Uniek aan deze reis

  • Geniet van het Scandinavische huttenleven, met sauna
  • Wandelen door een stille witte wereld
  • Prachtig weids en indrukwekkend landschap, met uitzicht op het Sylarna bergmassief
Bekijk de reisverslagen van vergelijkbare reizen

De reisbegeleiders

Mieke

Eva

Sylarna op sneeuwschoenen

Zweden

12-03 t/m 20-03-2022

Ga mee op een wit winteravontuur in Zweden! Na twee mooie dagtochten op onze sneeuwschoenen lopen we een meerdaagse tocht over eindeloze hoogvlaktes, indrukwekkende dalen en over de flanken van de indrukwekkende bergmassieven rond Sylarna en Valadalen. We overnachten in prachtig gelegen berghutten midden in de wildernis. Hier knappert het houtvuur en wacht de Zweedse sauna!

Sylarna Zweden sneeuwschoen wandeltocht (Rens)Een paar dagen in onze eigen stuga (hut) in Vålådalen, wat een heerlijke start. We maken vanuit hier twee dagtochten met lichte bepakking. Door het bos met hier een daar een prachtig uitzicht verkennen we de omgeving. Onderweg maken we onze eigen sporen naast die van de vele dieren die er zitten. Spot jij het spoor van de veelvraat?

Hierna start onze witte wildernis trektocht van 5 dagen. De tocht voert door indrukwekkende dalen, steeds verder uit de bossen de eenzame hoogvlaktes over. Om ons heen het Sylarna bergmassief op de grens van Zweden en Noorwegen. Tot mei is dit gebied in de greep van de winter, met dikke lagen sneeuw, meren met meters dik ijs. Sneeuwzekerheid, strakblauwe vriesluchten, sneeuwstormen en ijzige kou behoren tot de mogelijkheden! Onderweg slapen we in berghutten van de Zweedse toeristenvereniging.

Dagtochten in Vålådalen

Sneeuwwandelen door Zweedse bossen (Bastiaan van Kesteren)Sylarna (Zweeds) of Sylan (Noors) is een wild en ongerept gebergte. In de dalen erom heen liggen oude bossen en kleine dorpjes. Tijdens deze afwisselende reis leren we verschillende soorten winterlandschap kennen. De eerste dagen zijn we vooral in het bos en rond de boomgrens. In het bos komen ook zeldzame zoogdieren voor, zoals de poolvos en veelvraat. De kans is klein dat we deze dieren onderweg zien, maar wellicht kruisen hun sporen onze route.

Vanuit onze eigen Zweedse stuga met keuken, douche en wc op een camping maken we twee dagtochten. Zo kunnen we tijdens deze dagtochten goed wennen aan het wandelen op sneeuwschoenen, het dagritme en de bepakking. We lopen dan ongeveer 15 kilometer per dag. Dat is al meer dan genoeg, zeker als we zelf ons eigen spoor maken door diepe verse sneeuw. Na zo’n wandeldag is het goed thuiskomen in onze eigen hut, waar we gezellig samen koken, de dag nabespreken en een spelletje kunnen spelen.

5-Daagse trektocht door Sylarna

Sneeuwschoenwandelen door het Sylarna bergmassief op de grens van Zweden en Noorwegen (Arno Schot)Nadat we twee dagen hebben ingelopen maken we een korte trektocht. Deze tocht speelt zich grotendeels rond en boven de boomgrens af, rond de alpiene bergmassieven en sneeuwplateaus van het Sylarna bergmassief. Op deze bergen bevinden zich ook de meest zuidelijke gletsjers van Zweden. Het is een wild en eenzaam gebied dat zo’n 5 maanden per jaar met sneeuw bedekt is.

De eerste trektochtdag brengt ons naar Stensdalen. Dit is een kleine hut die ligt op de overgang van bos naar uitgestrekte bergen, te midden in de witte wonderwereld. Hier is ook een sauna, dus een ideale plek voor een welverdiende rustdag!

We lopen met uitzicht op de Sylarna berg, door een kaal en woest sneeuwlandschap (Roos Lantink)We vervolgen onze trektocht naar Gåsen, een iets grotere hut. Na weer een heerlijke zelfgekookte maaltijd en eigen meegebracht ontbijt laten we de slaapvertrekken weer netjes achter en vervolgen onze weg. We lopen met uitzicht op de Sylarna berg, door een kaal en woest sneeuwlandschap. Vanaf de hoge bergpassen hebben we een fantastisch uitzicht over de omgeving. We overnachten na deze indrukwekkende dag in een Fjällstation. Een luxe onderkomen waar we flink in de watten gelegd worden en aan kunnen schuiven voor het avondeten in de prachtige eetzaal: eten met uitzicht! We vervolgen na een heerlijk ontbijt de tocht naar onze volgende luxe hut Storulvan. We sluiten weer af in stijl en kunnen wederom aanschuiven voor avondeten en ontbijt en laten ons nog een keer goed verwennen na de vele uren buiten in de kou.

Na 5 mooie dagen op trektocht in de witte wonderwereld, laten we de onbewoonde bergen achter ons en keren we terug naar de bewoonde wereld.

Op deze tocht leggen we dagelijks afstanden van rond de 15 kilometer af op onze sneeuwschoenen (Roos Lantink)Routes en afstanden

Op deze tocht leggen we dagelijks afstanden van rond de 15 kilometer af op onze sneeuwschoenen. Het winterse weer en de afstanden vereisen een goede conditie. De routes in Zweden zijn meestal goed gemarkeerd. Maar als de omstandigheden het toelaten kunnen we ook een doorsteekje maken en van de paden af ons eigen spoor maken door het landschap. Dat is het mooie van sneeuwschoenwandelen in Scandinavië: de wereld ligt aan je voeten!

Scandinavische hutten

Tijdens onze reis slapen we in verschillende typen hutten, je maakt daardoor kennis met verschillende kanten van het Scandinavische huttenleven. Sommige berghutten zijn eenvoudig en hebben geen stromend water. We verblijven daar op basis van zelfverzorging: zo koken we ons eigen eten en hakken we hout voor de kachel. We slapen ook in grotere berghutten, de zogenoemde fjällstations. Deze zijn luxer en hebben soms het karakter van een eenvoudig berghotel, met een klein winkeltje, een restaurant, bar en sauna.

Als de temperatuur diep onder nul zakt, wordt de kachel in de Zweedse berghut flink opgestookt (Roos Lantink)In wat voor soort hut je ook overnacht, na een lange wandeldag is het hier altijd goed aankomen! Als de temperaturen ’s avonds diep onder nul zakken, knappert hier het hout in de kachel en wordt de temperatuur flink opgestookt. Voor de liefhebbers zijn er bij een aantal hutten sauna’s aanwezig. In de kleine saunahuisjes midden in het witte landschap loopt de temperatuur op tot +80C. Afkoelen doe je door een duik in de diepe sneeuw. In de meeste hutten koken we zelf een maaltijd en we hakken ons eigen hout voor de kachel. Het drinkwater halen we uit de omliggende meren en beken, waar de huttenbaas een “waterput” in het metersdikke ijs heeft gezaagd.

Voor deze reis is het verplicht om lid te zijn van de Noorse (DNT) of Zweedse (STF) toeristenvereniging. De reisbegeleiders zullen je hierover informeren. Als STF-lid ontvang je o.a. korting in Hi Hostels.

Maaltijden

Ontbijt en avondeten zijn bij de reisprijs inbegrepen. Tijdens de preünie maken we afspraken over het eten onderweg. Dat regelen we samen. In sommige hutten maken we gebruik van het restaurant. Daar kunnen we onszelf trakteren op een uitgebreid Scandinavisch ontbijtbuffet met verse wafels en koffie. Dat is een goed begin van je wandeldag!

Het diner bestaat in de grotere hutten in de regel uit een 3-gangenmenu, waarbij zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van lokale producten. In andere hutten kiezen we ervoor om zelf te koken. De meeste hutten hebben een klein winkeltje waar je basis-ingrediënten kunt kopen. Een deel van de ingrediënten nemen we mee uit Nederland.

Het lunchbeleg is inclusief bij de reis. De hartkeks of varianten daarvan niet. Zo kun je zelf kiezen of je het zelf meeneemt uit Nederland, onderweg in de hutten knäckebrød koopt of bij de grotere hutten bij het ontbijtbuffet, tegen betaling, een lunchpakket maakt. Net waar jij trek in hebt onderweg! Ook hier maken we tijdens de preünie afspraken met elkaar over.

Wandelen in de sneeuw

Sneeuwschoenwandelen is makkelijk te leren, maar wel zwaarder en intensiever dan gewoon wandelen (Roos Lantink)Om door de sneeuw te wandelen maken we gebruiken van sneeuwschoenen. Het lopen op sneeuwschoenen is makkelijk te leren. Wie kan wandelen, beheerst in korte tijd het sneeuwschoenwandelen. Sneeuwschoenwandelen is zwaarder en intensiever dan gewoon wandelen.

Verder horen sneeuw en kou bij elkaar. Met de juiste kleding is het echter vaak zeer aangenaam om buiten op pad te zijn. Maar houd er ook rekening mee dat door omstandigheden als de wind, neerslag en lage temperatuur het soms ook bar (koud) kan worden. Afhankelijk van de weerssituatie kunnen de pauzes kort zijn. Tijdens de prëunie zullen we dit ook bespreken, zodat je goed voorbereid mee gaat op onze sneeuwschoentrektocht.

Eigen vervoer naar Undersåker

Pauzes kunnen kort zijn in de ijzige kou (Bastiaan van Kesteren)De heen- en terugreis zijn niet bij de prijs inbegrepen en moet je zelf boeken. Maar het is wel gezellig, praktisch en mogelijk goedkoper om samen te reizen.

We verzamelen in Undersåker. De reis eindigt in een dorpje aan dezelfde spoorlijn tussen Trondheim en Östersund / Stockholm.

Ons advies is te wachten met het boeken van je heen- en terugreis totdat je te horen krijgt dat het zeker is dat de reis doorgaat. Dit hoor je uiterlijk ca. zes weken vóór de reis. De reisbegeleiders zullen dit coördineren.

We wandelen door een wit sneeuwlandschap (Bastiaan van Kesteren)De meest milieuvriendelijke manier is om met de trein naar Zweden te reizen. Via Hamburg, Kopenhagen en Stockholm reis je dan langzaam het sneeuwlandschap binnen. Het is een prachtige treinreis dwars door Zweden.

Een snellere manier is om te vliegen naar Stockholm, Trondheim of Östersund. Van daaruit is er een goede treinverbinding met Undersåker. Je kunt kiezen tussen een dagtrein en een comfortabele nachttrein. Treinkaartjes kun je eenvoudig zelf boeken via de Zweedse Spoorwegen (www.sj.se), of je kunt via de Treinreiswinkel boeken.

Wie meer informatie of een prijsindicatie wil, verwijzen we naar de Deutsche Bahn reisplanner en de Treinreiswinkel voor informatie over treinen, Eurolines voor informatie over bussen, de ANWB routeplanner voor informatie over autorijden en skyscanner om vliegtickets te vergelijken.

Praktische informatie

Land:
Zweden
Activiteit:
Trektocht langs berghutten
Zwaarte:
Zwaarte 4 - Dit betekent 5 tot 7 loopuren per dag; totaal aantal hoogtemeters is gemiddeld 1500 per dag (stijgen + dalen).
Reisdata:
Zaterdag 12 maart t/m zondag 20 maart 2022 (9 dagen)
Inschrijven t/m:
Vrijdag 28 januari 2022 (Informeer na deze datum naar de mogelijkheden.)
Deelnemers:
5-10 + 2 reisbegeleiders
CO2-Voetafdruk:
12 kg CO2 per persoon per dag
Reisprijs:
Nivon-leden Niet-leden**
10% korting* €827 €867
Normaal €919 €959
* Korting bij boeken t/m vrijdag 12 november 2021.
** Je kan lid worden bij het inschrijven voor de reis en ontvangt dan meteen leden korting, het standaard tarief is €40 per jaar.
Inclusief:
Spring reisbegeleiding; overnachtingen in berghutten; maaltijden; springmateriaal (zoals sneeuwschoenen); lokaal vervoer.
Exclusief:
Persoonlijke uitrusting; passende reisverzekering; voorbereidingsdag; eigen vervoer naar Undersåker; STF / DNT/ lidmaatschap Hostelling International (verplicht).
Jij:
Je hebt bergwandelervaring, een goede conditie en houdt van sneeuw en kou. Je laat je niet uit het veld slaan door een sneeuwstorm. Je maakt samen met de groep en de reisbegeleiders de reis tot een succes.
Voorbereidingsdag:
Zaterdag 29 januari 2022.

Contact