Uniek aan deze reis

  • Wandelen op de grens van Macedonië, Kosovo en Albanië
  • Uitdagende wildkampeertocht door onontdekt gebied
  • Vol
Bekijk de reisverslagen van vergelijkbare reizen

De reisbegeleiders

Hugo

Felix

Grenstocht in Šar Planina

Macedonië, Kosovo en Albanië

12-08 t/m 23-08-2017

Šar Planina is een van grootste en minst ontdekte natuurgebieden van de Balkan. Wandel mee langs ruige bergtoppen en door velden vol kleurrijke bloemen. Onderweg komen we, buiten herders met hun kudde schapen, weinig andere wandelaars tegen. Kamperen doen we in het wild op de mooiste en meest afgelegen plekken.

Wandel mee over de bloemenvelden van de TransversaleWe beginnen de reis in de Macedonische hoofdstad Skopje van waaruit we in een paar uur met de bus en/of taxi naar Šar Planina reizen. Dit berggebied, dat in het noordwesten van Macedonië ligt, markeert de grens met Kosovo en Albanië. Over de kam loopt een langeafstandspad; de Transversale. Deze zullen we de komende tien dagen grotendeels volgen.

Over de reis

De toppen in Šar zijn met zo’n 2500 tot 2700 meter redelijk gemakkelijk te beklimmen en bieden stuk voor stuk spectaculaire vergezichten. Dit gebied is nog relatief onontdekt en er zijn buiten een enkele, eenvoudige berghut en een paar dorpen geen voorzieningen. Tijdens deze tocht zal je daarom nagenoeg geen andere toeristen tegenkomen.

We starten de tocht in de buurt van de berg Ljuboten aan de noordkant van het gebied. We volgen vanaf hier de bergkam die de grens van Macedonië, Kosovo en Albanië markeert, richting Ohrid in het zuiden. Bij helder weer kun je rekenen op prachtige vergezichten. Bij minder zon krijgen we spectaculaire wolkenpartijen rond de bergtoppen te zien.  Zo afwisselend als het weer is, is ook het landschap: aan de ene kant van de kam zijn er steile afgronden, ruige bergtoppen en blokkenvelden. Aan de andere kant van de kam zijn er groengele grashellingen en velden vol bloemen.

We kamperen bij bergmeertjes en stukjes sneeuw, ook in de zomer kan het hier 's nachts vriezenTransversale | Via Dinarica

Onze wandelroute, de Transversale, wordt op dit moment nog niet veel belopen, maar dat gaat in de toekomst veranderen. Vanaf 2017 maakt het deel uit van de Via Dinarica, een nieuw langeafstandspad op de Balkan. Twee jaar geleden heeft Spring een kampeertrektocht over een deel van dit pad in Bosnië en Herzegovina gemaakt. Vorig jaar was Spring te gast in Velebit, Kroatië, een ander deel van deze route. Beide reizen waren  snel volgeboekt, dus mocht je met deze bijzondere kampeertocht mee willen, dan raden we je aan snel te boeken!

De route die wij volgen is deels gemarkeerd. Verder  zoeken we onze weg door het landschap met behulp van de GPS. Soms wandelen we over een duidelijk wandelpad, soms gaan we dwars over grashellingen. Op de kam zelf zijn geen waterbronnen. We dalen daarom regelmatig af om onze waterflessen bij te vullen of te bivakkeren bij een van de vele bergmeren.

In verband met de bevoorrading houden we een rustdag in een van de weinige dorpjes in de buurt van de route. Hier kunnen rekenen op de gastvrijheid en kookkunsten van de lokale bewoners.

Behalve schaapsherders komen we op deze tocht niet veel mensen tegen (foto: Claire Leenen)Onderweg komen we herders met schapenkuddes tegen. Uit deze regio komt de Sharplaninec, een grote en defensieve hond, die de schapen tegen wilde dieren en vreemden beschermt. Zolang we ver genoeg uit de buurt van de kudde (of in de buurt van de herder) blijven, hoeven we niet bang voor deze honden te zijn.

Deze wandeltocht is technisch niet ingewikkeld, maar door de ligging van het gebied zijn er weinig bevoorradingsmogelijkheden. Reken daarom op een goed gevulde rugtas en dagen waarop je zeker 20 kilometer met de nodige hoogtemeters zal wandelen. Daarnaast is het weer hier zeer wisselvallig: de zon kan hier fel schijnen en doordat er weinig begroeiing is, is er weinig schaduw. Maar het kan in Šar ook ‘spoken’ met mist, onweer en regen. En ook in de zomer kan het er ’s nachts vriezen. We zullen een paar keer over de kam langs diepe afgronden lopen. Het is daarom belangrijk dat jij geen hoogtevrees hebt. Daarnaast is Macedonië een land in ontwikkeling; niet alles zal precies volgens plan verlopen.

Heb jij een goede conditie en wandeluitrusting en een flexibele instelling? Dan is deze pittige kampeertrektocht een geweldige ervaring voor jou!

Fauna

In Šar Planina komen onder andere de lynx, beer, wolf, gems en wild zwijn voor. De kans dat we een van deze dieren tegenkomen is klein, maar sporen zullen we zeker zien. Waarschijnlijk zal je ’s nachts huilende of blaffende wolven horen. In dit gebied komen er daarnaast veel soorten slangen voor. De meeste zijn onschuldig en zal je vooral in de koele ochtend, als ze in de zon op liggen te warmen, zien. Maar er zijn er ook een paar giftige slangen, veelal adders. Als je goed oplet waar je gaat zitten en waar je je handen en voeten laat, is de kans dat je gebeten wordt erg klein.

Shopska met zelfgestookte Rakija (foto: Claire Leenen)Cultuur, eten en drinken

Als we in de bewoonde wereld zijn, zullen we zeker van de lokale keuken proeven! Denk aan gegrild vlees, ingemaakte groenten, de bekende Shopskasalade of verse kaas en groenten geserveerd met een glas zelfgestookte Rakija of huisgemaakte wijn. Ontbijten kan met een soort oliebollen met jam; lekker en bomvol calorieën. Vegetarisch eten vraagt wat uitleg op de Balkan, maar in de regel komt het met wat improviseren wel goed.

Macedonië is een jong land en wij lopen door grensgebied. Kosovo wordt bijvoorbeeld niet door Servië erkend en veel mensen identificeren zich hier als Albanees. In de regel is het geen probleem om op en over de grens te lopen en zijn de grenswachten, die we onderweg tegen kunnen komen, vriendelijk. Een enkele keer, in de buurt van Korab, kan het nodig zijn dat ze onze gegevens registreren.

We sluiten de reis af in het fotogenieke Ohrid. Bekend van het blauwgroene meer en romantische straatjes, maar ook de plek waar A. den Doolaard al in de jaren ’30 van de vorige eeuw genoot van de gastvrijheid en er over schreef. Mocht je tijd hebben dan is een bezoek aan het kleine A. den Doolaard-museum zeker de moeite waard!

Eigen vervoer naar Skopje

Een onverwachte lift brengt ons na een dorpje terug op de Via Dinarica (foto: Marloes Fraij)De heen- en terugreis zijn niet bij de prijs inbegrepen en moet je zelf boeken. Maar het is wel gezellig, praktisch en mogelijk goedkoper om samen te reizen. De reisbegeleiders zullen dit coördineren. Ons advies is te wachten met het boeken van je heen- en terugreis totdat het zeker is dat de reis doorgaat. Dit hoor je uiterlijk ca. zes weken vóór de reis.

We verzamelen op zaterdagochtend 12 augustus in Skopje. Daar begint de vakantie en reizen we samen per OV of taxi naar het beginpunt van de wandeltocht. Skopje is ook waar de reis op woensdag 23 augustus eindigt.

Skopje is het eenvoudigst te bereiken per vliegtuig. Een milieuvriendelijker alternatief is de trein. Je vertrekt ’s ochtends naar Ljubljana.  Daar neem je de nachttrein richting Beograd (Belgrado), waar je ’s ochtends vroeg overstapt op de trein naar Skopje. Hier kom je aan het eind van de middag aan.

Wie meer informatie of een prijsindicatie wil, verwijzen we naar de Deutsche Bahn reisplanner en de Treinreiswinkel voor informatie over treinen, Eurolines voor informatie over bussen, de ANWB routeplanner voor informatie over autorijden en één van de vele vliegticketsites voor informatie over vliegen.

Tip: wil je je vakantie eerder starten of verlengen? Van en naar Skopje vertrekken er dagelijks bussen en treinen naar verschillende bestemmingen in de regio. Een greep uit het aanbod: Belgrado (Servië), Thessaloniki (Griekenland), Sofia (Bulgarije) of Pristina (Kosovo). Let op: in verband met de grenssituatie is het niet mogelijk om direct vanuit Kosovo naar Servië te reizen.

Tijdens deze wandelreis pauzeren we op plekjes met de mooiste uitzichten (foto: Else Ellens)

Praktische informatie

Land : Macedonië, Kosovo en Albanië
Activiteit : Kampeertrektocht
Zwaarte : Zwaarte 4 - Dit betekent 5 tot 7 loopuren per dag; totaal aantal hoogtemeters is maximaal 1500 per dag (stijgen + dalen).
Reisdata : Zaterdag 12 augustus t/m woensdag 23 augustus 2017 (12 dagen)
Inschrijven t/m : Zondag 2 juli 2017 (Informeer na deze datum naar de mogelijkheden.)
Deelnemers : 5-12 + 2 reisbegeleiders
Voetafdruk : 58 m² per dag
10% Korting : €476 voor Nivon-leden en €511 voor niet-leden bij boeken t/m woensdag 12 april 2017.
Reguliere prijs : €529 voor Nivon-leden en €564 voor niet-leden. Je kunt lid worden bij het inschrijven voor de reis.
Inclusief : Spring reisbegeleiding; twee overnachtingen in hostels; een overnachting in een eenvoudige berghut; overnachting in een kleinschalige accommodatie; eten op trekkingdagen; lokaal vervoer.
Exclusief : Persoonlijke uitrusting; heen- en terugreis; passende reisverzekering; voorbereidingsdag; eten op rustdagen.
Jij : Jij hebt wandelervaring, een goede wandelconditie en geen hoogtevrees. Verder heb je een goede kwaliteit uitrusting, dit kunnen we tijdens de voorbereidingsdag bespreken.
Voorbereidingsdag : Zondag 25 juni 2017.

Contact

Neem voor vragen over je inschrijving of betaling contact op met de administratie van Spring.

Heb je een vraag over de reis? Neem contact op met Spring. Niet voor inschrijven of annuleren.

Deelnemers ontvangen uiterlijk zes weken voor de vertrekdatum meer informatie per e-mail over de reis en de voorbereidingsdag.

Lees hier de algemene voorwaarden van het Nivon.

Getuige de kleurige regenhoezen kan het weer hier wisselvallig zijn, maar altijd met mooie uitzichten (foto: Jorick Homan)Bloemen met op de achtergrond een schaapskudde in de buurt van Korab (foto: Claire Leenen)Het kan hier 's nachts koud zijn, dus een goede uitrusting is belangrijk (foto: Jorick Homan)Een nieuw langeafstandspad met nieuwe bewegwijzering richting de top Ljuboten (foto: Claire Leenen)Wandel met Spring Reizen mee over de Via Dinarica in de buurt van Skopje (foto: Claire Leenen)