Uniek aan deze reis

  • Lichte lentereis
  • Mooiste gebied van Engeland
  • Natuur & (pub) cultuur
  • Vol (wachtlijst)
Bekijk de reisverslagen van vergelijkbare reizen

De reisbegeleiders

Marc

Karin

Lente in de Lakes

Groot-Brittannië

22-04 t/m 30-04-2017

Ga mee op zwerftocht door het mooiste gebied van Engeland: het Lake District! We wandelen over de ruige groene heuveltoppen en langs de vele kristalheldere meren waar het gebied zijn naam aan dankt. We slapen in jeugdherbergen en camping barns. ’s Avonds kunnen we lekker naar de pub.

Lente in de Lakes: geniet bloemen, natuur en dorpjesWe nemen de nachtboot naar Newcastle vanaf IJmuiden, en reizen vanaf daar per trein en/of bus naar het Lake District. Daar komen we aan in een van de vele schattige kleine dorpjes die het gebied rijk is, en kunnen we ons gelijk opmaken om de prachtige natuur te gaan verkennen. Of natuurlijk eerst nog even stoppen voor een echte English tea (inclusief scones en clotted cream).

Over de reis

We hebben geluk: een stralende morgen! We genieten in onze knusse jeugdherberg van het ontbijt en trekken daarna de wandelschoenen weer aan, op naar de volgende prachtige wandeldag. Onze tocht slingert over hoge heuvels (of zijn het toch bergen?) van tegen de 900 meter met kale toppen en steile wanden die uitkijken op de meren in de diepte. We dwalen door prachtige beboste dalen met kristalheldere beekjes en af en toe een klassiek landhuis, een boerderij of een klein dorpje. We gaan slapen in een camping barn, een verbouwde boerenschuur. De boer knoopt een praatje met ons aan over de prijs van koolzaad en de moeilijkheden van een melkveehouder in een natuurgebied. Vanavond koken we niet zelf, maar eten we in de pub in het dorpje verderop. De heerlijke sticky toffee pudding die we daar als toetje krijgen zal ons nog lang heugen!

Wandeltocht door het Lake District van het Verenigd KoninkrijkHet Lake District

Wij nemen jullie mee naar het Lake District, dat binnen en buiten het Verenigd Koninkrijk bekend staat als de mooiste plek van Engeland. Al in de Victoriaanse tijd eeuw kwamen rijke toeristen zich hier vergapen aan de ruige bergen en de kristalheldere meren, onder wie veel dichters en schrijvers: onder meer William Wordsworth, Samuel Taylor Coleridge en Beatrix Potter vonden inspiratie in dit gebied en bezorgden het door hun schrijfsels nationale bekendheid. Alle toppen hoger dan 900m boven zeeniveau in Engeland liggen in dit gebied, dat daarmee het meest bergachtige van Engeland is. Het merendeel van het Lake District is een beschermd natuurgebied, zie de website van het nationale park: lake-district.gov.uk. Al die bergen en het feit dat de westkust niet ver is hebben een nadeel. Het weer is extreem wisselvallig, zon en regen volgen elkaar in rap tempo op als gevolg van de straffe zeewind, die je hier meestal nog wel kan voelen. De naam van het gebied spreekt voor zich, want er is hier heel, heel veel water: een stuk of 15 grotere meren en dan nog ontelbaar veel kleine vennetjes en stroompjes. Al die meren trekken veel vissen aan, waaronder een hoop beschermde soorten, en de enige adelaar in Engeland. Naast natuur is er ook nog de nodige cultuur te bewonderen in het gebied. In de prehistorie werd hier steen voor vuistbijlen gewonnen en de vuistbijlenmakers hebben op diverse plekken in het landschap cirkels van stenen achtergelaten. Sinds de Romeinse tijd worden er schapen gehouden in het gebied, die wij op onze wandeling waarschijnlijk ook tegen gaan komen. Daarnaast liggen er enkele kastelen van grootgrondbezitters en met name aan de randen van het gebied komen we allerlei dorpjes tegen.

Panorama uitzicht over het Lake DistrictRoutes door het Lake District

Er lopen veel wandelroutes door dit gebied, dus we hebben een ruime keuze aan mogelijkheden voor de route, die we zeker met jullie gaan bespreken op de voorbereidingsdag. We zullen waarschijnlijk veel tijd doorbrengen in het hart van het Lake District, rond Scafell Pike (977 meter, de hoogste berg van Engeland). Hier is de natuur op zijn mooist, met ruige, groene heuvels en veel, heel veel, helblauwe meren. We kunnen kiezen voor een rondwandeling door het gebied vanaf een van de dorpjes met OV, maar een doorsteek of andere optie is ook mogelijk.

Overnachtingen en maaltijden

Engelse Camping Barn naast een Public FootpathOnderweg slapen we in jeugdherbergen, bed&breakfasts en camping barns, oftewel: Engelse kampeerboerderijen. Zo’n camping barn kan van alles zijn: van simpele stapelbedden in een schuur naast de schuur met de koeien tot relatief luxe meerpersoons kamers met bloemetjesbehang en een eigen badkamer. Een deel van de tijd zullen we waarschijnlijk onze eigen maaltijden moeten bereiden, maar het gaat onderweg ook vast wel lukken om ergens een full English Breakfast te bemachtigen – met bacon en worstjes voor de vleeseters en champignons of andere vervanging voor de vegetariërs. Als we niet in onze accommodatie eten of zelf koken, kunnen we de lokale horeca opzoeken voor een bordje echte pub grub. Het eten in Engeland heeft nog steeds niet zo’n beste reputatie, maar dat is inmiddels echt volkomen onterecht: de meeste pubs serveren heerlijke verse maaltijden voor schappelijke prijzen en hebben bovendien goede vegetarische alternatieven in de aanbieding. En Engeland zou geen Engeland zijn als je er niet overal een lekkere Indiase curry zou kunnen krijgen. Drink er een pint lokaal bier bij (gebrouwen met het kristalzuivere lokale water) en dan kan je de volgende wandeldag wel weer aan!

Bekijk deze slideshow voor meer informatie over deze reis.

Praktische informatie

Land : Groot-Brittannië
Activiteit : Trektocht langs hostels en barns
Zwaarte : Zwaarte 3 - Dit betekent 4 tot 6 loopuren per dag; totaal aantal hoogtemeters is maximaal 1000 per dag (stijgen + dalen).
Reisdata : Zaterdag 22 april t/m zondag 30 april 2017 (9 dagen)
Inschrijven t/m : Zondag 12 maart 2017 (Informeer na deze datum naar de mogelijkheden.)
Deelnemers : 5-12 + 2 reisbegeleiders
Voetafdruk : 63 m² per dag
10% Korting : €636 voor Nivon-leden en €671 voor niet-leden bij boeken t/m donderdag 22 december 2016.
Reguliere prijs : €707 voor Nivon-leden en €742 voor niet-leden. Je kunt lid worden bij het inschrijven voor de reis.
Inclusief : Spring reisbegeleiding; gebruik Spring materialen; overnachtingen in jeugdherbergen of vergelijkbare accommodatie; lokaal vervoer op de bestemming; vervoer per nachtboot, bus en trein naar de bestemming.
Exclusief : Persoonlijke uitrusting; passende reisverzekering; voorbereidingsdag; maaltijden.
Jij : Je hebt geen moeite met mogelijk wisselvallig weer en een goede wandelconditie. Jij maakt samen met de groep en de reisbegeleiders de reis tot een succes.
Voorbereidingsdag : Zaterdag 25 maart 2017.

Contact

Kristalhelder water in het Lake DistrictNeem voor problemen bij je inschrijving, vragen over je inschrijving of betaling contact op met de administratie van Spring.

Heb je een vraag over de reis? Neem contact op met Spring. Niet voor inschrijven of annuleren.

Deelnemers ontvangen uiterlijk zes weken voor de vertrekdatum meer informatie per e-mail over de reis en de voorbereidingsdag.

Lees hier de algemene voorwaarden van het Nivon.