Uniek aan deze reis

  • Gevarieerd berglandschap
  • Brèche de Roland
Bekijk de reisverslagen van vergelijkbare reizen

De reisbegeleiders

Felix

Niels

Het hart van de Pyreneeën

Frankrijk

06-08 t/m 15-08-2021

Het is volop zomer, de meeste sneeuwvelden zijn verdwenen en de weiden staan vol bloemen. Dit is een prachtige tijd om door de Franse bergen te trekken. We maken een uitdagende kampeertrektocht door het hart de Pyreneeën, grotendeels door het gevarieerde Parc National des Pyrénées Occidentales.

“Parc National des Pyrénées Occidentales”

Lac Gentau voor Pic du Midi d’Ossau in het Franse Nationaal Park des Pyrénées Occidentales (Myrabella)De Pyreneeën zijn een gebergte in Zuidwest-Europa en vormen een natuurlijke grens tussen Frankrijk en Spanje. We maken tijdens deze reis een trektocht door Parc National des Pyrénées Occidentales.  Dit is het enige nationale park aan de Franse kant van de Pyreneeën en kenmerkt zich door de grote variatie aan berglandschappen. Daarnaast zijn er markante punten die het landschap domineren zoals de Brèche de Roland.

Trektocht door een gevarieerd berglandschap

Onze reis start in bergdorp Cauterets. ‘s Avonds ontmoeten we elkaar op de camping en verdelen we de gezamenlijke bagage. De volgende ochtend laten we de bewoonde wereld achter ons en trekken de bergen in.

We zoeken iedere avond een mooie kampeerplek om onze tent op te zetten (Susanne)De tocht kenmerkt zich door goed begaanbare wandelpaden, prachtige valleien en heldere bergmeren. In de loop van de week nemen de machtige bergen je geleidelijk in beslag. Langzaam wordt het gebied steeds ruiger, we wandelen door hoog alpien terrein met granieten rotspartijen en met soms ook lastige passages, zoals blokkenvelden en pittige afdalingen. De dagetappes tijdens deze tocht zijn uitdagend wat betreft wandeluren en terrein. Realiseer je dat hoogtevrees geen optie is en dat je tredzeker moet zijn. Om de reis met plezier te beleven is een goede (wandel)conditie noodzakelijk.

Tijdens deze reis maken we veelal gebruik van de HRP, de Haute Randonnée Pyrénéenne. Dit is de hoogste route dwars door de Pyreneeën. Onderweg zijn er verschillende landschappelijke hoogtepunten: zo schuren we langs de Brèche de Roland (een grote opening in de Pyrenese hoofdkam), doorkruisen we het Cirque de Gavarnie met de hoogste waterval van Frankrijk en zien we de resten van verschillende gletsjers.

Bloemenpracht en dieren

Naast de mooie berglandschappen bieden de Pyreneeën ook een verscheidenheid aan flora en fauna. Er zijn veel bloemen soorten die alleen in de Pyreneeën voorkomen, het gaat alleen al in Parc National des Pyrénées Occidentales om meer dan 160 soorten. De bekendste bloemen die we zeer waarschijnlijk zullen gaan zien zijn Pyrenese iris, alpenroos en gele gentiaan. Daarnaast groeien er veel verschillende wilde orchideeën. Wat betreft fauna is er een grote kans op het spotten van gemzen en alpenmarmotten en met wat meer geluk zie je een moeflon. En: vergeet ook niet omhoog te kijken, in de Pyreneeën komen veel gieren voor. Naast de vale gier worden ook regelmatig de lammergier gezien.

Het comfort van je eigen tent

Wat denk je van een bivak bij een bergmeer met een 10.000-sterren uitzicht? (Annemieke)Tijdens deze reis zoeken we iedere avond een mooie bivakplek om onze tent op te zetten. Wat denk je van een bivak bij een bergmeer of van een 1000-sterren uitzicht op de nachtelijke hemel?

Aan het begin en eind van de reis logeren we op een camping. Tijdens de rustdag verblijven we op een camping aan de rand van een dorp. Hier kun je douchen, je kleding wassen en inkopen in een kleine dorpswinkel doen. Dit is hét moment om van een maaltijd met verse, lokale producten te genieten. Uiteraard hoort daar een lekker, koud (fris)drankje bij.

Het eten op trekkingdagen is inbegrepen in de reisprijs en nemen we voor het grootste deel mee uit Nederland. Dit zijn lichtgewicht (gedroogde) en smakelijke maaltijden. Tijdens de Preünie (voorbereidingsdag) maken we hier afspraken met elkaar over. Om het gewicht in de rugzakken niet al te zwaar te laten worden kopen we onderweg wat eten bij in een bergdorpje. Het assortiment is hier beperkt. Als het lukt sturen we een pakket met eten vooruit naar de camping op de rustdag. Hiermee compenseren we het extra gewicht dat we dragen omdat iedereen een eigen tent meeneemt.

Wandel mee over de Haute Route Pyrénéenne door het Franse Nationaal Park des Pyrénées Occidentales (Kirsten van Noord)Eigen vervoer

We verzamelen vrijdagavond 6 augustus op een camping in Cauterets. Dit dorp is met de bus goed bereikbaar vanuit Lourdes. Op zaterdagavond 14 augustus reizen we vanuit de bergen met de bus terug naar Lourdes. Daar overnachten we op een camping. Zondag kun je op eigen gelegenheid naar huis (of verder) reizen. Lourdes is met zowel trein als bus goed bereikbaar vanuit Nederland.

De heen- en terugreis zijn niet bij de prijs inbegrepen en moet je zelf boeken. Ons advies is te wachten met het boeken van je heen- en terugreis totdat het zeker is dat de reis doorgaat. Dit hoor je uiterlijk ca. zes weken vóór de reis.

Wie meer informatie of een prijsindicatie wil, verwijzen we naar de Deutsche Bahn reisplanner en de Treinreiswinkel voor informatie over treinen, Eurolines en Flixbus voor informatie over bussen, de ANWB routeplanner voor informatie over autorijden.

Covid-19

Wandel mee op deze kampeertrektocht over de Haute Route Pyrénéenne door het Franse Nationaal Park des Pyrénées Occidentales (Hugo Roerink)Tijdens deze reis houden we ons aan de geldende maatregelen betreffende Covid-19. Spring heeft hiervoor een protocol opgesteld. De reisbegeleiders zullen je daar voorafgaand aan en tijdens de reis over informeren. Onderdeel van het protocol is dat iedereen in z’n eigen tent slaapt, zodat we ook ‘s nachts 1,5 meter afstand kunnen houden. Je zorgt zelf voor een lichtgewicht trekkerstent.

Ook bij gemeenschappelijke taken als het koken van het avondeten, het afwassen, kaartlezen en andere voorkomende situaties houden we afstand van elkaar en houden we ons aan de richtlijnen. Kernwaarde in het protocol is dat we van iedereen in de groep verwachten zich verantwoordelijk en passend bij de huidige situatie te gedragen.

Wil je voordat je deze reis boekt meer weten over het Corona-protocol van Spring, lees dan onze Q&A of mail dan naar Spring@nivon.nl. Het protocol wordt, als de richtlijnen van de overheid daartoe aanleiding geven, geactualiseerd.

Praktische informatie

Land:
Frankrijk
Activiteit:
Kampeertrektocht
Zwaarte:
Zwaarte 5 - Dit betekent 6 tot 8 loopuren per dag; totaal aantal hoogtemeters is gemiddeld 2000 per dag (stijgen + dalen).
Reisdata:
Vrijdag 6 augustus t/m zondag 15 augustus 2021 (10 dagen)
Inschrijven t/m:
Vrijdag 25 juni 2021 (Informeer na deze datum naar de mogelijkheden.)
Deelnemers:
5-8 + 2 reisbegeleiders
CO2-Voetafdruk:
7.9 kg CO2 per persoon per dag
Reisprijs:
Nivon-leden Niet-leden**
10% korting* €406 €446
Normaal €452 €492
* Korting bij boeken t/m zondag 9 mei 2021.
** Je kan lid worden bij het inschrijven voor de reis en ontvangt dan meteen leden korting, het standaard tarief is €40 per jaar.
Inclusief:
Spring reisbegeleiding en -materiaal; 4x overnachting op een camping; maaltijden op trekkingdagen.
Exclusief:
Persoonlijke uitrusting (waaronder een lichtgewicht trekkerstent); passende reisverzekering; voorbereidingsdag; maaltijden op reis- en rustdagen; heen- en terugreis; coronatest indien nodig voor bestemming/doorreis.
Jij:
Je hebt bergwandelervaring, bent tredzeker, je hebt geen hoogtevrees en je hebt een goede conditie. Je maakt samen met de groep en de reisbegeleiders de reis tot een succes.
Voorbereidingsdag:
Zaterdag 26 juni 2021

Contact

Wandel mee door de beboste dalen van de Pyreneeën... (Hugo Roerink)Over en tussen de mooiste rotsformaties... (Hugo Roerink)Tot prachtige toppen met een overweldigend uitzicht (Hugo Roerink)Lokale fauna in de Pyreneeën (Hugo Roerink)

Wandel mee over de Haute Route Pyrénéenne door het Franse Nationaal Park des Pyrénées Occidentales (Matixo)Bergdorpje in de Pyreneeën (Hugo Roerink)Op een warme dag is er niks verfrissender dan een duik in een bergmeertje (Hugo Roerink)Ga mee op deze kampeertrektocht door de Franse Pyreneeën en geniet van de gezelligheid van de hechte groep die ontstaat (Hugo Roerink)