Uniek aan deze reis

  • Wandelen over steile klifrand
  • Unesco werelderfgoed
  • Tijdreis langs Engelse dorpjes
  • Cultuur en woeste natuur
  • Gegarandeerd vertrek
Bekijk de reisverslagen van vergelijkbare reizen

De reisbegeleiders

Robbert

Saskia

Dorset & Jurassic Coast

Engeland

26-04 t/m 06-05-2018

Ga mee naar het mooiste deel van het South West Coast path: de Jurassic Coast in Dorset. Geniet van de vergezichten vanaf de hoge kliffen, wandel door afwisselende natuur en ga op zoek naar fossielen.

Het klimaat aan de Jurassic Coast is zacht en droog zodat er palmbomen kunnen groeien (Bas Wetter)Deze week nemen we een duik in de Engelse geschiedenis en verkennen we het mooiste stuk van het Engelse South West Coast Path: de Jurassic Coast. Deze ruige kustlijn in het graafschap Dorset staat op de werelderfgoedlijst en ligt vol met fossielen van dino’s en zeedieren. De kliffen zijn 180 miljoen jaar oud en dat zorgt voor een hele afwisselende tocht en natuur. Het klimaat is on-Engels zacht en droog, dat we zelfs soms palmbomen tegenkomen. Warm inpakken moeten we wel, want er kan een straffe zeewind waaien. Maar daar deinzen we niet voor terug, want ’s avonds warmen we op in een gezellig hostel of een lokale pub.

Jurassic coast: steile kliffen, vergezichten en fossielen

Tijdens deze wandeltocht gaan we de Jurassic Coast ontdekken. De Jurassic Coast is een onderdeel van het South West Coast Path dat in totaal 1014 km beloopt van Somerset via Devon en Cornwall, weer via Devon en tot slot Dorset. Wij wandelen het stuk dat door velen als het mooiste deel van de trail is bestempeld. De Jurassic Coast kenmerkt zicht door kliffen die zijn gevormd door sedimentaire gesteentelagen uit het Trias, Jura en Krijt. Dit betekent dat we over kliffen wandelen die al 180 miljoen jaar oud zijn. De rotsen bestaan uit rode en grijze leisteen, witte kalksteen en gele zandsteen. Door de rijke en lange geschiedenis worden er nog steeds veel fossielen gevonden. Wie weet wat wij er allemaal vinden!

Langs de klifrand maken we een reis door de tijd

Op deze voorjaars wandeltrektocht langs de zuid Engelse kust komen we geregeld in mooie kustdorpjes (Bas Wetter)We volgen het pad dat strak langs de klifrand loopt. In sommige gevallen zelfs maar een meter vanaf het klif. Dan doen wij natuurlijk wel een stapje opzij. Via de klifrand passeren we naast mooie natuur ook kustdorpjes met elk hun eigen karakter. In Sidmouth komen we terecht in een oude chique Victoriaanse badplaats, de volgende dag zien we in Beer dat de vissersboten nog met de hand het kiezelstrand worden opgetrokken, in Lyme Regis gaan we terug naar de middeleeuwen compleet met een havenmuur en West Bay zal door de fans van Broadchurch herkend worden als de set van de Netflix serie (een voorpret tip!). Als we door Abbotsbury wandelen kunnen we de 15de eeuwse Catherina kapel bezoeken en dit zijn nog maar een paar culturele highlights van dit spectaculaire gebied.

Ontstaan van het South West Coast Path

Naast de lange aardse geschiedenis van de stenen en de tijdreis langs de dorpjes heeft het pad dat we volgen ook een eigen verhaal. We lopen echt door een groot geschiedenisboek deze week. Het pad dat langs hele kustlijn loopt is ooit opgezet speciaal voor de kustwacht. Vroeger patrouilleerden kustwachters te voet op zoek naar smokkelaars. Vanaf het kustpad konden alle inhammen goed in de gaten worden gehouden. De kustwachters liepen steeds een etappe en verbleven in cottages langs het pad. Een groot deel van deze cottages staat er nog altijd. Sommige zijn inmiddels omgebouwd tot kleine B&B’s of restaurantjes. Later zijn vissers het pad ook gaan gebruiken om de stand van de zee en de vissen te zien. En nu kunnen wandelaars genieten van de geweldige uitzichten en omgeving.

Reisplan en praktische informatie

We wandelen dit voorjaar over de Engelse kliffen van het South West Coast path (Rianne Pragt)We vertrekken donderdagavond (26 april) met de nachtboot naar Engeland. Op de boot leren we elkaar vast kennen en komen we meteen in de vakantiestemming! Vanuit Harwich reizen we met de trein naar London, om vanuit daar in de trein naar Exeter te stappen. We komen daar lekker vroeg aan, dus alle tijd om de omgeving alvast te verkennen. En het is dan koningsdag, dus voor wie wil proosten we nog even op onze Koning! De volgende dag starten we onze wandeltocht vanuit Exmouth of Seaton. Vanaf daar volgen we het South West Coast Path tot Poole/Bournemouth. Dit doen we in 7 wandeldagen en 1 rustdag. Onderweg slapen we comfortabel in hostels of in (self catering) cabins. Het eten is niet bij de reisprijs inbegrepen, maar veel van onze slaapplekken bieden wel een half pension mogelijkheid. Het is dus mogelijk om dit bij te boeken. We geven hier o.a. tijdens de preünie meer informatie over. We passeren veel dorpjes dus we kunnen ook eens met elkaar gezellig uit eten. Genoeg leuke opties! Voor de terugreis nemen we de trein vanuit Poole/Bournemouth en komen we aan het einde van de dag weer aan op Amsterdam Centraal. Waar we afscheid nemen en terugkijken op een geweldige avontuurlijke week!

Praktische informatie

Land : Engeland
Activiteit : Wandeltrektocht langs hostels
Zwaarte : Zwaarte 3 - Dit betekent 4 tot 6 loopuren per dag; totaal aantal hoogtemeters is gemiddeld 1000 per dag (stijgen + dalen).
Reisdata : Donderdag 26 april t/m zondag 6 mei 2018 (11 dagen)
Inschrijven t/m : Zondag 18 maart 2018 (Informeer na deze datum naar de mogelijkheden.)
Deelnemers : 5-10 + 2 reisbegeleiders
Voetafdruk : 64 m² per dag
10% Korting : €812 voor Nivon-leden en €847 voor niet-leden bij boeken t/m donderdag 28 december 2017.
Reguliere prijs : €903 voor Nivon-leden en €938 voor niet-leden. Je kunt lid worden bij het inschrijven voor de reis.
Inclusief : Spring reisbegeleiding en materiaal; heen- en terugreis; overnachtingen in hostels.
Exclusief : Persoonlijke uitrusting; passende reisverzekering; voorbereidingsdag; maaltijden.
Jij : Je hebt een goede wandelconditie. Je maakt samen met de groep en de reisbegeleiders de reis tot een succes.
Voorbereidingsdag : Zaterdag 31 maart 2018.

Contact

 

Op deze wandelvakantie kunnen we regelmatig genieten van Engelse lekkerijen (Rianne Pragt)Het kan in het voorjaar erg mooi weer zijn langs de zuid Engelse kust, maar er kan nog een stevige zeewind staan (Jeroen)We overnachten op deze wandelreis in hostelsHet kan in het voorjaar af en toe nog wel koud zijn op deze wandeltocht over het South West Coast pathHet South West Coast path loopt vlak boven de kliffen van Jurassic Coast (Bas Wetter)