Uniek aan deze reis

  • Schotse wildernis
  • munros
  • ongerepte natuur
  • wildkamperen
Bekijk de reisverslagen van vergelijkbare reizen

De reisbegeleiders

Eva

Roos

Schotse Wildernis

Schotland

17-05 t/m 26-05-2024

Heb jij zin in een wildernisavontuur? Dan is deze reis precies wat je zoekt. Spring gaat terug naar de Schotse Hooglanden. Dit jaar lopen we over ongemarkeerde paden van Achnasheen naar Shiel Bridge. We gaan met elkaar genieten van de ruige wildernis, Munros, wildkamperen, rust, ruimte en ontspanning door inspanning. Ga mee en je zult versteld staan van het Schotse natuurschoon!

Schotse wildernis

Dit voorjaar gaat Spring naar Schotland! We gaan een eigen gekozen route lopen nabij de Cape Wrath Trail, de laatste echte wildernis van Groot-Brittannië. In een week trekken we door dit ruige gebied. We lopen niet alleen over paden, maar volgen soms ook onze eigen koers door het landschap. Het voorjaar is een goede periode om naar Schotland te gaan, omdat er dan een grotere kans is op mooi weer en er nog geen midges zijn. Deze reis is voor de echte avonturier!

The Highlands

Ania - het mooie Schotse landschap

De Schotse Hooglanden zijn een bergachtig, dunbevolkt gebied en bevinden zich in het noorden van Schotland. Het is een streek die ongeveer de helft van Schotland bestrijkt. De Schotse Hooglanden bestaan uit twee delen: de Grampian Mountains en de Northwest Highlands, die door de Great Glen gescheiden worden. Het grootste gedeelte van de ‘Highlands’ ligt boven de 900 meter en bestaat voornamelijk uit verlaten veen- en heidehoogvlakten. Verder wisselen langgerekte dalen, diepe lochs (meren) en grillige granieten toppen elkaar af. De bergtoppen staan dikwijls volkomen geïsoleerd en bestaan hoofdzakelijk uit kwartsgesteenten. 

Route

Frederik - af en toe moet je door het water heen

We verzamelen vrijdag in Inverness, de volgende ochtend nemen we als groep te trein naar Achnasheen. In het Schots-Gaelisch betekent deze naam dit ‘veld van de stormen’ en daar start onze wandeling. Het dorp is eigenlijk niet meer stormgevoelig dan waar dan ook in de noordwestelijke Hooglanden, maar het ligt op een hoogte van ongeveer 150 meter in de brede vallei van de rivier de Bran en biedt heel weinig beschutting. Niet gek dus dat de boeren die door een storm getroffen worden dit zich goed blijven herinneren.  Een week lang trekken we door de wildernis naar het zuiden. We volgen hierbij een route, maar er zijn niet altijd paden. Met onze kaart en kompas bij de hand bepalen we onze koers en trekken we door het gebied. We zijn ver weg van de bewoonde wereld en komen nauwelijks beschaving tegen. We kamperen onderweg “in het wild” op de mooiste plekjes.

Roos - genieten van een dag in de regen

En natuurlijk gaan we ook munros “baggen”! Zo noemen de Schotten het wanneer je alle bergen die hoger zijn dan 3000 voet gaat bedwingen. In het gebied waar we wandelen liggen een paar van die munros. Vanaf de bergtoppen heb je waanzinnige uitzichten, dus als het kan pakken we daar zeker wat van mee!

Onze tocht eindigt bij Shiel Bridge, een klein dorpje met alles wat je nodig hebt na zo’n tocht: een camping met warme douche, een winkeltje en natuurlijk een pub! Daar proosten we samen op een mooi avontuur! 

Een reis voor de avonturier!

Roos - prachtig kamperen in de wildernis

We gaan tijdens de gehele reis wildkamperen. Dit betekent dat we voor de gehele week ons eigen eten mee moeten nemen en zelfvoorzienend moeten zijn. Dat neemt niet weg dat we nog steeds heerlijke maaltijden kunnen maken om onszelf te verwennen aan het eind van een lange wandeldag. Wees je wel bewust van het gewicht dat je mee moet nemen. Het is een reis voor mensen die niet afschrikken van een zware rugtas, want met kampeerspullen en voedsel voor een week zal de eerste dagen de tas behoorlijk zwaar zijn. Gelukkig eet je elke dag een beetje gewicht op en zal het lopen steeds lichter worden gedurende de week. 

Eigen vervoer

De heen- en terugreis zijn niet bij de prijs inbegrepen en moet je zelf boeken. Maar het is wel gezellig, praktisch en mogelijk goedkoper om samen te reizen. De reisbegeleiders zullen dit coördineren. Ons advies is te wachten met het boeken van je heen- en terugreis totdat het zeker is dat de reis doorgaat. Dit hoor je uiterlijk ca. zes weken vóór de reis. Wie meer informatie of een prijsindicatie wil, verwijzen we naar NS International of de treinreiswinkel voor informatie over treinen.

We verzamelen op vrijdag 17 mei in Inverness. De reis eindigt op zondagochtend 26 mei in Shiel Bridge. Hiervandaan kun je met een rechtstreekse bus terugreizen naar Inverness of naar Glasgow

Praktische informatie

Land:
Schotland
Activiteit:
Kampeertrektocht
Zwaarte:
Zwaarte 4 - Dit betekent 5 tot 7 loopuren per dag; totaal aantal hoogtemeters is gemiddeld 1500 per dag (stijgen + dalen).
Reisdata:
Vrijdag 17 mei t/m zondag 26 mei 2024 (10 dagen)
Inschrijven t/m:
Zondag 7 april 2024 (Informeer na deze datum naar de mogelijkheden.)
Deelnemers:
5-10 + 2 reisbegeleiders
CO2-Voetafdruk:
15 kg CO2 per persoon per dag
Reisprijs:
Nivon-leden Niet-leden**
10% korting* €489 €549
Normaal €544 €604
* Korting bij boeken t/m 21/01/2024
** Je kan lid worden bij het inschrijven voor de reis en ontvangt dan meteen leden korting, het standaard tarief is €42 per jaar.
Inclusief:
Spring reisbegeleiding en -materiaal; alle maaltijden op de 7 wandeldagen en rustdag; diner en overnachting in accommodatie in Inverness op aankomstdag; vervoer van Inverness naar startpunt route; 2 overnachtingen op camping.
Exclusief:
Persoonlijke uitrusting; passende reisverzekering; heenreis Nederland - Inverness; terugreis Shiel Bridge - Nederland; overige maaltijden op reisdagen; voorbereidingsdag;
Jij:
Je deinst niet terug voor avontuur en bent graag in de wildernis. Je hebt doorzettingsvermogen en kunt ook genieten van een dag Schots regenachtig weer. Je hebt bergwandelervaring, een goede conditie en je maakt samen met de groep en de reisbegeleiders de reis tot een succes.
Voorbereidingsdag:
14/04/2024

Contact