Uniek aan deze reis

  • Königssee
  • Nationaal Park Berchtesgaden
  • Huttentrektocht in Duitsland
Bekijk de reisverslagen van vergelijkbare reizen

De reisbegeleiders

Carolien

Ellen

Köning am Berchtesgaden

Duitsland

15-07 t/m 24-07-2022

Wandel mee in het meeste zuidoostelijke puntje van Duitsland, ten zuiden van Salzburg. We maken een huttentocht in Nationaal Park Berchtesgaden, rondom de wereldberoemde Königssee met zijn kristalheldere water en steile bergwanden. We bevinden ons in de Noordelijke kalkalpen, met als hoogste punt de Watzmann (2.713 meter).

We maken een huttentocht door de grillige kalkalpen van Duitsland (Rens)Altijd gedacht dat je voorbij onze buurlanden moet voor een huttentocht in alpien terrein? Dan ben je vast nog nooit in het Nationaal Park Berchtesgaden geweest! Dit Duitse park biedt alles wat je mag verwachten van een klassieke huttentocht in de Alpen. Je vindt er ruige bergen, frisse bergmeren, traditionele berghutten en wilde dieren zoals gemzen, arenden, korhoenen en de alpensteenbok. De Watzmann is de hoogste top in het gebied en met zijn hoogte van 2.713 meter is het een markante berg in de Alpen.

Duits Nationaalpark in de Alpen

De kalkalpen bestaan uit erosiegevoelig kalsteen en dolomiet (Jesse Sterne)Nationaal Park Berchtesgaden ligt in de regio Berchtesgadener Land in Beieren en beslaat een oppervlakte van zo’n 210 km2. Het gebied grenst aan Oostenrijk, ligt ten zuiden van Salzburg en is het enige Duitse Nationale Park dat in de Alpen ligt. Dit deel van de Alpen behoort tot de noordelijke kalkalpen en bestaat uit erosiegevoelig kalksteen en dolomiet. Vanwege dit gesteente heeft het gebergte een grillig karakter met scherpe pieken en diepe kloven. In het centrale deel van het nationaal park vind je het Watzmann-massief met zijn markante piek. Het hoogste punt is de Mittelspitze met 2.713 meter. Naast deze symbolische berg is de Königssee een wereldberoemd meer met een uitstraling van een Noors Fjord en kristalhelder water.

De St. Bartholomä Kirche, gelegen aan de westkant van de KönigsseeEen ander veel bezochte bezienswaardigheid is de St. Bartholomä Kirche, gelegen aan de westkant van de Königssee en aan de voet van de Watzmann. Het Nationale Park Berchtesgaden werd op 1 augustus 1978 geopend en in 1990 werd het park erkend als een Biosfeerreservaat door UNESCO. Een biosfeerreservaat is een natuurgebied waar het ecosysteem beschermd wordt.

Bij Spring vinden wij het super dat het ecosysteem in de bergen beschermd wordt en we dragen graag bij aan een duurzaam verblijf in de bergen. Enkele van onze vuistregels zijn: blijf op de paden, laat planten en dieren met rust, houd het water schoon en laat geen afval achter. Meer lezen over de duurzaam reizen bij Spring.

Op pad rondom de Königssee

Onze route loopt met een ruime boog rondom de KönigsseeOnze route loopt met een ruime boog rondom de Königssee. Vanwege de steile wanden en het ruige terrein in de omgeving zullen we alleen tijdens het eerste deel van de tocht uitzicht hebben op het meer, naarmate we verder de bergen in trekken verdwijnt het meer uit zicht en komt er echt alpien terrein tevoorschijn. Aan de oostzijde van het meer is relatief veel begroeiing en zal onze trektocht door stukken bos komen. De zuidzijde, die deels in Oostenrijk ligt, is een stuk ruiger. Ook rondom de Watzmann, aan de westkant van de Königssee, is het terrein voornamelijk Alpien.

Een deel van de tocht loopt door Alpien terrein (Jesse Sterne)Een bijzonder natuurverschijnsel is de Wimbachgries: een vallei gevuld met een enorm dikke laag puin die zich uitstrekt over een afstand van 10 km. We zullen hier tijdens het tweede deel van de tocht langskomen. Over het algemeen lopen we over goede paden. Soms zullen we een kabelpassage tegenkomen of op een blokkenveld de beste route moeten zoeken. Tredzekerheid is daarom belangrijk en voor mensen met hoogtevrees is deze trektocht dan ook niet geschikt.

Kaiserschmarrn, schnaps en berghutten

We slapen in berghutten die enorm variëren qua grootte en serviceWe slapen in berghutten die enorm variëren qua grootte en service. Van halfpension tot dineren a la carte, alles komt voorbij. Probeer ’s avonds eens de Enzian, een pittige schnaps op basis van gentiaanwortels. Een traditioneel Beiers recept zoals Kaiserschmarrn zul je vast en zeker ook kunnen krijgen in de hut!

Boeken en Covid

Als Spring de reis annuleert dan krijgen alle deelnemers het volledige bedrag terug. Echter als een deelnemer niet mee kan omdat hij/zij niet voldoet aan de toegangseisen van het land of de accommodaties (bijv. coronapaspoort/QR-code) dan gelden de reguliere annuleringsvoorwaarden. Voor een uitgebreidere toelichting zie ons Covid beleid.

Praktische informatie

Land:
Duitsland
Activiteit:
Trektocht langs berghutten
Zwaarte:
Zwaarte 4 - Dit betekent 5 tot 7 loopuren per dag; totaal aantal hoogtemeters is gemiddeld 1500 per dag (stijgen + dalen).
Reisdata:
Vrijdag 15 juli t/m zondag 24 juli 2022 (10 dagen)
Inschrijven t/m:
Maandag 13 juni 2022 (Informeer na deze datum naar de mogelijkheden.)
Deelnemers:
5-12 + 2 reisbegeleiders
CO2-Voetafdruk:
13 kg CO2 per persoon per dag
Reisprijs:
Nivon-leden Niet-leden**
10% korting* €888 €928
Normaal €987 €1027
* Korting bij boeken t/m zondag 6 maart 2022.
** Je kan lid worden bij het inschrijven voor de reis en ontvangt dan meteen leden korting, het standaard tarief is €40 per jaar.
Inclusief:
Spring reisbegeleiding en -materiaal; heen- en terugreis; overnachtingen in hutten; ontbijt en diner.
Exclusief:
Persoonlijke uitrusting; passende reisverzekering; voorbereidingsdag; maaltijden op reis‐ en rustdagen; lunch.
Jij:
Je hebt bergwandelervaring, geen hoogtevrees en een goede conditie. Je maakt samen met de groep en de reisbegeleiders de reis tot een succes.
Voorbereidingsdag:
Zondag 22 mei 2022

Contact