Uniek aan deze reis

  • Okerkleurige bergdorpen
  • Nazomeren tussen de wijnvelden
  • Heerlijk eten
Bekijk de reisverslagen van vergelijkbare reizen

De reisbegeleiders

Mieke

Liesbeth

Lumineus Luberon

Frankrijk

12-10 t/m 20-10-2019

Ga je mee nazomeren in Luberon? Via beboste heuvels struinen we op deze trektocht langs golvende wijn- en boomgaarden van Zuid-Frankrijk. De velden krijgen al mooie herfstkleuren, maar de temperaturen zijn nog heerlijk. Onderweg hebben we tijd voor een verkenning van prachtige okerkleurige vestingdorpjes of een terrasje met een glaasje lokale wijn.

Luberon, het meest oorspronkelijke deel van de ProvenceLuberon ligt zo’n 20 km ten oosten van Avignon en is onderdeel van het bij levensgenieters bekende Provence in het mediterrane Zuid-Frankrijk (Jacqueline Macou)

Luberon ligt zo’n 20 km ten oosten van Avignon en is onderdeel van het bij levensgenieters bekende Provence in het mediterrane Zuid-Frankrijk. Waar Avignon vooral bekend is om het Pausenpaleis, zijn 12de-eeuwse kathedraal en de brug van het kinderliedje Sur le pont d’Avignon, is Luberon vooral bekend om zijn tegen de rotsen geklemde authentieke okerkleurige dorpjes, valleien met wijnvelden en beboste heuvels.

Vroeger werd hier oker gewonnen als kleurstof met verschillende kleurnuances, van geel over oranje tot rood die gespiegeld worden in de herfstkleuren (Robbert van Dijk)De Luberon-bergrug behoort, samen met de zuidrand van het Plateau de Vaucluse, tot het Regionaal Natuurpark Luberon. De westelijke helft van de bergrug heet Petit Luberon, de oostelijke Grand Luberon. De twee delen worden gescheiden door de Combe de Lourmarin, de diepe kloof van het riviertje Aiguebrun. De Grand Luberon heeft toppen tussen 700 en 1100 m, de Petit Luberon tussen 500 en 600 meter. Het hoogste punt van de Luberon is de Mourre Nègre, met 1124 meter.

Dit gebied staat bekend om zijn prachtige en afwisselende heuvellandschappen, okerformaties, boomgaarden en kleine stenen bergdorpjes. Het Parc Naturel Régional du Lubéron beschermt de bergketen met zijn kostbare natuurschatten. Maar daarnaast heeft het park ook een economische en sociale bestemming: het landelijke erfgoed bewaren en paden aanleggen zodat de bezoeker het natuurschoon kan ontdekken. Dankzij de vele paden en routes kunnen we hier nu mooie tochten maken en het verbazingwekkende gebied ontdekken.

Via beboste heuvels struinen we langs golvende wijn- en olijfgaarden door de mooiste dorpjes van FrankrijkOok de mens heeft zijn sporen nagelaten in dit gebied. Daarvan is het rijke culturele erfgoed getuige. Tijdens de tocht komen we langs vele hutten en muurtjes van gestapelde platte stenen, indrukwekkende bouwwerken, authentieke bergdorpen rond kastelen en kerken.

Trektocht door de Luberon en over het Plateau de Vaucluse

We maken tijdens onze tocht een grote slinger over de Luberon-bergrug en het Plateau de Vaucluse. Daarbij gebruiken we oude muildierpaden en garrigue-paden. De route loopt door de mooiste okerkleurige vestingdorpen met schattige pleintjes. De dagetappes zijn 4 tot 6 wandeluren. We hebben dus ook genoeg tijd om de dorpjes goed te bekijken, ondanks dat het in de herfst natuurlijk wel wat vroeger donker wordt. Doordat we door de bergrug slingeren en de dorpjes ook vaak op een helling liggen, maken we stiekem toch flink wat hoogtemeters.

De laatste dagen van onze herfst wandeltrektocht ontdekken we het Plateau de Vaucluse met schilderachtige kloven (Allan Harris)Na onze treinreis overnachting we in Avignon. De volgende dag maken we een busrit naar Apt en zien al veel moois van de omgeving die we de komende week te voet gaan verkennen. In Apt begint onze trektocht.

In het eerste deel van de week verkennen we de Luberon-bergrug met o.a. de frisse, groene Aiguebrun-vallei, prachtig uitzicht over de streek, bospaden, wijnvelden, oude plattelandshuisjes van op elkaar gestapelde stenen die onderdak boden aan herders en boeren. We lopen via de uitzichttoren Tour Phillippe. Vanaf hier hebben we uitzicht over de hele route van de komende dagen!

Op de rustdag treden we in de voetsporen van talrijke schilders, schrijvers en andere kunstenaars en genieten we volop van het Franse dorpslevenIn Bonnieux hebben we na drie wandeldagen een rustdag, zodat we een dagje volop van het Franse dorpsleven kunnen genieten. Deze levensstijl heeft talrijke schilders, schrijvers en andere kunstenaars aangetrokken. Tijd dus voor een dagje in hun voetsporen en te proeven van de lokale savoir-vivre. Voor degene die geen genoeg van wandelen kunnen krijgen, kunnen we nog een dagtochtje maken naar Forêt de Cèdres. Dit is een prachtig stuk natuur boven op de rug van de Petit Luberon met een verscheidenheid aan planten en bomen. Én prachtige uitzichten. Bij helder weer kunnen we bijna de Middellandse Zee bewonderen en in het noorden de bij vele bekende Mont Ventoux.

Okergroeve en Plateau de Vaucluse

Op dag vijf van onze reis dalen we via bospaden af en steken we de Calavon vallei over naar een in de streek zeer bekend dorpje: Roussillon. We maken nog diezelfde dag een kleine wandeling door de oude groeve en langs rotsen met “bloed- en goudkleurige” gesteenten. De okergroeve bestaat uit ijzerhoudende zand- en leembodem. Vroeger werd hier volop oker gewonnen als kleurstof. Het wisselende gehalte aan ijzer, dat aan oxidatie onderhevig is, zorgt voor de verschillende kleurnuances, van geel over oranje tot rood. Misschien gaan we er ook nog even terug tijdens zonsondergang, dan zijn de kleuren op z’n mooist.

Op onze huttentocht door Natuurpark Luberon slingeren we over de bergrug en maken we stiekem toch flink wat hoogtemeters (Michiel Stoets)De laatste twee dagen van onze trektocht ontdekken we het Plateau de Vaucluse met o.a. de hoogtepunten als Gorges of the Véroncle; een van de schilderachtige kloven die het kalkplateau van de Vaucluse doorsnijden. Op de bodem van de kloof liggen resten van korenmolens, die tussen de 16e en de 19e eeuw aan de nu meestal droge beekbedding in bedrijf waren.

Op onze laatste dag wandelen we de heuvels uit via een mooi meanderend beekje naar het station van l’Isle sur la Sorgue. We laten het landschap aan ons voorbij schieten in deze korte treinrit naar Avignon. Na het inchecken in het hotel hebben we nog een laatste avond samen en kunnen we terug blikken op een mooie tocht door het meest oorspronkelijke stukje Provence.

Overnachten en genieten in les plus beaux villages de France

Luberon staat bekend om zijn afwisselende heuvellandschappen, okerformaties, boomgaarden en kleine stenen bergdorpjes (Michal Osmenda)Via beboste heuvels struinen we langs golvende wijn- en olijfgaarden. Landelijke paden brengen ons door idyllisch gelegen dorpjes. En niet zomaar dorpjes. Nee, dorpjes die op de lijst les plus beaux villages de France staan. Wij overnachten in twee van deze mooiste dorpjes: Roussillon en Gordes. Deze streek is ook bekend om zijn village perché. Deze dorpjes liggen hoog op de rotsen, met prachtige uitzichten. De meeste van deze dorpjes zijn eeuwen geleden gebouwd rond kastelen en forten. Want het uitzicht is natuurlijk niet alleen mooi, maar ook nuttig als je jezelf wil verdedigen.

We zijn op tijd op onze overnachtingsplekken, dus genoeg tijd voor een wandeling door een aantal van de dorpjes. In deze prachtige dorpjes wandelen we langs de dorpsfontein, oorspronkelijk de enige waterbron van het dorp. En brengen een bezoekje aan de kleine dorpskapel, vaak met mooie fresco’s. We klimmen over de smalle straatjes, door poortjes en langs de oude huizen. Gebouwd met de lokale steen, vandaar dat je veel okerkleuren zult zien: van lichtgeel via oranje tot donkerrood.

We overnachten tijdens de trektocht in, of net buiten, de dorpjes in gites of chambre d’hôtes. In Avignon overnachten we voor en na de trektocht in hetzelfde hotel, met ook voldoende tijd om deze mooie stad te bezoeken. Wellicht ook wel Sur le Pont d’Avignon?

De Provençaalse keuken

De Petit en Grand Luberon bergruggen behoren samen met de zuidrand van het Plateau de Vaucluse tot het Regionaal Natuurpark Luberon (Hans Braxmeier)Natuurlijk gaan wij ook lekker genieten van de keuken van de Provence zoals olijven, kaas, gevulde artisjokken en Bouillabaisse met aioli. Ontdek en geniet van de ambachtelijke specialiteiten van de Luberon: gekonfijte vruchten (Apt is er om bekend in heel Frankrijk) die er al sinds de middeleeuwen worden gemaakt, lavendel en meloen. Of de lokale Provençaalse wijnen, een echte Côtes du Lubéron.

Soms kunnen we eten bestellen bij onze overnachtingsplek, en anders hebben ze tips voor smakelijke gerechten in je-moet-ze-maar-weten-te-vinden restaurantjes.

Tijdens de preünie zullen we hier verder op ingaan, want ook al is het eten niet inclusief in de reisprijs, we willen wel graag als groep samen eten. Ook tijdens de lunch zullen we de ene keer kiezen voor een lunch in een dorpje waar we doorheen lopen en een andere keer lekker midden in de natuur ons eten opeten met uitzicht over de vallei en de bossen om ons heen.

Praktische informatie

Land:
Frankrijk
Activiteit:
Trektocht langs gites, hotels en Chambre d'hôtes
Zwaarte:
Zwaarte 3 - Dit betekent 4 tot 6 loopuren per dag; totaal aantal hoogtemeters is gemiddeld 1000 per dag (stijgen + dalen).
Reisdata:
Zaterdag 12 oktober t/m zondag 20 oktober 2019 (9 dagen)
Inschrijven t/m:
Vrijdag 13 september 2019 (Informeer na deze datum naar de mogelijkheden.)
Deelnemers:
5-10 + 2 reisbegeleiders
CO2-Voetafdruk:
14.7 kg CO2 per persoon per dag
Reisprijs:
Nivon-leden Niet-leden**
10% korting* €773 €813
Normaal €859 €899
* Korting bij boeken t/m zondag 16 juni 2019.
** Je kan lid worden bij het inschrijven voor de reis en ontvangt dan meteen leden korting, het standaard tarief is €40 per jaar.
Inclusief:
Spring reisbegeleiding en -materiaal; heen- en terugreis; lokaal vervoer; overnachting in gites, hotels en Chambre d'hôtes; 3 x ontbijt en 1 x diner.
Exclusief:
Persoonlijke uitrusting; passende reisverzekering; voorbereidingsdag; overige maaltijden en drankjes.
Jij:
Je hebt ervaring met meerdaagse wandeltochten met bagage en een goede wandelconditie. Je maakt samen met de groep en de reisbegeleiders de reis tot een succes.
Voorbereidingsdag:
Zondag 15 september 2019

Contact