Uniek aan deze reis

  • Kustpad
  • Engelse zon
  • Comfortabel overnachten
Bekijk de reisverslagen van vergelijkbare reizen

De reisbegeleiders

Annelies

Sharon

Isle of Wight kustpad

Groot-Brittannië

28-04 t/m 06-05-2023

Geniet van het voorjaar aan de Engelse zuidkust! Isle of Wight is een prachtig en zonnig eiland, waarvan meer dan de helft van het eiland aangewezen is als Area of Outstanding Natural Beauty. Wij lopen het kustpad: een waar paradijs voor wandelaars. We slapen meestal in hotels en eten buiten de deur.

Dit voorjaar lopen we het Isle of Wight kustpad. Een prachtige route door ongerepte natuur, ruige kliffen, stille duinen, groene velden en knusse dorpen. Vrijwel de hele route lopen we strak langs de kust en in een week tijd lopen we het hele eiland rond! ‘s Avonds overnachten we in een van de dorpen of in het stadje Newport waar we gezellig een drankje drinken en een hapje eten in lokale restaurants.

Natuurschoon en knusse dorpen

Aan de zuidkust van Engeland vind je Isle of Wight. Er wordt gezegd dat het eiland 8 zonuren per week meer heeft dan het vasteland van Groot-Brittanië. Het is daarmee een van de zonnigste delen van het land en een prachtige bestemming voor het voorjaar! Het eiland staat bekend om haar Area of Outstanding Natural Beauty met een grote variatie aan ecosystemen. Het zuiden en westen hebben dramatische kustlijnen met indrukwekkende kliffen. De noordkust kenmerkt zich door getijdennatuur en zoutmoeras. In het binnenland wisselen weides met schapen, bos en dorpen zich af.

Aan de zuidkust veranderen de kliffen van krijt naar zacht zandsteen met als resultaat kusterosie. In 1928 zijn door kusterosie een weg en enkele huizen tussen Niton en Blackgang in de zee gestort. Blootgesteld aan de krachten van de natuur gaat deze erosie nog steeds door en komen sommige dorpen steeds dichter bij de zee te liggen.

Het eiland rond

Na een overtocht met de ferry starten we onze wandeltocht in het dorp Ryde. We lopen over wandelpaden, door dorpen en over het platteland. In de buurt van Yarmouth ligt de Hamstead Heritage Coast: een bijzonder stukje natuur met een combinatie van kliffen, bos, beken en getijdennatuur. We vervolgen onze route over zogeheten ‘downs’, groene kalkheuvels. Dat betekent dat we sommige dagen ook flink wat hoogtemeters zullen maken. We komen dan bovenop de kliffen uit, vanaf waar we, bij goed weer, prachtige uitzichten hebben over de kustlijn. Bijvoorbeeld als we richting het uiterste zuid-westelijke puntje lopen, waar de beroemde Needles recht uit het water steken. Langs de oostkust kijken we uit op prachtige zandstranden en kunnen we genieten van de levendige dorpen langs de kust. Verspreid langs de route zijn er tal van tearooms waar we kunnen genieten van bijvoorbeeld een typische Engelse ‘cream-tea’ (thee met scones).

De tweede en de derde wandeling lopen we met een dagrugzak; we verblijven in het begin van de reis een aantal nachten in het gezellige stadje Newport. Van daaruit vertrekken we met de bus naar het startpunt en keren we ook met de bus terug. De overige dagen zijn trektochten: we lopen dan met al onze bagage op onze rug over het prachtige kustpad.

Eten, drinken en overnachtingen

We verzamelen in Amsterdam en dan vertrekken we met de trein om zo via Londen in Portsmouth te belanden. Vanaf daar nemen we de boot naar Ryde. We overnachten meestal in hotels. In het begin van de reis in het stadje Newport, later in één van de gezellige dorpen op het eiland. Het ontbijt is bij de prijs inbegrepen. ‘s Avonds zoeken we een restaurant op om te eten en wie zin heeft kan de dag afsluiten in een lokale pub.

Brexit

Engeland en het Verenigd Koninkrijk horen niet meer bij de Europese Unie. Vanaf 1 oktober 2021 kun je er alleen met een paspoort naartoe reizen. Een identiteitskaart is dan niet meer geldig. Controleer ook hoe het zit met de regels rondom je reis- en zorgverzekering. Mobiel bellen en internetten wordt mogelijk ook duurder. Zie Rijksoverheid voor meer info.

Praktische informatie

Land:
Groot-Brittannië
Activiteit:
Trektocht langs hostels en hotels
Zwaarte:
Zwaarte 3 - Dit betekent 4 tot 6 loopuren per dag; totaal aantal hoogtemeters is gemiddeld 1000 per dag (stijgen + dalen).
Reisdata:
Vrijdag 28 april t/m zaterdag 6 mei 2023 (9 dagen)
Inschrijven t/m:
Vrijdag 17 maart 2023 (Informeer na deze datum naar de mogelijkheden.)
Deelnemers:
5-10 + 2 reisbegeleiders
CO2-Voetafdruk:
10.2 kg CO2 per persoon per dag
Reisprijs:
Nivon-leden Niet-leden**
10% korting* €994 €1034
Normaal €1105 €1145
* Korting bij boeken t/m zondag 1 januari 2023.
** Je kan lid worden bij het inschrijven voor de reis en ontvangt dan meteen leden korting, het standaard tarief is €40 per jaar.
Inclusief:
Spring reisbegeleiding en -materiaal; heen- en terugreis per trein; overnachtingen in grotendeels hostels en hotels (mogelijk een keer glamping); lokaal openbaar vervoer op trekkingsdagen; ontbijt op trekkingsdagen.
Exclusief:
Persoonlijke uitrusting; passende reisverzekering; voorbereidingsdag; lunch; diner; drankjes en tussendoortjes; ontbijt op reisdagen
Jij:
Je bent 25-40, hebt bergwandelervaring en een goede conditie. Je maakt samen met de groep en de reisbegeleiders de reis tot een succes.
Voorbereidingsdag:
Zaterdag 18 maart 2023

Contact