Uniek aan deze reis

  • Prachtige bergen in UNESCO-werelderfgoed
  • Herfstkleuren in Zuid-Franse bossen
  • In de voetsporen van Stevenson
  • Vertrekt gegarandeerd
Bekijk de reisverslagen van vergelijkbare reizen

De reisbegeleiders

Rianne

Joav

Herfst in de Cevennen

Frankrijk

14-10 t/m 22-10-2017

Een afwisselende herfstreis door de prachtige Franse Cevennen. We treden in de voetsporen van de Schotse schrijver Robert Stevenson en bewandelen een deel van le Chemin de Stevenson. Ontdek de natuurlijke kunstwerken in dit gebied en laat je verrassen door eeuwenoude tradities. De warme nazomerdagen lenen zich perfect voor deze mooie tocht!

Op deze verkenningstocht door de Cevennen gaan we soms letterlijk terug in de tijd. We lopen over de Robert Louis Stevenson trail. De schrijver maakte deze route in 1879 met zijn ezel Modestine. Onderweg komen we langs pittoreske dorpjes met veel historie. Als het weer meezit, worden we beloond met prachtige vergezichten vanaf het Causses plateau.

Over de reis

Als het weer meezit, worden we beloond met prachtige vergezichten vanaf het Causses plateauOp deze verkenningstocht door de Cevennen gaan we soms letterlijk terug in de tijd. We lopen een gedeelte van de Chemin de Stevenson (GR70). De Schotse schrijver Robert Louis Stevenson liep in 1879 door dit gebied een route met zijn ezel Modestine onder andere om een mislukt liefdesavontuur te vergeten. De route die hij liep is later als thema-route ontwikkeld. Onderweg komen we door prachtige berglandschappen en langs pittoreske dorpjes met veel historie. Op sommige dagen overbruggen we een flinke afstand met aardig wat hoogtemeters. Als het weer meezit, worden we beloond met prachtige vergezichten vanaf onder andere de bijna 1.700 meter hoge Mont Lozère. Deze reis biedt ook voor de doorgewinterde wandelaar genoeg uitdaging.

National Parc des Cévennes

De wandelmogelijkheden in het gebied zijn enorm. Diverse GR-routes doorkruisen het Parc National des Cévennes en laten je kennismaken met de rijke historie. De paden die de herders met hun schapen van oudsher hebben bewandeld zijn kenmerkend voor het landschap. Op de Mont-Lozère zijn op verschillende plaatsen menhirs te zien. Deze staande stenen zijn door mensen geplaatst en duizenden jaren oud. De vele geologische formaties maken het gebied een genot voor geologen. De Mont-Lozère is een granietberg, terwijl zuidelijker vooral zachte kalkgesteente voorkomt. Hierdoor zijn vele grotten en gorges (steile rivierdalen) terug te vinden.

France Lozère Parc national des Cévennes, Mas Camargues (Ancalagon)In de voetsporen van Robert Louis Stevenson

In 1878 heeft de Schotse schrijver Robert Louis Stevenson een ware ontdekkingstocht door deze streek gemaakt, samen met zijn ezeltje Modestine. Hij maakte een tocht van 240 kilometer. Aan zijn avontuur hebben we nu nog de Stevenson-route te danken, een GR-route die onder andere de Cevennen doorkruist. Onze route passeert een aantal van de zuidelijke etappes van zijn tocht. We lopen ongeveer in het gebied tussen Chasseradès en Saint-Jean-du-Gard. Kale, rotsige bergen, weidse weidegronden, dichte bossen en meanderende riviertjes wisselen zich af met pittoreske Franse dorpjes. Met soms de mogelijkheid voor een kop koffie of thee op een (hopelijk!) zonnig terras. Mogelijk komen we andere wandelaars tegen die begeleid worden door een ezeltje, net zoals Stevenson in zijn tijd. Wij gaan onze tocht zonder hulp van ezels volbrengen. Hoe onze route precies loopt blijft nog een verrassing.

Uitzicht vanaf het Causses plateau in de Cevennen (Myrabella CC BY-SA 3.0)De Cevennen: wandelen in Unesco Werelderfgoed

De Cevennen is een bijzondere regio in het Centraal Massief in Zuid-Frankrijk. Samen met de Causses (dat zijn hooggelegen kalksteenplateaus) behoren de Cevennen tot Unesco Werelderfgoed, vanwege het mediterrane agropastoraal cultuurlandschap. Het landschap kenmerkt zich door mediterrane vegetatie met geurende, stekelige struiken en kruiden en heeft eeuwenoude tradities met betrekking tot de (schapen) veeteelt. Oude dorpen worden afgewisseld met weidegronden en schapenpaadjes. Parc National des Cevénnes heeft als hoogste berg de Mont-Lozère, waar ook het departement naar vernoemd is.

Een gebied met een rijke historie

De Cevennen zijn een echte bergstreek. Tijdens de Reformatie kreeg het protestantisme voet aan de grond. Het isolement dat de bergen bood, heeft aan de lokale bevolking lang de gelegenheid gegeven om zich te verzetten tegen het centrale gezag van de katholieke Franse koningen. Bij momenten leidde dit verzet tot hevige strijd om de vijand te verslaan. De protestanten in deze streek worden ook wel ‘Camisards’ genoemd. Hoewel vandaag de dag nog steeds veel protestanten wonen in de streek (een unicum voor Franse begrippen) is van de strijd niets meer te merken. Wel zijn er hier en daar nog sporen in het landschap te vinden die terugverwijzen naar de dagen van weleer. Met alle rust die de streek nu herbergt, zal het soms moeilijk voor te stellen zijn dat hier werkelijk zo’n zware strijd geleverd is.

Geniet van de Franse keuken bij de gîtes d’étape (Robbert van Dijk)Comfortabel overnachten in gites

We overnachten waar mogelijk in kleinschalige gîtes d’étape, waar we ons laten verrassen door de Franse charme. Qua maaltijden zit het in Frankrijk wel goed: een croissant bij het ontbijt, waar mogelijk een stokbrood voor de lunch en in de avonden genieten we van de plaatselijke Franse keuken in onze accommodaties. Wat is er na een wandeldag beter dan fris douchen en daarna meteen aan tafel aanschuiven? Voor de liefhebbers is er vaak een kaasplankje na het diner en vanzelfsprekend wordt er wijn bij de maaltijd geserveerd. Je bent tenslotte in Frankrijk op vakantie! Waar geen gîte d’étape voorhanden is, overnachten we in een chambre d’hôte of auberge.

De herfst in Zuid-Frankrijk betekent vaak lekker nazomeren met hopelijk veel zonnige dagen. Wel moeten we rekening houden met de Mistral, een harde en koude wind. Deze waait soms door de Cevennen. Ook de avonden kunnen fris zijn in deze tijd van het jaar. Één van de voordelen van overnachten in gîtes is dat we de volgende dag weer opgewarmd van start kunnen gaan.

Praktische informatie

Land : Frankrijk
Activiteit : Wandeltrektocht met overnachtingen in gîtes d’étape.
Zwaarte : Zwaarte 3 - Dit betekent 4 tot 6 loopuren per dag; totaal aantal hoogtemeters is maximaal 1000 per dag (stijgen + dalen).
Reisdata : Zaterdag 14 oktober t/m zondag 22 oktober 2017 (9 dagen)
Inschrijven t/m : Zondag 3 september 2017 (Informeer na deze datum naar de mogelijkheden.)
Deelnemers : 5-12 + 2 reisbegeleiders
Voetafdruk : 63 m² per dag
10% Korting : €731 voor Nivon-leden en €766 voor niet-leden bij boeken t/m vrijdag 14 juli 2017.
Reguliere prijs : €813 voor Nivon-leden en €848 voor niet-leden. Je kunt lid worden bij het inschrijven voor de reis.
Inclusief : Spring reisbegeleiding en materiaal; overnachtingen in chambres d’hôtes, auberges of gîtes d’étapes; heen- en terugreis per trein; lokaal vervoer.
Exclusief : Persoonlijke uitrusting; maaltijden; passende reisverzekering; voorbereidingsdag.
Jij : Je hebt een goede wandelconditie. Je maakt samen met de groep en de reisbegeleiders de reis tot een succes.
Voorbereidingsdag : Zaterdag 16 september 2017.

Contact

Neem voor vragen over je inschrijving of betaling contact op met de administratie van Spring.

Heb je een vraag over de reis? Neem contact op met Spring. Niet voor inschrijven of annuleren.

Deelnemers ontvangen uiterlijk zes weken voor de vertrekdatum meer informatie per e-mail over de reis en de voorbereidingsdag.

Lees hier de algemene voorwaarden van het Nivon.

Wandel mee op deze herfstreis door de Franse Cevennen (Robbert van Dijk)Geniet van de herfst in de Cevennen (Ancalagon)Wandeltrektocht over de Stevenson trail (GR70) door de rijke geschiedenis van de Cevennen (Robbert van Dijk)Draag je steentje bij aan een gezellige wandeltrektocht door de nazomerse Franse CevennenGeniet van de nazomer op deze wandeltocht door de Cevennen