Uniek aan deze reis

  • Kliffenkust en duinen
  • Zwemmen in zee
  • Eigen vervoer
  • Vol (wachtlijst)
Bekijk de reisverslagen van vergelijkbare reizen

De reisbegeleiders

Jacoba

Niels

Kustpad langs Franse kliffen

Frankrijk

24-05 t/m 28-05-2017

In het uiterste noorden van Frankrijk ligt een prachtige kliffenkust: de Opaalkust. We lopen over een kustpad door prachtige duingebieden en zien bij goed weer de ”White cliffs of Dover”. We hebben genoeg tijd om te genieten van plaatselijke lekkernijen en het strand, met af en toe een frisse duik in zee.

Lunchen tijdens een wandeltocht langs de Franse kustOp slechts enkele uren reizen, in het uiterste noorden van Frankrijk, ligt een prachtige kliffenkust: de Opaalkust. Vanaf de hoogste kliffen kunnen we bij goed weer de tegenoverliggende ”White Cliffs of Dover” zien. Onze wandelreis volgt grotendeels het kustpad GR120 door prachtige duingebieden. We hebben genoeg tijd om te genieten van een terrasje, plaatselijke lekkernijen en het strand, met af en toe een frisse duik in zee.

Over de reis

Wandel mee met Spring over de standen van de Franse kust over de GR120De Franse Opaalkust ligt in het ‘Parc Naturel Régional des Caps et des Marais d’Opale’, een deel van de Franse regio Hauts-de-France. Echt hoog wordt het hier niet, het woord ‘hauts’ geeft aan dat het hier gaat om de meest noordelijke regio van Frankrijk. De Cap Blanc-Nez is met 132 meter het hoogste punt van deze kliffen. We zullen dus niet lang achter elkaar hoeven te stijgen of dalen tijdens deze wandelreis.

De Opaalkust is een kliffenkust van krijtrotsen net zoals aan de ‘overkant’ bij Dover, Engeland. Vanaf de kapen, waarvan Blanc-Nez en Gris-Nez de bekendste zijn, kunnen we bij mooi weer de overkant zien. Hoewel het gebied nu echt aanvoelt als Frans, zien we nog veel invloeden uit het Vlaamse verleden. Dat is bijvoorbeeld te merken aan de plaatsnamen: Calais heette ooit Kales en Sangatte heette eerder Zandgat. Ook de bekende kapen hebben nog mooie ‘Vlaamse’ namen: Kaap Zwartenesse en Kaap Blankenesse.

Kustpad GR120

Wij volgen grotendeels het kustpad GR120 dat vrij strak langs de kustlijn loopt. We hebben daardoor steeds rechts uitzicht op zee, terwijl we aan de linkerkant het glooiende landschap van het binnenland zien. Doordat we via de GR128 een kort uitstapje maken naar Mont de Couple (163 m, het hoogste punt van de reis) kunnen we ook het glooiende binnenland beter bekijken. We lopen langs kliffen en door prachtige duingebieden als Fort-Mahon en La Slack. Onderweg komen we ook langs mooie dorpjes als Wimereux. De dorpjes zijn niet alleen mooi maar bieden ook de gelegenheid om af en toe een terrasje te pakken!

We kamperen steeds op campings dicht bij zee. Na het wandelen kunnen we dus nog even een zeer verfrissende voorjaarsduik nemen. Zwemspullen mee dus! Omdat we nooit ver van de bewoonde wereld zijn, zijn supermarkten en bakkers dichtbij. Dat betekent vers eten en (relatief) lichte tassen.

GR120 kustpad van Wimereux over een Atlantikwall bunker naar Boulogne-sur-Mer (bron: Pir6mon)Lekkernijen en sporen uit het verleden

Ondanks de Vlaamse invloeden uit het verleden, voelt de streek onmiskenbaar Frans aan. We komen door karakteristieke dorpjes en kunnen genieten van lekkernijen, zoals vers stokbrood, een knapperige croissant bij de koffie en een flesje wijn voor bij het avondeten.

Daarnaast is het kustpad bezaaid met sporen uit het verleden. Ten eerste zijn er de vele kustverdedigingswerken van de zogenaamde Atlantikwall, in de Tweede Wereldoorlog gebouwd door de Duitsers. Om een eventuele invasie van geallieerde troepen vanuit Engeland te bestrijden werd een groot deel van de Franse (maar ook Belgische en Nederlandse) kust bebouwd met bunkers, waarvan er ook nu nog een aantal terug te vinden zijn.

Ook zijn er de nodige monumenten in het landschap die herinneren aan de tijd van de luchtvaartpioniers. Het als eerste mens bereiken van Engeland vanuit Frankrijk niet ter land, noch ter zee, maar door de lucht had op diverse avonturiers een onweerstaanbare aantrekkingskracht. De eerste die er in slaagde vliegend de ‘overkant’ te bereiken was Blériot die een dorpje naar zich vernoemd heeft gekregen (Blériot-plage).

Wandel eind mei 2017 mee met Spring Reizen door noord Frankrijk (bron: Bas Wetter)Eigen vervoer naar Calais

De heen- en terugreis zijn niet bij de prijs inbegrepen en moet je zelf regelen. Maar het is wel gezellig, praktisch en mogelijk goedkoper om samen te reizen. De reisbegeleiders zullen dit coördineren. Ons advies is te wachten met het boeken van je heen- en terugreis totdat het zeker is dat de reis doorgaat. Dit hoor je uiterlijk ca. zes weken vóór de reis.

Het beginpunt van deze reis is Calais, dat in zo’n 4 uur per trein vanuit Nederland te bereiken is. De reis eindigt in Boulogne-sur-Mer, waarvandaan je per trein ook weer in zo’n 4,5 uur in Nederland bent. Een goed alternatief is om te carpoolen. Vanaf het eindpunt Boulogne-sur-Mer kun je makkelijk per trein terug naar Calais en met de auto weer naar Nederland te reizen.

Wie meer informatie of een prijsindicatie wil, verwijzen we naar de Deutsche Bahn reisplanner en de Treinreiswinkel voor informatie over treinen, Eurolines voor informatie over bussen, de ANWB routeplanner voor informatie over autorijden en één van de vele vliegticketsites voor informatie over vliegen.

Praktische informatie

Land : Frankrijk
Activiteit : Wandeltrektocht langs campings
Zwaarte : Zwaarte 2 - Dit betekent 4 tot 6 loopuren per dag; totaal aantal hoogtemeters is maximaal 500 per dag (stijgen + dalen).
Reisdata : Woensdag 24 mei t/m zondag 28 mei 2017 (5 dagen)
Inschrijven t/m : Zondag 16 april 2017 (Informeer na deze datum naar de mogelijkheden.)
Deelnemers : 5-12 + 2 reisbegeleiders
Voetafdruk : 52 m² per dag
10% Korting : nvt
Reguliere prijs : €147 voor Nivon-leden en €157 voor niet-leden. Je kunt lid worden bij het inschrijven voor de reis.
Inclusief : Spring reisbegeleiding; gebruik Spring materialen; overnachtingen op campings; maaltijden op trekkingdagen.
Exclusief : Persoonlijke uitrusting; passende reisverzekering; voorbereidingsdag; vervoer naar Calais en terug van Boulogne-sur-Mer.
Jij : Je hebt zin om er in het voorjaar even tussenuit te gaan. Jij maakt samen met de groep en de reisbegeleiders de reis tot een succes.
Voorbereidingsdag : Zondag 23 april 2017.

Contact

Geniet van het uitzicht en de zon (bron: Robbert van Dijk)Neem voor vragen over je inschrijving of betaling contact op met de administratie van Spring: springreizen.adm@gmail.com

Heb je een vraag over de reis? Neem contact op met Spring. Niet voor inschrijven of annuleren.

Deelnemers ontvangen uiterlijk zes weken voor de vertrekdatum meer informatie per e-mail over de reis en de voorbereidingsdag.

Lees hier de algemene voorwaarden van het Nivon.