Uniek aan deze reis

  • Veel meren en groene bergen
  • UNESCO Nationaal Park Lake District
  • Én UNESCO Ravenglass
Bekijk de reisverslagen van vergelijkbare reizen

De reisbegeleiders

Liesbeth

Marije

National Park Lake District

Groot-Brittannië

13-05 t/m 22-05-2022

Groene bergkammen, romantische meren, pittoreske dorpjes en lieflijke valleien. Deze uitdagende wandeltrektocht in het lake district kent vele gezichten. Dit voorjaar gaan we ruim een week op pad door dit nationale park, met ’s avonds een fijn bed in een jeugdherberg of b&b.

De route door het Lake District voert ons eerst nog door makkelijker terrein voor we het hogerop zoeken voor spectaculaire uitzichten (Karin)National Park Lake District

Het lake district is het grootste nationaal park van Engeland. De vele meren en bergen, ook wel fells genoemd, zijn kenmerkend voor dit Unesco werelderfgoed. In totaal zijn er 16 meren en alle toppen van Engeland hoger dan 900 meter boven zeeniveau bevinden zich in dit gebied. Het was lange tijd populair bij schrijvers zoals Beatrix Potter en William Wainwright. Het is een vochtig gebied en daardoor altijd erg groen. In het voorjaar, wanneer wij er zijn, valt gemiddeld de minste neerslag en schijnt de zon de meeste uren. Het gebied is ruiger en steiler dan de andere Engelse nationale parken. Perfect voor een mooie tocht!

Route

Op de rustdag kunnen we met een historisch stroomtreintje Ravenglass bezoeken met oa Muncaster Castle en haar tuinen en uilen centrum (N Chadwick)Gedurende de week doorkruisen we een groot deel van het nationaal park van oost naar west én van zuid naar noord.

We beginnen de route in het zuidoosten van het gebied, bij Lake Windermere. Dit meer is met 18 km het grootste meer van Engeland. Aan de oever vinden we Wray Castle; een victoriaans neogotisch kasteel dat sinds 1929 wordt behouden door het National Trust en onlangs voor het publiek is geopend. De route van de komende dagen voert ons langs watervallen, restanten van kopermijnen, boerenland, een fort en lange, uitgestrekte dalen. Naarmate de tocht vordert wordt het gebied ruiger en de paden steiler. Zo kunnen we af en toe een topje meepakken en genieten van het adembenemende uitzicht. Na een aantal dagen plannen we een rustdag, waarschijnlijk in Eskdale. Hier is gelegenheid om met een stoomtrein Ravenglass te bezoeken, een schilderachtig dorpje aan zee (Unesco) met het prachtige Muncaster Castle.

Het Lake District is ruiger en steiler dan andere Engelse nationale parken, perfect dus voor een mooie wandeltocht!Na de rustdag gaan we verder richting het noorden. Als de omstandigheden het toelaten zullen we de komende twee dagen over de toppen van Sca Fell, Symonds Knott, Great Gable and Grean gable wandelen. De Sca Fell is met 946 meter het hoogste punt van deze reis. Bij mooi weer hebben we hier uitzicht op de hoogste berg van Engeland, Scafells Pike (978m). De laatste dagen passeren we o.a. Derwent water valley; volgens Wainwright de allermooiste vallei van het Lake District. Onze route eindigt in Keswick. Hier hebben we genoeg tijd voor een echte Engelse high tea of te shoppen in een van de vele outdoorwinkels, voordat we de volgende dag terug reizen.

De reis is zit qua niveau aan de bovenkant van drie schoentjes. De afstanden tussen de accommodaties zijn langer dan bij de meeste drie schoentjes reizen. Afhankelijk van het weer kan het terrein modderig zijn. Het aantal loopuren per dag zal hierdoor mogelijk vaker rond de 6 uur liggen (exclusief pauzes).

Bekijk voor een indruk van het Lake District ook het reisverslag van Lente in de Lakes, een eerdere Spring reis waarbij we een andere route liepen.

Het Lake District heeft in het voorjaar de meeste zonuren, dus geniet met ons mee van dit prachtige Engelse National Park (Peter Kok)Vervoer en overnachting

Vrijdag in de namiddag nemen we de nachtboot naar Newcastle en reizen de volgende ochtend verder naar het Lake District. Dezelfde middag lopen we al in de groene heuvels en langs het eerste meer van onze reis. In totaal lopen we 6 dagen, met halverwege een rustdag. We overnachten vaak in jeugdherbergen van de YHA. Tijdens de voorbereidingsdag kunnen we samen kiezen wanneer we onze eigen maaltijden bereiden, aanschuiven in de jeugdherberg of bijvoorbeeld een typisch Engelse Inn bezoeken.

Op zaterdag, na bezoek aan het stadje Keswick, reizen we terug naar Newcastle en komen zondagochtend met de nachtboot aan in IJmuiden.

Boeken en Covid

Als Spring de reis annuleert dan krijgen alle deelnemers het volledige bedrag terug. Echter als een deelnemer niet mee kan omdat hij/zij niet voldoet aan de toegangseisen van het land of de accommodaties (bijv. coronapaspoort/QR-code) dan gelden de reguliere annuleringsvoorwaarden. Voor een uitgebreidere toelichting zie ons Covid beleid.

Praktische informatie

Land:
Groot-Brittannië
Activiteit:
Trektocht langs jeugdherbergen en B&B’s
Zwaarte:
Zwaarte 3 - Dit betekent 4 tot 6 loopuren per dag; totaal aantal hoogtemeters is gemiddeld 1000 per dag (stijgen + dalen).
Reisdata:
Vrijdag 13 mei t/m zondag 22 mei 2022 (10 dagen)
Inschrijven t/m:
Zondag 3 april 2022 (Informeer na deze datum naar de mogelijkheden.)
Deelnemers:
5-12 + 2 reisbegeleiders
CO2-Voetafdruk:
17 kg CO2 per persoon per dag
Reisprijs:
Nivon-leden Niet-leden**
10% korting* €721 €761
Normaal €802 €842
* Korting bij boeken t/m zondag 16 januari 2022.
** Je kan lid worden bij het inschrijven voor de reis en ontvangt dan meteen leden korting, het standaard tarief is €40 per jaar.
Inclusief:
Spring reisbegeleiding en -materiaal; heen- en terugreis IJmuiden - Lake District; overnachtingen in jeugdherbergen en B&B’s.
Exclusief:
Persoonlijke uitrusting; passende reisverzekering; voorbereidingsdag; maaltijden.
Jij:
Je bent 25-40 en hebt wandelervaring en een goede conditie. Je maakt samen met de groep en de reisbegeleiders de reis tot een succes.
Voorbereidingsdag:
Zaterdag 23 april 2022

Contact

Als het weer mee zit kunnen we op deze wandeltocht langs hostels ook wat toppen mee pakken (Slippymark)Op deze reis door het NP Lake District moeten we rekening houden met alle weertypen, zelfs sneeuw, maar dat levert ook erg mooie landschappen op (Peter Kok)Wandel in het voorjaar mee op deze groepsreis door het ruige Lake District langs B&B’s en youth hostelsOndanks dat dit een voorjaarsreis is kan het nog behoorlijk winters zijn, een muts en handschoenen zijn daarom vereist (Karin)