Uniek komend seizoen

  • Gevarieerd berglandschap
  • Pic du Midi
Bekijk de reisverslagen van vergelijkbare reizen

Op hoogte door de Pyreneeën

Frankrijk en Spanje

Het is volop zomer, de meeste sneeuwvelden zijn verdwenen en de alpenweiden staan vol bloemen. Kortom een prachtige tijd van het jaar om de Franse en Spaanse bergen in te gaan. We maken een pittige huttentocht in de Pyreneeën, grotendeels door het zeer gevarieerde Nationaal Park "des Pyrénées Occidentales".

Deze reis wordt verplaatst ivm COVID-19

Deze reis zou in juli 2020 plaatsvinden. Vanwege de corona-maatregelen kon de reis helaas niet doorgaan. We gaan de reis daarom om op een ander moment alsnog organiseren. Hou de site goed in de gaten, of schrijf je in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van onze activiteiten!

Nationaal Park “des Pyrénées Occidentales”

Lac Gentau voor Pic du Midi d’Ossau in het Franse Nationaal Park des Pyrénées Occidentales (Myrabella)De Pyreneeën zijn een gebergte in Zuidwest-Europa en vormen een natuurlijke grens tussen Frankrijk en Spanje. Wij lopen tijdens deze reis grotendeels in Nationaal Park “des Pyrénées Occidentales”. Dit is het enige nationale park aan de Franse kant van de Pyreneeën. Nationaal Park “des Pyrénées Occidentales” kenmerkt zich door de enorme variatie aan berglandschappen. Daarnaast zijn er markante pieken die het landschap domineren, zoals de Pic du Midi d’Ossau (2884 m).

Trek van west naar oost door gevarieerd berglandschap

Onze reis start in de buurt van het plaatsje Urdos. We lopen vanaf hier in oostelijke richting door National Park “des Pyrénées Occidentales”. De eerste dagen van deze tocht kenmerken zich door goed begaanbare paden, prachtige valleien en heldere bergmeren. In de loop van de week nemen de machtige bergen je geleidelijk in beslag. Het gebied wordt steeds ruiger, we wandelen door hoog alpien terrein met granieten rotspartijen en met soms ook lastige passages, zoals blokkenvelden en pittige afdalingen. De dagetappes zijn niet al te lang, maar realiseer je dat hoogtevrees geen optie is en dat je tredzeker moet zijn om dit deel van de reis met plezier te beleven.

Wandel mee over de Haute Route Pyrénéenne door het Franse Nationaal Park des Pyrénées Occidentales (Kirsten van Noord)Het grootste deel van de tocht lopen we in Frankrijk, maar de twee ruigste dagen zijn aan de Spaanse kant van de Pyreneeën. Tijdens deze tocht maken we veelal gebruik van de HRP, de Haute Route Pyrénéenne. Dit is de hoogste route door de Pyreneeën en is niet altijd goed gemarkeerd. Het voordeel van deze route is dat je grotendeels op hoogte loopt en je op deze manier weg blijft van de bewoonde wereld.

Bloemenpracht en dieren

Naast de mooie berglandschappen bieden de Pyreneeën ook een verscheidenheid aan flora en fauna. Er zijn veel bloemen soorten die alleen in de Pyreneeën voorkomen, het gaat alleen al in Nationaal Park “des Pyrénées Occidentales” om meer dan 160 soorten. De bekendste bloemen die we zeer waarschijnlijk zullen gaan zien zijn Pyrenese iris, alpenroos en gele gentiaan. Daarnaast groeien er veel verschillende wilde orchideeën. Qua fauna is er een grote kans op het spotten van gemzen en alpenmarmotten en met wat meer geluk zie je een moeflon. En vergeet ook niet omhoog te kijken, in de Pyreneeën komen veel gieren voor. Naast de vale gier worden ook regelmatig de lammergier en baardgier gesignaleerd.

Comfort en eenvoud in een berghut

Wandel mee op deze huttentocht over de Haute Route Pyrénéenne door het Franse Nationaal Park des Pyrénées Occidentales (Hugo Roerink)We verblijven tijdens de reis is berghutten, de meeste liggen rond de 2000 meter. De hutten variëren in grootte en bieden allen een verblijf op basis van halfpension aan. Het eten wordt vaak geserveerd tussen zeven en acht uur. En uiterlijk om tien uur ’s avonds is het tijd voor Huttenrühe. De hutten zijn prachtig en rustig gelegen. Na een dag wandelen worden we beloond met een fantastisch en eindeloos uitzicht over de bergen.

Aan en afreis

Tijdens deze reis maken we zowel op de heenreis als terugreis gebruik van de dagtrein. De heenreis gaat via Parijs naar Pau. Vanaf daar reizen we verder naar het startpunt van onze tocht. De reis eindigt in Cauterets, daar stappen we op de bus naar Lourdes, waar we de laatste nacht zullen verblijven. Vanaf Lourdes pakken we de trein via Parijs weer terug naar Amsterdam.

Contact

Wandel mee door de beboste dalen van de Pyreneeën... (Hugo Roerink)Over en tussen de mooiste rotsformaties... (Hugo Roerink)Tot prachtige toppen met een overweldigend uitzicht (Hugo Roerink)Lokale fauna in de Pyreneeën (Hugo Roerink)

Wandel mee over de Haute Route Pyrénéenne door het Franse Nationaal Park des Pyrénées Occidentales (Matixo)Bergdorpje in de Pyreneeën (Hugo Roerink)Op een warme dag is er niks verfrissender dan een duik in een bergmeertje (Hugo Roerink)Ga mee op deze huttentocht door de Franse en Spaanse Pyreneeën en geniet van de gezelligheid van de hechte groep die ontstaat (Hugo Roerink)