Uniek aan deze reis

  • Afwisselend
  • Relatief veel hoogtemeters dichtbij
  • Cultuur
Bekijk de reisverslagen van vergelijkbare reizen

De reisbegeleiders

Saskia

Marije

Escapardennes

Luxemburg

14-08 t/m 22-08-2021

Steile paden, rotsige hellingen, prachtige vergezichten en onderweg veel cultuur. Deze wandeltocht over één van de beste trails van Europa heeft het allemaal. Op een steenworp afstand van Nederland maken we een meerdaagse kampeertrektocht met voldoende hoogtemeters. Ben jij klaar voor Lee Trail en de Eislek Trail in Luxemburg?

Escapardennes

De Lee Trail en de Eislek Trail vormen samen de Escapardenne Trail, we wandelen over het Luxemburgse deel in de Ardennen (Steven)De beste trails van Europa verwacht je misschien niet op steenworp afstand van Nederland. Toch vind je op enkele uren rijden van Nederland twee van de ‘Leading Quality Trails – Best of Europe’ aaneengesloten achter elkaar. De Lee Trail en de Eislek Trail vormen samen de Escapardenne Trail.

We wandelen over het Luxemburgse deel van deze trail dat grotendeels door de Ardennen (of in het Luxemburgs: de Eislek) gaat. Dit deel van Luxemburg staat bekend om haar golvend heuvellandschap met meanderende rivieren, groene valleien en prachtige panorama’s. In de dorpen Ettelbruck, Kautenbach en Troisvierges wordt de natuur afgewisseld door cultuur en lokaal erfgoed.

Wandelroute met verrassend veel hoogtemeters

Op de Eislek trail passeren we historische plekken zoals oa het klooster van Cinqfontaines en de middeleeuwse burchtstad Clervaux (Steven)Tijdens deze zeven daagse kampeertrektocht tussen het bekken van de Rijn en de Maas volgen we de meanderende riviertjes Woltz, Clerve en Sûre. We beginnen de route in Troivsierges en lopen in zes loopdagen naar het zuidelijk gelegen Ettelbruck, de tweede stad van Luxemburg. De route loopt voor meer dan 60% over onverharde paden.

Het eerste deel van de route volgen we de Eislek trail. Hier wisselen natuur en cultuur elkaar af. We lopen door bossen met eeuwenoude bomen in het woud Beischend en beekvalleien zoals de Jopich. We passeren historische plekken zoals het klooster van Cinqfontaines, de middeleeuwse burchtstad Clervaux, het stokoude dorpje Munshausen met openlucht museum, het geografisch middelpunt van het Groothertogdom Enscherange en kasteel Schuttburg.

Onze rustdag houden we in Kautenbach. Tijdens de rustdag kan je een rondwandeling maken, zwemmen in de rivieren of relaxen op de camping of in het dorpje.

Op deze kampeertrektocht wandelen we langs verschillende riviertjes (Niels Winkel)Na de rustdag wandelen we verder via de Lee trail. Onderweg komen we langs een van de mooiste uitzichtpunten van het Groot Hertogdom Luxemburg: de Gringlee. Voor ons de meanderende rivier de Sûre met daar middenin de burcht van Bourscheid. Ook passeren we het hoogste punt van de Lee trail, de op 505 meter gelegen Napoleonsknäppchen. Een andere mooie parel is Molberlee. Het pad gaat hier over een scherpe bergrug omhoog. Rondom zijn enkel maar bossen zichtbaar.

Wie denkt dat de hele route over enkel glooiende heuvels gaat, komt bedrogen uit. In de buurt van Goebelsmuhle volgen we een smal en redelijk avontuurlijk pad, dat in de flank van de steile helling Rouschteschléen loopt.  Het is op de meest onstabiele punten voor een deel gezekerd. We kruisen een verticale rotsformatie op een plek waar de lee-rots de naam van Gods Vinger draagt. En wat te denken van de Luxemburgse versie van de preekstoel?

Vervoer en overnachting

Op deze wandeltrektocht kamperen we op campings (Steven)Deze reis is een eigen vervoerreis. We starten en eindigen onze reis op de camping in Troisvierges. Dit plaatsje is gemakkelijk te bereiken met de auto en de trein.  In totaal wandelen we zes dagen, met halverwege een rustdag. Onze wandeling eindigt in Ettelbruck waar we in circa 40 minuten met de trein weer terugreizen naar Troisvierges.

We overnachten op campings. Tijdens de voorbereidingsdag kunnen we samen kiezen wanneer we onze eigen maaltijden bereiden, onderweg boodschappen doen of aanschuiven in een van de restaurants of cafés.

De heen- en terugreis zijn niet bij de prijs inbegrepen en moet je zelf boeken. Maar het is wel gezellig, praktisch en mogelijk goedkoper om samen te reizen. De reisbegeleiders zullen dit coördineren. Ons advies is te wachten met het boeken van je heen- en terugreis totdat het zeker is dat de reis doorgaat. Dit hoor je uiterlijk ca. zes weken vóór de reis.

Wie meer informatie of een prijsindicatie wil, verwijzen we naar de Deutsche Bahn reisplanner en de Treinreiswinkel voor informatie over treinen, Eurolines voor informatie over bussen en de ANWB routeplanner voor informatie over autorijden.

Covid-19

Wandel gezellig mee op deze kampeertrektocht door Luxemburg (Niels Winkel)Tijdens deze reis houden we ons aan de geldende maatregelen betreffende Covid-19. Spring heeft hiervoor een protocol opgesteld. De reisbegeleiders zullen je daar voorafgaand aan en tijdens de reis over informeren. Onderdeel van het protocol is dat iedereen in z’n eigen tent slaapt, zodat we ook ‘s nachts 1,5 meter afstand kunnen houden. Je zorgt zelf voor een lichtgewicht trekkerstent.

Ook bij gemeenschappelijke taken als het koken van het avondeten, het afwassen, kaartlezen en andere voorkomende situaties houden we afstand van elkaar en houden we ons aan de richtlijnen. Kernwaarde in het protocol is dat we van iedereen in de groep verwachten zich verantwoordelijk en passend bij de huidige situatie te gedragen.

Wil je voordat je deze reis boekt meer weten over het Corona-protocol van Spring, check dan onze Q&A of mail naar spring@nivon.nl. Het protocol wordt, als de richtlijnen van de overheid daartoe aanleiding geven, geactualiseerd.

Praktische informatie

Land:
Luxemburg
Activiteit:
Kampeertrektocht
Zwaarte:
Zwaarte 3 - Dit betekent 4 tot 6 loopuren per dag; totaal aantal hoogtemeters is gemiddeld 1000 per dag (stijgen + dalen).
Reisdata:
Zaterdag 14 augustus t/m zondag 22 augustus 2021 (9 dagen)
Inschrijven t/m:
Zondag 18 juli 2021 (Informeer na deze datum naar de mogelijkheden.)
Deelnemers:
5-10 + 2 reisbegeleiders
CO2-Voetafdruk:
2.4 kg CO2 per persoon per dag
Reisprijs:
Nivon-leden Niet-leden**
10% korting* €365 €405
Normaal €406 €446
* Korting bij boeken t/m zondag 16 mei 2021.
** Je kan lid worden bij het inschrijven voor de reis en ontvangt dan meteen leden korting, het standaard tarief is €40 per jaar.
Inclusief:
Spring reisbegeleiding en -materiaal; overnachtingen op campings; ontbijt en avondeten op de trekkingdagen.
Exclusief:
Persoonlijke uitrusting; passende reisverzekering; voorbereidingsdag; heen- en terugreis; maaltijden op reis- en rustdagen; lunch; coronatest indien nodig voor bestemming/doorreis.
Jij:
Je bent 25-40 en hebt een goede conditie. Je maakt samen met de groep en de reisbegeleiders de reis tot een succes.
Voorbereidingsdag:
Zaterdag 3 juli 2021

Contact