Uniek aan deze reis

  • Veel kasteelruïnes
  • Prachtige herfstkleuren
  • Kort maar krachtig
Bekijk de reisverslagen van vergelijkbare reizen

De reisbegeleiders

Anneke

Anne

Herfst in de Noord-Vogezen

Frankrijk

03-10 t/m 07-10-2018

Ga dit najaar er even heerlijk tussenuit en geniet van de intense herfstkleuren van de Noord-Vogezen! Hele loofbossen voor onszelf, afgewisseld door vakwerkhuisjes en goede wijn in knusse dorpjes. Op roze zandsteenrotsen staan verweerde kasteelmuren en in het dal zie je schotse hooglanders en wilde kersenbomen langs oevers van beken.

Voettocht door tweeduizend jaar geschiedenis

Ga in de herfst met een groep leeftijdsgenoten op pad naar de Noord-Vogezen voor een korte wandelreisDe Noord-Vogezen zijn een betrekkelijk onbekende wandelbestemming. Het gebied ligt letterlijk en figuurlijk in de schaduw van de Hoge Vogezen. Toch betrekt het natuurgebied nog een ruime 130.000 hectare en wordt extra aantrekkelijk door de oorspronkelijke staat die grotendeels bewaard is gebleven. Een wandeltrektocht in het noordelijkste deel van de Vogezen is een voettocht door tweeduizend jaar geschiedenis, met talrijke middeleeuwse ruïnes en kastelen en langs mooie zandsteenrotsen. Eeuwenlange erosie vormde de roze rotsen die uit de bossen opdoemen. De herfstperiode van de Noord-Vogezen zal ons, met wat geluk, verwelkomen met kleurrijke bossen en zeker ook zeeën van rust! Ook kunnen we verwachten dat het herfstweer alle kanten op kan gaan, van frisse kou en scherpe zon tot lopen over drassige paden in de regen of wind. Dat maakt onze korte tocht tot een waar avontuur ver weg van ons dagelijkse leven. De stadjes in het gebied – Wissembourg, Petit Wingen, Obersteinbach, Niederbronn les Bains en Oberbronn – zullen ons verwelkomen met elk hun eigen charme en tonen nog veel authentieke kenmerken uit verloren tijden.

Met de GR 53 door loofbossen & weilanden, langs dorpen & kastelen

Op onze wandeltocht door de Vogezen volgen we vooral de GR53 en komen we kasteelruïnes, thermale bronnen en vakwerkhuisjes tegenWe volgen grotendeels de GR53 door het noordelijke deel van de Vogezen. Het grensplaatsje Wissembourg is ons startpunt en de route brengt ons langs de geweldige roze rotsformaties en vele kasteelruïnes dat de Parc Naturel Régional des Vosges du Nord rijk is. Bijvoorbeeld langs het middeleeuwse Château de Fleckenstein, dat op 370 meter hoogte ligt en in de 12de eeuw werd gebouwd op een enorme zandsteenrots. Het bovenste punt van het kasteel geeft een schitterend uitzicht over de bosrijke omgeving. Of de kasteelruïne Vieux Windstein dat ook al in de zandsteenrotsen is uitgehouwen.

In het gevarieerde en vriendelijke heuvellandschap wisselen enorme loofbossen en glooiende weilanden elkaar af. De hoogste top van de route is de Grand Wintersberg met een hoogte van 581 meter. Tegen het einde van onze tocht komen we langs Niederbronn-les-Bains dat al sinds de Romeinse tijd bekend staat om haar thermale bronnen, wie weet hebben we wel tijd om een duik te nemen in één van de kuuroorden. Of wellicht verrijken we onze reis met een bezoek aan het sprookjesachtige stadje Oberbronn. Dit stadje ligt midden tussen de kastanjebossen en de prachtige vakwerkhuisjes laat zien die zo typerend zijn voor deze streek. Doordat het gebied dik bezaaid ligt met mooie wandelpaden hebben we de mogelijkheid de tocht her en der wat aan te passen afhankelijk van omstandigheden of wensen van de groep.

Kort & pittig avontuur, ook voor de beginnend bergwandelaar!

Begin oktober wandelen we door het afwisselende Parc Naturel Regional des Vosges du Nord, op de Frans-Duitse grensGelegen aan de Frans-Duitse grens lopen we door het Parc Naturel Régional des Vosges du Nord, wat samen met het Pfälzerwald één groot grensoverschrijdend natuurgebied is. Het gehele gebied deelt drie overeenkomstige kenmerken: zandsteen rotsformaties, uitgestrekte bossen met beuken, eiken en dennen en drassige valleien vol beekjes en meren. De diversiteit van het gebied bepaalt ook sterk het niveau van de wandelingen. We lopen door een afwisselend heuvellandschap, met de eerder genoemde Grand Wintersberg (581 meter) als hoogste punt. Toch zullen we af en toe ook over rotsachtig terrein lopen en moet er soms flink geklommen worden. Per dag zullen we tussen de 4 en 6 uur wandelen en door het beurtelings stijgen en dalen maken we ongeveer 1000 hoogtemeters (dalen + stijgen). Hoewel een wandeling dus zeker pittig kan zijn, bijvoorbeeld door de onvoorspelbaarheid van het herfstweer en het terrein, is de wandelroute ook voor een beginnend bergwandelaar goed te belopen.

We overnachten op deze herfstreis in hotels en genieten van lokale wijnen uit de Elzas, de Franse keuken of een lekker biertjeOvernachtingen & eten en drinken

We overnachten in hotels of chambre d’hôtes, dit betekent dat we kunnen wandelen met lichte rugzakken waarin we alleen onze kleding en lunch hoeven mee te nemen. We kunnen genieten van lokale wijnen uit de Elzas en de Franse keuken tot aan misschien wel een lokaal kaasplankje als dessert! De overnachtingen zijn op basis van halfpension en voor onze lunch kunnen we ’s ochtends als het meezit lekkere verse broodjes halen bij de bakker.

Eigen vervoer naar de Noord-Vogezen

Het vervoer van en naar de Vogezen is niet bij de prijs inbegrepen en moet je zelf boeken. Maar het is wel gezellig, praktisch en mogelijk goedkoper om samen te reizen. De reisbegeleiders zullen dit coördineren.

We maken een wandeltrektocht over de glooiende heuvels en rotsformaties van de Vogezen met uitzicht op mooie herfstkleurenDe Vogezen zijn zowel per trein als per auto bereikbaar. Vanuit duurzaamheidsoogpunt is de trein de beste manier van reizen. Echter is de auto ook een redelijk goed alternatief als men met meerdere personen kan carpoolen. We zijn momenteel nog bezig met het bepalen van het definitieve start- en eindpunt, waarbij we proberen ook vervoer-technisch de beste optie te kiezen. Ons advies is te wachten met het boeken van je heen- en terugreis totdat het zeker is dat de reis doorgaat. Dit hoor je uiterlijk vier tot zes weken vóór de reis.

Wie meer informatie of een prijsindicatie wil, verwijzen we naar de Deutsche Bahn reisplanner en de Treinreiswinkel voor informatie over treinen, Eurolines voor informatie over bussen, de ANWB routeplanner voor informatie over autorijden en skyscanner om vliegtickets te vergelijken.

Praktische informatie

Land:
Frankrijk
Activiteit:
Huttentocht langs hotels en chambre d’hôtes
Zwaarte:
Zwaarte 3 - Dit betekent 4 tot 6 loopuren per dag; totaal aantal hoogtemeters is gemiddeld 1000 per dag (stijgen + dalen).
Reisdata:
Woensdag 3 oktober t/m zondag 7 oktober 2018 (5 dagen)
Inschrijven t/m:
Zondag 2 september 2018 (Informeer na deze datum naar de mogelijkheden.)
Deelnemers:
5-12 + 2 reisbegeleiders
Voetafdruk:
88 m² per dag
Reisprijs:
Nivon-leden Niet-leden**
10% korting* nvt nvt
Normaal €354 €364
* Op deze reis is geen korting van toepassing.
** Je kunt lid worden bij het inschrijven voor de reis en ontvangt dan meteen leden korting.
Inclusief:
Spring reisbegeleiding en materiaal; overnachtingen in hotels of chambre d'hôtes; halfpension op de trekkingsdagen.
Exclusief:
Persoonlijke uitrusting; passende reisverzekering; voorbereidingsdag; eigen vervoer; lunch; maaltijden op reisdagen.
Jij:
Je hebt wandelervaring en een goede conditie. Je maakt samen met de groep en de reisbegeleiders de reis tot een succes.
Voorbereidingsdag:
Zondag 2 september 2018

Contact