de kookkunsten van de huttenwaard. We kijken nu al uit naar de Italiaanse lekkernijen!

We reizen op vrijdag met de trein naar Turijn, waar we diezelfde avond in een hostel zullen overnachten. Op zaterdagochtend reizen we met lokaal vervoer naar het startpunt vlakbij het dorp Ghigo di Prali zodat we diezelfde dag nog de klim naar de eerste hut kunnen beginnen. De huttentocht kent zeven wandeldagen en één ‘rustdag’, waarbij we 2 nachten in dezelfde hut slapen. De activiteiten tijdens de rustdag kunnen we in overleg invullen. Na een week op hoogte zwaaien we voor de laatste keer naar de Monviso, dalen we af bij ‘Pian del Re’, en worden met de taxi teruggebracht naar ‘ons’ hostel in Turijn. Op zondag kunnen we rustig van alle indrukken bijkomen in de trein naar Nederland.

Praktische informatie

Land:
Italië
Activiteit:
Trektocht langs berghutten
Zwaarte:
Zwaarte 4 - Dit betekent 5 tot 7 loopuren per dag; totaal aantal hoogtemeters is gemiddeld 1500 per dag (stijgen + dalen).
Reisdata:
Vrijdag 30 augustus t/m zondag 8 september 2019 (10 dagen)
Inschrijven t/m:
Vrijdag 19 juli 2019 (Informeer na deze datum naar de mogelijkheden.)
Deelnemers:
5-12 + 2 reisbegeleiders
CO2-Voetafdruk:
17.5 kg CO2 per persoon per dag
Reisprijs:
Nivon-leden Niet-leden**
10% korting* €997 €1037
Normaal €1108 €1148
* Korting bij boeken t/m zondag 5 mei 2019.
** Je kan lid worden bij het inschrijven voor de reis en ontvangt dan meteen leden korting, het standaard tarief is €40 per jaar.
Inclusief:
Spring reisbegeleiding en -materiaal; overnachtingen in berghutten o.b.v. halfpension; treinreis; lokaal vervoer.
Exclusief:
Persoonlijke uitrusting; passende reisverzekering; voorbereidingsdag; maaltijden op reisdagen.
Jij:
Je hebt bergwandelervaring, een zekere tred en een goede conditie. Je maakt samen met de groep en de reisbegeleiders de reis tot een succes.
Voorbereidingsdag:
Zaterdag 20 juli 2019

Contact

Naast talloze lokale planten- en diersoorten, waaronder een veelvoud aan steenbokken, zijn er ook eeuwenoude zomerboerderijen te vinden (Niels Winkel)De Tour de Monviso kenmerkt zich door lieflijke alpenweiden tot ruige bergwanden en van kabbelende beekjes tot ijskoude bergmeertjes (Jeroen Moelands)