Uniek aan deze reis

  • Relatief lichte huttentocht in de Italiaanse Alpen
  • Divers natuurpark
Bekijk de reisverslagen van vergelijkbare reizen

De reisbegeleiders

Martijn

Jesse

Meraner Höhenweg

Italië

05-07 t/m 14-07-2019

De Meraner Höhenweg is een gevarieerde rondwandeling rondom natuurpark Gruppo di Tessa. We starten in het groen en wandelen langzaam naar het hoog alpiene terrein in het noorden en sluiten af met een doorsteek dwars door het hart van dit prachtige berggebied.

Wandel mee op deze relatief lichte huttentocht over de Meraner Höhenweg in de Italiaanse Alpen (Jesse Sterne)Heb jij zin in een mooie wandelvakantie door één van de mooiste gebieden in de Alpen? Maar wil je naast het wandelen ook nog tijd en energie over hebben om bijvoorbeeld een boek te lezen of met de groep een spelletje te spelen terwijl je vanuit een berghut geniet van het geweldige uitzicht? En wil je daarbij ook worden verwend met geweldige koffie en lekkere wijn? Dan is deze reis helemaal geschikt voor jou. Wandel negen dagen mee over de Meraner Höhenweg in de Italiaanse Alpen.

De Texelgruppe en de Meraner Höhenweg

De dalen van de Alpen werden gevormd door grote gletsjers en rivieren die het gesteente afvoerden (Jesse Sterne)Het diverse natuurpark Gruppa di Tesso/Texelgruppe heeft een oppervlakte van ruim 300 km2, met ruige bergen en zachte alpenweiden. Ten zuiden van het gebied ligt Merano, de tweede stad van Zuid-Tirol. De noordkant van het gebied grenst aan de hoofdkam van de Alpen. De dalen van de Alpen werden gevormd door grote gletsjers die gesteente wegslepen en rivieren die het gesteente afvoerden, aan deze kant van de hoofdkam richting de Middellandse Zee. De Texelspitze of Cima Tessa is met 3318 meter de op een na hoogste top van het gebied.

Wij starten onze huttentocht op het submediterrane zuidelijke deel van de Alta Via di Merano (<a href="https://www.suedtirol.info/en" target="_blank" rel="noopener noreferrer">IDM Alto Adige - Alex Filz</a>)De Meraner Höhenweg loopt om natuurpark Texelgruppe heen en is ongeveer 90 km lang. De noordzijde van het bergmassief kenmerkt zich door ruig hoogalpien terrein, terwijl de zuidzijde een weelderige begroeiing kent dankzij het submediterrane klimaat van het Etschtal. Wij starten onze huttentocht op het submediterrane zuidelijke deel van de route en wandelen langzaam naar het hoog alpiene noordelijke deel. Halverwege deze route, die als een van mooiste wandelroutes van de Alpen wordt beschouwd, steken we dwars door het natuurpark terug naar Merano.

Fauna en fijne wijn

In het gebied leven gemzen en steenbokken, maar ook reeën en bergmarmotten. We wandelen door het grootste natuurgebied van Zuid-Tirol. Natuurliefhebbers komen dus goed aan hun trekken. Daarbij is er ook qua mensen en cultuur genoeg te beleven. We gaan wandelen en zijn dus de hele dag buiten in de bergen met de natuur. Maar in de avonden slapen we in gezellige berghutten waar we gebruik kunnen maken van de maaltijden en (voor de liefhebbers) de lekkere wijn en koffie. De laatste dag sluiten we af in de tuinstad Merano waar zelfs palmen groeien vanwege het heerlijke klimaat.

Vooral het tweede deel van de route is alpien terrein, dus we moeten echt aan de bak, maar wel met een berghut aan het einde van de dag (Jesse Sterne)Gematigd pittig wandelen met lichte rugzak

Deze tocht heeft drie schoentjes, wat wil zeggen dat we er naar streven om per dag niet meer dan ongeveer 1000 hoogtemeters te maken en niet langer te lopen dan 6 uur. Daarbij lopen we met een relatief lichte rugzak omdat we geen kampeerspullen en eten mee hoeven te nemen. De route wordt vaak bewandeld, maar we lopen wel degelijk in de hoge bergen. We zullen dus ook echt aan de bak moeten, maar wel met al het comfort van een gezellige hut aan het einde van iedere dag.

Met de nachttrein naar de Alpen

Op vrijdagavond 5 juli vertrekken we vanuit Nederland met de trein om in Düsseldorf in de nachttrein naar Innsbruck te stappen. Hierdoor zijn we de volgende dag aan het begin van de middag al aan de voet van het bergmassief, waarna we na een inloopmiddag gelijk de eerste berghut binnentreden. De laatste wandeldag eindigt voor ons in Merano. We zullen hier in een hostel overnachten zodat we ‘s ochtends vroeg de trein kunnen halen. Op zondagavond 14 juli komen we met de trein weer aan in Nederland.

Praktische informatie

Land:
Italië
Activiteit:
Trektocht langs berghutten
Zwaarte:
Zwaarte 3 - Dit betekent 4 tot 6 loopuren per dag; totaal aantal hoogtemeters is gemiddeld 1000 per dag (stijgen + dalen).
Reisdata:
Vrijdag 5 juli t/m zondag 14 juli 2019 (10 dagen)
Inschrijven t/m:
Donderdag 24 mei 2018 (Informeer na deze datum naar de mogelijkheden.)
Deelnemers:
5-12 + 2 reisbegeleiders
CO2-Voetafdruk:
17.5 kg CO2 per persoon per dag
Reisprijs:
Nivon-leden Niet-leden**
10% korting* €798 €838
Normaal €886 €926
* Korting bij boeken t/m zondag 10 maart 2019.
** Je kan lid worden bij het inschrijven voor de reis en ontvangt dan meteen leden korting.
Inclusief:
Spring reisbegeleiding en -materiaal; overnachtingen in berghutten inclusief ontbijt; treinreis; lokaal vervoer.
Exclusief:
Persoonlijke uitrusting; passende reisverzekering; voorbereidingsdag; overige maaltijden.
Jij:
Je hebt bergwandelervaring en een goede conditie. Je maakt samen met de groep en de reisbegeleiders de reis tot een succes.
Voorbereidingsdag:
NTB

Contact