Uniek aan deze reis

  • Soča rivier
  • Bergmassief Triglav
  • Lichte bergtocht met fantastische uitzichten
Bekijk de reisverslagen van vergelijkbare reizen

De reisbegeleiders

Jeroen

Anouk

Alpe Adria Mountain Trail

Slovenië

28-07 t/m 06-08-2023

Dwars door de Alpen zonder enorm af te zien! De Alpe Adria Trail volgt de mooiste paden langs rivieren en over goed begaanbare passen. Een fantastische mogelijkheid om kennis te maken met al het moois dat Slovenië te bieden heeft: kolkende rivieren, uitgestrekte bossen en prachtige uitzichten op hoger gelegen bergmassieven.

Op vrijdagmiddag vertrekken we met de trein, en de volgende ochtend staan we al midden in een indrukwekkend Alpenpanorama. We maken een trektocht door het westelijk deel van Slovenië, daar waar de bergen op hun hoogst en mooist zijn. We trekken onder andere over de Vrsic-pas, met 1618 meter goed te doen, maar vanwaar de uitzichten ongekend zijn, en volgen een dag de azuurblauwe Soča rivier. Hierna trekken we de bergen in om ook nog wat hoogtemeters te maken tijdens deze tocht. Overnachten doen we in karakteristieke berghutten, of in pensions in de dorpen, waar de lokale herberg binnen handbereik is.

Gebied

De Alpe Adria Trail leidt in 750 kilometer van de voet van de Oostenrijkse Grossglockner naar de Adriatische kust in Italië. Onderweg doet de route Slovenië aan, het meest afwisselende en interessantste deel van de trail, en daarom ook onze reisbestemming. Bijzonder aan de Alpe Adria Trail is dat de route dwars door de Alpen leidt, maar voor iedere wandelaar met een goede conditie prima te doen is. De route volgt goed begaanbare paden langs rivieren, over middelhoge passen en door lieflijke alpenweiden. Onderweg zijn er fantastische uitzichten op omringende bergmassieven, waarvan de 2864 meter hoge Triglav het meest imposant is.

De Triglav vormt de kern van het gelijknamige Nationaal Park waar we doorheen trekken. Het kenmerkt zich door het vele kalksteen, waardoor de bergen scherpe, puntige toppen hebben. Door de strenge bescherming van de natuur is het Nationaal Park een van de meest oorspronkelijke Alpenlandschappen, dat ook in de dalen zijn karakter heeft behouden. Naast kleinschalige landbouw in de dalen en op de hoger gelegen almen zijn er uitgestrekte bossen. In het noorden veelal dennenwouden, in het zuidelijk deel ook beukenbossen. Het grootste dal is dat van de Soča, een snelstromende azuurblauwe rivier die we zeker een dag zullen volgen. Doordat water in duizenden jaren het kalkgesteente langzaam heeft opgelost, zijn er overal grillig gevormde rotsen te zien en ook vele grotten en nauwe canyons.

Route

Onze reis start op vrijdag, met een treinreis naar Jesenice. Hier komen we de volgende ochtend aan. Daarvandaan is het nog maar een klein stukje naar Kranjska Gora, waar onze trektocht van start gaat. We trekken over de ruim 1600 meter hoge Vrsic-pas, naar een van de berghutten daar. Een aardige inspanning, maar technisch zeker niet moeilijk. En vanzelfsprekend beloond met een uitzicht op de Triglav! Vervolgens dalen we weer af, langs de bron van de Soča rivier. Deze prachtige rivier leidt ons op de tweede wandeldag naar onze volgende overnachtingsplek. Op de derde wandeldag gaan we de bergen in en volgen we de loop van een bergbeekje omhoog. Een flinke klim beloont ons met fantastische uitzichten en een prachtige berghut waar we de rustdag doorbrengen. Voor de liefhebbers is er een koud meertje in de buurt om een frisse duik te nemen. Na de rustdag vervolgen we onze weg met een goede klim naar een volgende pas. Met een beetje geluk kunnen we de Triglav vanaf de andere kant bewonderen. We lopen door afwisselend terrein waarbij we soms langs een hut komen voor een welverdiende versnapering. Na twee mooie dagen door de bergen krijgen we uitzicht op het prachtige en bekende Bonhinj meer in het dal wat onze bestemming is van de laatste wandeldag. Vanaf daar gaan we met de bus naar Ljubljana. De volgende dag is er tijd voor het bekijken van de stad en ‘s avonds nemen we de nachttrein terug naar Nederland.

Cultuur, overnachtingen & maaltijden

Op deze tocht overnachten we meestal in een berghut. Hierdoor kunnen onze rugzakken licht blijven, en genieten we des te meer van onze tocht. De route loopt door de Sloveense Alpen, met fantastische uitzichten zonder zelf tot enorme hoogte te klimmen. Doordat de paden technisch niet moeilijk zijn is de route ook geschikt voor minder ervaren bergwandelaars. Maar onderschat de tocht ook niet, er zal zo nu en dan wel flink gestegen en gedaald worden. De uitzichten zullen het waard zijn!

Praktische informatie

Land:
Slovenië
Activiteit:
Trektocht langs pensions en berghutten
Zwaarte:
Zwaarte 3 - Dit betekent 4 tot 6 loopuren per dag; totaal aantal hoogtemeters is gemiddeld 1000 per dag (stijgen + dalen).
Reisdata:
Vrijdag 28 juli t/m zondag 6 augustus 2023 (10 dagen)
Inschrijven t/m:
Zondag 18 juni 2023 (Informeer na deze datum naar de mogelijkheden.)
Deelnemers:
5-12 + 2 reisbegeleiders
CO2-Voetafdruk:
13.2 kg CO2 per persoon per dag
Reisprijs:
Nivon-leden Niet-leden**
10% korting* €919 €959
Normaal €1022 €1062
* Korting bij boeken t/m zondag 2 april 2023.
** Je kan lid worden bij het inschrijven voor de reis en ontvangt dan meteen leden korting, het standaard tarief is €40 per jaar.
Inclusief:
Spring reisbegeleiding en -materiaal; overnachtingen in pensions en berghutten o.b.v. halfpension; treinreis.
Exclusief:
Persoonlijke uitrusting; passende reisverzekering; voorbereidingsdag; lunch.
Jij:
Je bent 25-40, hebt (berg)wandelervaring en een goede conditie. Je maakt samen met de groep en de reisbegeleiders de reis tot een succes.
Voorbereidingsdag:
NTB

Contact