Uniek aan deze reis

  • Korte herfstreis dichtbij Nederland
  • Gutbürgerliche küche
  • Herfstkleuren
Bekijk de reisverslagen van vergelijkbare reizen

De reisbegeleiders

Karin

Sharon

Herfst op de Hermannshöhen

Duitsland

26-10 t/m 30-10-2022

Je zou er bijna jaloers van worden. Als Herman de Cherusk niet druk was om de Romeinen te verslaan, genoot hij vanaf de kam van één van de mooiste plekjes in de omgeving. 2000 jaar later gaan wij naar de naar hem vernoemde Hermannshöhen. Sluit jij aan deze herfst?

Trek er lekker nog even op uit deze herfst! De Hermannsweg is daarvoor de ideale bestemming: prachtige herfstkleuren, mooie uitzichten en een megalomaan monument voor Hermann. Dit alles wordt gecombineerd met overnachtingen in een rustige omgeving of in pittoreske oude stadjes waar we gezellig een drankje drinken en een hapje eten in lokale Duitse Stuben. Je vindt dit alles op slechts een paar uur reizen van de Nederlandse grens.

Op een steenworp afstand van de Nederlandse grens vind je de Hermannsweg. Geniet van de herfstkleuren, mooie uitzichten en de gutbürgerliche, Duitse keuken.

Teutoburger Wald en het Eggegebergte

Niet ver over de Nederlands/Duitse grens vind je een prachtig wandelgebied: het Teutoburger Wald en het Eggegebergte. Het is een lange, heuvelachtige kam die zich uitstrekt tot ver in Duitsland. Over deze kam loopt een langeafstandswandelroute, de Hermannsweg. Genoemd naar Hermann, ook wel Arminius geheten, een later geromantiseerde held die hier de Romeinen verslagen heeft. De kam is niet zo hoog, maar precies hoog genoeg om een prachtig uitzicht te geven over het Noord-Duitse land. Omdat de bebossing voor een groot deel uit loofbos bestaat is het een ideale bestemming voor de herfst, wanneer de bomen vol kleur zijn en de uitzichten wat verder reiken.

Vriendelijk glooiende heuvels en stevige klimmetjes

Maak een bergwandeling door het mooiste deel van het Teutoburger Wald en het Eggegebergte. De ‘bergen’ zijn hier vriendelijke glooiende heuvels tot een hoogte van 400 meter, maar we zullen ons zeker af en toe vermoeien met een stevig klimmetje, bijvoorbeeld als we onderweg op de route langs het Hermannsdenkmal komen. Ons traject start in Bielefeld waar we beginnen met een halve dag lekker inlopen. De volgende dagen behoren tot de etappes met het meeste reliëf van de Hermannsweg. Ook lopen we vaak over een kam zodat we van beide kanten van het uitzicht kunnen genieten. Dit alles door mooie herfstachtige bossen, op veelal onverharde paden. De laatste dag wordt het landschap iets vlakker om te eindigen op het station van Bad Driburg.

Cultuur, overnachtingen, eten en drinken

De rijke historie van het gebied is duidelijk zichtbaar in het landschap door ruïnes van oude burchten. Onderweg komen we onder andere langs het megalomane standbeeld van Hermann en langs de bijzondere rotsformaties van de Externsteine. Voor een kaffee mit kuchen kunnen we terecht in één van de vele vakwerkdorpjes die we passeren. Wie zin heeft kan de dag afsluiten met een lokaal Duits biertje in een gezellige stube.

We overnachten afwisselend in, in het bos gelegen, Duitse Natuurvriendenhuizen en gezellige jeugdherbergen in de dorpjes. Hierbij kunnen we er soms voor kiezen om uit eten te gaan en te genieten van de Duitse keuken of zelf een maaltijd te bereiden in de gezamenlijke keuken. Het ontbijt zit bij de reisprijs inbegrepen. In de Jeugdherbergen schuiven we aan bij het ontbijtbuffet. In de natuurvriendenhuizen regelen we zelf een ontbijt. Tijdens de voorbereidingsdag maken we hier afspraken met elkaar over.

Praktische informatie

Land:
Duitsland
Activiteit:
Wandeltrektocht langs natuurvriendenhuizen en jeugdherbergen
Zwaarte:
Zwaarte 3 - Dit betekent 4 tot 6 loopuren per dag; totaal aantal hoogtemeters is gemiddeld 1000 per dag (stijgen + dalen).
Reisdata:
Woensdag 26 oktober t/m zondag 30 oktober 2022 (5 dagen)
Inschrijven t/m:
Zaterdag 17 september 2022 (Informeer na deze datum naar de mogelijkheden.)
Deelnemers:
5-12 + 2 reisbegeleiders
CO2-Voetafdruk:
9 kg CO2 per persoon per dag
Reisprijs:
Nivon-leden Niet-leden**
10% korting* €332 €372
Normaal €369 €409
* Korting bij boeken t/m zondag 31 juli 2022.
** Je kan lid worden bij het inschrijven voor de reis en ontvangt dan meteen leden korting, het standaard tarief is €40 per jaar.
Inclusief:
Spring reisbegeleiding en materiaal; heen- en terugreis; overnachtingen in natuurvriendenhuizen en jeugdherbergen; ontbijt; twee keer avondeten in de jeugdherbergen.
Exclusief:
Persoonlijke uitrusting; passende reisverzekering; voorbereidingsdag; lunch, diner, tussendoortjes.
Jij:
Jij hebt zin om er in de herfst nog even met wandelschoenen en rugzak op uit te trekken en samen met de groep de reis tot een groot succes te maken!
Voorbereidingsdag:
Zondag 18 september 2022

Contact