Uniek aan deze reis

  • Magnifieke Kathaarse Burchtruïnes
  • Ontluikende lente in Zuid-Frankrijk
Bekijk de reisverslagen van vergelijkbare reizen

De reisbegeleiders

Robbert

Tim

Sentier Cathare

Frankrijk

19-04 t/m 28-04-2019

Geniet in de lente van de Zuid Franse zon op deze huttentocht over de ‘Sentier Cathare’. Dit wandelpad voert ons langs Kathaarse burchtruïnes in het voorgebergte van de Pyreneeën. Het overnachten is niet Middeleeuws, dat doen wij in gezellige hutten of gîtes.

In het voorjaar maken we aan de voet van de Franse Pyreneeën een wandeltocht over het Katharenpad van Perpignan naar FoixDeze lente staat bij Spring een gevarieerde trektocht langs indrukwekkende Kathaarse burchtruïnes op het programma! De Katharen probeerden zich tevergeefs in deze kastelen te verdedigen tegen de Rooms-Katholieke kerk, die in een verbond met de Franse Koning de inquisitie op hen afstuurde. Wij lopen langs de restanten van dit oude slagveld, terwijl de natuur om ons heen ontwaakt uit haar winterslaap. Begin jij ook het jaar goed met een avontuurlijke tocht door Zuid Frankrijk?

Etappes van de Sentier Cathare

De Grande Randonnée Le Sentier Cathare, delen van de GR36 en GR7, leidt ons langs verschillende burchtruïnes (Rosalinde Muller)De wandeltocht brengt ons langs indrukwekkende burchten, zoals: Montségur, Peyrepertuse en Quéribus. Deze zijn hoog gelegen op de uitlopers van de Pyreneeën. We beginnen in Maury en klimmen direct langs het ‘Chateau de Quéribus’ (foto bovenaan pagina) omhoog. De week eindigt een flink aantal kastelen later in Foix. Wij volgen de ‘Grande Randonnée Le Sentier Cathare’ op deze tocht. Onderweg komen we door de Gorges de Galamus, verschillende schattige Franse dorpjes en hebben we veelal zicht op de hoge toppen van de Pyreneeën verder naar het zuiden. Omdat het terrein vrij ruig is, is deze reis aan de zware kant voor 3 schoentjes. Gemiddeld maken wij iets meer dan 1000 hoogtemeters op een dag (op en neer). Het zwaartepunt zit aan het einde van de week, dan ben je al lekker ingelopen en is je tas wat lichter doordat je snacks al bijna op zijn.

Aan de voet van de Franse Pyreneeën maken we een wandeltocht over de Sentier Cathare langs vele ruïnes (BriF)De route is opgedeeld in vier wandeldagen, een rustdag en nog drie wandeldagen. Aan het eind van de wat kortere vijfde wandeldag bezoeken wij het Château de Montségur. Montségur is het laatste bolwerk van de Katharen dat is gevallen. De rustdag is in het dorpje Comus, waar je lekker bij kunt komen van de inspanningen of zelfs nog een extra stukje kunt wandelen.

Trektocht door de geschiedenis van de Languedoc

De burchten die we passeren zijn de indrukwekkende stille getuigen van de strijd tegen de paus en de Franse koning. Hoewel hun burchten onneembaar leken, werd het verzet van de Occitaanse edelen tegen de bezetters uit het noorden uiteindelijk gebroken. De inquisitie was door de kerk speciaal in het leven geroepen om de Katharen uit Zuid-Frankrijk te verdrijven, tot er een einde kwam aan het katharisme in de Languedoc.

In het voorjaar maken we aan de voet van de zuid Franse Pyreneeen een wandeltocht over de Sentier Cathare van Perpignan naar Foix (Rosalinde Muller)Moderne middeleeuwen en vervoer

We wandelen dan wel door de Middeleeuwen, aan de accommodaties zal je dat niet merken! Aan Franse charme ontbreekt het niet. We trekken van gîte naar gîte waar iedere avond voor ons een maaltijd wordt bereid. Het drinken van een goed glas wijn hoort daar ook zeker bij. Ontbijt is inbegrepen bij de overnachtingen, zodat we iedere dag vol energie weer van start kunnen gaan.

De eerste nacht slapen we na een dag treinreizen in een hotel in Perpignan en snuiven in de avond aldaar nog wat mediterraanse flair op. De laatste nacht slapen wij in Foix, waarna de TGV ons de volgende dag met 300 km/u terugbrengt naar Nederland.

Praktische informatie

Land:
Frankrijk
Activiteit:
Trektocht langs gîtes d’etappe
Zwaarte:
Zwaarte 3 - Dit betekent 4 tot 6 loopuren per dag; totaal aantal hoogtemeters is gemiddeld 1000 per dag (stijgen + dalen).
Reisdata:
Vrijdag 19 april t/m zondag 28 april 2019 (10 dagen)
Inschrijven t/m:
Zondag 10 maart 2019 (Informeer na deze datum naar de mogelijkheden.)
Deelnemers:
5-12 + 2 reisbegeleiders
CO2-Voetafdruk:
15.5 kg CO2 per persoon per dag
Reisprijs:
Nivon-leden Niet-leden**
10% korting* €882 €922
Normaal €980 €1020
* Korting bij boeken t/m maandag 31 december 2018.
** Je kan lid worden bij het inschrijven voor de reis en ontvangt dan meteen leden korting.
Inclusief:
Spring reisbegeleiding en materiaal; overnachtingen in gîtes en hotels obv halfpension (behalve reisdagen); heen- en terugreis per trein; toegangsbewijs voor één van de Katharenburchten.
Exclusief:
Persoonlijke uitrusting; passende reisverzekering; voorbereidingsdag; maaltijden op reisdagen.
Jij:
Je hebt bergwandelervaring en een goede conditie. Je maakt samen met de groep en de reisbegeleiders de reis tot een succes.
Voorbereidingsdag:
Zaterdag 23 maart 2019

Contact

We trekken in de Zuid-Franse voorjaarszon van gîte naar gîte, steeds met uitzicht op de toppen van de PyreneeënDe Sentier Cathare is bezaaid met oude burchtruïnes, wij zullen tenminste één daarvan bezoeken (Jydidier)Op onze huttentocht door het zonnige Zuid Frankrijk wandelen we door prachtige dorpjes en langs oude burchtruines (hjrivas)