Uniek aan deze reis

  • Bivakkeren bij gletsjermeren
  • Oost-Europees avontuur
  • Wandelen over de bergkam
Bekijk de reisverslagen van vergelijkbare reizen

De reisbegeleiders

Floris

Mieke

Țarcu en Retezat

Roemenië

04-08 t/m 14-08-2022

Reis mee naar de Zuidelijke Karpaten in Roemenië. Land van wilde bergen, dichte bossen, beren en paard en wagen. Tijdens deze avontuurlijke kampeertrektocht ontdekken we Țarcu en Retezat, twee naburige berggebieden in de Transsylvanische Alpen.

We komen herders tegen die de hele zomer met hun kuddes op de grassige bergkammen van de Transsylvanische Alpen leven (Hugo Roerink)We maken een avontuurlijke kampeertrektocht door het Țarcu-gebergte en het naburige Nationaal Park Retezat in Roemenië. Dit zijn wilde bergen die onderdeel zijn van de Zuidelijke Karpaten en de Transsylvanische Alpen. We wandelen hoog door de bergen, door uitgestrekte bossen en door kleine dorpen, waar boeren met een zeis het gras maaien.

Țarcu en Retezat

Op donderdagmiddag verzamelen we op het treinstation in Timișoara. De trein brengt ons in een paar uur naar het stadje Caransebeș, waar we overnachten. De volgende ochtend brengt een transfer ons het Țarcu-gebergte in; hier begint ons avontuur.

Onze tocht leidt door het meest westelijke deel en het hoogste gelegen deel van de Transsylvanische Alpen. Met veel geluk zien we een glimp van de wisent, de Europese bison, die in 2015 is geherintroduceerd. Ook leven hier, net als in heel Roemenië, beren en wolven. En verder komen we herders tegen, die de hele zomer met hun kuddes op de grassige bergkammen leven.

We kamperen hoog in de Roemeense bergen bij gletsjermeren omringd door overweldigende natuur (Hugo Roerink)Kenmerkend voor het gebied zijn de vele gletsjermeren. Hoog in de bergen, bij deze kleine bergmeertjes, kamperen we. Omringd door overweldigende natuur en vergezichten.

Na drie wandeldagen is er een rustdag in een Cabana, een eenvoudige berghut. Na de rustdag vervolgen we onze tocht door de Retezat. Bij goed weer beklimmen we het hoogste punt van de omgeving; Peleaga (2509 m). Na de wilde bergen dalen we af richting de bewoonde wereld; kleine hooibergen en smalle onverharde landweggetjes bepalen hier het beeld. Het land wordt hier nog vaak met de hand bewerkt en het vervoer wordt verzorgd door paard en wagen. De landbouwseizoenen worden gemarkeerd door feesten die hun wortels hebben in de prechristelijke tijd. Er is een overweldigende pracht aan bloemen, insecten en wild.

Het eerste deel van de week wandelen we door de hoge wilde bergen van Roemenië (Lyke)Terug in de bewoonde wereld brengt een transfer ons in een paar uur terug naar Timișoara, waar we overnachten. De volgende ochtend ben je vrij om terug naar huis te reizen. Maar niet voordat we de reis met een smakelijk diner en, voor wie zin heeft, op Oost-Europese wijze, feestelijk tot in de nachtelijke uren hebben afgesloten. Noroc!

Bivakkeren bij bergmeren

Deze reis is een wildkampeertocht; we zullen onze tenten op de mooiste plekken opzetten. We zorgen er als groep samen voor dat er voldoende tenten zijn. Wat is er fijner om na een uitdagende wandeldag een mooi plekje voor je tent uit te zoeken?

Het eten op trekkingdagen is inbegrepen in de reisprijs en nemen we voor het grootste deel mee uit Nederland. We nemen lichte, gedroogde (lekkere) maaltijden mee. Op de preünie (voorbereidingsdag) maken we hier afspraken met elkaar over. Om de rugzakken niet al te zwaar te laten worden kopen we onderweg wat bij in een dorpje. Het assortiment is hier zeer beperkt.

Weer in de Roemeense bergen

Gezien de bestemming en het terrein is wandelervaring een vereiste, het kan in de Roemeense bergen ook behoorlijk spoken (Tom vd Meer)De zomers in Roemenië zijn relatief zonnig en warm. Maar… wij gaan de bergen in, daar kan het behoorlijk spoken met regen- en onweersbuien. Door de ligging is er in Țarcu zelfs relatief veel neerslag. Een goede uitrusting is dan ook onontbeerlijk tijdens deze reis. De reisbegeleiders zullen je hier tijdens de preünie meer over vertellen. Gezien de bestemming en het terrein is wandelervaring dan ook een vereiste, en het is zeker gewenst dat je al enige ervaring hebt in het maken van een meerdaagse trektocht met rugtas.

Reizen in Oost-Europa

Onze ervaring leert dat tijdens een trektocht in Oost-Europa niet alles volgens plan zal verlopen. Het is daarom belangrijk dat je een flexibele instelling hebt.

Tijdens de tocht zijn we twee nachten te gast in een cabana, een eenvoudige Roemeense (berg)hut. Dit is een sobere accommodatie maar mét toilet en warme douche. De Roemeense keuken heeft veel Slavische, Hongaarse, Oostenrijkse en Turkse invloeden. De maaltijden zijn simpel en smakelijk, maar bestaan veelal uit (varkens)vlees. Uiteraard geserveerd met royale hoeveelheden vin (wijn), bere (bier) en țuică (pruimenjenever). Volg je een dieet? We vragen de gastvrouw hier rekening mee te houden, maar kunnen je bijvoorbeeld niet beloven dat een maaltijd 100% vegetarisch is.

Tijdens de tocht zijn we twee nachten te gast in een cabana, een eenvoudige Roemeense (berg)hut (Hugo Roerink)Eigen vervoer naar Timișoara

De reis start op donderdagmiddag 4 augustus om +/- 15.00 uur op het treinstation van Timișoara. In deze stad zijn we op zaterdagavond 13 augustus weer terug, zodat je op zondagochtend 14 augustus terug naar huis kunt reizen.

De heen- en terugreis zijn niet bij de prijs inbegrepen en moet je zelf boeken. Maar het is wel gezellig, praktisch en mogelijk goedkoper om samen te reizen. De reisbegeleiders zullen dit coördineren. Ons advies is te wachten met het boeken van je heen- en terugreis totdat het zeker is dat de reis doorgaat. Dit hoor je uiterlijk ca. zes weken vóór de reis.

Per trein is Timișoara te bereiken via Wenen. Je kunt kiezen de nachttrein naar Wenen te nemen en het vervolg per dagtrein, of juist de snelle ICE tot Wenen overdag en daarvandaan de nachttrein naar Roemenië. Totale reistijd Amsterdam – Timișoarais is circa 27 uur.

Per vliegtuig kun je bijvoorbeeld met een overstap in München naar Timișoara reizen op donderdagochtend, en terug reizen op zondagavond.

De hieronder genoemde uitstoot van 9 kg CO₂ per persoon per dag is gebaseerd op een aanreis per trein. Kies je ervoor om bijvoorbeeld met het vliegtuig van- en naar Roemenië te reizen? Dan is je CO₂ uitstoot hoger en je keuze minder duurzaam.

Boeken en Covid

Als Spring de reis annuleert dan krijgen alle deelnemers het volledige bedrag terug. Echter als een deelnemer niet mee kan omdat hij/zij niet voldoet aan de toegangseisen van het land of de accommodaties (bijv. coronapaspoort/QR-code) dan gelden de reguliere annuleringsvoorwaarden. Voor een uitgebreidere toelichting zie ons Covid beleid.

Praktische informatie

Land:
Roemenië
Activiteit:
Kampeertrektocht
Zwaarte:
Zwaarte 4 - Dit betekent 5 tot 7 loopuren per dag; totaal aantal hoogtemeters is gemiddeld 1500 per dag (stijgen + dalen).
Reisdata:
Donderdag 4 augustus t/m zondag 14 augustus 2022 (11 dagen)
Inschrijven t/m:
Zondag 26 juni 2022 (Informeer na deze datum naar de mogelijkheden.)
Deelnemers:
5-10 + 2 reisbegeleiders
CO2-Voetafdruk:
9 kg CO2 per persoon per dag
Reisprijs:
Nivon-leden Niet-leden**
10% korting* €450 €490
Normaal €500 €540
* Korting bij boeken t/m zondag 3 april 2022.
** Je kan lid worden bij het inschrijven voor de reis en ontvangt dan meteen leden korting, het standaard tarief is €40 per jaar.
Inclusief:
Spring reisbegeleiding en -materiaal; lokaal vervoer; twee overnachtingen in een pension, twee overnachtingen in een berghut; maaltijden op trekkingsdagen.
Exclusief:
Persoonlijke uitrusting; passende reisverzekering; voorbereidingsdag; heen- en terugreis naar Timișoara; avondeten op niet-trekkingdagen.
Jij:
Je bent 25-40 en hebt bergwandelervaring, een goede conditie en een flexibele instelling. Je hebt geen hoogtevrees. Je maakt samen met de groep en de reisbegeleiders de reis tot een succes.
Voorbereidingsdag:
NTB

Contact

Wandel mee door de Roemeense Transsylvanische Alpen en de Zuidelijke Karpaten (Rianne Pragt)Roemenië, het land van de paard en wagen (Hugo Roerink)Tijdens deze wildkampertocht zullen we onze tenten op de mooiste plekken opzetten (Hugo Roerink)Wandel mee door de Roemeense Transsylvanische Alpen en de Zuidelijke Karpaten (Hugo Roerink)