Uniek aan deze reis

  • Pittige trektocht met optioneel enkele 3000’ers
  • Eén van de mooiste huttentochten in de Alpen
  • Heerlijk eten in Zuid-Tiroler berghutten
  • Inschrijving gesloten, vertrekt gegarandeerd
Bekijk de reisverslagen van vergelijkbare reizen

De reisbegeleiders

Erik

Onno

Opfrissen in de Ortler

Italië

07-07 t/m 16-07-2017

Geef de zomer een kickstart met deze bikkeltocht langs de wanden van de Ortler, een imponerend bergmassief in het hart van Zuid-Tirol. Door kenners wordt deze tocht beschouwd als een van de mooiste van de Alpen. Veel hoogtemeters en goede Italiaanse berghutten maken dat we gaan afzien en genieten!

Een wandelweek met veel hoogtemeters en prachtige uitzichten op een van de mooiste huttentrektochten door de AlpenAan het begin van de zomer, wanneer de meeste bergbewoners nog geen vakantie hebben, gaan wij richting het hart van de Alpen voor een van de naar verluid mooiste huttentrektochten in de Alpen. Met de nachttrein rijden we via Innsbruck naar Merano en vandaar nemen we een lijnbus naar het Zuid-Tiroler bergdorpje St. Gertraud, of Santa Gertrude, in het Ultental.

Over de reis

Eenmaal gearriveerd kan je nog even je rugzak in orde maken, een snack kopen en je veters straktrekken, want we lopen op zaterdagmiddag meteen met ferme pas de enorme achtertuin van St. Gertraud in: het Parco Nazionale dello Stelvio, ofwel Nationalpark Stilfser Joch. Samen met de aangrenzende Zuidwestelijker gelegen Adamello-Brenta Dolomieten vormt dit park een gebied van 400.000 hectare beschermde natuur. Niet gek dus dat de omgeving jaarlijks veel bergwandelaars aantrekt. De meeste arriveren hopelijk pas later in het seizoen, zodat wij nog wat rust en ruimte hebben en de dieren zich nog laten zien. Deze week wordt het vol genieten van de vroegzomerse bergwereld en frisse sneeuwvelden.

Met ruige passen boven de 3000 meter is hoogtevrees geen optie tijdens deze trektocht over het Ortlermassief (foto: Niels Winkel)Hoogte in de Ortler

Deze week is stevig. In het nationale park verrijzen de Ortler (3905 m), Monte Cevedale (3757 m) en Gran Zebru, ook wel bekend als Konigsspitze (3850 m). Dit is een hoog massief met passen van boven de 3000 meter en vele gletsjers. We zullen alle dagen nodig hebben om van Oost naar West door het park heen te kunnen trekken! Tijdens de tocht is het zodoende niet moeilijk om hoogtemeters te maken, regelmatig 1000 meter omhoog en 1000 meter omlaag per dag, en het is mogelijk om af en toe een eenvoudige top te bereiken. Doordat het vroeg in juli is kan er ook behoorlijk wat sneeuw liggen. Daarom is je materiaal in orde, ben je fysiek en mentaal in goede conditie en heb je geen last van hoogtevrees. Als dit je aanspreekt, is een prachtige en ruige week in elk geval gegarandeerd!

Route

Na vertrek uit St. Gertraud gaan we meteen pittig klimmen naar de eerste hut op 2566 meter, waar we ’s avonds verdiend ons eerste huttenmaal verorberen. In de twee dagen erna lopen we geleidelijk het Ortlermassief in. We klimmen overdag tot 2800 meter en slapen ’s nachts rond de 2400 meter dus deze dagen is het optimaal acclimatiseren. De gletsjers en hoge toppen komen ondertussen steeds dichterbij. In de loop van de week komen we op de flanken van de Monte Cevedale terecht en trekken we langs de Zufallhütte, het startpunt voor klimmers die naar de Zufallspitze gaan. De magische 3000-metergrens zal op het Madritschjoch overschreden worden. Bij goed weer kunnen we hier ook een poging wagen om de Hinterer Schontaufspitze (3325m) te beklimmen. Een relatief eenvoudige drieduizender. Op de rustdag verblijven we hoog boven het dal van Innersulden. Het is mogelijk om een dag steenbokken te spotten, maar ook om met de kabelbaan af te dalen, te shoppen, of het Messner Mountain Museum te bezoeken. Mensen die energie over hebben kunnen boven de hut de Eisseespitze (3220m) opklauteren om oog in oog te staan met de machtige Konigsspitze. Er moet ook tijd zijn voor herstel, dus even met de benen omhoog zitten is niet onverstandig. In het derde deel van de week ‘ronden’ we de Ortler zelf, via de op 3029m gelegen Julius-Payer Hütte en komen we uit bij de laatste hut op de Passo dello Stelvio (2838m). De volgende dag is het per minibus rap dalwaarts, om de trein te halen naar Nederland.

Zuid-Tiroolse cultuur

Onze hoogste overnachting is in de Julius-Payer Hütte op 3029 meter (foto: Svíčková)Na de eerste Wereldoorlog is dit gebied Italiaans geworden. Daarvoor behoorde het toe aan Oostenrijk. Vandaar dat de overwegend agrarische en ambachtelijke culturen hier gemengd en samengesmolten zijn. Van de Italiaanse ruigheid en Oostenrijkse geordendheid zijn dus beide elementen terug te vinden. De meeste bewoners hebben Duits als moedertaal, maar bij 25% is dat Italiaans. Halverwege komen we nog uit boven het dorpje Innersulden, waar het misschien leuk is om een kijkje te nemen. Hier heeft bergbeklimmer Reinhold Messner een bergmuseum ingericht. De Zuid-Tiroolse hutten waar we verblijven hebben doorgaans de reputatie van lekker eten en relatief goede faciliteiten. Soms kunnen we als afwisseling op de inspanning onderweg ergens Kaiserschmarren of Apfelstrudel eten, of warm lunchen met Tiroler Gröstl (gebakken aardappelen met ei en spekjes). Het ontbijt en avondeten is in elk geval inbegrepen bij de reisprijs, want halfpension is in de hutten eigenlijk altijd een standaardprijs.

Praktische informatie

Land : Italië
Activiteit : Trektocht langs berghutten
Zwaarte : Zwaarte 5 - Dit betekent 6 tot 8 loopuren per dag; totaal aantal hoogtemeters is maximaal 2000 per dag (stijgen + dalen).
Reisdata : Vrijdag 7 juli t/m zondag 16 juli 2017 (10 dagen)
Inschrijven t/m : Donderdag 15 juni 2017 (Informeer na deze datum naar de mogelijkheden.)
Deelnemers : 5-12 + 2 reisbegeleiders
Voetafdruk : 70 m² per dag
10% Korting : €924 voor Nivon-leden en €959 voor niet-leden bij boeken t/m dinsdag 7 maart 2017.
Reguliere prijs : €1026 voor Nivon-leden en €1061 voor niet-leden. Je kunt lid worden bij het inschrijven voor de reis.
Inclusief : Spring reisbegeleiding; treinreis; overnachtingen in berghutten o.b.v. halfpension; lokale transfers.
Exclusief : Persoonlijke uitrusting; passende reisverzekering; voorbereidingsdag; lunches, snacks, drank onderweg; liftpas; toegang tot Messner Mountain Museum.
Jij : Jij zoekt uitdagingen, hebt een uitstekende conditie, liefst ook bergwandelervaring en geen hoogtevrees. Je maakt de tocht samen met de begeleiders tot een succes!
Voorbereidingsdag : Zaterdag 27 mei 2017, deelname wordt aangeraden.

Contact

Neem voor vragen over je inschrijving of betaling contact op met de administratie van Spring.

Heb je een vraag over de reis? Neem contact op met Spring. Niet voor inschrijven of annuleren.

Deelnemers ontvangen uiterlijk zes weken voor de vertrekdatum meer informatie per e-mail over de reis en de voorbereidingsdag.

Lees hier de algemene voorwaarden van het Nivon.

We maken een pittige tocht over het Ortlermassief, de volgende berghut is nog een flink stuk wandelen (foto: Dirk-Jan Boschloo)Begin juli hebben we op deze wandelreis nog goede kans dat we af en toe een sneeuwveld moeten overstekenZo vroeg in het vakantie seizoen hebben we meer kans op het zien van SteenbokkenGa mee op deze Spring Reizen huttentrektocht door het Italiaanse Parco Nazionale dello StelvioSpring Reizen staat voor gezellige groepsreizen met leeftijdsgenoten en in het geval van Italiaanse berghutten erg lekker eten!