Uniek aan deze reis

  • Klassieke bergtocht met veel hoogtemeters
  • Rustdag in een Zwitsers WellnessHostel
  • Uitzicht op gletsjers
  • Walserland Europaweg
Bekijk de reisverslagen van vergelijkbare reizen

De reisbegeleiders

Claire

Felix

Tour de Monte Rosa

Zwitserland & Italië

21-07 t/m 29-07-2018

Met uitzicht op gletsjers en pieken van meer dan 4000 meter hoog is de Tour de Monte Rosa één van de meest indrukwekkende en meest uitdagende wandelpaden van Europa. Tijdens deze huttentrektocht in de Zwitserse en Italiaanse Alpen maak je flink wat hoogtemeters.

In juli maken we een huttentocht door de Alpen waarbij we over de Tour de Monte Rosa wandelen met geweldige uitzichten op o.a. de MatterhornMonte Rosa-massief

Het Monte Rosa-massief ligt in de westelijke Alpen op de grens van Zwitserland en Italië, gelegen tussen Valle d´Aosta, Piëdmont en Valais (Wallis). Zoals de naam al doet vermoeden maken wij een tocht rondom het gebied. Tijdens de tocht zijn er spectaculaire uitzichten op gletsjers en op vele 4000´ers waaronder de Dufourspitze en de Matterhorn, respectievelijk de hoogste en de bekendste berg van Zwitserland.

Walserland

Lang waren de bergdorpen rondom Monte Rosa de meest afgelegen dorpen in het gebied. Zo zijn sommige Italiaanse dorpen tot op heden alleen via Zwitserland over de weg bereikbaar. We wandelen in het land van de Walser, een Germaans volk dat zich rond het jaar 1000 in de bergen vestigde. Omdat de Walser lange tijd geïsoleerd leefden zijn de cultuur, het Duitse dialect en typische houten huizen bewaard gebleven.

Of Monte Rosa haar naam te danken heeft aan de roze kleur van de gletsjers tijdens zonsop- en ondergang of dat het een verbastering is van het woord  gletsjer in één van de dialecten is, we zullen het nooit te weten komen…

We wandelen van beboste dalen via hooggelegen bergweiden over rotsig terrein met steile afgronden naar een col (saporedipietra.it)Onze ‘Tour de Monte Rosa’

De Tour de Monte Rosa (TMR) loopt door zowel Zwitserland als Italië en wij doen beide landen aan. Op zaterdagochtend vertrekken we met de trein vanuit Rotterdam naar Chamonix (Frankrijk) waar we overnachten. De volgende dag reizen we per bus en taxi naar het startpunt van de tocht. Zoals eerder genoemd starten we in een lastig bereikbaar en afgelegen gebied in Italië. Hier is het pad ruiger en hebben de dorpen en berghutten een typisch karakter.

We wandelen van beboste dalen via hooggelegen bergweiden over rotsig terrein met steile afgronden naar een col, en hier dalen we af om het voorgaande te herhalen. Aan het eind van de dag genieten we, moe maar voldaan, van de gastvrijheid en lokale specialiteiten in de berghut of het hotel.

De Tour de Monte Rosa is een pittige tocht met veel hoogtemeters door Alpien terrein, soms gezekerd met staalkabels, voor bergwandelaars zonder hoogtevrees (Niels Winkel)De Tour de Monte Rosa is een pittige tocht met veel hoogtemeters in steil, Alpien terrein met ‘luchtige paden’. Ook zijn er een paar korte stukken die gezekerd zijn met staalkabels en zijn er passages over blokkenvelden. Dit is een tocht voor ervaren wandelaars die tredzeker zijn, een goede wandelconditie en geen hoogtevrees hebben! Om het jezelf tijdens de tocht zo gemakkelijk mogelijk te maken is het belangrijk dat je alleen in je rugtas meeneemt wat noodzakelijk is. De reisbegeleiders geven je daar tijdens de voorbereidingsdag meer informatie over.  Een enkele keer lopen we door een skigebied. Dit is iets minder mooi, maar heeft als voordeel dat we, indien nodig, een klim kunnen overbruggen met één van de skiliften.

Rustdag in een Zwitsers WellnessHostel

Na drie wandeldagen is er een rustdag in Saas-Fee, waar we in het prachtig gelegen en modern vormgegeven WellnessHostel verblijven. Je vermoeide spieren kunnen relaxen in het aangrenzende zwembad (inclusief Whirpool). Tegen betaling kun je gebruik maken van de sauna met panorama-uitzicht, want we zijn tenslotte in Zwitserland! Heb je genoeg energie voor een uitstapje? Bij het verblijf in het hostel is een pas inbegrepen waarmee je gratis gebruik van de bus en van 10 skiliften in de directe omgeving van het dorp kunt maken.

Europaweg

Eenmaal in Zwitserland maakt de bekende Europaweg deel uit van de Tour de Monte Rosa. Bij veel wandelaars staat deze tocht hoog op hun verlanglijst: dit is een geweldige afsluiting van onze wandeltocht rondom de Monte Rosa. Het eindpunt van onze tocht ligt in het goed per (dag)trein bereikbare zuiden van Zwitserland. Op zondag nemen we de trein terug naar Nederland waar we ’s avonds aankomen.

De Charles Kuonen Hängebrücke maakt deel uit van de Schönste Höhenweg der Alpen (Europaweg) in de Zwitserse Alpen (Gemeinde Randa)Schönste Höhenweg der Alpen

De Europaweg maakt deel uit van de Tour de Monte Rosa. Onderdeel van deze kunstig aangelegde schönste Höhenweg der Alpen tussen Grächen en Zermatt is de langste voetgangers hangbrug ter wereld. De in 2017 geopende, Charles Kuonen Hängebrücke is maar liefst 494 meter lang en 65 meter hoog en het duurt ongeveer een kwartier om de brug over te lopen.

Hoewel de Zwitsers met de Europaweg een imposant pad op grote hoogte hebben gebouwd, is de natuur soms onverbiddelijk en verwoesten steenlawines regelmatig delen van de route. Afhankelijk van de omstandigheden en het weer gaat onze route over de Europaweg. Indien deze is gesloten, wandelen we een alternatieve route. Hoewel met de Europaweg veel hoogtemeters worden omzeild, blijft dit een pittige, niet te onderschatten route.

Berghutten en pittoreske dorpjes

Op deze huttentocht door de zomerse Italiaanse Alpen is het diner bij de berghutten na een wandeldag met veel hoogtemeters een feest!We overnachten in een berghut of een kleinschalig hotel in één van de pittoreske dorpjes. Doordat we in hutten overnachten blijft je rugtas relatief licht. In de berghutten slapen we in een slaapzaal; de matrazenlager. In alle berghutten zijn toiletten en is er koud, stromend water. Soms is er een mogelijkheid voor een warme douche. De kosten hiervoor zijn niet bij de reisprijs inbegrepen.

Deze reis is op basis van halfpension; het ontbijt en diner gebruiken we in de hut of het hotel en zijn bij de prijs inbegrepen. Het ontbijt bestaat in de regel uit koffie, thee, brood en zoet beleg. Het diner bestaat meestal uit drie gangen en vooral in Italië is dat na een wandeldag met veel hoogtemeters een feest! Wat betreft de lunch zijn er verschillende opties. We kunnen eten uit Nederland meenemen en dit onderweg met verse, lokale producten aanvullen of een ´picknick´ in de hut bestellen. Een andere optie is lunchen op een terras in één van de dorpen waar we doorheen lopen. Tijdens de voorbereidingsdag bespreken we de verschillende mogelijkheden en maken we hier afspraken met elkaar over.

Het reisverslag van de Spring-reis door Val di Susa in Italië geeft een indruk van wat je zoal in een berghut kunt verwachten.

De Tour de Monte Rosa is een pittige huttentocht door Alpien terrein met blokkenvelden en af en toe een sneeuwveldNivon lidmaatschap verplicht

Ter info: de Zwitserse wetgeving laat enkel groepsreizen toe in verenigingsverband of onder leiding van een gediplomeerde berggids. Daarom is het verplicht om lid te zijn van het Nivon als je met deze reis meegaat. Het lidmaatschap kost je €40 per jaar (ongeveer de meerprijs die Spring voor niet-leden rekent) en biedt je naast korting op onze reizen en weekenden, vele andere voordelen zoals korting op overnachtingen in Natuurvriendenhuizen en korting bij Carl Denig.

Praktische informatie

Land:
Zwitserland & Italië
Activiteit:
Trektocht langs berghutten
Zwaarte:
Zwaarte 5 - Dit betekent 6 tot 8 loopuren per dag; totaal aantal hoogtemeters is gemiddeld 2000 per dag (stijgen + dalen).
Reisdata:
Zaterdag 21 juli t/m zondag 29 juli 2018 (9 dagen)
Inschrijven t/m:
Zondag 10 juni 2018 (Informeer na deze datum naar de mogelijkheden.)
Deelnemers:
5-10 + 2 reisbegeleiders
Voetafdruk:
61 m² per dag
Reisprijs:
Nivon-leden Niet-leden**
10% korting* €920 Lidmaatschap is voor deze reis verplicht.
Normaal €1022
* Korting bij boeken t/m woensdag 21 maart 2018.
** Je kunt lid worden bij het inschrijven voor de reis en ontvangt dan meteen leden korting.
Inclusief:
Spring reisbegeleiding en materiaal; heen- en terugreis per trein; lokaal vervoer; overnachtingen op basis van half-pension in berghutten (matratzenlager), kleinschalige hotels en twee nachten in het HI WellnessHostel (inclusief toegang tot zwembad en gratis gebruik van bus en skiliften op de rustdag).
Exclusief:
Persoonlijke uitrusting; passende reisverzekering; voorbereidingsdag; maaltijden heen- en terugreis; lunch; verplicht lidmaatschap Nivon.
Jij:
Jij hebt een uitstekende wandelconditie en ervaring met wandelen in de bergen. Je hebt geen last van hoogtevrees en maakt samen met de groep en de reisbegeleiders de reis tot een succes.
Voorbereidingsdag:
Zondag 17 juni 2018.

Contact

Het Monte Rosa-massief ligt in de Walliser en Penninische Alpen van Zwitserland en Italie omgeven door Aosta, Piemont en Wallis (Niels Winkel)We wandelen op deze groepsreis door bloemenrijke alpenweiden, maar ook over blokkenveldenDeze huttentocht middenin de zomervakantie voert ons over paden met geweldige uitzichten op hoge bergtoppen en gletsjers (Jaap Boot)Eind juli maken we een huttentocht over de Tour de Monte Rosa in de Zwitserse en Italiaanse Alpen met een groep leeftijdsgenoten