Uniek aan deze reis

  • Ruige kliffen
  • Bluestack Mountains
  • Eigen vervoer
  • Inschrijving gesloten, vertrekt
Bekijk de reisverslagen van vergelijkbare reizen

De reisbegeleiders

Teun

Eva

Discover Donegal

Ierland

15-07 t/m 23-07-2017

Donegal, noordwest Ierland. Een ruig landschap, grillige kustlijnen en kleine landweggetjes. We maken een onvergetelijke wandeltocht met als hoogtepunt de indrukwekkende klippen van Slieve League. Overdag zoeken we natuur en rust. ’s Avonds genieten we van een gezellig en gastvrij hostel met een hartverwarmend maal. Fáilte!

Het kan wisselvallig weer zijn langs de Ierse kustOp zaterdag verzamelen we in de middag in het bruisende Dublin, van waaruit we gezamenlijk met de bus naar Donegal reizen. Onze gevarieerde wandeltocht voert ons eerst over de Bluestack Way door lage bergen, hoogveen en heide. Daarna vinden we zelf ons pad langs de magnifieke klippen van de Ierse westkust en vergapen we ons aan eindeloze grasvelden en de beukende zee. In dit desolate gebied zullen we weinig mensen tegenkomen. Des te groter is de kans op een ontmoeting met slechtvalken of een kolonie Noordse stormvogels. Van oudsher is dit een zeer gastvrij gebied, wandelaars worden verwelkomd met een brandend haardvuur en een warme glimlach. We overnachten in eenvoudige accommodaties waar we meestal onze eigen maaltijden zullen bereiden. Uiteraard grijpen we ook eens de kans op een traditionele Irish stew bij de lokale pub. Op zondag eindigt onze reis weer in Dublin. Vanuit hier reist iedereen terug naar huis. Of plak je er zelf nog een paar daagjes Dublin aan vast?

Over de reis

Wandel mee over de Bluestack Way door de Bluestack MountainsDonegal is een afgelegen gebied in het noordwesten van Ierland en beslaat een oppervlakte van ongeveer 4841 km2 (dit is ongeveer even groot als de provincie Gelderland). Met slechts 161.000 inwoners is Donegal dunbevolkt. Het landschap bestaat uit lage bergen, diep uitgesleten kustlijnen en meren. Ook wordt in dit deel van Ierland traditionele folkmuziek gespeeld, waarbij vooral de viool centraal staat. In de stad Donegal (ca. 3500 inwoners) vinden we diverse pubs en restaurants waar tot laat livemuziek klinkt en heerlijke pints worden getapt.

Tijdens de eerste dagen van onze tocht verkennen we de Bluestack Mountains en komen we door een groot veengebied, waar nog op traditionele wijze turf wordt gestoken. Inwoners hebben hun eigen stukje land en gebruiken de gedroogde turf als brandstof voor de kachel. In de Bluestack Mountains ligt het meer Lough Eske met op haar westelijke oever het indrukwekkende Lough Eske Castle. Misschien kun je hier niet echt spreken van bergen en is de term “hills” meer toepasselijk. Je ziet hier vooral een leeg landschap, schapen, ruïnes, nog meer schapen, een verlaten landweggetje en af en toe een leegstaand huis. Hier kom je voor je rust!

Vanuit de “hills” trekken we naar het westen richting de kust. We volgen de Owena rivier, regionaal zeer bekend vanwege haar heerlijke zalm en forel. Ardara, een van de benoemde ‘heritage towns’ van Donegal, is bijzonder gelegen tussen groene heuvels en de zandstranden van een rustige baai aan de Atlantische oceaan. In het stadje vind je diverse traditionele winkels voor de verkoop van tweed en breiwerk. Er zijn heerlijke terrasjes, waar we met uitzicht op zee genieten van een high tea. Omdat de overnachtingsmogelijkheden in Donegal schaars zijn, zullen we tijdens de reis af en toe gebruik maken van lokaal vervoer of een lift.

Zeehonden langs de grillige Ierse Atlantische kustTijdens de tweede helft van onze reis is de zee nooit ver weg. Hier maken we soms gebruik van smalle bewegwijzerde wandelpaden en soms kiezen we ons eigen pad, dwars door het landschap. Vanaf de hoge klippen heb je een wijds uitzicht over de Atlantische oceaan en krijg je de mogelijkheid om zeehonden of (met wat geluk) reuzenhaaien te spotten. Als bekroning op deze gevarieerde tocht komen we langs Slieve League, met 595 meter een van de hoogste kliffen in Europa. Zaterdag reizen we gezamenlijk naar Dublin, waar we nog wat cultuur kunnen opsnuiven of de beroemde Temple Bar kunnen bezoeken. Dublin bruist!

Eigen vervoer naar Dublin

De heen- en terugreis zijn niet bij de prijs inbegrepen en moet je zelf boeken. Het is wel gezellig, praktisch en mogelijk goedkoper om samen te reizen. De reisbegeleiders zullen dit coördineren. Ons advies is te wachten met het boeken van je heen- en terugreis totdat het zeker is dat de reis doorgaat. Dit hoor je uiterlijk ca. zes weken vóór de reis.

Vanuit Amsterdam vlieg je relatief goedkoop naar Dublin, bijvoorbeeld met EasyJet of RyanAir. Kijk voor meer informatie op de website van deze luchtvaartmaatschappijen, of bijvoorbeeld op www.cheaptickets.nl. Een milieu vriendelijker alternatief is om te carpoolen.

Praktische informatie

Land : Ierland
Activiteit : Wandeltrektocht langs hostels en B&B
Zwaarte : Zwaarte 3 - Dit betekent 4 tot 6 loopuren per dag; totaal aantal hoogtemeters is maximaal 1000 per dag (stijgen + dalen).
Reisdata : Zaterdag 15 juli t/m zondag 23 juli 2017 (9 dagen)
Inschrijven t/m : Vrijdag 23 juni 2017 (Informeer na deze datum naar de mogelijkheden.)
Deelnemers : 5-12 + 2 reisbegeleiders
Voetafdruk : 167 m² per dag
10% Korting : €483 voor Nivon-leden en €518 voor niet-leden bij boeken t/m woensdag 15 maart 2017.
Reguliere prijs : €537 voor Nivon-leden en €572 voor niet-leden. Je kunt lid worden bij het inschrijven voor de reis.
Inclusief : Spring reisbegeleiding; overnachtingen in hostels en B&B; lokaal vervoer.
Exclusief : Persoonlijke uitrusting; passende reisverzekering; voorbereidingsdag; maaltijden; eigen vervoer van en naar Dublin.
Jij : Je hebt een goede wandelconditie en geen moeite met mogelijk wisselvallig weer. Jij maakt samen met de groep en de reisbegeleiders de reis tot een succes.
Voorbereidingsdag : Zondag 25 juni 2017.

Contact

Wandel mee langs de ruïnes van het rustige IerlandNeem voor vragen over je inschrijving of betaling contact op met de administratie van Spring.

Heb je een vraag over de reis? Neem contact op met Spring. Niet voor inschrijven of annuleren.

Deelnemers ontvangen uiterlijk zes weken voor de vertrekdatum meer informatie per e-mail over de reis en de voorbereidingsdag.

Lees hier de algemene voorwaarden van het Nivon.

 

Wandel mee op deze tocht langs hostels in noord-west IerlandEen oud kerkje in de Bluestack MountainsMet wat geluk zien we een reuzenhaai zwemmen (bron: Bas Wetter)We sluiten de reis af met een middag in Dublin en misschien een drankje in de beroemde Temple Bar