Uniek aan deze reis

  • Beklimming van vele bergtoppen
  • Frontlinie van de Eerste Wereldoorlog
  • Uitzicht op grens Oostenrijk en Italië
Bekijk de reisverslagen van vergelijkbare reizen

De reisbegeleiders

Erik

Rosalinde

Karnische Höhenweg

Italië & Oostenrijk

13-07 t/m 22-07-2018

Wandel mee over de Karnische Höhenweg, de Vredesweg, over de markante bergkam die de grens markeert tussen Oostenrijk en Italië. Veel toppen en passen, prachtige vergezichten en een afwisselende omgeving karakteriseren deze tocht. Een reis met gezellige Oostenrijkse berghutten, natuurschoon en restanten van de frontlinie van de eerste wereldoorlog.

Friedensweg door de Karnische Alpen

We volgen de Friedensweg over de hoofdkam van de Karnische Alpen die de grens vormt tussen Oostenrijk en Italië (<a href="https://theroadbehind.de/wandern/friedensweg-karnische-alpen/" target="_blank">theroadbehind.de</a>)De Karnische Höhenweg volgt zoveel mogelijk de hoofdkam van de Karnische Alpen die de grens vormt tussen Oostenrijk en Italië. Wij volgen de Karnische Höhenweg van Vierschach in het westen naar Kötschach-Mauthen in het oosten. De route die wij lopen staat ook wel bekend als de Vredesweg, Friedensweg in het Duits of Via della Pace in het Italiaans. Hiermee wordt de hernieuwde samenwerking tussen de regio’s aangeduid. Precies 100 jaar geleden woedde hier in de Eerste Wereldoorlog een felle strijd. Hiervan zijn onderweg tal van restanten te zien, in de vorm van loopgraven, bunkers en zelfs een begraafplaats. Het terrein varieert van liefelijke alpenweiden, groene bossen en rotsig terrein tot overgebleven sneeuwveldjes, blokkenvelden en hier en daar wat kabels. Verder kenmerkt het gebied zich door een zeer rijke flora en fauna en niet zelden zullen de marmotten je komst aankondigen.

Deze huttentocht heeft een zeer alpien karakter met veel hoogtemeters door ruig terrein, maar ook alpenweiden en bos (<a href="https://theroadbehind.de/wandern/friedensweg-karnische-alpen/" target="_blank">theroadbehind.de</a>)Terrein en wandelniveau

De tochtbeschrijving hieronder gaat uit van de ideale omstandigheden qua weer, terrein en conditie van iedereen. De tocht heeft een zeer alpien karakter met veel ruig terrein, maar is tegelijkertijd afwisselend doordat bergruggen met spectaculaire vergezichten afgewisseld worden met alpenweiden en stukken bos. Op de meeste dagen kunnen we kiezen hoe we de dag precies indelen: een extra top, de kamroute of toch onderlangs, via Oostenrijk of Italië. We volgen grotendeels de oude oorlogspaden en de frontlinie van de Eerste Wereldoorlog langs verschillende bergmeertjes, hoge wanden en met uitzicht op de omliggende Alpen en Dolomieten. Op de route zullen we vele toppen bestijgen en bergpassen oversteken, hetgeen betekent dat we tegen de 2000 hoogtemeters per dag zullen maken. We overnachten in gezellige Oostenrijkse berghutten waar we goed te eten krijgen, dus lopen we met een relatief lichte rugzak. Gemiddeld wandelen we ongeveer 6 uur per dag, inclusief pauzes zijn we dan 8 uur per dag onderweg. We moeten benadrukken dat dit een zeer pittige 4-schoentjes tocht is.

Langs de Vredesweg komen we geregeld herinneringen tegen van de Eerste Wereldoorlog die ook hier werd uitgevochten (<a href="https://theroadbehind.de/wandern/friedensweg-karnische-alpen/" target="_blank">theroadbehind.de</a>)Genieten van uitzicht op de Sextner Dolomieten

Onze reis begint op vrijdagavond in Nederland, vanwaar we de nachttrein nemen naar Italië. De volgende morgen gaan we met een kabelbaan omhoog en lopen we in twee uur naar de Sillianer hütte. Voor degenen die meer willen rondkijken is er de mogelijkheid om even langs te gaan bij het Heimkehrerkreuz. Vanaf het bergstation en de Sillianer hütte hebben we een grandioos uitzicht op de Sextner Dolomieten tot aan de noordwanden van de Drei Zinnen.

Tijdens de wandeltochten zijn er vaker mogelijkheden om een extra top mee te pakken of om als groep te kiezen voor een lagere of hogere route. Zo ook de derde dag: nemen we de route over de graat of de route over de flank? Pakken we vanuit een pauzeplek wel of niet de top van de Hollbrucker Spitze mee, fijn zonder rugtas? We gaan het zien, maar komen in ieder geval uit bij de Obstansersee Hütte waar we met onze benen in het koude water van het bergmeer kunnen nagenieten van een lange dag. De echte bikkels nemen natuurlijk een duik!

Op de vierde dag van deze huttentocht volgen we de bergkam over verschillende toppen met uitzicht op Oostenrijk en Italië (<a href="https://theroadbehind.de/wandern/friedensweg-karnische-alpen/" target="_blank">theroadbehind.de</a>)Over de bergkam naar de Pfannspitze

Ook de vierde dag vraagt aardig wat van onze benen met de vele hoogtemeters. We volgen de kam, over verschillende toppen zoals de Pfannspitze en de Kleiner en Grosser Kinigrat, richting het oosten met uitzicht op zowel Oostenrijk als Italië. De Pfannspitze (2678 m) behoort tot de hoogste toppen van de Karnische Alpen. Onderweg kunnen we heerlijk lunchen bij de Standschützenhütte met uitzicht op de indrukwekkende Königswand. Deze berghut is bijzonder, omdat hij is gebouwd op de ruïnes van een bunker uit de Eerste Wereldoorlog en de huttenwaard dagelijks tot 30 kilo aan dranken en verse producten omhoog sjouwt. Ongetwijfeld zal je hier kunnen genieten van een bord heerlijke Kaiserschmarrn! Een wandeltocht in dit gebied is niet compleet zonder deze lekkernij te hebben gegeten. De tweede helft van de dag brengt ons, via een idyllisch bergmeertje, naar de Porzehütte. Hier houden we een rustdag, deze kan je naar eigen believen invullen. Lekker niks doen, of toch nog een extra topje pakken. Misschien kunnen we wel onder begeleiding van een gids een klettersteigtocht maken?

Een pittige koningsetappe en de Monte Peralba

De 'Koningsetappe' biedt prachtige uitzichten op de Hohe Tauern en toppen van de Grossglockner, maar hoogtevrees is op deze paden geen optie (<a href="https://theroadbehind.de/wandern/friedensweg-karnische-alpen/" target="_blank">theroadbehind.de</a>)De zesde dag vervolgen we onze route naar het Hochweißsteinhaus. Dit gedeelte staat ook wel bekend als ‘die Königsetappe’. Het is een lange tocht met veel hoogtemeters, maar zeker de moeite waard. Volgens de schrijver van de Rother gids is de kamwandeling ‘als een droom’ met in het noorden uitzicht op de Hohe Tauern en de bekende toppen van de Großglockner. Later op de dag komen de spitse toppen van de Lienzer Dolomieten in zicht. In het zuiden kijken we op de Italiaanse alpenweiden uit en de vooralpen van het Karnische massief. Op ons pad liggen een aantal toppen en passen. Een aantal passages zijn gezekerd met staaldraad en sommige stukken zullen luchtig zijn, dus ervaring in ruiger terrein (tredzekerheid) en geen hoogtevrees zijn twee eigenschappen die je voor deze tocht zeker nodig hebt.

We blijven twee nachten in het moderne Hochweißsteinhaus dat in 2009 werd gerenoveerd. Je kunt het gebruiken als extra rustdag, maar eigenlijk staat de beklimming van de Monte Peralba of Hochweißstein op het programma. Vanaf deze vrijstaande berg van 2694 m hoogte kan je met goed weer de zee zien liggen. Het roze en witte graniet aan de zuidkant heeft de berg de bijnaam ‘Marmorberk’ gegeven en op de top staat een Madonna-beeld uit wit graniet met een gedenkbord uit roze graniet ter gedachtenis aan Paus Johannes Paul II die in 1988 de berg beklom.

Na twee nachten in de moderne berghut Hochweisssteinhaus daalt de wandeltocht langzaam af naar afwisselender terrein (<a href="https://theroadbehind.de/wandern/friedensweg-karnische-alpen/" target="_blank">theroadbehind.de</a>)Uit het hooggebergte terug naar de beschaving

De laatste dagen zijn we al langzaam gedaald, maar vandaag gaan we ook werkelijk door wat afwisselender, begroeid gebied naar de Wolayersee. We bevinden ons voor het eerst niet alleen een beetje links en rechts van de grens, maar we lopen echt door de Italiaanse alpenweiden en bossen en vervolgens over de Giramondo pass terug Oostenrijk in. We kunnen op de voorbereidingsdag kiezen uit een hut aan de Oostenrijkse of de Italiaanse kant (15 min verder) van de Wolayersee. Het meer is geologisch gezien erg bijzonder; het is ontstaan door het instorten van een kalkgrot en is daarna uitgeslepen door gletsjerijs. De kalk die hierdoor aan de oppervlakte is gekomen is vele miljoenen jaren ouder dan de Alpen zelf, uit het Paleozoïcum. De kalk is ontstaan als afzettingsgesteente aan de noordkust van Afrika en zit vol met fossielen. Via een geo-trail kun je meer aan de weet komen.

We overnachten aan de Oostenrijkse of Italiaanse kant van de Wolayersee, de bikkels nemen een duik in het bergmeer, maar je kan ook fossielen zoeken (Joadl)Onze reis eindigt op de negende dag met een wandeling naar het dorp Kötschach-Mauthen. Het belooft nog een mooie afwisselende dag te worden; we wandelen over een kleine gletsjer, nu meer een sneeuwveld, en over een zeebodem van 400 miljoen jaar oud. Je schijnt hier goed koraal, mosselen en zeesterren te kunnen onderscheiden. Onze weg gaat via de Valentinalm over een oude Romeinse weg langs een beek verder naar Kötschach-Mauthen. Als we nog tijd over hebben kunnen we misschien een bezoek brengen aan het Oorlogsmuseum waar we een beter beeld kunnen krijgen van hoe de soldaten hier destijds geleefd hebben. Vanhier gaan we met de trein terug naar Villach, waar we overnachten in een knusse herberg alvorens de volgende dag de trein terug naar huis te nemen.

Op de laatste wandeldag voert onze tocht langs de Valentinalm naar het dorp Kotschach-Mauthen (<a href="https://theroadbehind.de/wandern/friedensweg-karnische-alpen/" target="_blank">theroadbehind.de</a>)Nivon lidmaatschap verplicht

Ter info: de Oostenrijkse wetgeving laat enkel groepsreizen toe in verenigingsverband of onder leiding van een gediplomeerde berggids. Daarom is het verplicht om lid te zijn van het Nivon als je met deze reis meegaat. Het lidmaatschap kost je €40 per jaar (ongeveer de meerprijs die Spring voor niet-leden rekent) en biedt je naast korting op onze reizen en weekenden, vele andere voordelen zoals korting op overnachtingen in Natuurvriendenhuizen en korting bij Carl Denig.

Praktische informatie

Land:
Italië & Oostenrijk
Activiteit:
Trektocht langs berghutten
Zwaarte:
Zwaarte 4 - Dit betekent 5 tot 7 loopuren per dag; totaal aantal hoogtemeters is gemiddeld 1500 per dag (stijgen + dalen).
Reisdata:
Vrijdag 13 juli t/m zondag 22 juli 2018 (10 dagen)
Inschrijven t/m:
Zondag 3 juni 2018 (Informeer na deze datum naar de mogelijkheden.)
Deelnemers:
5-12 + 2 reisbegeleiders
Voetafdruk:
61 m² per dag
Reisprijs:
Nivon-leden Niet-leden**
10% korting* €689 Lidmaatschap is voor deze reis verplicht.
Normaal 765
* Korting bij boeken t/m dinsdag 13 maart 2018.
** Je kunt lid worden bij het inschrijven voor de reis en ontvangt dan meteen leden korting.
Inclusief:
Spring reisbegeleiding en materiaal; overnachtingen in berghutten; heen en terugreis; lokaal vervoer.
Exclusief:
Persoonlijke uitrusting; passende reisverzekering; voorbereidingsdag; maaltijden; verplicht lidmaatschap Nivon.
Jij:
Jij bent een ervaren bergwandelaar met een goede conditie en hebt geen hoogtevrees. Je vind het gezellig om met een groep op pad te gaan.
Voorbereidingsdag:
Zondag 27 mei 2018.

Contact

Op deze pittige 4-schoentjes huttentocht door de Karnische Alpen komen we geregeld kabels tegen om ons aan vast te houden (<a href="https://theroadbehind.de/wandern/friedensweg-karnische-alpen/" target="_blank">theroadbehind.de</a>)Naast deze geiten komen we op de Karnische Hoehenweg ook steenbokken en marmotten tegen (<a href="https://theroadbehind.de/wandern/friedensweg-karnische-alpen/" target="_blank">theroadbehind.de</a>)Op deze groepsreis door de zomerse Karnische Alpen komen we langs bergmeertjes voor een frisse duik en wandelen we door bloeiende alpenweiden (<a href="https://theroadbehind.de/wandern/friedensweg-karnische-alpen/" target="_blank">theroadbehind.de</a>)De wandeltocht over de Friedensweg voert ons over bergruggen, blokkenvelden en sneeuwveldjes, maar ook door bossen en alpenweides (<a href="https://theroadbehind.de/wandern/friedensweg-karnische-alpen/" target="_blank">theroadbehind.de</a>)Ook op onze laatste wandeldag over de Karnische Höhenweg rond de Valentinalm kunnen nog genieten van prachtige uitzichten (<a href="https://theroadbehind.de/wandern/friedensweg-karnische-alpen/" target="_blank">theroadbehind.de</a>)

Op één foto na komen alle foto’s op deze pagina uit het reisverslag ‘Friedensweg in den Karnischen Alpen’ van TheRoadBehind.de, de foto’s zijn gemaakt door Stephan Pohl. Danke für die Verwendung Ihrer Fotos!