Uniek aan deze reis

  • Nazomeren in ruig Slovenië
  • Potentiële beklimming van de Triglav
  • Authentieke berghutten met traditionele gerechten
Bekijk de reisverslagen van vergelijkbare reizen

De reisbegeleiders

Tim

Jeroen

Julische Alpen

Slovenië

26-08 t/m 06-09-2022

Ontdek het natuurschoon van Slovenië in de Julische Alpen, de ruigste en meest gevarieerde landschappen van Oost Europa. Via hoogvlaktes en langs meren klimmen we deze nazomer naar de woeste rotswanden van het Triglav Nationaal Park, met 150 bergtoppen van boven de 2000 m! We eten en overnachten in gezellige berghutten.

De berghutten in het gastvrije en op Europa gerichte Slovenië zijn gezellig ingericht en de jonge generatie spreekt goed EngelsOnze wandeling start in een authentiek Sloveens dorp aan de rand van het Nationaal Park Triglav in de Julische Alpen. De Julische Alpen grenzen aan Kroatië, Italië, Oostenrijk, Hongarije en de Adriatische zee en zijn vernoemd naar Julius Caesar die hier ooit een provincie stichtte. Het gebied heeft vele “eigenaren” gekend, waaronder Oostenrijk-Hongarije, Italië en Joegoslavië. Uiteindelijk werd Slovenië na de Tiendaagse Oorlog in 1991 onafhankelijk. Deze machtswisselingen hebben duidelijk hun sporen nagelaten in het gebied.

Het huidige Slovenië is erg Europees gericht en voelt meer als Oostenrijk dan als Balkan. Het land is modern en goed georganiseerd. Hutten zijn gezellig ingericht en paden zijn goed onderhouden. Ouderen spreken een redelijk mondje Duits en jongeren goed Engels. Mensen zijn vriendelijk en gastvrij. Als je je kaarten goed speelt (en we hebben wel tijd voor spelletjes) word je in een berghut vast een keer getrakteerd op de traditionele lokale zelf-gestookte bosbessenlikeur: Borovničevec.

De tradities van de Triglav

We beklimmen als groep niet de Triglav, maar zullen van genoeg mooie uitzichtpunten kunnen genieten (Annemieke van Dijk)Het Nationaal Park de Triglav is vernoemd naar de hoogste berg in het park: de Triglav (2864 m). Die berg is de nationale trots van Slovenië en de drie-toppige berg staat dan ook afgebeeld op de Sloveense vlag. Wandelen is echt een volks-activiteit en iedere Sloveen moet tenminste één keer in zijn leven de klim naar de top van deze nationale berg gemaakt hebben. Het laatste stuk naar de top is officieel een klettersteigroute, maar voor ervaren wandelaars zonder bepakking is het wel mogelijk deze te beklimmen. Als de omstandigheden gunstig zijn, zullen we je de gelegenheid bieden om zelfstandig en op eigen risico ook te proberen deze top te bedwingen.

Waterrijk en droog tegelijk

De lager gelegen delen van het gebied zijn erg waterrijk; er ontspringen hier vele rivieren, er zijn schitterende watervallen en we zullen regelmatig mooie meertjes tegenkomen, zodat liefhebbers de kans krijgen een frisse duik te nemen. Beroemd is het dal van de zeven meren en de gelijknamige berghut, die op een schitterende plek ligt. Een ander meer dat we tegenkomen is het meer van Bohinj, het grootste meer van Slovenië, aan de zuidkant van het nationaal park. Tijdens de rustdag kunnen we het Soča dal met haar hemelsblauwe Soča rivier ontdekken.

Het hoger gelegen deel van de Julische Alpen is gortdroog en heeft bijzonder stijle rotsformaties met paden over gruishellingen en blokkenveldenDe hoger gelegen delen van het park zijn gortdroog. Het gesteente is zeer poreus, waardoor al het water direct wegzakt. Daardoor is water schaars in een paar van de hoogst gelegen berghutten; drinkwater wordt per helikopter ingevlogen en zullen we moeten kopen. Douches zijn er niet. Daarentegen zorgt dit voor een bijzonder landschap met ruige pieken, steile wanden en indrukwekkende rotsformaties.

Een technische tocht

De eerste dag lopen we door een prachtig rustiek dal met authentieke Sloveense boerderijen en langs het indrukwekkende meer van Bohinj. Hier begint onze klim de bergen in. Eerst lopen we nog door bossen en komen we nog hier en daar wat hutjes tegen. Het landschap wordt steeds ruiger naarmate we dichter bij het hart van het Nationaal Park komen. We lopen elke dag zo’n 5 tot 7 uur, exclusief pauzes, voordat we aankomen bij een volgende berghut. Hier kunnen we genieten van de lokale keuken en overnachten we op slaapzalen. In de hutten worden we goed verzorgd met een stevige avondmaaltijd en een eenvoudig ontbijt met zoete rozenbottelthee.

Onze wandeltocht eindigt aan de voet van het Triglav National Park in Bled, een dorp met een pittoresk Russisch kerkje op een eiland (Annemieke van Dijk)Het terrein is indrukwekkend en ruig en we zullen regelmatig lastige passages tegenkomen. Denk daarbij aan steile gruishellingen en grote blokkenvelden. Moeilijke passages zijn voorzien van (goed onderhouden) staalkabels om je aan vast te houden. Vanwege het alpiene terrein is het noodzakelijk dat je geen hoogtevrees hebt en dat je bergwandel ervaring hebt in soortgelijk terrein.

Onze wandeling eindigt bij Bled, een mooi maar toeristisch dorp aan de voet van het Nationaal Park. De ruige bergtoppen en het pittoreske eiland met Russisch kerkje weerspiegelen in het meer omringd met groen gras en bos. We lopen op historische grond en over de eeuwenoude fundamenten van de Julische Alpen. Als we achterom kijken zien we nog de drie pieken van de Triglav. Wat een geweldige tocht!

Boeken en Covid

Als Spring de reis annuleert dan krijgen alle deelnemers het volledige bedrag terug. Echter als een deelnemer niet mee kan omdat hij/zij niet voldoet aan de toegangseisen van het land of de accommodaties (bijv. coronapaspoort/QR-code) dan gelden de reguliere annuleringsvoorwaarden. Voor een uitgebreidere toelichting zie ons Covid beleid.

Praktische informatie

Land:
Slovenië
Activiteit:
Trektocht langs berghutten
Zwaarte:
Zwaarte 4 - Dit betekent 5 tot 7 loopuren per dag; totaal aantal hoogtemeters is gemiddeld 1500 per dag (stijgen + dalen).
Reisdata:
Vrijdag 26 augustus t/m dinsdag 6 september 2022 (12 dagen)
Inschrijven t/m:
Zondag 17 juli 2022 (Informeer na deze datum naar de mogelijkheden.)
Deelnemers:
5-12 + 2 reisbegeleiders
CO2-Voetafdruk:
12 kg CO2 per persoon per dag
Reisprijs:
Nivon-leden Niet-leden**
10% korting* €980 €1020
Normaal €1090 €1130
* Korting bij boeken t/m zondag 1 mei 2022.
** Je kan lid worden bij het inschrijven voor de reis en ontvangt dan meteen leden korting, het standaard tarief is €40 per jaar.
Inclusief:
Spring reisbegeleiding en -materiaal; overnachtingen in berghutten en hostels; heen- en terugreis per trein; lokaal openbaar vervoer; ontbijt en diner op trekkingdagen.
Exclusief:
Persoonlijke uitrusting; passende reisverzekering; voorbereidingsdag; maaltijden op reis- en rustdagen; lunch.
Jij:
Je bent 25-40 en hebt bergwandelervaring en een goede conditie. Vanwege de uitdagende passages in dit gebied is het belangrijk dat tredzeker bent en dat je geen hoogtevrees hebt. Je maakt samen met de groep en de reisbegeleiders de reis tot een succes.
Voorbereidingsdag:
NTB

Contact

 

Hoofdfoto van Rudy Jonker