Uniek aan deze reis

  • Legaal wildkamperen op bivakzones
  • Wilde bosrijke uithoek vol verrassingen
  • Genieten van de mooiste Waalse dorpen
Bekijk de reisverslagen van vergelijkbare reizen

De reisbegeleiders

Mieke

Steven

Het Woud van Chimay

België & Frankrijk

22-05 t/m 26-05-2019

We gaan ‘back to basic’ op deze korte kampeerreis door de zuidelijke Ardennen langs campings en bivakzones. De wandeling door de bossen van Chimay en de Viroin- en Hermetonvallei brengt ons terug in de tijd, op de stilste plekjes en door de mooiste dorpjes van Franstalig België.

Het woud van Chimay en Natuurpark Viroin-Hermeton in de zuidelijke Ardennen

We wandelen door een afwisselend landschap van uitgestrekte loofbossen, uitgesleten riviervalleien en door erosie ontstane witte rotssculpturen (Niels Winkel)Dit ondergewaardeerde uithoekje van Franstalig België is een gebied met verschillende landschappen. Niet alleen op vlak van natuur, maar ook van architectuur: we lopen langs een aantal karakteristieke dorpen die op de lijst staan van 20 mooiste Waalse dorpen. Voor deze kampeertrektocht hebben we een stuk uitgekozen van de langere GR 125 dat biologisch en geologisch interessant is. We lopen door uitgestrekte loofbossen, uitgesleten riviervalleien en langs de uitlopers van de smalle kalkband van de Calestienne met zijn door erosie ontstane witte rotssculpturen die grillig uitsteken tussen het groen. Door de karstondergrond treffen we hier een verscheidenheid aan zeldzame planten en vlinders aan die je nergens anders vindt in België, zeker in de late lente als wij er zijn.

De GR125 & Le Grande Traversée de la Forêt du Pays de Chimay

Tijdens deze wildkampeertrektocht volgen we twee routes, de GR125 en 'De Grote Doorsteek van het Woud van het Land van Chimay' (Niels Winkel)We lopen tijdens deze tocht eigenlijk een stuk van twee routes: de GR125 én La Grande Traversée de la Forêt du Pays de Chimay, of in het Nederlands: “De Grote Doorsteek van het Woud van het Land van Chimay”. Beide volgen grotendeels in dit stuk hetzelfde pad door de uitgestrekte bossen in de wijde omgeving rond Chimay en door en boven de valleien van Viroin en Hermeton. Het westelijke stuk door de Hermetonvallei is best een avontuurlijke tocht.

Na een gezamenlijke trein- en busreis (of carpool reis) komen we, eind van de middag, aan in het levendige stadje Chimay. Hier gaan we direct dit mooie stadje verkennen en genieten van een luxe diner in een restaurant. Niet al te veel later verlaten we Chimay en vertrekken we naar onze eerste bivakplaats aan het meer van Virelles. De volgende dag duiken we de bossen in om uit te komen bij een van de mooiste dorpen van Wallonië, Lompret. We wandelen door halfopen landschap in de vallei van de Eau Noire. We volgen La Grande Traversée verder over een sterk kronkelend traject rond het dorp Nismes en zijn merkwaardige karstige geologie. Het pad duikt de Viroinvallei in met de gelijknamige rivier. De ene keer lopen we boven de vallei, dan weer langs de Viroin. Onderweg komen we verschillende karakteristieke dorpen tegen op ons pad: Olloy, Vierves, Treignes en Mazée. We overnachten op twee bivakzones.

We volgen de GR 125 een klein stukje door Frankrijk om weer terug te keren in België voor de laatste nacht op een camping. Dan is de laatste dag alweer aangebroken, maar met een echte uitsmijter door de Hermetonvallei. Bij nat weer kan het wat glad zijn, maar oh wat is het hier mooi. De GR 125 slingert naar ons eindpunt Hermeton-sur-Meuse.

De dagetappes zijn ongeveer tussen de 15 en de 20 km. In het heuvelachtige landschap met riviervalleien maken we ook nog stiekem op een paar dagen redelijk wat hoogtemeters, anders zouden het de Ardennen niet zijn.

Bivakzones & trappistenbier

Eind mei wandelen we door de grillige Viroinvallei van de zuidelijke Ardennen vlakbij de Franse grens (Jean Melis)Overnachten doen we op twee verschillende manieren; op een camping waar we wat dichter bij de bewoonde wereld zitten en echt een stukje mee kunnen nemen van de cultuur van de zuidelijke Ardennen met karakteristieke huisjes en speciaalbiertjes gebrouwen in de vele abdijen in de buurt. En op de bivakzones waar we echt even ‘into the wild’ zijn en waar mogelijk een kampvuurtje kunnen maken. Want wat deze GR ‘anders dan anders’ maakt, is dat je legaal kan bivakkeren op deze aangewezen plekken. De veldjes zijn niet heel groot en iedereen mag er gebruik van maken. Het kan zijn dat we niet de enige zijn, maar met een kleine groep van maximaal 10 personen en 5 trekkerstentjes mogen we er ook als groep gebruik van maken. Authentieke natuurbeleving dus, voor natuurgenieters die weinig comforteisen stellen.

Geniet eind mei van een wandeltocht door de Ardennen en kampeer op bivakzones in de Viroinvallei naast een kampvuur (Niels Winkel)Dezelfde variatie in “luxe” zien we terug bij de maaltijden. Een goede maaltijd in een restaurant kunnen we natuurlijk niet missen tijdens het ontdekken van de omgeving. Op de bivaks midden in de natuur zullen we echter zelf de handen uit de mouwen moeten steken om een goede maaltijd klaar te maken. Dit eten, de kookgerei en branders nemen we mee in onze rugzakken. Verkijk je er niet op hoe zwaar deze kan zijn, want alles moet mee naar de bivakzones. Dit wisselt per stuk sterk omdat we bijvoorbeeld ook water voor de avond en ochtend mee moeten nemen voor sommige overnachtingen. Water is niet bij de bivaks aanwezig. De ene keer zullen we het in de buurt halen en zuiveren, een andere keer nemen we het mee uit het laatste dorp waar we komen.

Op deze voorjaarsreis genieten we van speciaalbiertjes en dineren in een restaurant, maar ook van 'back-to-basic' wildkamperen met een kampvuurDe laatste nacht slapen we weer op een camping, voor we aan het avontuurlijke pad langs de Hermeton vallei beginnen. Ook hier kunnen we natuurlijk zelf koken. Dat en meer overleggen we samen graag tijdens de preünie.

Eigen vervoer naar de Ardennen

De reis begint in Chimay en eindigt in Hermeton-sur-Meuse. We hebben voor de aan en afreis twee verschillende opties. Een gezamenlijke bus en treinreis of met z’n allen carpoolen met eigen vervoer. Naarmate de reis dichterbij komt zullen we gezamenlijk een besluit nemen welke optie voor ons het beste uitkomt.

Praktische informatie

Land:
België & Frankrijk
Activiteit:
Wildkampeertrektocht in de Belgische Ardennen
Zwaarte:
Zwaarte 3 - Dit betekent 4 tot 6 loopuren per dag; totaal aantal hoogtemeters is gemiddeld 1000 per dag (stijgen + dalen).
Reisdata:
Woensdag 22 mei t/m zondag 26 mei 2019 (5 dagen)
Inschrijven t/m:
Zondag 5 mei 2019 (Informeer na deze datum naar de mogelijkheden.)
Deelnemers:
4-8 + 2 reisbegeleiders
CO2-Voetafdruk:
25 kg CO2 per persoon per dag
Reisprijs:
Nivon-leden Niet-leden**
10% korting* €239 €279
Normaal €265 €305
* Korting bij boeken t/m zondag 27 januari 2019.
** Je kan lid worden bij het inschrijven voor de reis en ontvangt dan meteen leden korting, het standaard tarief is €40 per jaar.
Inclusief:
Spring reisbegeleiding en -materiaal; overnachtingen op bivakzones en een camping; alle maaltijden van het diner op woensdag t/m de lunch op zondag.
Exclusief:
Persoonlijke uitrusting; passende reisverzekering; voorbereidingsdag; vervoer van en naar België (per trein of door te carpoolen).
Jij:
Je hebt (berg)wandelervaring, een goede conditie en bent in staat om met een zware rugtas op te lopen. Je maakt samen met de groep en de reisbegeleiders de reis tot een succes.
Voorbereidingsdag:
Zaterdag 11 mei 2019.

Contact