Uniek aan deze reis

  • Ruige kalkstenen bergwereld
  • Wildkamperen bij de mooiste bergmeren
  • Rustig en onherbergzaam terrein
Bekijk de reisverslagen van vergelijkbare reizen

De reisbegeleiders

Hugo

Joav

Geheim van de Pyreneeën

Frankrijk, Spanje

27-07 t/m 05-08-2018

In het hart van de zomer maken we een bijzondere wildkampeertrektocht in een streek die behoort tot een van de meest ondergewaardeerde van de Pyreneeën, de Valles Occidentales. Een moeilijk te doorgronden maar adembenemend mooi en uiterst gevarieerd gebied. Ga jij met ons mee op ontdekkingstocht?

Geweldige uitzichten komen we tegen in het Franse Parc National des Pyrénées en aan de Spaanse kant het Parque Natural Valles OccidentalesAls ware avonturiers banen we ons een weg door een sprookjesachtig en natuurlijk doolhof. Het contrast en de variëteit tijdens deze reis is groot. Maar een ding is zeker, we gaan een week lang de bergen en de natuur in al zijn puurheid ervaren. We wandelen langs kristalheldere beekjes, die het water van de vele bergmeertjes afvoeren, komen door de prachtigste dalen en moeten een weg vinden door het onoverzichtelijke en onwerkelijke woeste berglandschap.

Parque Natural Valles Occidentales

Na de Alpen zijn de Pyreneeën het bekendste gebergte van Europa. De keten vormt de grens tussen Frankrijk en Spanje. Onze bestemming is het westelijke deel van de hoge Pyreneeën. We kiezen voor dit deel omdat het echt hooggebergte is, met alle afwisseling en uitdaging die daar bij hoort, maar het er niet zo druk is. Aan de Franse kant vind je er het Parc National des Pyrénées, en aan de Spaanse kant het Parque Natural Valles Occidentales. Beide gebieden zijn door hun ligging heel verschillend: Aan de Franse kant is het groener, maar ook natter, door de invloed van de Atlantische oceaan. Je vindt er beroemde keteldalen met akkers en landjes omzoomd door spitse bergtoppen, zoals rondom Lescun. Aan de Spaanse kant is het droger en steniger, en vind je diepe canyons en donkerrode bergen. Een bijzonder landschap zullen we rond de Pic d’Anie op de grens doorkruisen: een fantastische rotswoestijn van karst. Het is een relatief rustig deel van de Pyreneeën, waar herders nog met schaapskudden door de bergen trekken, er bij bergboerderijtjes lokale kaas te koop is en we zo nu en dan hoog in de lucht de gieren zullen zien.

Onze route door de Franse en Spaanse Pyreneeën

Eeuwige sneeuw in de Franse en Spaanse PyreneeënWij vertrekken op vrijdagochtend vroeg uit Nederland. Met de Thalys en TGV reizen we naar het zuiden van Frankrijk, en zullen begin van de avond in Bedous zijn. Hier kunnen we overnachten op een camping aan de voet van de bergen, en ons verheugen op de bergen die komen gaan. De volgende dag zullen we een kort stukje met de bus reizen totdat we echt in de bergen zijn, en daarna onze eerste hoogtemeters maken. We zullen flink klimmen, maar onze inspanningen zullen beloond worden met een prachtige wildkampeerplek op hoogte. De volgende dagen vervolgen we onze tocht aan de Spaanse kant, waar het landschap bestaat uit diepe canyons, prachtige bergmeren om aan te kamperen, en bergen uit een bijzonder donkerrood gesteente. Na vier wandeldagen zullen we neerstrijken op een camping, en daar op een rustdag bijkomen van onze inspanningen. Het tweede deel van de tocht bestaat uit drie uitdagende wandeldagen, waarbij we de bizarre bergwereld rondom de Pic d’Anie doorkruisen. Het landschap hier bestaat uit een moeilijk te doorkruisen woestenij van karst. Maar de beloning is groot: een prachtig gedeelte van de tocht, en een oversteek over een hogergelegen top! Als de weersomstandigheden het toelaten natuurlijk. We steken de grens weer over terug naar Frankrijk en eindigen in het prachtig gelegen Lescun. De laatste nacht slapen we in de stad Pau. Zondag reizen we per trein weer naar Nederland.

In de Pyreneeën komen we veel bergmeren tegen. Samen nemen we een verfrissende duik. Onze tocht is gebaseerd op een route van Ton Joosten, de Pyreneeën kenner bij uitstek. Natuurlijk zullen we hier met zijn allen onze eigen draai aan geven. De tocht zal heel afwisselend zijn, met schilderachtige dalen, maar ook ruige, stenige landschappen. Ook het verschil tussen de Spaanse en de Franse kant van de bergen geven de tocht een bijzondere dimensie. We overnachten in tenten, een aantal nachten daarvan op campings (de eerste nacht en de rustdag), en een aantal nachten in het wild, op de allermooiste plekken in de natuur. Het is altijd weer een fantastische ervaring om ‘s ochtends net na zonsopgang de tent open te ritsen en uit te kijken over ‘jouw eigen’ bergmeertje! De tocht zal grotendeels over paden lopen, soms goed gemarkeerd (stukjes GR10, GR11), soms minder. Een enkele etappe gaat over ruig of padloos terrein, waarvoor ervaring met bergwandelen noodzakelijk is.

Koken tijdens het wildkamperen in het hooggebergte. Van gedroogde ingrediënten maken we voedzame maaltijden. Eten en drinken: we nemen alles zelf mee

De reis is inclusief maaltijden op trekkingdagen. We nemen hiervoor maaltijdpakketten uit Nederland mee. Lichtgewicht gedroogde groenten, fruit, rijst en pasta waar we voedzame en smakelijke maaltijden mee maken terwijl we genieten van de natuur. De avonden op de camping zullen we gebruik maken van de aanwezige restaurants en genieten van de lokale keuken. Doordat we voor de hele week eten meenemen zullen onze rugzakken goed gevuld zijn. Maar, het mooie is dat ze gedurende de tocht steeds leger zullen worden.

Praktische informatie

Land:
Frankrijk, Spanje
Activiteit:
(Wild-) kampeertrektocht
Zwaarte:
Zwaarte 4 - Dit betekent 5 tot 7 loopuren per dag; totaal aantal hoogtemeters is gemiddeld 1500 per dag (stijgen + dalen).
Reisdata:
Vrijdag 27 juli t/m zondag 5 augustus 2018 (10 dagen)
Inschrijven t/m:
Zondag 17 juni 2018 (Informeer na deze datum naar de mogelijkheden.)
Deelnemers:
5-10 + 2 reisbegeleiders
Voetafdruk:
54 m² per dag
Reisprijs:
Nivon-leden Niet-leden**
10% korting* €675 €710
Normaal €750 €785
* Korting bij boeken t/m dinsdag 27 maart 2018.
** Je kunt lid worden bij het inschrijven voor de reis en ontvangt dan meteen leden korting.
Inclusief:
Spring reisbegeleiding en materiaal; treinreis; overnachtingen (4x wildkamperen, 4x kamperen op camping, 1x hotel); lokaal vervoer; maaltijden op trekkingdagen.
Exclusief:
Persoonlijke uitrusting; passende reisverzekering; voorbereidingsdag; overige maaltijden.
Jij:
Je houdt van de bergen en kijkt er naar uit om met een gezellige groep een van de mooiste, rustigste delen van de Pyreneeën te ontdekken! Je maakt samen met de groep en de reisbegeleiders de reis tot een succes.
Voorbereidingsdag:
Zondag 1 juli 2018.

Contact

In de bergen komen we veel weertype tegen. Mistig, regen, zon. Bereid je daarop voor. Geniet van de natuur in de PyreneeënDe Franse Pyreneeën zijn groener, omdat het er vaker regent. Af en toe gaan we het bergpad af om de mooiste plekjes op te zoeken.