Uniek aan deze reis

  • Wildkamperen aan bergmeertjes
  • Culinair genieten bij berghutten
  • Schitterende vergezichten
Bekijk de reisverslagen van vergelijkbare reizen

De reisbegeleiders

Rianne

Floris

Tour Autour Mont Thabor

Frankrijk

15-07 t/m 25-07-2021

De Mont Thabor bekroont een prachtig gebied in de Franse Alpen. De ruige toppen worden afgewisseld met meertjes en glooiende dalen, ideaal voor wildkamperen. Onze wandeltocht rondom deze berg kent schitterende vergezichten op de besneeuwde toppen van de Vanoise in het noorden en de Écrins in het zuiden.

Prachtige wildkampeerplekken aan verkoelende bergmeertjes, ruige pieken en schitterende vergezichten, zelf koken maar ook culinair genieten in berghutten, dat zijn de ingrediënten van deze wandeltocht rondom die bijzondere Mont Thabor in de Franse Alpen.

Rotsige pieken, glooiende dalen

We wandelen om de Mont Thabor, over rotsige bergpassen en door glooiende dalen (Niels Wheeler)De Mont Thabor is met 3178 meter het hoogste bereikbare punt van het gebied waar onze tocht doorheen leidt. De naastgelegen Pic du Thabor is met zijn 3207 meter nog net wat hoger, maar voorbehouden aan alpinisten. Vlak onder de top van de Mont Thabor licht een kapelletje, een pelgrimsplek voor Italianen. De berg hoorde vroeger bij de Italiaanse provincie Piemonte, maar de grens is lang geleden verlegd.

Het gebied rond de Mont Thabor leent zich perfect voor een trektocht op basis van wildkamperen. Het kenmerkt zich door ruige, droge toppen met daartussen glooiende groene dalen met veel riviertjes en bergmeertjes. Er is overal wel een vlak grasveldje te vinden om onze tentjes op te zetten.

Ondanks het ruige karakter zijn de paden goed begaanbaar en hebben we weinig steile beklimmingen en afdalingen. Op enkele plekken komen we ‘technisch’ terrein tegen zoals blokkenvelden, puinhellingen en wellicht sneeuwvelden. De etappes zijn niet lang, dus we kunnen daar de tijd voor nemen. Voor beginnende wandelaars kan dat overigens nog steeds behoorlijk pittig zijn. Met een goede conditie kun je pas echt van deze tocht genieten.

Op enkele plekken komen we ‘technisch’ terrein tegen zoals blokkenvelden, puinhellingen en wellicht sneeuwvelden (Niels Wheeler)Voor Spring is dit geen onbekend gebied. Eerder hebben we een uitdagende wildkampeertrektocht in deze regio georganiseerd. Later benaderden we de Mont Thabor vanuit Italië. Het gebied is zo mooi en toegankelijk dat we terug blijven komen. Onze nieuwe route leidt helemaal rondom de berg, zodat we haar veelzijdigheid extra goed kunnen verkennen.

Een ronde met vele (ver)gezichten

Om niet direct op dag één lang te hoeven klimmen, starten we op hoogte nabij de Col du Galibier. Deze is bij fietsliefhebbers bekend als een van de hoogste passen die de Tour de France bereikt. We lopen al snel door een groen dal tussen bergen met indrukwekkende rotsformaties en komen de eerste bergmeertjes tegen. Al na de eerste wandeldag bivakkeren we aan een meertje op de flanken van de Mont Thabor en kunnen we een frisse duik nemen.

Al na de eerste wandeldag bivakkeren we aan een meertje op de flanken van de Mont Thabor en kunnen we een frisse duik nemen (Niels Wheeler)De volgende dagen wandelen we om Mont Thabor heen en zien hem steeds weer in een ander licht. Op de meeste dagen klimmen we een hoge pas over om in een nieuw dal weer een kampeerplek te zoeken. Ieder dal is anders en dat maakt de tocht heel veelzijdig. Onze uitzichten veranderen van de vergezichten op besneeuwde toppen van de Vanoise in het Noorden naar schitterende zonsondergangen over de Écrins in het Zuiden. Halverwege de tocht houden we een rustdag nabij Refuge de Mont Thabor. Als het weer het toelaat, beklimmen we de volgende dag de Mont Thabor en worden we beloond met 360 graden uitzicht.

De leidraad voor onze route is de huttentocht “Tour du Mont Thabor” (GR57), maar we kiezen vaak onze eigen weg. In onze tocht hoeven we natuurlijk niet iedere avond bij een berghut te eindigen, dus wij hebben alle vrijheid om de mooiste stukken van het gebied te ontdekken. Toch kamperen we regelmatig bij een berghut om zo te kunnen genieten van de culinaire lekkernijen die deze hutten te bieden hebben. Daardoor hoeven we ook minder maaltijden zelf mee te dragen. Maar vergis je niet, de tassen zijn zwaar.

Het beste van twee werelden

Bij het kamperen naast berghutten kunnen we genieten van heerlijke lokale Franse kaasjes (Joav Gertner)Tijdens veel wandelreizen moet je kiezen tussen kamperen op je eigen plekje in de ongerepte natuur of de luxe van culinair genieten in een berghut. Wij kiezen voor een cocktail van deze ervaringen. Ongeveer de helft van de overnachtingen kamperen we vlakbij een berghut. Na een lange wandeldag kunnen we onszelf trakteren op een wijntje met charcutterie of een Franse koffie met tarte aux myrtilles en ’s avonds wordt een heerlijke maaltijd geserveerd. Die Franse cultuur moeten we natuurlijk ook proeven!

(Indien de berghutten deze zomer gesloten zijn, moeten we dit plan aanpassen. Als alternatief stappen we dan over op volledige zelfvoorziening. We zullen dan op een andere plek de rustdag houden om bevoorrading mogelijk te maken.)

De andere nachten zoeken we met onze groep een plekje midden in de natuur.  Op deze dagen eten we trekkingmaaltijden, die we op onze branders bereiden en zelf vanuit Nederland meenemen. ’s Avonds zien we langzaam de avond over de bergen vallen in een alsmaar veranderende kleurschakering gevolgd door een fantastische sterrenhemel.

Kortom, een fantastische mix van ongerepte bergnatuur en prachtige kampeerplekken afgewisseld met de luxe van gastronomisch genieten van de Franse keuken.

Eigen vervoer

Het is een afwisselende tocht met glooiende dalen en ruige pieken (Niels Wheeler)De heen- en terugreis zijn niet bij de prijs inbegrepen en moet je zelf boeken. Maar het is wel gezellig, praktisch en mogelijk goedkoper om samen te reizen. De reisbegeleiders zullen dit coördineren. Ons advies is te wachten met het boeken van je heen- en terugreis totdat het zeker is dat de reis doorgaat. Dit hoor je uiterlijk ca. Zes weken vóór de reis.

Wie meer informatie of een prijsindicatie wil, verwijzen we naar de Deutsche Bahn reisplanner en de Treinreiswinkel voor informatie over treinen, Eurolines voor informatie over bussen, de ANWB routeplanner voor informatie over autorijden en skyscanner om vliegtickets te vergelijken.

Covid-19

Tijdens deze reis houden we ons aan de geldende maatregelen betreffende Covid-19. Spring heeft hiervoor een protocol opgesteld. De reisbegeleiders zullen je daar voorafgaand aan en tijdens de reis over informeren. Onderdeel van het protocol is dat iedereen in z’n eigen tent slaapt, zodat we ook ‘s nachts 1,5 meter afstand kunnen houden. Je zorgt zelf voor een lichtgewicht trekkerstent.

Ook bij gemeenschappelijke taken als het koken van het avondeten, het afwassen, kaartlezen en andere voorkomende situaties houden we afstand van elkaar en houden we ons aan de richtlijnen. Kernwaarde in het protocol is dat we van iedereen in de groep verwachten zich verantwoordelijk en passend bij de huidige situatie te gedragen.

Wil je voordat je deze reis boekt meer weten over het Corona-protocol van Spring, lees dan onze Q&A of mail dan naar spring@nivon.nl. Het protocol wordt, als de richtlijnen van de overheid daartoe aanleiding geven, geactualiseerd.

Wandel mee op deze actieve kampeerreis op basis van de GR57 door de Franse Alpen (Niels Wheeler)

Praktische informatie

Land:
Frankrijk
Activiteit:
Wandeltrektocht met wildkamperen
Zwaarte:
Zwaarte 4 - Dit betekent 5 tot 7 loopuren per dag; totaal aantal hoogtemeters is gemiddeld 1500 per dag (stijgen + dalen).
Reisdata:
Donderdag 15 juli t/m zondag 25 juli 2021 (11 dagen)
Inschrijven t/m:
Zondag 30 mei 2021 (Informeer na deze datum naar de mogelijkheden.)
Deelnemers:
5-8 + 2 reisbegeleiders
CO2-Voetafdruk:
7 kg CO2 per persoon per dag
Reisprijs:
Nivon-leden Niet-leden**
10% korting* €531 €571
Normaal €591 €631
* Korting bij boeken t/m zondag 18 april 2021.
** Je kan lid worden bij het inschrijven voor de reis en ontvangt dan meteen leden korting, het standaard tarief is €40 per jaar.
Inclusief:
Spring reisbegeleiding en materiaal; lokaal vervoer; overnachtingen op campings of in het wild; maaltijden op trekkingsdagen.
Exclusief:
Persoonlijke uitrusting incl. tent; passende reisverzekering; voorbereidingsdag; maaltijden op reisdagen en de rustdag; heen- en terugreis; coronatest indien nodig voor bestemming/doorreis.
Jij:
Je bent 25-40, hebt bergwandelervaring en een goede conditie. Je maakt samen met de groep en de reisbegeleiders de reis tot een succes.
Voorbereidingsdag:
Zaterdag 5 juni 2021

Contact