Uniek aan deze reis

  • UNESCO-werelderfgoed Boven-Midden-Rijndal
  • Mooie uitzichtpunten op de Rijn, bossen en wijngaarden
Bekijk de reisverslagen van vergelijkbare reizen

De reisbegeleiders

Wibrich

Steig am Rhein

Duitsland

27-10 t/m 31-10-2021

Volop genieten van de herfst!! De Rheinsteig en de Rheinburgerweg horen tot de mooiste wandelroutes in Duitsland. Het biedt fantastische uitzichten op oude burchten en een panoramaview op het wereldberoemde Rijndal. Een tocht met pittige klimmetjes door de loofbossen in prachtige herfstkleuren!

Rheinsteig en Rheinburgerweg

Wandel in de herfst mee over de Rheinsteig en de Rheinburgerweg langs burchten en wijngaarden (Rens van Vilsteren)De Rheinsteig ligt aan rechterzijde van de Rijn en heeft een totale lengte van 320 km en loopt tussen Wiesbaden en Bonn. Zijn tegenhanger, de Rheinburgenweg, loopt aan de linkerzijde van de Rijn tussen Rolandsbogen en Bingen am Rhein en heeft een lengte van 196 km. De paden slingeren zich over de steile wanden van het Rijndal, met uitzicht op de rivier in de diepte. Deze heeft zich in de loop van miljoenen jaren steeds verder ingesleten in het dal. De geschiedenis heeft haar sporen achtergelaten, in de vorm van middeleeuwse vakwerkstadjes en is een ware parade van burchten en ruïnes.

Historie en natuur in de Rijnkloof

Tijdens deze korte herfstreis wandelen richten wij ons op het gebied tussen Sankt Goar en Bingen am Rhein. In dit gebied is de Rijnkloof het smalst, wat dit gebied een uitdagend gebied maakt voor stevige wandeldagen. Het gebied waar wij gaan lopen behoort, door zijn mooie natuur en cultuur, tot het Unesco-werelderfgoed. Dit komt door de vele middeleeuwse burchten, kastelen en prachtige historische gebouwen. Door de jaargetijden verandert het landschap en komen we door gebieden waar de herfst zich uit in uitzonderlijke geel en oranje kleurende uitzichten!

Stijgen en dalen tijdens de tocht

We maken redelijk veel hoogtemeters op deze tocht, maar gelukkig kunnen onze rugzakken licht blijven (Michiel Stoets)We verzamelen en beginnen onze tocht in Trechtingshausen. Vanaf hier zullen we in een halve dag door het woud naar Bingen wandelen en is de reis officieel van start. De volgende dag gaan we de rivier over en lopen we via wijnvelden, bossen en hellingen in een lange dag naar wijnstad Lorch. Dit is een flinke tocht van ongeveer 23 km lopen, met 1400 hoogtemeters (stijgen + dalen).

Na een goede nachtrust in een fijn hotel begint onze wandeltocht naar Kaub. We wandelen deze dag over paden met mooie uitzichtpunten op de Rijn, door bossen en wijngaarden. We lopen langs de ruïne Nollig, de stad Lorchhausen en kasteel Gutenfels. Het is met 5 uur lopen en 1000 hoogtemeters een iets makkelijkere dag.

Na een flink stuk stijgen worden we beloond met mooie uitzichten over de Rijnvallei (Rens van Vilsteren)De vierde dag komen we in het natuurreservaat “Rheinhänge von Burg Gutenfels bis zur Loreley”. Een prachtig natuurgebied vanaf een oude burcht tot aan Loreley. Deze tocht staat bekend als de koningsetappe van de Rheinsteig. Het is de langste en zwaarste wandeldag, maar ook het mooiste stuk van de Rheinsteig door de vele panoramische uitzichten.  Aan het einde van deze dag steken we de rivier over en overnachten we in St. Goarshausen. De laatste halve dag lopen via de Rheinburgenweg naar het eindpunt van onze reis in Oberwesel.

De eerste en laatste dag van deze reis zijn een halve wandeldag. De drie dagen er tussen in zijn echte stevige wandeldagen, waarbij we dagelijks rond de 1500 hoogtemeters maken. We lopen zo’n 5 tot 7 uur per dag, waardoor deze reis voldoende uitdaging biedt voor een 4-schoenen reis.

Overnachtingen in hotels en jeugdherbergen

We overnachten in twee keer in een  jeugdherberg en twee keer in een hotel. Hierdoor lopen we met een lichte rugzak. Iedereen heeft beschikking tot een 1-persoonsbed. Bij de hotels/jeugdherbergen hebben we eigen kamers en hoeven we deze dus niet te delen met andere reizigers. Alle overnachtingen zijn inclusief ontbijt, en bij de jeugdherbergen maken we ook gebruik van het diner.

Eerdere reis

Bekijk het reisverslag van een Rheinsteig reis van precies 6 jaar geleden! Deze was in het gebied vlak boven dat van deze reis.

Eigen vervoer naar Duitsland

De reis begint bij Trechtingshausen en eindigt in Oberwesel. Deze dorpjes liggen aan dezelfde kant van de Rijn. Ze liggen 15 kilometer uit elkaar en er is een directe verbinding per OV tussen deze plaatsen. De heen- en terugreis zijn niet bij de prijs inbegrepen, dus die moet je zelf boeken. Ons advies is te wachten met het regelen van je heen- en terugreis totdat het zeker is dat de reis doorgaat. Dit hoor je uiterlijk ca. vijf weken vóór de reis.

Corona

Soms maken we een extra klimmetje voor een bijzonder mooi uitzichtpunt, of omdat het gewoon leuk is! (Merlijn)Voor deze wandeltrektocht zorgen we er o.a. voor dat iedereen voldoende afstand kan houden. Waarbij we ons uiteraard houden aan de geldende richtlijnen en adviezen betreffende Covid-19. Op het moment van schrijven geldt in Duitsland een mondkapjes plicht met medische mondmaskers (FFP2-masker). Daarnaast heeft Spring heeft ook een eigen protocol. De reisbegeleiders zullen daar voorafgaand aan en tijdens de reis ook informatie over geven.

Bij gemeenschappelijke taken als inkopen doen, kaartlezen en andere voorkomende situaties houden we de juiste afstand van elkaar en houden we ons aan de richtlijnen. Bij de hotels en jeugdherbergen zijn er bedden op gepaste afstand. Kernwaarde in het protocol is dat we van iedereen in de groep verwachten dat men zich verantwoordelijk en passend bij de huidige situatie gedraagt.

Wil je voordat je deze reis boekt meer weten over het Corona-protocol van Spring, check dan onze Q&A of mail naar spring@nivon.nl. Het protocol wordt, als de richtlijnen van de overheid daartoe aanleiding geven, geactualiseerd.

Praktische informatie

Land:
Duitsland
Activiteit:
Trektocht langs ho(s)tels
Zwaarte:
Zwaarte 4 - Dit betekent 5 tot 7 loopuren per dag; totaal aantal hoogtemeters is gemiddeld 1500 per dag (stijgen + dalen).
Reisdata:
Woensdag 27 oktober t/m zondag 31 oktober 2021 (5 dagen)
Inschrijven t/m:
Vrijdag 1 oktober 2021 (Informeer na deze datum naar de mogelijkheden.)
Deelnemers:
5-8 + 2 reisbegeleiders
CO2-Voetafdruk:
10 kg CO2 per persoon per dag
Reisprijs:
Nivon-leden Niet-leden**
10% korting* nvt nvt
Normaal €342 €382
* Voor deze reis geldt geen vroegboekkorting.
** Je kan lid worden bij het inschrijven voor de reis en ontvangt dan meteen leden korting, het standaard tarief is €40 per jaar.
Inclusief:
Spring reisbegeleiding en -materiaal; 2x overnachtingen hostel; 2x overnachting hotel; 4x ontbijt; 2x diner; tickets veerponten.
Exclusief:
Persoonlijke uitrusting; passende reisverzekering; lunch; 2x diner; heen- en terugreis; eventuele covid-19 test.
Jij:
Je bent 25-40 en hebt bergwandelervaring en een goede conditie. Je maakt samen met de groep en de reisbegeleiders de reis tot een succes.
Voorbereidingsdag:
Zondag 19 september 2021

Contact