Uniek aan deze reis

  • Uitdagende huttentocht op hoogte
  • Rust en natuurschoon in Nationaal Park Gran Paradiso
  • Ontspannen in rustieke Italiaanse berghutten
Bekijk de reisverslagen van vergelijkbare reizen

Pieken in Gran Paradiso

Italië

24-07 t/m 02-08-2020

Welcome to paradise! Deze uitdagende huttentocht vindt plaats in Nationaal Park Gran Paradiso, een grotendeels ongerept berggebied in de Italiaanse Alpen. We maken veel meters en zien daardoor veel van het gebied. In de avonden genieten we van Italiaanse gastvrijheid.

Op deze huttentocht voor de gevorderde bergwandelaar maken we veel hoogtemeters in de regio Valle d’Aosta rond de Gran Paradiso (Niels Winkel)Heb jij een goede conditie en houd je van ‘even weg van de wereld zijn’? Dan is deze reis geschikt voor jou. Bij deze tocht voor de gevorderde wandelaar lopen we zeven lange dagen op hoogte onder toeziend oog van de markante Gran Paradiso (4061 m) in de regio “Valle d’Aosta” in Italië. We zullen daarbij veel (hoogte)meters maken en zien veel van het gebied. Lijkt dat je wat? Lees snel verder.

Gran Paradiso: een uniek natuurgebied

Gran Paradiso was vroeger het jachtgebied van de Italiaanse koningen. In 1922 kreeg het 70.000 hectare grote park een beschermde status. Het park was het laatste gebied waar de alpensteenbok in het wild voorkwam, totdat het dier weer in andere natuurgebieden in de Alpen werd uitgezet. Ook nu nog wemelt het er van de alpendieren, zoals steenbokken, gemzen, marmotten, arenden en lammergieren. Typische Alpenflora kan er onverstoord groeien en bloeien. Omdat ook de afgelegen delen onderdeel zijn van onze tocht, is er een goede kans om wild te spotten.

Het beschermde Nationaal Park Gran Paradiso van 700 km<sup>2</sup> staat bekend als erg mooi natuurgebied met veel alpendieren, zoals de steenbokHet Gran Paradiso park is gelegen in de Italiaanse provincie Valle d’Aosta. Het staat bekend als één van Europa’s mooiste natuurgebieden. Het park dankt zijn naam aan de berg de Gran Paradiso, die met een hoogte van 4.061 meter de hoogste berg is die in zijn geheel in Italië ligt. De hellingen worden geflankeerd door markante gletsjers. Tijdens onze reis zullen we, bij goed zicht, de fotogenieke berg met eigen ogen kunnen aanschouwen.

Het weer in dit deel van de Alpen is in het algemeen gunstig: warm en weinig neerslag. Temperaturen in het dal kunnen meer dan 30°C zijn. Hoger in de bergen is het dan aangenamer vertoeven met temperaturen tussen de 20 en 25 °C. Het is wel altijd oppassen voor de zon, die op hoogte extra hard binnenkomt. Natuurlijk kan het weer in de bergen erg veranderlijk zijn. We kunnen alles tegenkomen van regen, mist en harde wind tot een hittegolf.

Uitdagend wandelen door alpien terrein

We wandelen veel door alpien terrein en beklimmen bijna dagelijks een bergpas waardoor onze uitzichten veel veranderen (Niels Winkel)Onze route voert van oost naar west, vanaf het dorp Champrocher naar een punt in de buurt van Rhêmes-Notre-Dame, nabij het Aosta-dal. Hierbij volgen we deels de route ‘Alta via Numero Due’. Heel erg versimpeld loopt onze route op en neer door de zijdalen van de imposante Gran Paradiso-bergkam, die we ten zuiden van ons laten.

Het uitzicht zal erg afwisselend zijn, want we beklimmen bijna dagelijks één of meerdere bergpassen. De hoogste passen zijn ruim 3000 m, terwijl de diepste dalen in onze tocht rond de 1700 m liggen. We wandelen voornamelijk over (smalle) paden, gruis en blokkenvelden, maar komen ook nu en dan een karrenspoor tegen. Het is goed mogelijk dat er af en toe steilere stukken zijn waar we kabels kunnen gebruiken als steun.

Wandelen in de Gran ParadisoDe reis kent zeven wandeldagen en één rustdag. Waar we in het begin van de reis de recreatieve wandelaar vanuit het dorpje Cogne nog tegenkomen, zal het naarmate de week vordert alleen maar rustiger worden op onze paden. Op basis van eerdere ervaringen hebben we een mooi gelegen en gezellige hut gevonden voor de rustdag: Rifugio Chabod. Deze ligt in het hart van het park, niet ver van de noordwestflank van de Gran Paradiso. Tijdens de rustdag kun je ervoor kiezen om de omgeving te verkennen of om even helemaal niets te doen.

De 5-schoenenreis is de zwaarste reis qua hoogtemeters en loopdagen in het aanbod van Spring Reizen. Je moet rekenen op ongeveer 6-8 loopuren (exclusief pauzes), oftewel per dag zijn we 8 tot 11 uur onderweg. We zullen ongeveer 2000 hoogtemeters per dag maken. In het algemeen gaan bij dit type reis mensen mee die ervan houden om fysiek uitgedaagd te worden, maar ook kunnen genieten van de ontspanning en een drankje in de hut. Ervaring met lopen in de bergen en zogenaamde “trett sicherheit” zijn een vereiste.

Italiaanse gastronomie en rustieke hutten

We maken zware wandeltochten deels over de Alta via Numero Due, maar genieten ook van de Italiaanse keuken in berghutten (Niels Winkel)Italianen waarderen goed eten. Het is dus geen verrassing dat Italiaanse hutten bekend staan om hun gastvrijheid, lekkere eten en ruime aanbod van bergschnaps. Wanneer je het even zwaar hebt tijdens het wandelen is het heel fijn als je alvast kunt fantaseren over de avondmaaltijd. Tijdens de reis worden grotere hutten afgewisseld met kleinere, rustieke hutten. In alle hutten slapen we op gedeelde slaapzalen. We krijgen avondeten bestaande uit meerdere gangen en een simpel ontbijt. Tegenwoordig wordt er ook in berghutten gelukkig goed rekening gehouden met vegetariërs. De lunch nemen we als groep zelf mee vanuit Nederland. Op sommige dagen is er onderweg de mogelijkheid om extra proviand, drankjes (espresso!) of zoetigheden te kopen.

De eerste en laatste nacht slapen we in een hostel of pension op een plek in Italië die goed bereikbaar is vanaf het treinstation. Hier kunnen we ons tegoed doen aan espresso’s, ijsjes en pizza’s tot we er bij neervallen!

We reizen met de groep met de trein vanuit Nederland naar Italië. We vertrekken al op vrijdagochtend, zodat we extra lang van het gebied kunnen genieten. Ruim een week later, op zondagochtend, stappen we weer in de trein terug naar huis.

Praktische informatie

Land:
Italië
Activiteit:
Trektocht langs berghutten
Zwaarte:
Zwaarte 5 - Dit betekent 6 tot 8 loopuren per dag; totaal aantal hoogtemeters is gemiddeld 2000 per dag (stijgen + dalen).
Reisdata:
Vrijdag 24 juli t/m zondag 2 augustus 2020 (10 dagen)
Inschrijven t/m:
Zondag 14 juni 2020 (Informeer na deze datum naar de mogelijkheden.)
Deelnemers:
5-10 + 2 reisbegeleiders
CO2-Voetafdruk:
12 kg CO2 per persoon per dag
Reisprijs:
Nivon-leden Niet-leden**
10% korting* €935 €975
Normaal €1039 €1079
* Korting bij boeken t/m zondag 29 maart 2020.
** Je kan lid worden bij het inschrijven voor de reis en ontvangt dan meteen leden korting, het standaard tarief is €40 per jaar.
Inclusief:
Spring reisbegeleiding en -materiaal; heen- en terugreis; overnachtingen; ontbijt en diner in berghutten/pensions tijdens de trektocht.
Exclusief:
Persoonlijke uitrusting; passende reisverzekering; voorbereidingsdag; lunch; maaltijden op reisdagen.
Jij:
Je hebt bergwandelervaring, houdt van uitdaging, natuur en kan met jouw conditie 6-8 uur per dag in de bergen te lopen (excl. pauzes). Je maakt samen met de groep en de reisbegeleiders de reis tot een succes.
Voorbereidingsdag:
NTB

Contact