![](https://www.springreizen.nl/wp-content/uploads/2024/11/2511-Hugo-Roerink-P1050387-e1731665014883.jpg)
Eindeloze wildernis zo ver het oog reikt! Het weidse landschap van Lapland is gemaakt voor een fantastische kampeertrektocht. Dwars door al dit moois loopt de Kungsleden. Maar het kan nog mooier! We maken onze eigen route, van het ruige grensgebied van Noorwegen en Zweden via de groene Zweedse dalen naar het Kebnekaise-massief.
Lapland
Het noordelijk grensgebied van Zweden en Noorwegen is een van de meest fantastische wandelgebieden van Europa. Zodra je op een klein treinstationnetje de nachttrein uitstapt, ben je midden in een uitgestrekt berggebied zonder steden, dorpen of wegen. Grote brede dalen, puntige bergtoppen met gletsjers, uitgestrekte meren en ruige rivieren vormen het decor van onze trektocht. We zijn als groep helemaal op onszelf aangewezen, met eten voor een aantal dagen en alles wat we verder nodig hebben in onze backpacks. Zo kunnen we op de mooiste plekken onderweg onze tenten opzetten: aan een van de grote rivieren of met uitzicht over een uitgestrekt meer.
Rondom Kungsleden – een afwisselende route door Noorwegen en Zweden
Dwars door Zweeds Lapland loopt de bekendste wandelroute van het land: Kungsleden (= het Koningspad). Deze route loopt van Abisko in het noorden tot Hemavan in het zuiden. Het bekendst is de route van Abisko naar Nikkaluokta, waar ook de Fjällraven Classic plaatsvindt. Een prachtige route langs de hoogtepunten van Lapland. Maar het kan nog mooier! Daarom kiezen wij onze eigen weg rondom de Kungsleden en rijgen wij op onze eigen manier de hoogtepunten aan elkaar. Daarbij maken we soms wel gebruik van de voorzieningen van de Kungsleden, zoals de sauna’s bij de Zweedse berghutten.
We reizen met de nachttrein van Stockholm naar het noorden. Onze tocht begint in het grensgebied van Noorwegen en Zweden. In westelijke richting zie je nog net de fjordenkust liggen, in zuidelijke richting de toppen van de Narviksfjell, onze eerste bestemming. Dit gebied kenmerkt zich door puntige toppen, ruige blokkenvelden en gletsjers. De bergen zijn relatief niet heel hoog, maar door de noordelijke ligging totaal anders dan de Alpen. Op 1500 meter hoogte vind je hier al gletsjers.
Na een dag of drie trekken we verder Zweden in. Het landschap wordt hier wat uitgestrekter en weidser, met brede dalen, moerassige grond en grote rivieren. Dit is het prachtige landschap van de Kungsleden. De reis brengt ons verder naar het hooggelegen Kebnekaise-massief. De top van de Keb zullen we helaas links laten liggen, maar het gebied dat wij doorkruisen doet daar zeker niet voor onder.
Er lopen meerdere paden door het gebied, dus afhankelijk van de groep en omstandigheden kunnen we onze route aanpassen. Midden in het gebied ligt de spitse berg Nallo, een mooi doel voor een dagwandeling. Via het groene Vistasdal lopen we het gebied weer uit, terwijl we zoeken naar sporen van wilde dieren als de eland en veelvraat.
Overnachtingen en eten: kamperen en STF-hutten
Deze reis is een wildkampeertrektocht. In Scandinavië is het toegestaan om in de natuur te kamperen en dat maakt het mogelijk om onderweg op de mooiste plekken onze tenten op te zetten. We zorgen er als groep samen voor dat er voldoende tenten zijn. Het is een fantastische ervaring om na een uitdagende wandeldag een mooi plekje uit te zoeken, en onze tentjes aan een snelstromende rivier of een uitgestrekt meer op te zetten. En nog beter om de volgende ochtend samen voor onze tentjes te zitten, uitkijkend over ‘onze’ plek, genietend van een stevig trekkingontbijt.
Maar het klimaat kan hier ook guur zijn. Daarom hebben we budget voor een nacht in een berghut van de Svenska Turistföreningen (STF). Hier kunnen we weer even bijkomen wanneer we dagen met meer regen of wind dan gewenst achter de rug hebben. Ook kunnen we af en toe naast de hut kamperen, zodat we gebruik kunnen maken van de voorzieningen. Veel van de Zweedse hutten hebben een sauna met uitzicht, heerlijk om daar na een wandeldag gebruik van te maken!
Het eten is inbegrepen in de reisprijs en nemen we voor het grootste deel mee uit Nederland. We nemen lichte, gedroogde (lekkere) maaltijden mee. Om de rugzakken niet al te zwaar te laten worden zullen we dit aanvullen met eten dat we bijkopen in de hutten van de STF. Hier is een zeer beperkt assortiment beschikbaar, dus we zullen daar vooral zware producten als pasta, rijst en havermout kopen.
Omdat we regelmatig gebruik zullen maken van de voorzieningen van de STF, is een lidmaatschap voor deze reis verplicht.
Zwaarte en terrein
Het terrein waar we doorheen lopen varieert van ruige stenige paden tot groene dalen. De hoogteverschillen zijn vergeleken met bijvoorbeeld de Alpen gering, maar het gebied heeft zo zijn eigen uitdagingen. Ook op geringe hoogte is het terrein door de noordelijke ligging al alpien, met blokkenvelden, zo nu en dan een sneeuwveld en beekjes die we zonder brug moeten oversteken. Op de lager gelegen paden kan het soms flink drassig zijn. Wandelervaring is dan ook een vereiste, en het is zeker gewenst dat je ook al enige ervaring hebt in het maken van een trekking met backpack.
Omdat we tent, slaapspullen, warme kleding en eten dragen, zullen onze rugzakken goed gevuld zijn. Dit is tegelijkertijd het ultieme van deze reis. Even het gevoel kunnen ervaren van alleen op de wereld te zijn en als groep te genieten van al het moois dat dit deel van Europa te bieden heeft.
Reisperiode
De tweede helft van augustus is de ideale periode voor dit gebied. De drukte rondom de Fjällraven Classic is dan voorbij, de muggen zijn een stuk minder dan eerder in het seizoen en de eerste herfstkleuren beginnen al te verschijnen. Met een beetje geluk valt op de hogere toppen al een dun laagje sneeuw. De dagen zijn nog steeds lang, maar de zon gaat ’s nachts wel weer onder.
Eigen vervoer
We verzamelen op zondag 24 augustus in de middag in Stockholm. We reizen vanaf daar samen met de nachttrein naar het beginpunt van onze reis. De reis eindigt op vrijdag 5 september in de loop van de ochtend op Stockholm.
De heen- en terugreis van Nederland naar Stockholm zijn niet bij de prijs inbegrepen en moet je zelf boeken. Maar het is wel gezellig, praktisch en mogelijk goedkoper om samen te reizen. Stockholm is goed bereikbaar met de nachttrein vanuit Hamburg. De reisbegeleiders zullen je adviseren over de reismogelijkheden en het boeken van je reis.
Ons advies is te wachten met het boeken van je heen- en terugreis totdat het zeker is dat de reis doorgaat. Dit hoor je uiterlijk ca. zes weken vóór de reis.
Wie meer informatie of een prijsindicatie wil, verwijzen we naar de Deutsche Bahn reisplanner, de Zweedse SJ en de Treinreiswinkel voor informatie over treinen, Flixbus voor informatie over bussen, de ANWB routeplanner voor informatie over autorijden en skyscanner om vliegtickets te vergelijken.
Praktische informatie
Land: Noorwegen en Zweden | ||
Activiteit: Kampeertrektocht | ||
Zwaarte: Zwaarte 4 - Dit betekent 5 tot 7 loopuren per dag; totaal aantal hoogtemeters is gemiddeld 1500 per dag (stijgen + dalen). | ||
Reisdata: Zondag 24 augustus t/m vrijdag 5 september 2025 (13 dagen) | ||
Inschrijven t/m: Zondag 13 juli 2025 (Informeer na deze datum naar de mogelijkheden.) | ||
Deelnemers: 5-10 + 2 reisbegeleiders | ||
CO2-Voetafdruk: 8.2 kg CO2 per persoon per dag | Reisprijs:
|
|
Inclusief: Spring reisbegeleiding en -materiaal; één overnachting in een berghut, maximaal 3 kampeerovernachtingen naast een berghut; één overnachting op camping, overige nachten wildkamperen; nachttrein vanaf Stockholm op de heenweg en naar Stockholm op de terugweg; lokaal vervoer; maaltijden tijdens trekking. | ||
Exclusief: Persoonlijke uitrusting; passende reisverzekering; voorbereidingsdag; gebruik tenten; verplicht lidmaatschap DNT of STF, maaltijden op reisdagen; maaltijd laatste avond; de reis van Nederland naar Stockholm en terug | ||
Jij: Je bent 25-40, hebt bergwandelervaring en een goede conditie. Je hebt zin in een kampeertrektocht door afgelegen en ruig gebied. Je maakt samen met de groep en de reisbegeleiders de reis tot een succes. | ||
Voorbereidingsdag: NTB |
Contact
- Neem voor vragen over je inschrijving of betaling contact op met de administratie, of lees het boekingsproces.
- Heb je een vraag over de reis? Neem contact op met Spring. Niet voor inschrijven of annuleren.
- Deelnemers ontvangen uiterlijk zes weken voor de vertrekdatum meer informatie over de reis en de voorbereidingsdag.
- Lees hier de algemene voorwaarden van Nivon.