Uniek komend seizoen

  • Ontdek wildkamperen in de bergen
  • Historische rotstekeningen in Vallee des Merveilles
  • Goed begaanbare paden
Bekijk de reisverslagen van vergelijkbare reizen

De wonderen van Ligurië

Frankrijk en Italië

Altijd al eens willen wildkamperen in de bergen, maar wel wandelen op goed begaanbare paden en korte loopdagen? Dat is te combineren in deze grensoverschrijdende tocht door de Ligurische Alpen in Italië en de Mercantour in Frankrijk met als hoogtepunt het Dal der Wonderen (Vallée des Merveilles) met haar historische rotstekeningen.

De bergkam op de grens van Italië en Frankrijk in de Ligurische Alpen (Niels Wheeler)Deze reis wordt verplaatst ivm COVID-19

Deze reis zou in juli 2020 plaatsvinden. Vanwege de corona-maatregelen kon de reis helaas niet doorgaan. We gaan de reis daarom om op een ander moment alsnog organiseren. Hou de site goed in de gaten, of schrijf je in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van onze activiteiten!

Je ritst je tentje open en kijkt terug door de vallei der wonderen (Vallée des Merveilles), waar je gisteren nog een bergpas over bent geklommen om eeuwenoude rotstekeningen te ontdekken. Je denkt terug aan de tocht door die afwisselende Ligurische Alpen. Ja, dat wildkamperen bevalt je wel. Er is toch geen vrijere manier om de bergen te ontdekken!?

Ontdek Ligurië, de Riviera van Italië

We bevinden ons in de Zuidelijkste uitloper van de Alpen waar nog échte bergen zijn. De Ligurische Alpen in Italië en de Mercantour in Frankrijk – met hun goede wandelpaden – lenen zich uitstekend voor de minder ervaren wandelaar om de wonderen van het wildkamperen en bivakkeren te ontdekken. Het gebied heeft een echt bergkarakter: Alpenweiden, ruige toppen, bergpassen, meertjes, watervallen, berghutten; deze natuurparken hebben het allemaal. Het moet raar lopen, willen we geen gemzen, steenbokken en marmotten zien.

Ervaar een grensoverschrijdende tocht

Afdaling naar Rifugio Piero Garelli in nationaal park Alta Valle Pesio e Tanaro (Niels Wheeler)Onze tocht start in Limone, in de Italiaanse provincie Piemonte. Om niet direct veel hoogtemeters te hoeven maken, nemen we een kabelbaan de berg op. Over de bergkam die de grens tussen Italië en Frankrijk vormt, lopen we nationaal park Alta Valle Pesio e Tanaro binnen. In dit park met afwisselend lieflijke bloemenweides en ruige puinhellingen en rotsen, komen maar weinig toeristen. Er zijn veel militaire wegen/paden, waardoor we ondanks het echte bergkarakter toch makkelijk lopen. Tijdens deze tocht maken we soms iets meer hoogtemeters dan je van een niveau-3 reis gewend bent, maar de dagen kennen weinig loopuren, dus we kunnen er de tijd voor nemen.

Na enkele dagen steken we de grens over naar Frankrijk en lopen het gebied van de Vallée de la Roya in. In de verte zien we de Mercantour al liggen, maar pas na een rustdag op de camping in bergdorp Tende (en een busritje om wat hoogtemeters over te slaan) gaan we dat natuurpark in. Nu lopen we dan richting die wonderbaarlijke Vallée des Merveilles en komen we langzamerhand steeds meer toeristen tegen. Maar als je over een hoge pas komt en die vallei in kijkt, snap je wel waarom hier veel mensen op af komen. We nemen voldoende tijd om deze wonderschone vallei te ontdekken, waarna we weer afdalen naar het dal om onze miraculeuze tocht af te sluiten.

Wildkamperen bij Lac du Basto in nationaal park Mercantour (Niels Wheeler)Proef de vrijheid van wildkamperen

Omdat we bivakkeren, hebben we de bergen echt helemaal voor onszelf. Het is back-to-basics, maar dat geeft ook een echt gevoel van vrijheid. Dit houdt ook in dat we helemaal op onszelf zijn aangewezen. Als we op onze kampeerplek aankomen, moeten we vaak nog even zoeken naar een goed vlak stukje en ons tentenkamp inrichten. Daarnaast moeten we bijvoorbeeld zelf koken, afwassen en water filteren. Behalve het wandelen, zijn we dus ook nog met allerlei andere taken bezig. Doordat we met een groep zijn, kunnen we de werkzaamheden verdelen en is dit ook een erg gezellig onderdeel van de groepsreis.

Beleef de bergcultuur en historie

Bosvruchtentaart bij Refuge des Merveilles (Karin)In de Vallée des Merveilles zijn veel rotstekeningen gevonden. Dit zijn geen hoogstaande kunstwerken, maar de wetenschap dat ze al meer dan 3000 jaar oud zijn, en er dus ook toen al mensen in dit gebied leefden, is zeer indrukwekkend. Ook uit het begin van de vorige eeuw zijn veel restanten te ontdekken. Militaire wegen en restanten van forten laten zien dat we in de grensstreek lopen van twee landen die niet altijd goede vrienden waren.

Intussen genieten wij van de gastvrije bergcultuur die is ontstaan. We bezoeken enkele bergdorpen met karakteristieke huizen, die helaas wel door toeristen zijn ontdekt, maar waar we de bergsfeer nog wel ervaren en plaatselijke lekkernijen kunnen proeven.

We houden onze tassen licht door tweemaal bij een hut te eten. Cultuur moet je tenslotte ook echt proeven en in de berghutten in deze streek is dat absoluut een genot. Andere trekkingsdagen koken we zelf onze meegenomen trekkingsmaaltijden. Laat je verwonderen over hoe je een heus feestmaal uit je rugzak kunt toveren.

Contact