Uniek aan deze reis

  • Wildkamperen naast bergmeertjes
  • Ruig, afgelegen gebied
  • Pieken in de Pyreneeën
Bekijk de reisverslagen van vergelijkbare reizen

De reisbegeleiders

Floris

Niels

Hemelpoort van de Pyreneeën

Frankrijk en Spanje

20-07 t/m 30-07-2023

Een pittige wandeltocht als variant op “La Porta de Cel” ofwel De Hemelpoort route! Op hoge toppen kunnen we de hemel bijna aanraken en deze weerspiegelen in de vele glinsterende bergmeertjes waaraan we wildkamperen onder een sterrenhemel. Lieflijke alpenweiden wisselen af met rotspartijen in de Pyreneeën van Spanje en Frankrijk.

“Na een zware beklimming kom je eindelijk aan op die pas die zich voor je openbaart als een hemelpoort. Het nieuwe uitzicht ontvouwt zich als een waar paradijs. De rotsachtige pieken aan de overkant van het dal reiken tot aan de hemel en weerspiegelen in het kristalheldere bergmeertje in een alpenweide vol bloemen. Aan dat meertje zullen we vannacht bivakkeren. Je kunt niet wachten tot je daar in adamskostuum een frisse duik kunt nemen, om daarna onder het genot van een zelfbereid godenmaal te wachten tot die miraculeuze eindeloze sterrenhemel tevoorschijn komt.”

Onze route is een variant op “La Porta del Cel” ofwel De Hemelpoort route, een wandeltrektocht door natuurpark Alt Pirineu. Door de vrijheid van wildkamperen kunnen wij ruige, afgelegen plekken opzoeken die de originele route overslaat en ook nog op hemelse plekken bivakkeren, bijna iedere keer aan een bergmeertje en altijd met een goddelijk uitzicht.

Dwars door de Catalaanse Pyreneeën

Ons avontuur begint met een treinreis naar Tarascon-sur-Arriège in Frankrijk waar we de eerste en laatste nacht op een camping zullen verblijven. Een taxi brengt ons de volgende dag naar het startpunt van onze route, ver weg van de beschaving en met al direct fantastisch uitzicht op de toppen van het Massief de Montcalm.

Na een stevige klim komen we al bij de eerste bergmeertjes en durven we een eerste zwempartij misschien al aan. Of wachten we tot een volgend meertje waaraan we zullen overnachten? De volgende dag steken we de grens met Spanje over en betreden we natuurpark Alt Pirineu, waar het grootste gedeelte van onze tocht doorheen loopt.

Met de klok mee lopen we een ronde door Alt Pirineu. Halverwege de tocht houden we een rustdag op een camping nabij Tavascan en een enkele keer bivakkeren we nabij een berghut, want na een stevige wandeldag smaakt een koud drankje toch als ambrozijn!?

Door de vele hoogtemeters in lastig terrein, zijn de dagen pittig. Op drie dagen is de route wel kort, wat ons de mogelijkheid geeft met een dagrugzakje de omgeving te verkennen en misschien enkele topjes te beklimmen. Als de weergoden ons gunstig gezind zijn, liggen de Pic de Certescan (2853 m) en Pic de Baborte (2933 m) binnen handbereik en misschien beklimmen we op de laatste dag zelfs de Pica d’Estats, met 3134 meter de hoogste top in Catalonië.

Een grillige, gevarieerde omgeving

De Pyreneeën vormen de natuurlijke grens tussen Frankrijk en Spanje en zijn ontstaan toen het Iberisch Schiereiland tegen het Europese continent aanbotste, zo’n 50 miljoen jaar geleden. Daarna heeft het zijn huidige vormen gekregen door uitslijping van rivieren en gletsjers. De afwisseling van groene glooiende hellingen, diepe ravijnen en steile bergtoppen maken het een interessant landschap om te verkennen.

De natuurlijke barrière heeft ook gevolgen voor het klimaat; regen blijft vaak aan de Franse kant hangen, waardoor de Spaanse kant veel droger en zonniger is. Temperaturen boven de 25 graden zijn geen uitzondering, maar vergis je niet: in de bergen kan het weer snel omslaan. Een dikke slaapzak en goede regenkleding zijn zeker geen overbodige luxe.

De Pyreneeën zijn erg rijk aan flora en fauna. Naast de koeien, geiten en schapen van de herders, is er ook veel wild te spotten. Gemzen, steenbokken en marmotten komen veel voor, maar ook leven er verschillende gieren. Behalve veel bekende alpenbloemen komen we waarschijnlijk ook inheemse planten tegen, zoals de Pyreneese lelie en iris.

We gaan pieken

Dit is een tocht voor titanen! Op het programma staan pittige dagen waarbij steile passages en veel hoogtemeters eerder regel dan uitzondering zijn. Enig klim- en klauterwerk zal soms nodig zijn. Hoogtevrees is dan ook geen optie. We lopen veelal over smalle paadjes op hoogte door rotsachtig terrein en doorkruisen soms gruis- en blokkenvelden. Hoewel het hoogzomer is, kunnen we zo nu en dan ook nog een sneeuwveld tegenkomen.

Vanwege het ontoegankelijke gebied zullen we veel op onszelf aangewezen zijn. Dit betekent een ruime hoeveelheid proviand meedragen. We koken ons eigen eten op basis van droogvoer, maar je zult ontdekken dat je nog best een goddelijk feestmaal uit je rugzak kunt toveren.

Praktische informatie

Land:
Frankrijk en Spanje
Activiteit:
Wildkampeertrektocht
Zwaarte:
Zwaarte 5 - Dit betekent 6 tot 8 loopuren per dag; totaal aantal hoogtemeters is gemiddeld 2000 per dag (stijgen + dalen).
Reisdata:
Donderdag 20 juli t/m zondag 30 juli 2023 (11 dagen)
Inschrijven t/m:
Zondag 4 juni 2023 (Informeer na deze datum naar de mogelijkheden.)
Deelnemers:
5-10 + 2 reisbegeleiders
CO2-Voetafdruk:
7.5 kg CO2 per persoon per dag
Reisprijs:
Nivon-leden Niet-leden**
10% korting* €735 €775
Normaal €817 €857
* Korting bij boeken t/m zondag 19 maart 2023.
** Je kan lid worden bij het inschrijven voor de reis en ontvangt dan meteen leden korting, het standaard tarief is €40 per jaar.
Inclusief:
Spring reisbegeleiding en -materiaal; treinreis en lokaal vervoer; maaltijden op trekkingsdagen; campingovernachtingen op reis- en rustdag.
Exclusief:
Persoonlijke uitrusting; passende reisverzekering; voorbereidingsdag; maaltijden op reis- en rustdagen.
Jij:
Je hebt ervaring met meerdaagse wandeltrektochten met bepakking in hoogalpien terrein. Je bent tredzeker, hebt geen hoogtevrees en een zeer goede conditie. Je maakt samen met de groep en de reisbegeleiders de reis tot een succes.
Voorbereidingsdag:
17/06/2023

Contact