Uniek aan deze reis

  • Inclusief heen- en terugreis per Nightjet
  • Magnifieke uitzichten
  • Verfijnde keuken
Bekijk de reisverslagen van vergelijkbare reizen

De reisbegeleiders

Rolf

Karen

Dolorama

Italië

06-10 t/m 14-10-2023

Maak een najaarstocht door de Dolomieten met spectaculaire uitzichten. We lopen over comfortable bos- en wandelpaden, door alpenweiden en overnachten in vrij luxe hutten waar we ons hart kunnen ophalen aan de Italiaanse keuken.

Wandel je mee door de imposante Dolomieten? Dit gebergte in Zuid-Tirol (Italië) heeft ons ook in het najaar veel te bieden. De Dolorama-weg is bij uitstek een mooie route om in najaar te ontdekken. De route is redelijk gemakkelijk te belopen en vermijdt lastige en hooggelegen passages. Maar vergis je niet: er zitten ook enkele uitdagende, langere etappes in deze tocht.

Dolomieten + Panaroma = Dolorama

De Dolomieten zijn in 2009 uitgeroepen tot Werelderfgoed van UNESCO. Het is een afwisselend gebied met bergmassieven die boven de horizon uitsteken, alpenweiden, beboste dalen en historische dorpjes. De Dolorama-weg bewijst dat je het beste uitzicht niet per se vanaf de top hebt. Want tijdens deze tocht wandel je met uitzicht op toppen met sprekende namen: de Sass de Putia, het Odler- en Schlernmassief en de Sassolung.

In de winter ligt hier een dik pak sneeuw en is het een waar ski- en langlaufparadijs. In de zomer is het een populaire en drukke wandelbestemming. In het najaar, wanneer de meeste toeristen naar huis zijn, maken we over de lager gelegen wandelpaden een mooie meerdaagse wandeltocht.  Omdat er in oktober hogerop al wat sneeuw kan vallen blijven wij in lager gelegen gebied. Vanaf deze wandelpaden heb je uitstekend uitzicht op de bergtoppen waar de Dolomieten bekend om staan.

Route

Op vrijdagavond stappen we op de comfortabele nachttrein naar Innsbruck. Opstappen kan op één de volgende stations in Nederland: Amsterdam, Utrecht en Arnhem. De volgende ochtend reizen we met lokaal OV verder naar het startpunt van de tocht in de Valle di Luson, in de buurt van Brixen. Rond lunchtijd maak je je eerste wandelmeters van deze reis!

In een paar uur lopen we omhoog naar de eerste hut van deze tocht. Deze luxe almhut is dé plek om bij te komen van je (werk)week en de treinreis naar Italië. Naast frisse lucht is hier een sauna en ‘s avonds is er een culinair diner bestaande uit lokale ingrediënten.

De Dolorama-weg leidt je de komende dagen door beboste dalen, alpenweiden en langs rotsige bergen. Deze route loopt over goed gemarkeerde paden en met uitzicht op de bergmassieven waarom de Dolomieten bekend om staan.

Als basis heeft Spring een route uitgezet, die afhankelijk van het weer, goed te belopen is.  Als het weer het toestaat kunnen we, zeker later in de week, wat uitdagender opties kiezen. De reisbegeleiders besluiten ter plekke welke optie er op dat moment mogelijk is.

Zowel op de heen- als de terugreis reizen we met de nachttrein, zodat we optimaal gebruik kunnen maken van onze tijd.

Luxe berghutten en Italiaanse gastronomie

Deze reis is bijzonder geschikt voor actievelingen die naast een (uitdagende) wandeling ook houden van iets meer luxe en een goede maaltijd. Tijdens deze tocht zijn we te gast in almhutten en bergpensions. Meestal zijn er twee- en vierpersoonskamers voor ons gereserveerd, een enkele keer delen we het matrazenlager, de slaapzaal, met elkaar en/of met andere gasten. ‘S ochtends staat er een ontbijt voor je klaar, uiteraard geserveerd met uitstekende Italiaanse koffie.

Na de wandeldag kun je genieten van waanzinnige uitzichten op het terras, een spelletje spelen of een boek lezen voordat je aanschuift bij het diner. Deze worden meestal a-la-carte geserveerd.

Het bijzondere aan de gastronomie in de Dolomieten is dat het een mengelmoes is van het Duitstalige Tirol en het mediterrane Italië: kaiserschmarren, tiramisu, kaasplankjes en lekkere wijn, met als afsluiter een stevige Italiaanse espresso. In de meeste almhutten is de kok er trots op dat er zoveel mogelijk lokale producten gebruik worden. Denk aan kaas, zuivel en vlees van de naastgelegen boerderij en wijn uit de regio. Voor vegetariërs is er meestal genoeg te kiezen vanaf de kaart. Eet je strikt veganistisch? Dan zijn je opties bij het diner beperkt.

Kortom: deze reis is een ideale combinatie voor een mooie en gezellige wandelvakantie als je zin hebt om er nog even op uit te trekken om van de bergen en lekker eten te genieten!

Praktische informatie

Land:
Italië
Activiteit:
Trektocht langs berghutten en pensions
Zwaarte:
Zwaarte 4 - Dit betekent 5 tot 7 loopuren per dag; totaal aantal hoogtemeters is gemiddeld 1500 per dag (stijgen + dalen).
Reisdata:
Vrijdag 6 oktober t/m zaterdag 14 oktober 2023 (9 dagen)
Inschrijven t/m:
Zondag 3 september 2023 (Informeer na deze datum naar de mogelijkheden.)
Deelnemers:
5-12 + 2 reisbegeleiders
CO2-Voetafdruk:
20 kg CO2 per persoon per dag
Reisprijs:
Nivon-leden Niet-leden**
10% korting* €778 €818
Normaal €865 €905
* Korting bij boeken t/m zondag 4 juni 2023.
** Je kan lid worden bij het inschrijven voor de reis en ontvangt dan meteen leden korting, het standaard tarief is €40 per jaar.
Inclusief:
Spring reisbegeleiding en -materiaal; heen- en terugreis per nachttrein (couchette of sleeper), lokaal OV, overnachtingen in kleinschalige bergpensions en -hutten inclusief ontbijt en 1x diner.
Exclusief:
Persoonlijke uitrusting; passende reisverzekering; voorbereidingsdag; lunch; diner; drankjes en tussendoortjes.
Jij:
Je bent 25-40, hebt bergwandelervaring en een goede conditie. Je maakt samen met de groep en de reisbegeleiders de reis tot een succes.
Voorbereidingsdag:
27/08/2023

Contact