Uniek aan deze reis

  • Drei Zinnen
  • Lago di Braies
  • Luxe berghutten
Bekijk de reisverslagen van vergelijkbare reizen

De reisbegeleiders

Rosalinde

Rens

Alta Via hoppen in de Dolomiti

Italië

19-07 t/m 29-07-2019

Ga mee op huttentrektocht door de Italiaanse Dolomieten langs hoogtepunten als de Drei Zinnen en Lago di Braies. We ‘hoppen’ over verschillende hoog gelegen wandelpaden, de Alta Via’s. We wandelen door afwisselend terrein, overnachten in vrij luxe hutten en kunnen ons hart ophalen aan de Italiaanse keuken.

Het relatief goed bereikbare Lago di Braies is werkelijk prachtig en trekt daarom ook veel toeristen (<a href="https://www.suedtirol.info/en" target="_blank" rel="noopener noreferrer">Harald Wisthaler - IDM South Tyrol</a>)Loop je mee door de imposante Dolomieten? Dit gebergte in Zuid-Tirol (Italië) heeft ons veel te bieden. We trekken door beboste dalen, alpenweiden, rotsige bergen, langs kliffen, steile torens en idyllische meertjes. Vergeet niet de culinaire hoogstandjes die de Italianen ook op hoogte weten te bereiden. Wij beginnen op relatief makkelijke paden om vervolgens tijdens de tweede helft van de reis de meer technische uitdagingen aan te gaan.

Highlights van de Dolomieten

Alhoewel je overal in de bergen in de zomer prachtig kan wandelen, hebben de Dolomieten wel iets extra’s. Niet voor niets is het gebied in 2009 uitgeroepen tot Werelderfgoed van UNESCO. Het is een heel afwisselend gebied met bergmassieven die boven de horizon uitsteken, alpenweiden en beboste dalen. Dit geeft adembenemende vergezichten, prachtige zonsonder- en opgangen en ook veel keuze in hoe uitdagend we willen wandelen.

Tegen het einde van deze uitdagende groepsreis komen we bij de Drei Zinnen die vooral in het ochtendlicht prachtig zijn (<a href="https://www.suedtirol.info/en" target="_blank" rel="noopener noreferrer">Helmuth Rier - IDM South Tyrol</a>)Lago di Braies (Pragser Wildsee) is een bijzondere plek in de Dolomieten. Je vindt dit bergmeer aan de noordrand van het Nationaal Park Fanes-Sennes-Prags. Dit is het grootste natuurlijke meer in de Dolomieten en staat bekend om zijn spectaculaire turquoise kleur en de weerspiegeling van de imposante bergtoppen eromheen. Vervolgens bieden de Fanes watervallen weer een heel ander schouwspel. Door de tijd heen is er een indrukwekkende kloof in het landschap ontstaan, samen met grote watervallen. Een wandeltocht onder de watervallen is werkelijk spectaculair. Maar de aller bekendste plek zijn de Drei Zinnen (Tre Cime di Lavaredo), hét symbool van de regio en bekend om het magische kleurenspel bij zonsopkomst.

Hoppen over Alta Via’s

We wandelen het eerste deel van deze huttentocht over de relatief eenvoudige Alta Via 1 door het afwisselende landschap van de Dolomieten (<a href="https://www.suedtirol.info/en" target="_blank" rel="noopener noreferrer">Angelika Schwarz - IDM South Tyrol</a>)We doorkruisen de Dolomieten langs de beroemdste trekpleisters: Lago di Braies en Drei Zinnen. Dit doen we door drie à vier Alta Via’s (“hoge wegen”) aan elkaar te verbinden in een eigen ronde met Cortina d’Ampezzo in het midden. We beginnen in het noorden in de buurt van Toblach (Dobbiaco) en pakken daar de relatief toegankelijke Alta Via 1 op in Nationaal Park Fanes-Sennes-Prags. Bij mooi weer staat daar als, extraatje voor de liefhebber, onze eerste top op het programma. Vervolgens wandelen we twee dagen door richting het zuiden, langs indrukwekkende rotswanden en watervallen in de Fanes Gorges.

Na drieënhalve wandeldag houden we een rustdag in Cortina d’Ampezzo. Misschien willen de berggeiten onder ons op de rustdag wel een gids in de arm nemen om een Via ferrata te doen op smalle richeltjes tegen de kliffen van de indrukwekkende rotswanden van de Monte Cristallo?

Het tweede deel van onze wandeltrektocht door de Dolomieten is uitdagender met meer hoogtemeters en ruiger terrein met meer blokkenvelden (Niels Winkel)Na de rustdag begint deel twee van onze wandeltrektocht en pakken we via de Alta Via 3 de Alta Via 4 op met nog een klein overlappinkje met de Alta Via 5 en 6. Alta Via 4 staat bekend als een vrij technische en uitdagende variant van de Alta Via’s. De route voert langs steile kliffen, we maken meer hoogtemeters en lopen langs restanten van machtige gletsjers. Via een ommetje in het oosten gaan we weer richting het noorden om in het Sexten dal uit te komen, net ten oosten van de Drei Zinnen.

De laatste dag lopen we terug de beschaving in met uitzicht op de Karnische Alpen en de imposante Groβe Kinigrat. Vanaf hier reizen we weer met openbaar vervoer naar de bewoonde wereld, waarna we me met een voldaan gevoel nog even op een terrasje kunnen bijkomen om vervolgens op de trein naar huis te stappen.

Luxe berghutten en Italiaanse gastronomie

Op deze huttentocht door de Dolomieten genieten we van de heerlijke Alpine-mediterraanse Tiroler keuken en zelfs een sauna (<a href="https://www.suedtirol.info/en" target="_blank" rel="noopener noreferrer">Helmuth Rier - IDM South Tyrol</a>)Deze reis is bijzonder geschikt voor actievelingen die naast een sportieve uitdaging ook houden van iets meer luxe en een goede maaltijd. We overnachten in een aantal privé hutten en een aantal berghutten van de Alpenvereniging. Ze liggen hoog tussen de toppen, aan mooie meertjes en altijd met waanzinnig uitzicht. Eén berghut heeft zelfs een sauna op 2050 m.

Het bijzondere aan de gastronomie in de Dolomieten is dat het een mengelmoes is van het Duitstalige Tirol en het mediterrane Italië: kaiserschmarren, tiramisu, kaasplankjes en lekkere wijn, met als afsluiter een echte Italiaanse espresso.

Zowel op de heen- als de terugreis reizen we met de nachttrein, zodat we optimaal gebruik kunnen maken van onze tijd.

Praktische informatie

Land:
Italië
Activiteit:
Trektocht langs berghutten
Zwaarte:
Zwaarte 4 - Dit betekent 5 tot 7 loopuren per dag; totaal aantal hoogtemeters is gemiddeld 1500 per dag (stijgen + dalen).
Reisdata:
Vrijdag 19 juli t/m maandag 29 juli 2019 (11 dagen)
Inschrijven t/m:
Donderdag 6 juni 2019 (Informeer na deze datum naar de mogelijkheden.)
Deelnemers:
5-12 + 2 reisbegeleiders
CO2-Voetafdruk:
18.6 kg CO2 per persoon per dag
Reisprijs:
Nivon-leden Niet-leden**
10% korting* €959 €999
Normaal €1065 €1105
* Korting bij boeken t/m zondag 24 maart 2019.
** Je kan lid worden bij het inschrijven voor de reis en ontvangt dan meteen leden korting, het standaard tarief is €40 per jaar.
Inclusief:
Spring reisbegeleiding en -materiaal; treinreis met ligplaatsen nachttrein; overnachtingen in berghutten/pensions en een hotel; ontbijt en dinner tijdens trekkingsdagen (halfpension); lokaal vervoer.
Exclusief:
Persoonlijke uitrusting; passende reisverzekering; voorbereidingsdag; lunch; maaltijden op reisdagen; drankjes; extra activiteiten.
Jij:
Je hebt bergwandelervaring en een goede conditie. Je hebt geen hoogtevrees en bent tredzeker. Je maakt samen met de groep en de reisbegeleiders de reis tot een succes.
Voorbereidingsdag:
Zondag 23 juni 2019

Contact

Vanuit de berghutten hebben we altijd een mooi uitzicht, bijvoorbeeld op mooie zonsondergangen (Niels Winkel)Met een klein beetje geluk zien we op onze wandeltocht door de Dolomieten ook gemzen en ander wild (Niels Winkel)Op onze weg naar de voldende berghut wandelen we door wisselend terrein van alpenweiden en bossen tot ruige bergkammen voorzien van stijle afgronden (Marlies Souverein)We kunnen in Zuid Tirol regelmatig genieten van een mooie zonsondergang (Rens van Vilsteren)Na een wandeltocht door de Italiaanse Alpen komen we gezellig bij in een berghut en praten na over alle mooie indrukken van de dag