Uniek aan deze reis

  • Gevarieerd landschap
  • Warm weer
  • Lekker eten
  • Vol (wachtlijst)
Bekijk de reisverslagen van vergelijkbare reizen

De reisbegeleiders

Jeroen

Anne

Aigüestortes

Spanje

01-09 t/m 10-09-2017

Meanderende rivieren, stroompjes, tientallen meren en granieten bergtoppen kenmerken het nationaal park Aigüestortes. Wandel mee, neem een duik en geniet van de nazomer in de Spaanse Pyreneeën.

Wandel met een gezellige groep tussen de ruige toppen van de Pyreneeen (foto: Micha Tempelman)Op het moment dat de schoolvakanties voorbij zijn en de rust terugkeert in het nationaal park Aigüestortes kan jij nog volop genieten van al het moois dat dit park te bieden heeft. Naast de prachtige wandelingen is er voldoende tijd voor ontspanning en gezelligheid.

Over de reis

Aigüestortes maakt onderdeel uit van de Pyreneeën, een bergketen die zich uitstrekt over delen van Frankrijk, Spanje en Andorra. De Pyreneeën staan bekend om de indrukwekkende massieven met steile wanden, veel watervallen en meren. Daarnaast komen in de Pyreneeën weelderige planten voor, wat zorgt voor een afwisselend landschap. Aigüestortes is gelegen aan de Spaanse kant van de Pyreneeën, waar het aanzienlijk droger is dan aan de Franse kant. Op de warme zomerdagen is een verfrissende onweersbui geen uitzondering.

De officiële naam van het nationaal park is Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Aigüestortes betekent ‘kronkelende wateren’ en is vernoemd naar een vallei met een meanderende rivier aan de westkant van het park. Estany de Sant Maurici is een groot idyllisch meer verder naar het oosten. Ruige granieten bergketens doorsnijden het park. De vele tientallen bergmeren, ruige bergtoppen en bossen met naaldbomen, berken en beuken maken het een prachtige omgeving voor een trektocht in de bergen. Het rijke ecosysteem van het hooggebergte van de Pyreneeën is ook in dit park vertegenwoordigd. In de buurt van meren leven o.a. de auerhoen, zwarte specht, lammergier, gems en vele soorten planten en bloemen. Dit gebied is een waar wandelparadijs! Naast de natuur vind je in de omliggende dorpen ook indrukwekkende collecties Romaanse kunst.

Geniet van de tientallen frisse bergmeren in het gebied (foto: Bart-Jan Van Rossum)We starten de wandeltocht op zaterdag met een rustige inloopdag naar de eerste hut. Van zondag t/m vrijdag staan er mooie wandelingen gepland. Ergens in deze week plannen we een rustdag. Op zaterdag lopen we de bergen weer uit en gaan we terug naar ons startpunt. De route blijft grotendeels op hoogte en de meeste hutten liggen boven de 2000 meter. De hoogste bergtoppen waar we gedurende de wandeling op uitkijken zijn rond de 3000 meter. De wandeldagen zijn voor een ‘4 schoentjes’-reis niet heel zwaar. Dit zorgt ervoor dat er ook voldoende tijd over blijft om de uitzichten in je op te nemen en te kunnen ontspannen bij de hut.

Lekker eten in Catalonië

Het nationaal park is gelegen in Catalonië. Dit is een autonome regio in Spanje met een sterk ontwikkelde eigen identiteit. Catalaans is naast Spaans dan ook een officiële taal in deze regio.

Het is vaak warm weer aan de Spaanse kant van de Pyreneeën, een verfrissende onweersbui is echter geen uitzondering (foto: Kirsten van Noord)De Catalaanse keuken maakt veel gebruik van rijst, peulvruchten, vis en veel soorten (droge) worst. Met name in de Pyreneeën zijn er ook veel soorten kazen. Opvallend is dat er in deze regio ook veel pasta wordt gegeten, zoals cannelloni en lasagne. Natuurlijk is het in de berghutten altijd afwachten wat voor eten je krijgt, maar wie weet staat er op een avond een typische Catalaanse stoofschotel met een zoete afsluiter op tafel, en kan ons ontbijt bestaan uit toast met tomaat. Vroeg tafelen behoort vaak niet tot de gewoontes van de Spanjaarden. Het zou dus zomaar kunnen dat we pas laat op de avond kunnen aanschuiven voor het diner. Wijn is de populairste drank in dit deel van Spanje. Het liefst beginnen de Spanjaarden er al mee tijdens de lunch. Naast de ‘gewone’ wijn, is het natuurlijk de Sangria die bekend is. Maar vergeet ook de cava niet en probeer vooral eens de heerlijk frisse sangria de cava.

Praktische informatie

Land : Spanje
Activiteit : Huttentrektocht
Zwaarte : Zwaarte 4 - Dit betekent 5 tot 7 loopuren per dag; totaal aantal hoogtemeters is maximaal 1500 per dag (stijgen + dalen).
Reisdata : Vrijdag 1 september t/m zondag 10 september 2017 (10 dagen)
Inschrijven t/m : Zondag 23 juli 2017 (Informeer na deze datum naar de mogelijkheden.)
Deelnemers : 5-12 + 2 reisbegeleiders
Voetafdruk : 75 m² per dag
10% Korting : €826 voor Nivon-leden en €861 voor niet-leden bij boeken t/m maandag 1 mei 2017.
Reguliere prijs : €917 voor Nivon-leden en €952 voor niet-leden. Je kunt lid worden bij het inschrijven voor de reis.
Inclusief : Spring reisbegeleiding; heen- en terugreis vanuit Amsterdam; lokaal vervoer; overnachtingen in berghutten op basis van halfpension; twee overnachtingen in Luchon.
Exclusief : Persoonlijke uitrusting; passende reisverzekering; lunch; de voorbereidingsdag.
Jij : Jij houdt van een echte bergtocht en maakt samen met de groep en de reisbegeleiders de reis tot een succes.
Voorbereidingsdag : NTB

Contact

Neem voor vragen over je inschrijving of betaling contact op met de administratie van Spring.

Heb je een vraag over de reis? Neem contact op met Spring. Niet voor inschrijven of annuleren.

Deelnemers ontvangen uiterlijk zes weken voor de vertrekdatum meer informatie per e-mail over de reis en de voorbereidingsdag.

Lees hier de algemene voorwaarden van het Nivon.

Het nationale park Aigüestortes i Estany de Sant Maurici staat bekend om zijn gevarieerde landschap en idyllische meren (foto: Bas Wetter)Geniet van de prachtige vergezichten van de Pyreneeen (foto: Bart-Jan van Rossum)Wandel mee op deze mooie huttentocht groepsreis door de ruige bergen van de Pyreneeën (foto: Bas Wetter)We pauzeren op prachtige plekjes waar we een verfrissende duik kunnen nemen (foto: Bas Wetter)Prachtig uitzicht in nationaal park Aigüestortes i Estany de Sant Maurici (foto: Bas Wetter)