Uniek aan deze reis

  • Wildernistrekking
  • Overnachting in eenvoudige berghutten
  • Vol
Bekijk de reisverslagen van vergelijkbare reizen

De reisbegeleiders

Mieke

Saar

Øvre Dividal

Noorwegen/Lapland

03-08 t/m 14-08-2017

Heb je zin in een pittige huttentocht door een typisch Noors fjell-landschap? Ga dan mee naar Øvre Dividal: een nationaal park met 750 vierkante kilometer wildernis waar we volledig op onszelf zijn aangewezen. We slapen in eenvoudige, kleine, berghutten.

Ga mee op deze actieve wandeltrektocht door de Noorse wildernis (foto: Saar Langelaan)Welkom in Lapland! Het land van bosbessen, berkenbomen, uitgestrekte dalen en waanzinnige uitzichten op besneeuwde bergtoppen. We gaan naar het ruige Øvre Dividal, een van de nationale parken in Noorwegen. Het ligt in het noordelijkste puntje, tegen de Zweedse en Finse grens. Met alles wat we nodig hebben in onze rugzakken, trekken we het gebied door. Zullen we een wolf of  veelvraat tegen komen?

Over de reis

We verzamelen in Tromsø, een gezellige studentenstad in Noorwegen. Daarvan uit reizen we samen naar Innset, het startpunt van onze tocht. We trekken het Øvre Dividal in, een van de mooiste bergmassieven van Noorwegen. Het is een heel gevarieerd berggebied met dennenbossen, berkenbomen, brede valleien met rivieren en indrukwekkende bergplateaus. In dit gebied voelen ook ‘de grote vier’ zich thuis: de bruine beer, wolf, veelvraat en lynx.

In een ruime week trekken we dit gebied door. Daarbij volgen we grotendeels het Nordkalottleden en The Troms Border Trail, twee lange afstandswandelingen in Lapland. Onze tocht eindigt zo’n 140 km verderop, bij Treriksrøya, het drielandenpunt van Noorwegen, Zweden en Finland. Een fotomoment! Vanuit Kilpisjärvi in Finland reizen we samen met de bus terug naar Tromsø. In een van de gezellige cafés vertellen we, onder het genot van een biertje, stoere verhalen en hebben we nu al heimwee naar de bergen…

De laatste nacht slapen we in Tromsø. Maandag reist iedereen op eigen gelegenheid weer naar huis. Tromsø is een gezellige stad en de moeite van een bezoekje waard. Wanneer je daar wat meer tijd voor wil nemen, bijvoorbeeld om naar het Polar Museum te gaan, kun je zelf een extra nacht bijboeken.

Een berghut van Den Norske Turistforening in Lapland (foto: Jeroen Moelands)DNT Berghutten

De DNT (den Norske Turisforening) heeft een uitgebreid netwerk van berghutten in Noorwegen. Daarvan maken wij ook gebruik. Het zijn eenvoudige maar gezellige en goed uitgeruste hutten. Er zijn drie typen hutten in Noorwegen: bediende, zelfbedienings- en onbediende hutten. De hutten waar wij overnachten, zijn allemaal onbediend, de meest eenvoudige. Er is geen huttenwaard, we hebben een sleutel bij ons waarmee we zelf naar binnen kunnen. We halen water met een emmer en jerrycan uit de rivier, hakken hout voor de haardkachel en nestelen ons in de hut met een kop thee en kletsen nog even na over de bijzondere tocht die we aan het maken zijn.

De hutten beschikken niet over een winkeltje of voorraadkast. Onderweg kunnen we geen inkopen doen. Dat betekent dat we voor de hele tocht ons eten in onze rugzak bij ons hebben. Aan het begin van de tocht zal je rugzak dus best zwaar zijn. Met de lichtgewicht maaltijden van gedroogde ingrediënten gaan we superlekker eten.

Wil je alvast een beetje in de stemming komen, inspiratie opdoen of ben je gewoon benieuwd hoe een lekkere en lichtgewicht maaltijd eruit kan zien, kijk dan op de Springblog Rugzakrecepten.

Meer inspiratie

Springreisbegeleider Saar heeft het Nordkalottleden, en dus ook onze route, gelopen. Zij heeft daarover een verhaal geschreven in de Op Pad: Wandelen over het Nordkalottleden. Heb je na het lezen van dit verhaal ook zo’n zin gekregen om te wandelen in Lapland? Ga dan met ons mee!

Eigen vervoer naar Tromsø

Geniet van de wilde natuur in Noors Lapland (foto: Jeroen Moelands)De heen- en terugreis zijn niet bij de prijs inbegrepen en moet je zelf boeken. Maar het is wel gezellig, praktisch en mogelijk goedkoper om samen te reizen. De reisbegeleiders zullen dit coördineren.

We verzamelen en sluiten af in Tromsø. Dit kun je per vliegtuig bereiken. Wanneer je op een milieuvriendelijkere manier wilt reizen, kun je vanuit Stockholm de trein naar Narvik nemen, of voor het echte vakantiegevoel langs de Noorse kust met de Hurtigruten (postboot) naar Tromsø of Narvik reizen. Wanneer je met de trein of boot wilt aanreizen, overleg dan met de reisbegeleiders over een alternatief verzamelpunt.

Ons advies is te wachten met het boeken van je heen- en terugreis totdat het zeker is dat de reis doorgaat. Dit hoor je uiterlijk ca. zes weken vóór de reis.

Wie meer informatie of een prijsindicatie wil, verwijzen we naar de Deutsche Bahn reisplanner en de Treinreiswinkel voor informatie over treinen, Eurolines voor informatie over bussen, de ANWB routeplanner voor informatie over autorijden en één van de vele vliegticketsites voor informatie over vliegen.

Praktische informatie

Land : Noorwegen/Lapland
Activiteit : Huttentrektocht
Zwaarte : Zwaarte 4 - Dit betekent 5 tot 7 loopuren per dag; totaal aantal hoogtemeters is maximaal 1500 per dag (stijgen + dalen).
Reisdata : Donderdag 3 augustus t/m maandag 14 augustus 2017 (12 dagen)
Inschrijven t/m : Zondag 25 juni 2017 (Informeer na deze datum naar de mogelijkheden.)
Deelnemers : 5-10 + 2 reisbegeleiders
Voetafdruk : 75 m² per dag
10% Korting : €622 voor Nivon-leden en €657 voor niet-leden bij boeken t/m maandag 3 april 2017.
Reguliere prijs : €691 voor Nivon-leden en €726 voor niet-leden. Je kunt lid worden bij het inschrijven voor de reis.
Inclusief : Spring reisbegeleiding; gebruik Spring materialen; 9 overnachtingen in eenvoudige berghutten; 2 overnachtingen in Tromsø; lokaal vervoer; kaartmateriaal.
Exclusief : Persoonlijke uitrusting; passende reisverzekering; voorbereidingsdag; verplicht lidmaatschap Den Norske Turistforening (DNT); maaltijden; eigen vervoer naar en van Tromsø.
Jij : Jij houdt wel van een pittige trektocht, door afgelegen gebied!
Voorbereidingsdag : Zondag 25 juni 2017

Contact

Neem voor vragen over je inschrijving of betaling contact op met de administratie van Spring.

Heb je een vraag over de reis? Neem contact op met Spring. Niet voor inschrijven of annuleren.

Deelnemers ontvangen uiterlijk zes weken voor de vertrekdatum meer informatie per e-mail over de reis en de voorbereidingsdag.

Lees hier de algemene voorwaarden van het Nivon.

Wandel mee met Spring Reizen op deze prachtige tocht door een typisch Noors fjell-landschap (foto: Jeroen Moelands)Niet overal loopt een makkelijk pad, de ruigte van het terrein draagt bij aan de zwaarte van deze wandelreis (foto: Jeroen Moelands)Het prachtige Noorse fjell-landschap (foto: Jeroen Moelands)Niet over elke rivier loopt een brug, maar bij dit formaat rivieren gelukkig wel (foto: Jeroen Moelands)Bij het oversteken van een riviertje als dit kunnen wandelstokken goed van pas komen (foto: Jeroen Moelands)