Uniek aan deze reis

  • Afwisselende Zweedse natuur
  • Lange Zweedse avonden
  • Afgelegen gebied
Bekijk de reisverslagen van vergelijkbare reizen

De reisbegeleiders

Eva

Saskia

Skåneleden

Zweden

27-07 t/m 04-08-2019

Ervaar het Zweedse buitenleven in Skåne! We maken een trekking door afgelegen gebied. Onderweg nemen we een duik in een van de vele meren. We overnachten bij eenvoudige shelters midden in de natuur. Daar maken we een kampvuur en genieten we van de lange Zweedse avonden!

We wandelen door uitgestrekte loofbossen richting Grundsjön waarbij we regelmatig langs een prachtig meer komen (<a href="https://skaneleden.se/nl" target="_blank" rel="noopener noreferrer">skaneleden.se</a>)Het Skåneleden ligt in het zuiden van Zweden en is meer dan 1000 kilometer lang. De hele trail is verdeeld in 5 subtrajecten die allemaal een ander gebied verkennen. Het is een afwisselende en unieke route die dwars door de natuur gaat. Tijdens deze reis volgen wij het SL1 Kust – Kustleden traject van de Skåneleden; dit pad loopt van de oostkust naar de westkust.

Skåneleden: bossen, meren en geweldige uitzichten

We starten aan de oostkust bij Sölvesborg en volgen het pad richting het noorden. We wandelen door uitgestrekte loofbossen richting Grundsjön. Hier vinden we onze eerste shelter naast een meer. Daar kunnen we zelf een hengel maken en vissen naar Regenboog forel. De echte bushcrafter kan de vis daarna klaarmaken op ons kampvuur. Of je neemt gewoon een frisse duik in het meer.

Vanuit Grundsjön lopen we nog een stuk door naar het noorden. Door de mooie bossen komen we uit bij het uitzichtpunt over de Näsumsdalen vallei. Terwijl we hier genieten van de omgeving is het niet meer voor te stellen dat we hier uitkijken over een baai die vroeger vol zat met zeedinosauriërs – Scaniasaurus en de hagedis-achtige Mosasaurus. In het gebied zijn veel fossielen van deze zeedieren gevonden. Wie weet wat wij hier allemaal nog vinden!

Onze wandeltrektocht brengt ons langs een aantal grote meren waar we stoppen voor een frisse duik of om van het uitzicht te genieten (<a href="https://skaneleden.se/nl" target="_blank" rel="noopener noreferrer">skaneleden.se</a>)Geweldige meren en karakteristiek Zweeds landschap

Vervolgens zetten we koers naar de westkust en gaan we meer landinwaarts. Hier treffen we veel grote meren aan, zoals de Raslangen en Filkesjon. Als het weer goed is stoppen we hier voor een frisse duik of om van het uitzicht te genieten. De flora en fauna veranderen met ons mee: het landschap wordt anders en we komen andere soorten vogels en dieren onderweg tegen. Hier en daar wandelen we langs die karakteristieke Zweedse huizen in de traditionele kleur Falun. Deze kleur verf is nog afkomstig uit de tijd van de kopermijnen. De bekendste mijn voor deze regio zat in de stad Falun, dat is ongeveer 600 km ten noorden van Skåne.

Mythisch dorpje en steenoude rotsblokken

Op onze trektocht zien we geregeld huisjes in de typisch Zweedse kleur Falun (<a href="https://skaneleden.se/nl" target="_blank" rel="noopener noreferrer">skaneleden.se</a>)Verder naar het westen zetten we koers naar de stad Glimåkra. De stad bereiken we niet, want wij blijven in de natuur en vinden ver voor de stadsgrenzen onze shelter. Dit is een mooie tocht waarin we de meren en bossen achter ons laten en inruilen voor meer open en rotsachtig landschap. We passeren het kleine mystieke dorpje Tockarp, waar we opeens grote rotsblokken tegenkomen. Deze rotsblokken zijn door gletsjers naar het dorpje gebracht en achtergelaten toen de gletsjer 12.000 jaar geleden smolt. Op het kruispunt in het dorp lopen we langs Blotastenen; Dit was ooit een offeraltaar. Vanaf hier zien we ook opeens in de weide de reusachtige kei Talahall. Volgens de legende rolt deze massieve rots om wanneer het versgebakken brood ruikt. De begroeiing van het mos vertelt ons een ander verhaal. Maar laten wij hier ook maar onze neus achterna lopen op zoek naar dat lekkere bakkertje.

We wandelen door de bossen van Trollabackarna Hills, vernoemd naar de lokale trollen, via kleine paadjes komen we bij Rumperöd (<a href="https://skaneleden.se/nl" target="_blank" rel="noopener noreferrer">skaneleden.se</a>)Op de laatste dag wandelen we naar Osby. We gaan de bossen in van Trollabackarna Hills, deze zijn vernoemd naar de trollen die hier volgens legende hebben gewoond. Via kleine paadjes komen we bij Rumperöd; een oude verlaten traditionele boerderij. In dit gebied is veel groene steen. De groene kleur komt van de grote hoeveelheid mineralen die in de steen zit. De steen erodeert makkelijk, waardoor er veel mineralen in de bodem terechtkomen. Dit zorgt ervoor dat er heel veel (verschillende) planten groeien in dit gebied. Geweldig om doorheen te wandelen!

In Osby overnachten we in een trekkershut op een camping. Hier besluiten we met elkaar hoe we onze avontuurlijk kampeertrektocht feestelijk gaan afsluiten. De volgende ochtend stappen we de trein in en reizen we weer terug naar Nederland.

Overnachtingen in shelters, tent of een onder een tarp

Langs de Skåneleden zijn er verschillende shelters geplaatst die bescherming bieden tegen regen en wind en een kampvuur bieden (<a href="https://skaneleden.se/nl" target="_blank" rel="noopener noreferrer">skaneleden.se</a>)Tijdens deze kampeertrektocht zoeken we zoveel mogelijk de wildernis op. Gelukkig mogen we in Zweden overal onze tentjes neerzetten, wat het voor ons extra avontuurlijk maakt. Is het echte wildkamperen toch niet helemaal aan ons besteed, dan verblijven we in shelters. Langs de Skåneleden zijn er verschillende shelters geplaatst. Een shelter is een simpel huisje, dat aan één kant open is en je beschermt tegen wind en regen. Daarnaast is er vaak een simpel toilet, een waterbron en een vuurplek met hout, als we mazzel hebben. Iedereen mag gebruik maken van de shelters. Ze zijn vaak goed onderhouden. We nemen ook zelf tenten en misschien een tarp mee, dus per nacht kan je kiezen of je in de shelter slaapt of in een tent. Mocht de shelter al bezet zijn, dan wandelen we nog een stukje door en zoeken we een mooi rustig plekje om onze tenten op te zetten.

Een andere keer kamperen we naast een van die mooie Zweedse meren en hangen een tarp tussen de bomen voor een beschutte plek (<a href="https://skaneleden.se/nl" target="_blank" rel="noopener noreferrer">skaneleden.se</a>)Benieuwd hoe zo’n shelter eruit ziet? Bekijk dan dit youtube filmpje, gemaakt in de wintermaanden. Als wij er zijn schijnt natuurlijk de zon en zitten de bomen flink in het blad.

Heen- en terugreis

Bij deze reis is de heen- en terugreis inbegrepen. We reizen met elkaar met de trein naar Sölvesborg in Zweden. Dit is een flinke reis en we vertrekken dan ook al vroeg. Houd er rekening mee dat we al om 7 uur ’s ochtends in de trein moeten zitten vanaf Amsterdam. De reis brengt ons via Duitsland en Denenmarken in het mooie Skåne. Fans van The Bridge kunnen hun hart ophalen, want we reizen via de bekende Öresundbrug. Terug volgen we ongeveer dezelfde treinroute. We komen op zondag laat aan in Nederland. Als de hele terugreis voorspoedig verloopt zal dit rond 23 uur zijn in Amsterdam. Het is misschien dus wel fijn om nog een extra dagje vrij te nemen om bij te komen van dit kampeeravontuur.

Een kampeertocht voor de (beginnend) avonturier

Op deze relatief lichte wildkampeertrektocht over de zuid Zweedse Skaneleden maken we waar mogelijk altijd een kampvuurDe meeste (wild) kampeertochten zijn zwaar en gaan door heftig gebied. Dit zorgt automatisch voor een hogere zwaarte indicatie. Maar niet deze tocht. Het Skåneleden is een goed begaanbaar pad met weinig hoogtemeters. Dit zorgt ervoor dat het een toegankelijk traject is en heel geschikt als eerste kampeertrektocht. Neemt niet weg dat je met een zwaardere tas gaat lopen dan je misschien gewend bent. We dragen al ons eten, water, branders en tenten zelf. Je tas kan dus zomaar 20 kilo zijn. Als de weergoden ons slecht gezind zijn, dan kan het pad ook opeens ongelooflijk zwaar worden, maar daar gaan we natuurlijk niet vanuit. Kun je een beetje doorzetten en heb je zin in een (wild) kampeertocht door het geweldige Skåne? Dan is dit je reis!

Praktische informatie

Land:
Zweden
Activiteit:
Kampeertrektocht
Zwaarte:
Zwaarte 3 - Dit betekent 4 tot 6 loopuren per dag; totaal aantal hoogtemeters is gemiddeld 1000 per dag (stijgen + dalen).
Reisdata:
Zaterdag 27 juli t/m zondag 4 augustus 2019 (9 dagen)
Inschrijven t/m:
Zondag 16 juni 2019 (Informeer na deze datum naar de mogelijkheden.)
Deelnemers:
5-10 + 2 reisbegeleiders
CO2-Voetafdruk:
7.4 kg CO2 per persoon per dag
Reisprijs:
Nivon-leden Niet-leden**
10% korting* €682 €722
Normaal €757 €797
* Korting bij boeken t/m zondag 31 maart 2019.
** Je kan lid worden bij het inschrijven voor de reis en ontvangt dan meteen leden korting, het standaard tarief is €40 per jaar.
Inclusief:
Spring reisbegeleiding en -materiaal; kampeerovernachtingen in de Zweedse natuur; heen- en terugreis; lokaal vervoer; maaltijden op 8 trekkingsdagen.
Exclusief:
Persoonlijke uitrusting; passende reisverzekering; voorbereidingsdag; maaltijden op 2 reisdagen.
Jij:
Je houdt van wandelen en wil ook eens een (wild) kampeertocht meemaken.
Voorbereidingsdag:
NTB

Contact